


Információk, érdekességek
Péksütemény helyett
2017. január 02.
Ugye ismerős: gyermekünk farkaséhesen kerül elő az iskolából, és péksüteményért könyörög… Engedjünk a könyörgésnek vagy ne? És ha nem…, hogyan ne?
Minden szülő ismeri a helyzetet, amikor délutánonként gyermeke farkaséhesen kerül elő, és péksüteményért könyörög. Azonban a rendszeres péksütizés hosszú távon többet árt, mint használ. Egy bukta reggelire, egy túrós batyu uzsonnára – az éhséget persze ezek is csökkentik, de reformkosztnak sajnos egyáltalán nem mondhatók. Ráadásul az esti időhiányban gyorsan összeütött gyorsételek is komoly kívánnivalókat hagynak maguk után. Kis körültekintéssel kiküszöbölhetjük a táplálkozási anomáliákat.
Nem lehet elég korán kezdeni
A péksütemények fő alapanyaga a fehér liszt, a hidrogénezett növényi zsír no meg a cukor – meg esetleg a gyümölcsöt csak nyomokban tartalmazó lekvár. Hogy mindezek nem túl egészségesek, közhelyszámba megy. A baj azonban leginkább akkor van, ha ezek az alapanyagok képezik a táplálkozás alapját.
Fenti mondat sok mindenre igaz, de az egészséges életmódra nevelésre mindennél inkább. Persze eleinte könnyű. Hiszen a hozzátáplálás során a bébik nem igazán tehetnek mást, mint megismerkednek szép sorban az alma, a sütőtök, a sárgarépa, a brokkoli és megannyi tápláló, vitamindús zöldség és gyümölcs ízével. Ezek fogyasztása bár gyakran lassan beépül az életmódba, sokszor párosul helytelen táplálkozási szokásokkal: az ásványi anyagokban, vitaminokban szegény élelmiszerek rendszeres fogyasztásával.
Egyen rendszeresen a gyerek! - Miért is olyan fontos ez?
2016. december 28.
Ha szeretnénk, hogy gyermekünk jól teljesítsen a suliban, fontos, hogy ne csak a tanulásra gondoljunk. A táplálkozásnak is hatalmas szerepe van ebben.Ha a gyermek nem kapja meg fizikálisan a megfelelő tápanyagokat, akkor az agya sem képes a megfelelő működésre.
"Bizonyított, hogy az iskolás gyerekek vércukorszint-ingadozása közvetlenül hiperaktivitást, koncentrációs és tanulási zavart, agressziót és más viselkedési zavarokat vált ki."
(Dr. Natasha Campbell-McBride MD: Gap szindróma című könyvéből)
Abban a szakaszban, amikor a vércukorszint hirtelen megnövekszik, a gyerek "feldobott" állapotba kerül, ami hiperaktivitást válthat ki.
Amikor pedig a vércukorszint túl alacsony lesz, a gyerek rosszul érzi magát, ami gyakran fejfájással, rosszkedvvel, agresszív viselkedéssel jár.
Kimondottan ennek a veszélynek vannak kitéve a válogatós gyerekek, akik csak bizonyos ételeket hajlandóak enni. Nap közben inkább koplalnak ha olyan ételt kapnak amit nem szeretnek. Valamint azok a gyerekek, akik szinte csak olyan ételeket fogyasztanak amiben sok a finomított szénhidrát (pl.: péksütemény, kekszek, gumicukrok, ízesített üdítők).
Adventi muffinok - akár ajándékba is!
2016. december 24.
Gyorsan, egyszerűen elkészíthető, variálható mindenféle aszalt gyümölccsel és maggal! Ajándékba is elkészítheted!
Adventi muffinok
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1 tojás, 2 tk. mézeskalácsfűszer, 3 ek. tejföl, két marék apróra vágott aszalt gyümölcs (sárgabarack, szilva, áfonya, mazsola, kandírozott citrom vagy narancshéj, bármi), 15 dkg barnacukor, 20 dkg liszt, 1 tk. sütőpor, 1 tk. szódabikarbóna
A vajat kikeverem a cukorral, a tojással majd megy bele a fűszer és a tejföl. Az egészhez hozzákeverem a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és az aszalt gyümölcsöket. Az egészből egy jól keverhető massza lesz. Muffinpapírral kibélelt vagy kikent formába tesszük és 180 fokon tűpróbáig sütöm.
Megjegyzés: A tetejére lehet csoki vagy cukormázat is tenni de szerintem így magában is nagyon finom!
Harmonet tipp: a cukrot csökkentsd 5 dkg-ra és adj hozzá 4 ek. mézet, így puhább lesz a tészta és akár 1 hétig is finom, puha marad!
Forró italok a téli esküvőre
2016. december 17.
Melegítsétek fel átfázott vendégeiteket egy pohár finom forralt borral, kakaóval, forró csokival, teával vagy kávékülönlegességekkel.
Amikor megérkeznek a vendégek a lagzi helyszínére, fogadjátok őket egy-egy meleg itallal, vagy készítsetek ki előre adagolt poharakat egy asztalkára. De ha igazán stílusosan szeretnéd tálalni őket, akkor rendezz be egy sarkot a büféasztal mellé, ahol mindenki kedvére választhat, ízlése szerint a melegítő italokból. Íme, néhány remek recept a tökéletes forralt borhoz, forrócsokihoz és kávékhoz.
Forralt bor
1 üveg vörösbor (ajánlott a Merlot, Cabernet Sauvignon vagy Zinfandel)
egy rúd fahéj
néhány szem szegfűszeg
egy csillagánizs
egy narancs héjával együtt
2-3 evőkanál méz vagy cukor, ízlés szerint (elhagyható)
Rakj össze mindent egy edénybe vagy kuktába és lassú tűzön, alacsony vagy közepes lángon főzd 20-25 percig, amíg a narancs meg nem puhul. Ne hagyd, hogy forrjon! Mikor kész, szűrd le és már kínálhatod is. A fenti hozzávalókból 4 személyre elegendő adagot kapsz. A mennyiséget sokszorozd meg a vendégeid száma alapján.
Sonkás-zöldséges muffin - maradék sonkából!
2016. december 12.
Maradék sonkából készíthetsz finom uzsonnára vagy akár könnyű vacsorának való zöldséges-sonkás muffint!
Sonkás-zöldséges muffin
Hozzávalók: 2-3 vastagabb szelet sonka, 15 dkg vegyes zöldség(lehet fagyasztott vagy konzerv is), 2 tojás, kevés só, őrölt bors, 2 evőkanálnyi aprított petrezselyem, fél dl olaj, 2 ek. tejföl, 20 dkg liszt, 1 tk. sütőpor
A tojást kikeverem a sóval, borssal, petrezselyemmel, hozzáadom az olajat,a tejfölt. A sonkát kis kockákra vágom, a zöldséget megpárolom vagy megfőzöm. (nálam most borsó, kukorica,kockázot répa került bele). A lisztet a sütőporral vegyítem, hozzáadom a tojásos keverékhez majd óvatosan belekeverem a zöldséget és a sonkát.
Kiadagolom a papírral bélelt vagy olajjal kikent formákba és 180 fokon tűpróbáig sütöm.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...151152153...295