Információk, érdekességek

Vörösboros meleg rukkolasaláta

2017. február 25.

Az eredeti recept ha jól emlékszem Jamie Olivertől származik, kissé tovább egyszerűsítettem rajta és elérhetőbb alapanyagokat használtam fel hozzá, és nálunk ez most ilyen formában fogyasztjuk.

Könnyű mégis laktató, finom és sok íztől egész ízorgia alakul ki a szájban. Pirítóssal vagy csak magában is fogyasztható. 

Hozzávalók (2 adag):

  • 1/2 csomag rukkolasaláta (kb. 100 g)
  • 5-6 szelet vékony császárszalonna vagy fekete erdei sonka (kb 50-70 g)
  • 1 marék dió (kb. 50 g)
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej lilahagyma
  • 1 dl száraz vörösbor
  • só, bors
  • parmezán forgács


A diót apróra vágjuk és száraz serpenyőben megpirítjuk. A császárszalonnából vagy nagyon vékony szeleteket vágunk vagy már leszeletelve vesszük, ugyanerre a célra jó a fekete erdei sonka is. Elvághatjuk kisebb csíkokra és egy kevés zsiradékon megpirítjuk jó ropogósra. Közben megpucoljuk a lilahagymát majd cikkekre vágjuk. Amikor a szalonna megpirult akkor kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A lilahagymát elkezdjük pirítani, majd a seprenyőbe beleöntjük a bort, és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk. Hagyjuk hogy egy kissé besűrűsödjön. A rukkolát megmossuk és megszárítjuk, vagy eredetileg is mosottat veszünk. Kiszedjük egy tálkába. Ráöntünk a még meleg lilahagymás – vörösboros mártásból, majd teszünk rá szalonna pörcöt, pirított diót és reszelt parmezánnal vagy permezánforgáccsal és frissen őrölt fekete borssal meghintve tálaljuk még melegen.

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: könnyű
Tápanyagtartalom (egy adag): 399,5 kcal; 13,6 g szénhidrát; 11,9 g fehérje; 30,5 g zsír

 


Ön is megfogadta, hogy lefogy?

2017. február 22.

Évkezdet a fogyókúrák árnyékában, sikertelen fogadalmak, nem működő divatdiéták, hiteltelen csodabogyók. Vajon hogyan vihetjük sikerre elhatározásunkat, hogy ne jussunk a több millió elhízott sorsára? A szakember vajon mit ajánl a hatékony fogyókúrához? Hogyan vészelhetjük át a holtpontokat? Írásunk ezekről a kérdésekről és arról a szomorú tényről szól, hogy ma már a túlsúly az ötödik helyen áll a vezető halálokok között világszerte. 

Az évkezdet általában a fogadalmakról szól! Egy tavalyi online felmérés szerint az emberek többsége (60%) fogadkozik ilyenkor, közülük pedig minden harmadik egészségesebben szeretne élni (táplálkozás és sport).  Tény, hogy a január a fogyókúrák kezdetének az időszaka, és az is tény, hogy a fogadalmakat és a diétákat nem sikerül maradéktalanul betartanunk. Holott a karcsúság nemcsak egy divatos elvárás, de fontos lenne az egészségünk megőrzése szempontjából is.

A világ belehal a hájba!

Az egészségügy a 25-ös BMI (Body Mass Index, Testtömeg Index) feletti értékkel rendelkező embereket tartja túlsúlyosnak. De mi is ez a BMI, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is használ? A BMI = testtömeg osztva a testmagasság méterben kifejezett négyzetével. Például egy 60 kg súlyú és 160 cm magas nő BMI-je 23,43 az alábbi képlet alapján: BMI = 60 kg / 1,6 m * 1,6m, azaz BMI = 23,43


Öreglebbencs

2017. február 21.

Ez egy igazi magyar egytálétel, jó pár neve ismert (öhöm, slambuc stb.).

