


Információk, érdekességek
Túlsúlyos és alultáplált gyerekek
2015. március 24.
Magyarországon Dunaharasztiban indult el a 3 évig tartó GYERE – Gyermekek Egészsége Program, amely a gyermekkori elhízás megelőzését tűzte ki célul. Első hivatalos mérései szerint a 10-12 évesek a legveszélyeztetettebbek a túlsúly szempontjából.
A kapott eredmények szerint a vizsgálatba bevont 1424 fő 6-12 éves korcsoportba tartozó gyermek adatai szerint 64,5% a normál tápláltságúak csoportjába tartozik, 26,5% túlsúlyos, illetve elhízott, valamint 9% alultáplált – derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége felkérésére készített friss felmérésből , amelyet az Országos Gyermekegészségügyi Intézet végzett a helyi védőnők bevonásával.
Sajnos, mi is hozzuk az európai átlagot
„A GYERE program indulásakor arra voltunk kíváncsiak, hogy Dunaharasztiban a testtömeg és a testmagasság ismeretében milyen mértékű túlsúly, illetve elhízás jellemző a gyermekek bizonyos korcsoportjára. A 6-12 éves korosztályba tartozók közül a 10-12 évesek adatai a legkritikusabbak, amely közelíti az európai uniós átlagot” – emeli ki a GYERE Programot vezető Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. „A 10 éves lányok adatai a legkritikusabbak, hiszen 30,6 %-uk túlsúlyos, illetve elhízott, valamint a 12 éves fiúk 26,8 %-a valamilyen mértékű többlettesttömeggel bír.”
Tavaszi fáradttság ellen - Grillezett kacsamáj bazsalikomos lencsével
2015. március 17.

Óriási divat mostanában a tévés szakácsok körében a félórás vacsora. Amikor ezt ígérik, hitetlenül ülünk a tévé előtt, ezt nem lehet ennyi idő alatt megcsinálni! És sokszor igazunk is van, mert az ilyen műsoroknál már előkészített alapanyagokkal dolgoznak, ráadásul a mosogatós rész is kimarad. Ezt a receptet viszont előkészítéssel, mosogatással együtt is megúszhatjuk 30 percen belül.
Ráadásul csupa olyan egészséges hozzávalót tartalmaz, melyek remekül pótolják a szervezet tavaszra kimerült tartalékait. A májjal kapcsolatosan két jó hírem is van. Az első, hogy irgalmatlanul finom. A második, hogy a benne lévő B-vitaminok felturbózzák az enzimműködést, és segítik a szervezet feltöltődését. A lencse sajnálatos módon nélkülözött alapanyag a magyar konyhából, csak szilveszterkor esszük. Pedig ásványi anyagokban gazdag, a benne lévő vas különösen jó fáradtság ellen, a növényi protein pedig energetizál. A salátához vörös lencsét használtam, ezt nem kell beáztatni, és tíz perc alatt megfő
.
Időskori táplálkozás – tanácsok 65 év felettieknek
2015. március 04.
A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása. A kor előrehaladtával ráadásul a gyengülő ízérzékelés miatt sokan nem érzik elég sósnak, édesnek az ételt, így utólag túlízesítik, ami komoly egészségkárosodáshoz vezethet – hívja fel a figyelmet Veresné dr. Bálint Márta, a Semmelweis Egyetem ETK Dietetikai és Táplálkozástudományi tanszékének docense.
- A dietetikus az idősebbeknek három, változatosan összeállított főétkezést javasol, külön odafigyelve arra, hogy mindegyik tartalmazzon állati eredetű fehérjét, ez ugyanis kulcsfontosságú az izomtömeg megőrzéséhez.
- A tej és tejtermékek fogyasztása pedig a magas kalcium tartalmuk, így a csontritkulás megelőzése, vagy előrehaladásának lassítása miatt elengedhetetlen.
- Alapvető lenne a kevés zsír, sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, illetve a hidegen sajtolt olajak fogyasztása is, hiszen ezzel lassítható az érelmeszesedés.
Gluténmentes édességek farsangra, gyerekzsúrra
2015. február 23.
Ha csak kevés időnk marad, akkor is készíthetünk finomságokat az ünnepekre. Varga Dóra dietetikus, két olyan gyorsan elkészíthető receptet is ajánl, ami biztosan a gyerekek kedvence lesz.
Gesztenyés keksz (gluténmentes, tejmentes, diabetikus)
Talán nincs is gyerek, aki ne szeretné a kekszet. Akár magában, akár teával, vagy kakaóval reggelire, uzsonnára is kínálhatjuk a házilag készített ropogtatni valót. Gyerekeknek szervezett összejöveteleken is nagy sikere van, otthon és az óvodában, iskolában is népszerű csemege. A gesztenyés keksz összetevői miatt a fogtündérnek sem kell aggódnia, mivel az édesítéshez xilitet használunk, abból is csak keveset. A gesztenyeliszt eleve édeskés íze, erős aromája mellé nem is kell több.
Ennivaló és látnivaló
2015. február 21.

A táplálkozás és a szem egészségének kapcsolata
Sokan vallják azt, hogy a szem a lélek tükre, de talán kevesen gondolnák, hogy részben életmódunké is. A táplálkozással összefüggő betegségek - többek között az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség - egyre nagyobb arányú megjelenésének, valamint az életkor kitolódásának következtében manapság egyre többen küzdenek látásproblémával. Habár a látás károsodása közvetlenül nem veszélyezteti az életet, mégis - súlyosságától függően - komoly korlátozást jelenthet a függetlenségre, a mobilitásra, a teljesítőképességre, az élet minőségére nézve.
Vegyük sorra, mit tehetünk azért, hogy minél tovább megőrizzük szemünk egészségét!
1. A sárgarépa nem csak a fütyüléshez kell
A kisgyermekes magyar családoknál hallható "Egyél sárgarépát, hogy tudjál fütyülni!" biztatás valóságtartalmának tudományos hátterét eddig még nem sikerült igazolni. Úgy tűnik viszont, hogy a külhonban több helyen ismert tradicionális tanács, miszerint "Egyél sok sárgarépát, hogy jól láss a sötétben!", szakmai berkekben is megállja a helyét. A sárgarépa ugyanis béta-karotint tartalmaz, amelyet szervezetünk képes A-vitaminná alakítani. Az A-vitamin a látás épségének fenntartásához elengedhetetlen. Hiányának korai jele az alacsony intenzitású fényhez való romló alkalmazkodás (farkasvakság, hemeralopia). A megfelelő A-vitamin ellátottság érdekében törekedjünk a változatos, vegyes táplálkozásra! Étrendünkben kapjanak helyet a karotinoid-tartalmú növényi eredetű táplálékok is, pl. kajszibarack, sárgadinnye, sütőtök, paradicsom, spenót, brokkoli, kukorica. Mindemellett - túlzásoktól mentesen - szerepeltessük étrendünkben a nagyobb A-vitamintartalmú állati eredetű élelmiszereket is: belsőségeket (10-14 naponként egyszer), tojássárgáját (másod- harmadnaponta), tejet és tejtermékeket (naponta), tengeri halakat (hetente legalább egyszer). Ha a fenti szempontokra figyelünk, nagyobb az esély arra, hogy kevésbé romlik a szürkületben, sötétben látás és a színérzékelés, és ezzel együtt csökkenhet a látás elvesztésének kockázata öregkorban.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...185186187...298