Információk, érdekességek

Okosabb lesz az a gyerek, aki reggelizik?

2015. szeptember 22.

ReggeliMegkezdődött az iskola, a gyerekeknek a vakáció helyett ismét az iskolára kell koncentrálniuk… Teljesítményük jelentős részben a táplálkozásukon múlik, mivel a kiegyensúlyozott étrend pozitívan képes befolyásolni a koncentrálóképességet és a szellemi funkciókat. A nem megfelelően vagy hiányosan táplált gyermekek szellemi teljesítménye viszont 15-20 százalékkal alacsonyabb lehet. Mit adjunk a gyereknek, hogy energikusan, frissen vegye az akadályokat?

Reggeli: a legfontosabb étkezés

A táplálkozással foglalkozó szakértők szerint a reggeli talán a nap legfontosabb étkezése. Szerepét több klinikai kutatás is vizsgálta, és ezek szerint elmondható, hogy a tartalmas reggelit fogyasztó gyerekek jobban tudják figyelmüket összpontosítani és feladatmegoldó képességük is jobb azokénál, akik kihagyják a nap első étkezését. A rendszeresen reggeli nélkül iskolába induló gyerekek körében az elhízás is gyakrabban fordulhat elő. Azonban az sem mindegy, mivel indítjuk a napot.


3 ötlet házi készítésű tízóraihoz

2015. szeptember 19.

Az iskola kezdetével sokunknak okoz napi szintű fejtörést, hogy változatos, és lehetőleg egészséges falatokkal töltsük fel az uzsonnás dobozt. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusának kipróbált receptjeiből szemezgettünk gyorsan elkészíthető, és a szeptembertől végre valóban életbe lépő menza rendelettel is összeegyeztethető ételeket.

Egészségesebb és változatosabb ételeket ígér az eredetileg 2015 januártól hatályos – és ez év szeptemberétől a gyakorlatban is megvalósuló – rendelet, mely a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, kevés só, cukor és zsiradék tartalmú étrend összeállítására kötelezi. Az új ízeket remélhetőleg a gyermekek is szívesen fogadják majd, de emellett hasznos, ha egészséges tízóraival is készülünk.

Diabetikus és tejmentes répás zabkeksz

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 90 g sárgarépa
  • 50 g apró szemű zabpehely
  • 35 g zabpehelyliszt
  • 20 g kókuszzsír
  • 1 db tojás
  • 1 citrom héja
  • 20 g xilit

Moho Sapiens - Azok vagyunk, amit felfalunk?

2015. szeptember 15.

A nagy zabálásoknak megvan - bizonyos tekintetben mindig is megvolt - a maga helye a kultúránkban. A lucullusi lakomák hozzátartoznak a családi, baráti összejövetelekhez, ünnepségekhez. Minden ünnepet egy nagy evés zár le, gondoljunk csak a lakodalomra, az érettségi bankettre, az ünnepi vacsorákra, stb. Mai rohanó világunkban is jó volna, ha legalább egyszer egy nap le tudna ülni a család együtt az asztal köré, hogy engedjenek az ősi vágyunknak, és az étkezés során ápolják a társas kapcsolataikat.

Nagy étkezésre szinte minden nagyobb társas összejövetel során sor kerül. Legtöbbször magának a találkozásnak az apropóját is az étkezés adja. Másszor a társas összejövetel egy momentumát jelenti a közös étkezés. Ilyen például a halotti tor. 

Ez utóbbi kapcsán érdekes megjegyezni, hogy valaha ennek keretén belül magát az elhunytat fogyasztották el a hozzátartozók, hogy bölcsességét és tudását a magukévá tegyék, és azonosuljanak vele.


Chia puding

2015. szeptember 13.

Chia pudingA chia magot az aztékok már ősidők óta termesztették és fogyasztották. Hozzánk csak pár éve jutott el, szerencsére... Miért szeretjük?

Minden fontos tápanyagot tartalmaz, elsősorban az omega3 tartalma miatt fogyasztjuk.
Folyadékba keverve zselésít, megszilárdítja a pépet, magyarul: pudingot csinál belőle.
Akkor csináljunk mi is pudingot belőle! 

Hozzávalók

2 dl mandulatej
3 evőkanál chia mag
1 teáskanál vaníliapor
2 banán
1 kiskanál méz (ha szükséges)
1 kis marék goji bogyó a díszítéshez 


Borsos pulykamáj megbolondítva

2015. szeptember 13.

Borsos pulykamáj megbolondítvaFinom ebéd Karcsi konyhájából.

Hozzávalók:

• 80 dkg pulyka máj
• 15 dkg füstölt sonka
• 3 fej hagyma
• 4-5 babérlevél
• 1 kávés kanál majoránna
• só
• bors
• piros paprika
• zsír

Elkészítése:

A májat tisztítom, feldarabolom. A laskára szeletelt hagymát 2 kanál disznózsíron a felkockázott sonkával, babérlevéllel megpárolom. Beleteszem a pulyka májat, és állandó kavargatás mellett fehéredésig pirítom. Hozzáadom a pirospaprikát, nagyon sok borsot (ízlés szerint), valamint a majoránnát. A végén óvatosan sózom, mert ugye a füstölt sonka sós.
Jelen esetben a köret spenót volt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...174175176...297