


Információk, érdekességek
Új szabályok a közétkeztetésben
2015. szeptember 11.

A közétkeztetési rendelet célja, hogy a gyerekek egészségesebb ételeket kapjanak a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolai menzákon.
Országos ellenőrzés várható
A hivatalok szakemberei nem fognak büntetni, de ha valahol azt látják, hogy nem az előírásoknak megfelelően készítik el az ételeket, próbálnak segíteni, ajánlásokat tenni - mondta a helyettes államtitkár.
Így változott a menza
A főbb változások között említette, hogy a gyerekeknek adott ételekben kevesebb lesz a zsír, a só és a cukor, ugyanakkor sokkal több rostban gazdag ételt, gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszert kapnak.
Céklás hidratáló turmix
2015. szeptember 10.
Ez a ragyogó rubinvörös ital édes és könnyű, hozzávalói megfiatalítják a szervezetet, sportolás előtt pedig tökéletesen felfrissítik a testet.
Hozzávalók:
1 cékla
2 sárgarépa
230 g eper, a szára nélkül
1 alma
125 ml kókuszvíz
A cékla egyedülálló fitotápanyag-forrás, festékanyaga, a betanin igazoltan antioxidáns, gyulladáscsökkentő és méregtelenítő hatású.
A kókuszvíz kivételével a hozzávalók levét gyümölcspréssel nyerjük ki, majd adjuk hozzá a kókuszvizet. Fogyasszuk azonnal.
Magas koleszterinszint: étrend vagy étrend-kiegészítés?
2015. szeptember 09.
A magas koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek kockázata közötti összefüggés többszörösen bizonyított. Ha a vérben túl sok a koleszterin, nagyobb eséllyel alakul ki érelmeszesedés, és az erek beszűkülése, rugalmatlanná válása keringési zavarokat és akár végzetes szív-érrendszeri betegségeket is okozhat. Bár a határértékek időről időre változhatnak, egy bizonyos: a túlságosan magas koleszterinkoncentráció életévekben és életminőségben mérhető veszteséggel járhat.
Genetikai determináció
Az is világos, hogy az életmód és az étrend jelentős hatással van a koleszterinszintre. Sajnos, a helyzet némileg bonyolultabb, mint gondolnánk: a koleszterinben (és zsírban) szegény étrend nem feltétlenül jár a vérben található koleszterinkoncentráció csökkenésével. Egyeseknél „egészségtelen” étrend esetén is normál tartományban van a koleszterin szintje, másoknál csak komoly diéta és gyógyszeres beavatkozás hoz (némi) javulást. Ennek az az oka, hogy a koleszterin-anyagcsere egyénenként eltér, és mindez genetikailag erősen determinált.
Rókagomba savanyúság
2015. szeptember 05.
Így készíthetsz finom rókagomba savanyúságot házilag.
Hozzávalók:
• rókagomba
• ecet
• só
• tárkony
• szalicil
• szemes bors
• torma
5 tipp, hogyan ehetnénk több nyers zöldséget, gyümölcsöt
2015. szeptember 03.
Tippek, hogyan tudsz még több nyers, vitamindús fogást beiktatni az étrendedbe.
Elsőre talán túlzásnak, vagy akár kivitelezhetetlennek is tűnhet a táplálkozási szakértők által gyakran emlegetett ajánlás, vagyis, hogy fogyasszunk naponta öt alkalommal gyümölcsöt, zöldséget. Tippek, hogyan tudsz még több nyers, vitamindús fogást beiktatni az étrendedbe.
A nyers zöldségek és gyümölcsök egy-két kivétellel (pl. legyengült szervezet, emésztési zavarok) szinte csak pozitív hatással vannak a szervezetünkre. Mivel az ásványi anyag- és vitamintartalom jóval magasabb a nyers ételekben, mint a sült, főtt, hőkezelt élelmiszerekben, ugyanannyi mennyiségből többet tud hasznosítani a szervezet. Ez minden tekintetben javítja az egészségünket: több energiát nyerünk, nő a munkabírásunk, az életkedvünk, javul az emésztésünk, meg tudjuk tartani az optimális súlyunkat, lassabban öregszünk. Jónéhány kutatás támasztja alá, hogy a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó népek körében, például a mediterrán országokban kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, az elhízás és az egyéb civilizációs betegségek aránya.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...175176177...297