


Információk, érdekességek
A candida diétája - a megfelelő étrend alappillérei
2015. április 29.
A candida albicans nevű gomba elszaporodása a szervezetünkben nem egyik napról a másikra történik. Sok tényező együttes jelenléte idézi elő a betegség lassú kialakulását és előrehaladását. A hatékony kezelés hosszabb hónapokat igényel, türelemmel, kitartással és önreflexióval kísérve. Testünk-lelkünk táplálásával, de a gomba "kiéheztetésével", pusztításával és kiürítésével helyreállítható szervezetünk egészsége.
A candidiasisban a bélflóra egyensúlya felborul, immunrendszerünk meggyengül, emésztőrendszerünkben pedig – de még testünk más területein is – gyulladások léphetnek fel. Ezek figyelembe vételével olyan optimális étrend kialakítása szükséges, amely személyenként is apróbb eltéréseket mutathat.
A diéta főbb irányelvei közt mindenképp szerepel az energiának, a szénhidrát minőségének és mennyiségének, a vitamin-, az ásványianyag- és a rosttartalomnak a helyes beállítása. A legyengült szervezetet úgy kell ellátni bőségesen tápanyagokkal, hogy közben a gombák ne tudják azokat hasznosítani. Az élelmiszerek ajánlása és ellenjavallata kiindulási alapot jelent, amelyet apróbb változtatásokkal az egyéni adottságokra lehet alakítani.
Mi minden okozhat puffadást?
2015. április 22.
Igen gyakori panasz a pácienseinknél a puffadás, sokszor szerencsére csak átmeneti, többnyire diéta hiba okozza. Különösen ünnepek tájékán fordul elő, hogy a szemünk többet kíván, mint amennyit meg tudunk emészteni.
Ám komolyabb problémák is lehetnek a puffadás hátterében, ezért érdemes megfigyelni, mikor és hogyan jelentkezik.
Okozhatják táplálék intoleraciák - melyek annyiban különböznek a táplálékallergiától, hogy nem mutathatók ki antitestek, de fizikai tünetek-hasmenés, puffadás-viszont igen.
Leggyakoribb a laktóz intolerancia , a felnőtt lakosság kb. 70%-nál jelentkezik. A tünetek többnyire a tejtermékek fogyasztásának mellőzésével javulnak. Legkevésbé ilyenkor a joghurtok és kemény sajtok terhelik meg az emésztőrendszert, de van olyan súlyosabb formája a tüneteknek, mikor ezen termékek fogyasztása sem javasolt. Ritkábban fordul elő az, hogy az illető a tej fehérjékre érzékeny.
Ellenőrizzük a jég mennyiségét a csomagoláson - Így vásároljunk halat!
2015. április 15.
Halas ételt tenne le a családja asztalára? Jól teszi, hiszen a halak a szervezet számára nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket és számos vitamint is tartalmaznak. Emellett a halas ételek könnyen emészthetőek, nem fenyegetik a vonalainkat és még finomak is. Ugyanakkor vásárláskor az ár mellett egyéb szempontok szerint is érdemes ellenőrizni a termékeket, hogy biztosan a legjobb fogásokat adjuk szeretteinknek - szakértő segít a tájékozódásban.
Mire kell figyelni?
1. a glazúrjég mennyiségére
Mélyfagyasztott import halak esetében a filére felvisznek egy úgynevezett glazúrjég réteget, vagyis jégpáncélt, amely megakadályozza a halhús oxidációját. „Ez egy teljesen ártalmatlan anyag, óvja a terméket a megromlástól. A glazúrjég mértéke 5-10% lehet, ezt minden esetben fel kell tüntetni a csomagoláson. A jég növeli a termék nettó súlyát, vagyis ha 10%-nál magasabb ez az érték, akkor félő, hogy kevesebb halat és több jeget kapunk a pénzünkért” – magyarázta Dr. Szathmári László, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (MAHAL) igazgatója.
Savanyú káposzta – ne csak télen fogyasszuk!
2015. április 13.

Noha a tejsavas erjesztéssel készült zöldségek (pl. uborka, káposzta, cékla, répa, bab, tökfélék, zöld paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma, gomba, cukkini) már régóta szerepelnek étrendünkben, a savanyú káposztát még mindig viszonylag ritkán fogyasztjuk. Kár lenne megfeledkezni róla, mert bővelkedik tápanyagokban és vitaminokban.
A savanyú káposzta C-vitamin tartalma kiemelkedően magas (20 mg/100 g), melyet erjesztés után nem veszít el, ahogy tápanyagait sem nélkülözi. A C-vitaminon kívül B1-vitamint (0,03 mg/100 g), niacint (0,1 mg/100 g) és karotint (0,02 mg/100 g) is tartalmaz. Az ásványi anyagok közül foszfort, kalciumot, káliumot, magnéziumot és nátriumot is magában foglal. Víztartalma magas (92,5 g/100 g), így napi folyadékszükségletünk kielégítéséhez is hozzájárulhat. Védi az érrendszert, továbbá immunerősítő hatású. Kiváló forrása a probiotikumoknak, melyek segítenek helyreállítani bélflóránk megfelelő állapotát, és jótékony hatással vannak immunrendszerünkre. A savanyú káposzta tehát jó alternatívája a probiotikus hatású tablettáknak, vagy az erjesztett tejtermékeknek. Enzimekben gazdag, jól emészthető. Könnyű étel készíthető belőle (30 Cal/100g), laktató, mert ha ropogósan fogyasztjuk, kénytelenek vagyunk jól megrágni, és lassabban enni...
Szívinfarktust okozhat a húsvéti csokinyuszi?
2015. április 04.
Gondolta volna, hogy a húsvéti csokinyuszi nem is mindig olyan ártalmatlan? Ha ugyanis a jó szívvel megvásárolt édességünk transzzsírt tartalmaz, az rögtön hadjáratot indít a szervezet ellen. A transzzsírok fogyasztása hosszabb távon szívinfarktust, érelmeszesedést, daganatot vagy akár meddőséget is okozhat.
Bár a februárban hatályba lépett rendelet felvette a kesztyűt a transzzsírok ellen, a jövő februárig tartó türelmi időszakban még ott lapulhatnak kedvenc csemegéinkben a szívgyilkos vegyületek. Érdemes tehát körültekintőbbnek lennünk, ha kekszet, nápolyit vagy éppen a húsvéti meglepetésnek szánt csokinyuszit és csokitojást akarjuk megvásárolni az ünnepekre. Ha címkén azt látjuk ugyanis, hogy az adott termék részlegesen hidrogénezett növényi zsírt, zsiradékot vagy olajat tartalmaz, az azt jelenti, hogy valójában transzzsír van benne.
Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy könnyebben elkerülhessük a transzzsírokat a húsvéti ünnepek időszakában is:
1. Ha biztosra menne, készítse el otthon a húsvétra szánt édességeket! Ha a bevásárlás során minőségi alapanyagokat választ, garantáltan elkerülheti, hogy transzzsír-tartalmú csokikat hozzon otthon a húsvéti nyúl. S ez még nem minden: a kézzel készített édességeknek a kicsit és minden bizonnyal a nagyok is jobban örülnek majd.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...184185186...298