Információk, érdekességek

Fokozható-e a szellemi és fizikai teljesítmény étrend-kiegészítőkkel?

2015. október 09.

Minden ember élete során előfordulnak megnövekedett fizikai, illetve szellemi igénybevétellel járó időszakok. A stressztűrő képesség egyénenként változó, és az életkor előrehaladtával csökken. A szakaszosan előforduló stressz nem feltétlenül ártalmas az emberi szervezet számára, azonban a túlzott mértékű, tartós stressz a szervezet károsodásához és számos betegség (pl. gyomorfekély, irritábilis bél szindróma) kialakulásához, súlyosbodásához vezethet. 

Fokozott fizikai és szellemi igénybevétel

Stresszhelyzetben gyakori a stimulánsok, pl. kávé és egyéb koffeintartalmú italok alkalmazása a teljesítőképesség fokozására, ezek azonban csak rövid ideig képesek segítséget nyújtani, így az emberi szervezet gyorsan kimerül. Hosszabb távú megoldást jelenthetnek azon növények, növényi kivonatok, amelyek megkönnyítik a stresszhez való alkalmazkodást, adaptációt, ezáltal megvédik a szervezetet a krónikus stressz ártalmas hatásaitól.


Smoothie – a zöldturmix dícsérete

2015. október 05.

Az egészséges életmód szempontjából nagyon örvendetes, hogy egyre népszerűbb a smoothie fogyasztása. A smoothi tulajdonképpen friss, és nyers gyümölcsök, pépesített keverékéből készült rostos energiaital. Vagyis vitaminokat, ásványi sókat, aminosavakat, és enzimeket tartalmazó tej és alkoholmentes gyümölcsturmix. Lehűtve hatásos üdítőital, magtejekkel (mandula, kókusz) hígítva, igény szerint édesítve (mézzel, nyírfacukorral, szteviával) és fűszerezve (fahéjjal, gyömbérrel, mentával) kalóriadús reggeli ital lehet. De alkalmas koktélok és gyümölcsfagylaltok készítésére is.

Az üzletek polcain található smoothi variációk piros, sárga és narancssárga színekben többnyire csak gyümölcsökből készülnek. A sok életerőt tartalmazó zöldturmix nálunk még kevésbé népszerű.

Mit tesz a zöld szín?

Talán a menzai spenótfőzelékre emlékeztető szín és állag miatt nem jött még divatba. Pedig a színskála közepén álló zöld szín az emberi szem számára is a legpihentetőbb szín. Látványa nyugtatja az idegeket, harmóniát és megnyugvást sugároz, a békesség, a kiegyensúlyozott, az elégedett és a biztonságos légkör színe (zöld lámpa a szabad átkelés jelzése). Zöld növényekkel tesszük nyugtatóvá környezetünket is, és zöld szín a fejlődés, a növekedés szimbóluma is. Az érésben levő, tapasztalatlan, naiv fiatalt zöldfülűnek is szoktuk becézni.


Börfi - indiai tejkaramella, avagy a tökéletes reggeli édesség

2015. október 03.

Börfi Az édességgel a szeretetet fejezhetjük ki!

Hozzávalók:
1,5 l zsíros tej
5 dl tejszín
25 dkg cukor

A hozzávalókat összekeverjük egy vastag falú (lehetőleg rozsdamentes acél) nagy lábasban, és felforraljuk. Olyan edényt válasszunk, amelyben nem szokott leégni az étel! Ekkor úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej állandó forrásban maradjon, de ne fusson ki – a legalacsonyabb fokozatot válasszuk. A tej besűrítéséhez türelmesnek kell lennünk, hiszen akár egy óra hosszat is eltarthat és ez a lekvárfőzéshez hasonlóan a tűzhely mellett ácsorgást követeli tőlünk. Ahogy sűrűsödik, egyre gyorsabban kavargassuk. Addig főzzük, míg a börfi barna, egészen sűrű és ragacsos nem lesz. A börfi ízesítés nélkül is nagyon finom, de ha mégis ízesíteni akarjuk, akkor ezen a ponton belekeverhetünk darált olajos magvakat (diót, mandulát, pisztáciát stb.), citromhéjat és levet, pirított kókuszreszeléket vagy őrölt kardamomot. A masszát a munkalapra öntjük, műanyag spatulával jól átgyúrjuk, és egy tálcán 2,5 cm vastag téglalapot formálunk belőle. Teljesen kihűtjük, majd kockákra vágjuk. Gyermekek, ügyesebb lányok kerek labdákat készítenek belőle és egyesével díszítik marcipán elemekkel, természetes ételfestékkel. Jó étvágyat kívánunk!


