


Információk, érdekességek
Csirkesaláta - nemcsak fitten tart, de cukorbetegek is ehetik!
2017. április 01.
Finomat, egészségeset, és mindezt pár perc alatt? Hát persze!
Hozzávalók (személyenként)
3 féle kaliforniai paprika
15 dkg pirított csirkemell
2 dkg sajt a tetejére
egy kis só, fűszerek.
A paprikát és a csirkét kockázzuk fel, keverjük össze, fűszerezzük, a tetejét szórjuk meg sajttal.
IR , izomépítés esetén 3 szelet puffasztott rizzsel.
Jó étvágyat az egészséghez!
Dietetikus: a böjt nem egyenlő az éhezéssel
2017. március 31.
A negyvennapos böjttel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, de hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól.
E két napon és nagyböjt többi péntekén az egyház arra kéri 14 évesnél idősebb tagjait, hogy a böjti fegyelem részeként ne fogyasszanak húst.
A kérés mögött az a mélyebb meggyőződés áll, hogy a böjt, az áldozatvállalás segíti a hívő embert lelkileg egyesülni az igazi áldozattal, Jézus Krisztussal.
Muzsnai Bernadett elmondta: a hús elhagyását másfajta állati eredetű ételekkel, túróval, sajttal, tojással lehet pótolni. Aki ezeket is kiiktatja, és egyfajta vegán étrendre tér át, az hüvelyes zöldségekkel, például babbal, csicseriborsóval, olajos magvakkal pótolhatja a szervezetnek szükséges mennyiségű fehérjét.
Emellett fontos odafigyelni a vas pótlására is, amely megtalálható például a céklában, vagy az élesztőben - tette hozzá a dietetikus.
A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy - és ezt a vallások is komolyan veszik - a 14 éven aluliaknak, időseknek, várandósoknak, szoptatós kismamáknak, krónikus betegeknek nem ajánlott a böjt. |
Nem szabad túlzásba vinni a chia-mag fogyasztását!
2017. március 14.
Bár a chia-mag, magyar nevén aztékzsályamag slágerterméknek számít manapság, értékesítésének szigorú feltételei vannak, nem árusítható például ömlesztve, illetve pudingba vagy joghurtba keverve, a napi maximális ajánlott beviteli mennyiség felett pedig emésztési problémákat okozhat - hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Napi 15 g - ennél többet ne fogyasszunk belőle!
A tájékoztatás szerint a chia-mag magas, 18-30 százalékos rosttartalma miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában. Azonban túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 grammnál nem lehet többet fogyasztani belőle - hívták fel a figyelmet a közleményben.
Figyeljünk a keresztallergiára!
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalásaiban megemlíti, hogy nem zárható ki az aztékzsályamag allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél - írták.
Csak az íze kedvéért...? – Így ne egyél többet, ha már nem vagy éhes!
2017. március 13.
Étkezéseink alkalmával gyakran előfordul, hogy ugyan már jóllaktunk, de engedünk a falánkság kísértésének... Úgy érezzük, nehéz abbahagynunk az evést, ha nagyon ízlik az étel, vagy már megszoktuk, hogy „csak úgy” veszünk még belőle. Szerencsére, ha figyelünk rá, elkerülhető, hogy átlépjük a teltségérzet-küszöböt, és megtanulható a jól szervezettség, a szemléletmódváltás táplálkozási szokásainkban is.
Vegán nudli szilvaszósszal
2017. február 28.
A nudli igazán magyar étel, hasonlít rá az olasz gnocchi, de a miénk csak szimpla, egyszerű és édes nudli.
Anyukám mindig is tojás nélkül csinálta, és soha nem mérte le a hozzávalókat, csak úgy sacc per kábéra csinálta, de most le is mértük a mennyiségeket. A nagymamám és unokatesóm süt, főz mindig úgy, hogy az instrukció ‘majd látod’ és a ‘majd érzed’ között mozog, de azok az igazán finomságok. Ez eredeti recept zsírral írja, ami a hagyományos magyar ételek körében állati eredetű zsiradékra vonatkozik, de ezt is ki lehet cserélni növényi eredetű zsiradékra, és vegán ételt kapunk.
Nézzük mi hogyan csináljuk:
Hozzávalók (4 főre):
- 75 dkg főtt tört burgonya
- 6 teáskanál napraforgóolaj
- 6 púpos evőkanál gluténmentes alapliszt
- 6 púpos evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt (ezt is lehet gluténmentes lisztre cserélni, hogy teljesen gluténmentes legyen a dolog)
- pici só
- kókuszreszelék, vagy zsemlemorzsa
- friss gyümölcsből sűrű turmix vagy lekvár
A burgonyát megmossuk, majd héjában megfőzzük. Amikor megfőtt, meghámozzuk, és krumplitörővel áttörjük. Még melegen hozzákeverjük az olajat. Majd amikor kihűlt akkor hozzákeverjük a lisztet. Igazából lehet tényleg bő nagy kanállal mérni a lisztet, mert inkább legyen egy kissé keményebb a tészta, mert ha véletlenül nem vesszük ki a főzővízből időben a nudlikat akkor sokkal könnyebben összeáll. Amikor összegyúrtuk a tésztát, kis hengereket formálunk belőle. Sós lobogó vízben kifőzzük. Amikor feljönnek a nudlik a víz tetejére akkor megfőttek és ki is lehet őket venni. Amíg a főzővíz felforr addig meg pirítjuk száraz serpenyőben a kókuszreszeléket, ebben fogjuk a kifőzött nudlikat megforgatni. Az eredetileg a nudlikat, olajban pirított zsemlemorzsában forgatjuk meg. Én friss fahéjas sűrű szilvaturmix-szal ettem, de lehet a hagyományokat követve lekvárral enni.
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi fok: Közepes
Tápanyagtartalom(1 főre): 505,3 kcal, 87,67 g szénhidrát, 4,9 g fehérje, 16,5 g zsír
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...150151152...297