


Információk, érdekességek
Hozza ki a legjobbat a kedvenc gyümölcséből, zöldségéből
2017. január 21.
Sokat hallani manapság, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás, illetve ezen belül is a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása. A szakértők szerint naponta legalább öt féle gyümölcsöt és/vagy zöldséget kellene fogyasztanunk ahhoz, hogy minden vitaminból és ásványi anyagból elegendő mennyiség kerüljön a szervezetünkbe. Ebben szerencsére ma már segítségünk is akad, hiszen a Panasonic szakemberei megalkották számunkra az MJ-L500 lassú gyümölcsprést, mely pontosan a gyümölcsök és zöldségek feldolgozásában jeleskedik. Ez a gyümölcsprés azonban több, mint egyszerű gyümölcslé készítő.
A zöldséglé készítő gépek csupán kifacsarják a levet a zöldségekből, vagy gyümölcsökből. A Panasonic legújabb kisgépe ennél sokkal többet tud. A préselés úgynevezett lassú préseléssel történik, mely 45 fordulatot jelent egy perc alatt. Így biztosak lehetünk benne, hogy minden szükséges vitamin és tápanyag a poharunkba, s onnan a szervezetünkbe kerül.
Táplálkozás – a legfőbb "orvosságunk" (2. rész)
2017. január 12.
Vonalaink, jó kedélyünk és szép bőrünk megőrzése érdekében 10 ismert és kevésbé elterjedt „szupertáplálékot” mutatunk be...
Jótékony hatásuk miatt igazi kincsek, ezért még többet gondoljunk rájuk vásárláskor, még ha némelyikét alig ismerjük is... Törekedjünk rá, hogy minél gyakrabban szerepeltessük őket az étrendünkben!
Avokádó – a zsírsavak „ásza”
Ugyanolyan telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mint pld. az olívaolaj, bővelkedik rostokban, nyomelemekben, valamint B-, C-, A- és E-vitaminban (utóbbi hat többek közt a bőröregedés ellen), továbbá nagyon kevés glucid van benne. Az avokádó jóllakat, és nem ingadozik tőle a vércukorszint – így hasznos a kisebb éhség elnyomása szempontjából is a nap folyamán. Nagyon finom ecetes, borsos mártással, szendvicseken, vagy néhány csepp citromlével, püré alakban, illetve meleg, vagy hideg levesnek elkészítve.
Tojás – komplett fehérjeforrás
Gazdag A., D-, E-, K-vitaminban, B-vitaminokban és még antioxidánsokat is tartalmaz. Szelén tartalma hat a bőröregedés ellen, a benne lévő, kis mennyiségű tirozin aminosav pedig természetes antidepresszáns, fejleszti a reflexeket. A tojásban lévő megannyi fehérje, amellett, hogy energikussá tesz, elősegíti a fogyást, hiszen ha pld. reggelire fogyasztunk tojást, a nap folyamán – hosszabb jóllakottság érzésünk miatt – kalória-bevitelünk csökkenni fog. Sokan tartanak attól, hogy a tojás emeli a koleszterin-szintet, de ha mértékkel fogyasztjuk, nincs okunk a félelemre.
Táplálkozás – a legfőbb "orvosságunk" (1. rész)
2017. január 11.
A táplálkozás főszerepet játszik a fizikai és szellemi egyensúly fenntartásában. Első számú „orvosságunk” – ahogy már Hippokratész is megállapította. Miképp profitáljunk jótéteményeiből, hogy hosszú időn át megőrizzük vonalainkat, jó kedélyünket és bőrünk megfelelő állapotát? Táplálkozási jó tanácsok télre.
Minden, amit megeszünk, hatással van szervezetünk működésére. Így a jó egészség megőrzése érdekében fontos olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban, esszenciális aminosavakban, és maximálisan változatossá kell tenni velük az étrendünket. Válogassunk hát a különböző élelmiszer-csoportok között, néhány irányelv betartása mellett, megfelelő testsúlyunk, jó hangulatunk és a szép bőr megtartása érdekében az őszi- téli időszakban is.
