


Információk, érdekességek
Hitek és tévhitek a vitaminokról
2020. január 08.
Milyen élelmiszerekben van több vitamin, hogyan őrizhető meg a vitamintartalom, mikor szükséges vitaminpótlás, mennyire hasznosak a vitaminos étrend-kiegészítők? Ha nem mindig vagyunk tisztában az ilyen jellegű kérdésekre adott válaszokkal, de „hallottunk róluk”, vegyük számba néhány, elterjedt állítás igazságtartalmát
Az iparilag feldolgozott élelmiszerek vitaminszegények
Igaz és hamis
A gyorsfagyasztott, konzervált zöldségek-gyümölcsök megőrzik vitamintartalmukat, mert általában szedés után gyors ütemben kezelik őket. Ezzel szemben az ún. ultrafeldolgozott vagy nagymértékben finomított élelmiszerek vitaminszegények.
A vitamintartalom a hűtőben tárolt élelmiszerekben nem változik
Hamis
Három napon belül pl. egy saláta vitamintartalma közel háromnegyedével csökkenhet a hűtőszekrényben. De az is igaz, hogy a C-vitamin szobahőmérsékleten még kevésbé bírja a tárolást. A tanulság: a vitamindús élelmiszereket hűtőszekrényben sem szabad „raktározni” hosszabb ideig.
A biogyümölcsökben és zöldfélékben több a vitamin
Igaz
Bár vannak erre vonatkozó, egymással ellentmondó tanulmányok, a bio-gyümölcsök, zöldfélék vitamindúsabbak. Egyik fő előnyük, hogy nem kell meghámoznunk őket. Márpedig közvetlenül a héj alatt rejtőzik a legtöbb vitamin. Ha nem biogyümölcsöt fogyasztunk, gyakran meghámozzuk őket, és a hámozás következtében a vitaminok egy része elvész.
A táplálkozás jelentősen befolyásolja az energiaszintet
2020. január 06.
A táplálkozás jelentősen befolyásolja az energiaszintet, ezért télen különösen fontos a tudatos, egészséges étkezés – közölte Vékony Blanka, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának egyik tanára.
A rohanó világban, például a határidők és a stressz miatt sokan hajlamosak kihagyni étkezéseket, pedig a legfontosabb a rendszeres, megfelelő mennyiségű étkezés. Érdemes bevásárláskor előre megtervezni akár egy heti menüt is.
A szakértő fontosnak nevezte azt is, hogy alvás előtt két-három órával már ne együnk, és a vacsora is kevésbé megterhelő étel legyen, például teljes kiőrlésű kenyér zsírszegény felvágottal és zöldségekkel.
Téli zöldségegytál - kakukkfűvel és rozmaringgal
2020. január 02.
Vegán fogás mindenkinek, ajánlom mert könnyen elkészíthető és mégis finom húsmentes egytálétel!
Téli zöldségegytál - kakukkfűvel és rozmaringgal
Hozzávalók: 5 közepes burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 szál póréhagyma, 20 dkg zöldborsó, 1 doboz konzerv paradicsom, 3 ek. olaj, só,bors,1-1 ág rozmaring és kakukkfű
A hagymát megtisztítom, kockára vágom, a póréhagymát karikákra. AZ olajon kis lángon megpárolom majd hozzáöntöm a paradicsom konzervet. Ízesítem sóval, borssal és az apróra vágott fűszernövényekkel. 3-4 percig főzöm majd beledobom a kockázott burgonyát és a borsót. Kevés vizet öntök hozzá és addig főzöm míg meg nem puhulnak a zöldségek!
Magában vagy friss bagettel, magos kenyérrel nagyon finom ebéd vagy vacsora!
Karácsonyi böff saláta
2019. december 25.
Így készítse el a híres Böff salátát, amelynek neve a francia salade de boeuf-ből ered, és tulajdonképpen a franciasaláta gazdagabb változata.
Hozzávalók:
A házi majonézhez: 1 teáskanál mustár, 1 nyers tojássárgája, 1 főtt tojássárgája, 3-4 deci olaj
A salátához: 10 db. sárgarépa, 2 db. gyökér, 2 db. karalábé, 1 db. zeller, 8 db. közepes krumpli, 1 üveg savanyú uborka, 1 üveg zöldborsó, majonéz, só, főtt hús, szintén a levesből
Slow food: előtérben a lassulás...
2019. december 19.
Fordítsunk több időt és figyelmet táplálkozásunkra
A „gyors ételek” hatalmas előretörésének ellenpontjaként a lassulás vágya, a közelmúltban divatossá vált „lassú élet” (slow life) irányzaton belül, a táplálkozás terén is megnyilvánult. Így jött létre a „lassú étkezés” (slow food) mozgalom – amely azután a hagyományos, odafigyelő, lassú, komótos táplálkozás sokféle vonatkozását felöleli. Ezek közül emelünk ki néhányat.
A „slow food” a gyakorlatban
Helyi termelőktől vásárolt, szezonális termékeket fogyasztani, illetve főzni sietség nélkül, nyugodtan enni egyszerű és jó dolog… Általában mégsem tesszük meg, főként idő és eltökéltség hiányában. Ezzel összefüggésben a „slow food” előírásai nyilvánvalóak – de elvesznek rohanó életünk őrült tempójában. Pedig lehetséges betartani őket, és profitálni belőlük, mielőtt a kést és villát a kezünkbe vennénk… Íme néhány hasznos ajánlás közülük.
1. Az étel előkészítését napokkal előbb végezzük el, a későbbi túlterheltség megelőzésére
Az étkezés egyszerűsítésével pihenhetünk, és könnyíthetünk időbeosztásunkon, az elkészített étel minőségének feláldozása nélkül. Ezzel lehetővé válik, hogy több kellemes, szabad esténk maradjon a hétköznapokban, visszanyerjük a túlhajszolt élet miatt elveszni látszó nyugalmunkat, több időt fordítsunk magunkra és gyermekeinkre, sőt, csökkentsük a kosztpénzt, illetve még felesleges kilóinkat is leadjuk. Egy másik pozitívum: a heti menü előkészítése pl. a hétvégén azt is lehetővé teszi, hogy elkerüljük a feldolgozott, félkész vagy házhoz szállított ételek fogyasztását, valamint hogy ne engedjünk az „expressz” ételek kísértésének. Mindezeknek számos káros hatása van egészségünkre, a kiegyensúlyozott táplálkozás céljának elérésére nézve. Amellett az előkészítés nyomán felszabaduló percekben több időnk marad a „lassú étkezésre”, aminek előnyei többrétűek.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...9899100...299