Nagypapám csinálja a legfinomabbat, de én is főztem már egy pár adagot, igaz nem lett papám minőségű, de igazán ízletes lett és mind egy szálig elfogyott. Nyáron bográcsban is elkészíthető, úgy még finomabb. Nagyon hasonlít a paprikás krumplira, de a különbség mégis markáns, a pirított tészta miatt.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • húsos szalonna kb. 3 szelet
  • kb. 25 dkg lebbencs tészta (vagy lasagne tészta)
  • 3 közepes méretű burgonya
  • pirospaprika, só, erős paprika

A húsos szalonnát, amit apró kockákra vágtunk megpirítjuk egy lábos aljában, majd miután szép aranybarnára pirult, kivesszük az edényből és beletesszük a tésztát. A zsiradékon megpirítjuk a tésztát , majd mikor már majdnem kész hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és az egészet tovább pirítjuk. Amikor szép aranybarna és hólyagos a lebbencs, akkor lehúzzuk a tűzről, és megsózzuk, szórunk rá pirospaprikát, majd a tűzre visszahelyezve felöntjük vízzel, belehelyezzük, az előzőleg megtisztított és felkarikázott krumplit, és annyi vizet adunk még hozzá hogy ellepje.

Tehetünk bele erőspaprikát is, majd készre főzzük, amikor már majdnem kész akkor visszahelyezzük a megpirított szalonnát. Tálalásra kész. A legjobb hozzá egy kis hideg kovászos uborka.

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi fok: Közepes
Tápanyagtartalom (1 főre): 399,5 kcal, 82,8 g szénhidrát, 11,6 g fehérje, 12,7 g zsír

 


Ha nem múlnak a kellemetlen tünetek...

2017. február 08.

Az irritábilis bélszindróma az utóbbi években egyre több embert érintő betegség. Hasfájás, puffadás, fokozott gázképződés, váltakozó székrekedés és hasmenés - az érintettek sokszor nem is ismerik fel, hogy szerteágazó tüneteik egy kórképet jelölnek, így sok a diagnosztizálatlan beteg, egyes becslések szerint a világ lakosságának 9-23 százaléka érintett lehet. Az elmúlt években Magyarországon is népbetegséggé lett kórkép, a lakosság mintegy 15-20 százalékánál jelentkezik valamilyen formában. 

Mikor vegyük komolyan a tüneteket?

Egy-egy ünnep, sorozatos kiadós étkezések, a zsírosabb, szénhidrátban gazdag fogások miatt sokaknál okoz kellemetlen tüneteket a megterhelt gyomor- és bélrendszer. Ezeket a tüneteket recept nélkül kapható készítményekkel és pár napos kímélő étkezéssel orvosolhatjuk. Nem ritka, hogy a stressz is okoz átmenetileg hasonló panaszokat. A mozgás hiánya, a kapkodó, gyors étkezés, a kevés rostot és folyadékot tartalmazó étrend sem tesz jót az emésztésnek. Ha ezeken a körülményeken változtattunk és a panaszaink továbbra sem szűnnek, mindenképp érdemes kivizsgáltatni, hogy nincs-e komolyabb elváltozás a háttérben.

Főként nőket érint

Az IBS diagnózisát nehezíti, hogy nincsenek igazán specifikus, csak erre a betegségre jellemző tünetei – mondja dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa. A betegek gyakori hasfájásra panaszkodnak, ezzel együtt hasmenés, székrekedés, vagy mindkettő felváltva jelentkezik náluk. Visszatérő probléma a jelentős mértékű puffadás, fokozott gázképződés. A tünetek kétszer gyakrabban jelentkeznek – elsősorban 30-50 év közötti - nőknél, mint férfiaknál, kialakulásának veszélyét növeli a családi halmozódás.

 


Klasszikus téli vacsora

2017. február 07.

Gyermekkoromban téli estéken sokszor ettük ezt az összeállítást! Külön-külön semmi különleges, de együtt nagyon finom!

Klasszikus téli vacsora

Hozzávalók: 10 db közepes szem burgonya, 30-40 dkg baconszalonna, fejenként 2 tojás, só, bors, olaj

A burgonyát megmosom, karikákra vágom és egy nagy, kiolajozott tepsibe terítem. Megszórom kevés sóval és borssal. A tetejét kirakom a baconszalonna szeletekkel. Kevés vizet öntök alá és alufóliával letakarva 180 fokon 40 percig sütöm. Közben a tojásokból hagyományos módon keménytojást főzök.

A kész tepsis burgonyát négy darabba vágott tojással tálalom! Savanyú káposztát vagy más savanyúságot kínálok hozzá!

 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...151152153...297