


Információk, érdekességek
Mustáros csirke
2020. január 25.
Ezt a fogást a legjobban csirkecombfiléből szeretem, de lehet ízlés szerint akár csontossal, akár csirkemellfilével is. Mindenképp finom!
Hozzávalók:
4 darab csirkecomb vagy 2 nagy csirkemell, kb. 1,5 dl mustár, só, bors, pirospaprika, majoranna,2 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 hegyes erős paprika
A húst megmosom, ha van rajta bőr azt leszedem és ha szükséges felszeletelem-ketté vágom. A mustárt összekeverem a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. Egy tálba teszem a húst, rá a hagymát és a paprikát(lehet rétegezve is).
Én azt ajánlom, hogy ha van rá mód, előző este készítsék el és a hűtőben hagyják összeérni. Ezután egy tepsibe kevés olajat teszek és rá a húst. Aki szereti, melléteheti a hagymát és a paprikát. Fóliával lefedem és 180 fokon sütöm kb. 40 percet, ezután fólia nélkül még a tetejét megpirítom.
Bármilyen köret jó hozzá, nyáron friss salátával és kenyérrel, télen burgonyapürével szeretem a legjobban!
Tipp: Nyáron grillezni is kitűnő!
Almás rizs datolyával és mandulával
2020. január 20.
A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka. Kitűnő az emészthetősége, a szemben lévő fehérje csaknem teljesértékű, sok E és B vitamint tartalmaz. A rizs őshazája Délkelet-Ázsia, Magyarországon a XVIII. században kezdődött a rizs termesztése, évente 4-5 kg az egy főre jutó fogyasztás mértéke.
Hozzávalók:
30 dkg hosszúszemű rizs
7 dl almalé
12 dkg vágott, kimagozott datolya
7 dkg pirított, szeletelt mandula (vagy dió)
Elkészítése:
A rizst az almalével együtt felforraljuk, lefedjük, csökkentjük a hőt, pároljuk. A folyadéknak fel kell szívódnia.
Belekeverjük a datolyát és a mandulát. Azonnal tálaljuk.
Kínai zöldséges csirke
2020. január 14.
Varázsolj egy kis kínait a konyhádba! Gyors és isteni vacsora lesz belőle, ami nem terheli meg a gyomrod!
Hozzávalók:
1 nagy sárgarépa
1 nagy kaliforniai paprika
1 fej hagyma
10 dkg gomba
40 dkg csirkemellfilé
szójaszósz
wok fűszerkeverék
só
olaj
Elkészítése:
A csirkemellet megmosom, csíkokra vágom, és bepácolom annyi szójaszósszal, ami mindenhol körbevonja. Ezután a zöldségeket összevágom (a répát, paprikát vékony csíkokra, a hagymát és a gombát szeletekre), majd egy wokban vagy teflon serpenyőben olajat melegítek. Ebben a csirkecsíkokat elkezdem sütni.
Amikor már félig megsültek, hozzáadom a zöldséget és néhány percig pirítom. Ezután ízesítem a fűszerkeverékkel és a szójaszósszal. Ha szükséges, sózom és már tálalom is.
Frissen rizzsel vagy kínai tésztával tálalom!
Fahéjas-almás palacsinta
2020. január 12.
Ez a finomság a hagyományos almás palacsinta és az amerikai pancake házasításából született. Finom reggelire, uzsonnára való vagy akár egy tartalmas leves után második fogásnak.
Hozzávalók:
2 tojás
2 dl tej
2 dl ásványvíz
2 ek. cukor
liszt
fél cs. sütőpor
2-3 ek. olaj
1 nagy alma
ízlés szerint fahéj
Elkészítése
A tojást kikevertem a cukorral, hozzáadtam a tejet és a vizet, valamint annyi lisztet, hogy a szokásos palacsintatésztánál kicsit sűrűbb legyen. Beleöntöttem az olajat és a reszelt almát, ízesítettem fahéjjal. 10 perc pihenés után teflon serpenyőben kevés olajjal megkenve sütöttem ki a tésztát.
Ízlés szerint alakítható a vastagsága! Nálunk fél merőkanálnyi adagok kerültek a serpenyőbe.
Ebből az adagból 8-10 nagyobb palacsinta készült.
Téli gyümölcsök, téli receptek
2020. január 09.
Ilyenkor bódítóan finom illatok töltik be otthonunkat. A téli-,és déligyümölcsök, magvak ezidőájt igen nagy népszerűségnek örvendenek.
Íme néhány nagyon finom recept!
Narancslekvár
Hozzávalók:
Narancs
Kristálycukor
Rum
1 kg narancshoz 75dkg-1kg kristálycukor ajánlott, ízlés szerint.
Elkészítés:
Mossuk meg a befőzni kívánt narancsokat és tegyük be őket –szintén héjastul- annyi vízbe, hogy ellepje. Forraljuk addig, hogy a narancsok megpuhuljanak, a héjuk pedig simább legyen. Ez akár egy órát is igénybe vehet. Ezután vegyük ki az edényből, vágjuk fel őket maximum fél centis szeletekre és tegyük vissza őket az edénybe. A héját hagyjuk rajta. Rétegenként szórjuk rá a cukrot, és középerős lángon kezdjük újból főzni, egészen addig, amíg be nem sűrűsödik. Időnként kavarjuk meg –a vége fele sűrűbben-, nehogy odaégjen. Ha sokalljuk az egész héjak mennyiségét, főzés közben összetörhetjük őket a fakanállal, vagy kézi turmixszal pépesebbé tehetjük. Tetszés szerint rummal is ízesíthetjük. Ha elérte a kívánt sűrűséget, tegyük bele alaposan tisztára mosott befőttesüvegekbe, fedjük le folpackkal és állítsuk be dunsztba, amíg ki nem hűlnek. A narancslekvárt érdemes legalább 2kg narancsból elkészíteni, így akár szeretteinket is meglephetjük egy kis üveg befőttel. Kellemes készülődést!
Mandarinlekvár
Hozzávalók:
1 kg mandarin
50 dkg aromás alma
3 citrom
3 evőkanál rum
50 dkg kristálycukor
Elkészítés:
Mossuk meg a mandarinokat héjastul. Ízlés szerint tegyük félre néhány mandarinnak a héját (2 héj ajánlott), a többit távolítsuk el, a megőrzötteket vágjuk apróra. Az egész mandarinokat karikázzuk fel és magtalanítsuk. Az almákat csumázzuk ki és azokat is szeleteljük vékonyra. Tegyük be a befőzőlábasba, csavarjuk rá a citromok levét, öntözzük meg a rummal és öntsünk rá 2dl vizet. Az alma összeeséséig főzzük. Várjunk, míg kihűl, majd passzírozzuk át az egészet. A pépet tegyük vissza a lábasba, forraljuk fel és adjuk hozzá a cukrot. Addig főzzük, amíg lekvársűrűségű nem lesz. Ha elkészült, töltsük tiszta üvegekbe, de csak akkor kössük le, ha már teljesen kihűlt.
Kevés zselatin hozzáadásával gyümölcskocsonya is készíthető belőle.
Vigyázat: észveszejtően finom!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...979899...299