Mit tehetünk testsúlyunk megőrzéséért?
Ahhoz, hogy karcsúak maradjunk, nem elég a kalóriák számát csökkenteni! Előnyben kell részesíteni pld. az alacsony glikémiás indexű (GI) élelmiszereket, melyek szabályozzák az étvágyat (a GI – a táplálékok vércukorszintre gyakorolt hatását jelzi 0-100 közötti skálán). Kerülnünk kell tehát a magas GI értékűeket, melyek többek közt elősegítik a zsírok raktározódását. Egy kevésbé ismert példa az alacsony GI-vel rendelkező növények közül: „szuperélelmiszernek” számít a quinoa növény, mely magas fehérje tartalmú, a spenóthoz és céklához hasonló növény magja. A gluténmentes étrend kialakításában jelentős szerepet játszik, ami elősegíti a fogyást. Emellett kevés kalóriát tartalmaz. Elkészítés: az eredetileg keserű magokat szűrőben jól mossuk át, majd főzés után használjuk fel köretekhez, salátákhoz, de müzliben is nagyon egészséges.
A napi 2 étkezést hirdető divatdiéták és az IR
2017. január 07.
A csupaszt statisztikai adatok felsorolásától eltekintek, legyen elég annyi, hogy világszerte 347 millió ember szenved cukorbetegségben. A cukorbetegség megelőző állapota az IR és az IGT felismerhető, és kezelésével elkerülhető a kettes típusú cukorbetegség későbbi kialakulása.
Mi is az IR pontosan?
Amikor az inzulinérzékelő receptorok eltompulnak, már nem érzékelik megfelelően az inzulin jelenlétét a vérben. Ekkor a hasnyálmirigy egyre több inzulint kénytelen termelni, majd idővel a hasnyálmirigy elfárad és kimerül, megszűnik az inzulin termelése. Ez már a kettes típusú diabetes állapota.
Az inzulinérzékelő receptorok eltompulásának számos oka lehet: stressz, a helytelen szénhidrát fogyasztás, melynek következtében állandóan sok inzulin kerül a vérbe és stimulálja a receptorokat, genetikai hajlam, mozgásszegény életmód, hpgy néhányat említsek közülük.
Péksütemény helyett
2017. január 02.
Ugye ismerős: gyermekünk farkaséhesen kerül elő az iskolából, és péksüteményért könyörög… Engedjünk a könyörgésnek vagy ne? És ha nem…, hogyan ne?
Minden szülő ismeri a helyzetet, amikor délutánonként gyermeke farkaséhesen kerül elő, és péksüteményért könyörög. Azonban a rendszeres péksütizés hosszú távon többet árt, mint használ. Egy bukta reggelire, egy túrós batyu uzsonnára – az éhséget persze ezek is csökkentik, de reformkosztnak sajnos egyáltalán nem mondhatók. Ráadásul az esti időhiányban gyorsan összeütött gyorsételek is komoly kívánnivalókat hagynak maguk után. Kis körültekintéssel kiküszöbölhetjük a táplálkozási anomáliákat.
Nem lehet elég korán kezdeni
A péksütemények fő alapanyaga a fehér liszt, a hidrogénezett növényi zsír no meg a cukor – meg esetleg a gyümölcsöt csak nyomokban tartalmazó lekvár. Hogy mindezek nem túl egészségesek, közhelyszámba megy. A baj azonban leginkább akkor van, ha ezek az alapanyagok képezik a táplálkozás alapját.
Fenti mondat sok mindenre igaz, de az egészséges életmódra nevelésre mindennél inkább. Persze eleinte könnyű. Hiszen a hozzátáplálás során a bébik nem igazán tehetnek mást, mint megismerkednek szép sorban az alma, a sütőtök, a sárgarépa, a brokkoli és megannyi tápláló, vitamindús zöldség és gyümölcs ízével. Ezek fogyasztása bár gyakran lassan beépül az életmódba, sokszor párosul helytelen táplálkozási szokásokkal: az ásványi anyagokban, vitaminokban szegény élelmiszerek rendszeres fogyasztásával.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...150151152...295