Moho Sapiens - Az evés a túlélés záloga?

2015. szeptember 29.

evés Igaz, hogy számos túlsúlyos ember esetén a hájréteg, az "úszógumi" egyfajta védekezési eszköz, mely elszigeteli, ugyanakkor meg is védi őket a külvilág támadásaitól. Egyfajta védőpajzsnak tekinthető, nem véletlen, hogy sok esetben az obesitas nem más, mint menekülési alternatíva a depresszió és a szorongás ellen. Az evés örömöt jelent. A túlsúly korábban társadalmi rangot jelzett. Mi magyarázza az olykor féktelen vágyunkat az evéssel kapcsolatban?

Tény, hogy az emberi történelem során nem volt mindig ilyen bőségben részünk.
Az emberek általában nélkülöztek, táplálékhoz akkor jutottak, ha egy vadászat sikerrel járt. Akkor viszont hirtelen rengeteg húst kellett elfogyasztaniuk, méghozzá együtt, hiszen a tartósítást a történelem hajnalán nem lehetett megoldani.

A nagy lakomák, mikor összegyűlik a társaság, épp ezért a mai napig elképzelhetetlenek valamilyen húsétel nélkül, nem beszélve az elfogyasztott ételmennyiségről. 
Nem véletlen az sem, hogy míg egyedül enni elszomorító – talán épp ezért szoktuk önkéntelenül is bekapcsolni a tévét, vagy cikket olvasni – a társaság önmagában étvágyfokozó hatású. 


Egyre kevesebb tejet iszunk

2015. szeptember 23.

tej

Gyermekkorunktól kezdve tudjuk, hogy a tej alapvető élelmiszerünk. A tej és tejtermékek fogyasztása fontos a szervezet fejlődése szempontjából, a benne lévő kalcium a csontváz és a fogak természetes építőköve. Ennek ellenére hazai viszonylat a tejfogyasztásban csökkenő tendencia figyelhető meg, miközben a tejtermelés egyre nő. 

 A statisztikák alapján évről évre csökkenő tendenciát mutat a tejfogyasztás. A KSH* adatai szerint 2005-ben az egy főre eső 180 literrel szemben 2013-ban már csak 168 liter volt a tejfogyasztás tejegyenértékben mérve, vagyis az összes tejtermék fejenkénti fogyasztása tejliterre vetítve. A 2013-as adat tejtermékekre bontva az alábbiak szerint alakult fejenként:

  • tejből 47 litert
  •  joghurtból, kefirből, tejfölből 11,3 litert
  • sajtból, túróból, tejporból és hasonlókból 5,6 kg-t ettünk és ittunk meg éves szinten.

Ezért kell a tej

A tejben és tejtermékekben található vitaminok és ásványi anyagok pedig fontosak a szervezetünk számára, például a kalcium a fiatalok csontjainak fejlődéséhez és erősödéséhez szükséges, idősebb korban a csontritkulás megelőzésében kap fontos szerepet. Ráadásul nagyon kedvező, kiegyensúlyozott, jól hasznosuló és felszívódó aminosav-összetétele van a tejnek, ahogy erre dr. Plósz János gasztroenterológus is rávilágított.

„A tejben található aminosavak az izomfehérje és a neurotranszmitterek, vagyis az ingerületátvivő anyagok felépítéséhez, valamint az anyagcsere folyamatokhoz szükségesek. Sokan vannak azonban, akik alaktózérzékenységük miatt kerülik a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket, pedig a már rágótabletta formában is elérhető laktáz enzim bevitelével ők is élvezhetik a tejtermékek jótékony hatásait” – mondta el a szakember.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...173174175...297