Információk, érdekességek

Reggelizzünk! - a dietetikusok szerint is

2016. január 30.

A reggeli napunk legfontosabb étkezése. Több szempontból is.... 

Egyrészt, a vacsora és a reggeli ébredés között legalább 8-10 óra eltelik, mialatt szervezetünk sem folyadékhoz, sem ennivalóhoz nem jut. Azt gondolnánk, hogy nincs is szükségünk az éjszaka folyamán energiára, hiszen alvás közben úgysem csinálunk semmit, de ez nem így van. Szervezetünk folyamatosan, így éjszaka is dolgozik. A létfontosságú funkciók, mint például a légzés, vérkeringés, épp úgy energiát igénylő folyamatok, mint mondjuk egy délutáni séta. Természetesen nem akkora mennyiségű energiát emésztenek fel a létfenntartáshoz szükséges folyamatok, mint a napközben végzett tevékenységeink, de ez nem jelenti azt, hogy az éjszaka folyamán felhasznált energia pótlására ne lenne szükségünk.

A reggeli ideális időpontja 7-8 óra között van. Fontos alapszabály még, hogy próbáljunk meg minden nap közel azonos időpontban étkezni. Ez minden étkezésünkre vonatkozik.

Miért kell reggelizni?

A reggeli célja – azon kívül, hogy megtöri a több órás éhezési fázist –, hogy energiával lássa el szervezetünket. „Ha rendesen reggelizünk, jobb lesz a koncentráló képességünk és a teljesítményünk, nem fog el minket a farkaséhség a délelőtti órákban. Egy általános iskolás gyermekek részvételével végzett kísérlet alapján a nem reggelizők kognitív tevékenysége jóval rosszabbnak bizonyult reggeliző társaikénál. Az is biztos, hogy délelőtt a munkahelyünkön – legyen szó akár fizikai vagy szellemi munkáról – sokkal jobban tudunk teljesíteni úgy, ha reggelizünk” – mondja Györki Niké, dietetikus.

A megfelelő reggeli elfogyasztásával egész nap sokkal jobban tudjuk kontrollálni az egyes étkezések alkalmával elfogyasztott étel mennyiségét, ezáltal a testsúlyunkat is. De egyáltalán nem mindegy, hogy mit reggelizünk.


Miért nehezebb a fogyás 40 éves kor felett?

2016. január 24.

fogyás 40 éves kor felett?Nagyon sokan abban a hitben élnek, hogy amikor eljön a 30. vagy a 40. születésnapjuk, olyan drámai változás történik a szervezetükben, amely miatt alattomosabban kúsznak fel a pluszkilók, és sokkal nehezebb leadni azokat. Vajon tényleg nehezebb fogyni 40 éves kor felett? 

„Ez a folyamat nem kötődik a szülinapi gyertyák számához, viszont kétségtelenül történnek a szervezetben olyan változások, amelyek elősegíthetik a súlygyarapodást” – árulta el Dr. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos, aki azt is hozzátette, hogy a 30-as életévektől kezdődően, a korosodással összefüggő élettanilag még elfogadható súlygyarapodás évi 30 dkg (tehát 10 év alatt 3 kg). „Az élettani súlygyarapodás egyik fő oka, hogy a testösszetétel, tehát az izom-zsír arány fokozatosan megváltozik: a zsírtömeg növekszik, az izomtömeg pedig csökken. Emiatt kritikusan fontos az izomtömeg megőrzése életkortól függetlenül.”

4 jó tanács a sikeres fogyókúra érdekében!

A doktornő végül azt is elárulta, mikre érdemes leginkább odafigyelni, ha sikeresen szeretnénk fogyókúrázni 40 felett is!

1. A táplálkozásunkat tudatosan tervezzük meg. Állítsuk helyre a normális táplálkozási ritmust, a három főétkezés mellett 2 köztes étkezést iktassunk be. Minél gyakrabban fogyasszunk értékes tápanyagokban gazdag minőségi ételeket.

2. Találjuk meg azt a mozgásformát, amely leginkább illik hozzánk! Ne csak a kardió tréningre fókuszáljunk, iktassunk be az izomtömeg megőrzését segítő edzéseket is!

3. Ha vannak alvásproblémáink, fordítsunk figyelmet az alvás minőségének javítására.

4. Törekedjünk a folyadékbevitel normalizálására.


Nem csak súlyt veszít az, aki ész nélkül diétázik

2016. január 24.

Ha koplalással akarunk karcsúsodni, a testünk gyorsan fellázad és megnehezíti a dolgunkat. Sőt, hosszabb távon komoly károkat is okozhatunk magunknak az elégtelen táplálkozással. Pedig a finom falatok és a felesleges hurkák eltűnése nem zárják ki egymást!

Sokan a mai napig úgy gondolják, hogy a legjobb és leggyorsabb fogyókúra az, ha nem esznek semmit, vagy csak nagyon keveset. De éppen ők azok, akik a kegyetlen diéta végén azzal szembesülnek, hogy a fogyás nem csak a zsírpárnáikkal, hanem az izmaikkal is végzett! 

A koplalás lassít

A fogyáshoz természetesen szükséges a bevitt kalóriamennyiség csökkentése, hiszen az alapelv az, hogy több energiát használjunk fel, mint amennyit beviszünk. Ezt azonban nem kell és nem is lehet a koplalással megvalósítani. A drasztikusan (500-800 kalória/nap) csökkentett kalória bevitel hatására ugyanis a szervezet túlélő – vagy más szóval élve éhező - üzemmódba kapcsol, ami azt jelenti, hogy lelassul az anyagcsere, a fáradékonyság miatti kevés mozgás miatt elkezdődik a zsírdepók mellett az izomzat lebontása. Komoly hiánybetegségek alakulhatnak ki és még a jojo-effektus is fenyeget, hiszen, ha a fogyókúra után visszatérünk a megszokott étkezési szokásainkhoz, szervezetünk azonnal raktározni, ezáltal hízni kezd.


Téli gyümölcsök, téli receptek

2016. január 07.

Ilyenkor bódítóan finom illatok töltik be otthonunkat. A téli-,és déligyümölcsök, magvak ezidőájt igen nagy népszerűségnek örvendenek.

Íme néhány nagyon finom recept!

Narancslekvár 
Hozzávalók: 
Narancs 
Kristálycukor 
Rum 
1 kg narancshoz 75dkg-1kg kristálycukor ajánlott, ízlés szerint. 

Elkészítés: 
Mossuk meg a befőzni kívánt narancsokat és tegyük be őket –szintén héjastul- annyi vízbe, hogy ellepje. Forraljuk addig, hogy a narancsok megpuhuljanak, a héjuk pedig simább legyen. Ez akár egy órát is igénybe vehet. Ezután vegyük ki az edényből, vágjuk fel őket maximum fél centis szeletekre és tegyük vissza őket az edénybe. A héját hagyjuk rajta. Rétegenként szórjuk rá a cukrot, és középerős lángon kezdjük újból főzni, egészen addig, amíg be nem sűrűsödik. Időnként kavarjuk meg –a vége fele sűrűbben-, nehogy odaégjen. Ha sokalljuk az egész héjak mennyiségét, főzés közben összetörhetjük őket a fakanállal, vagy kézi turmixszal pépesebbé tehetjük. Tetszés szerint rummal is ízesíthetjük. Ha elérte a kívánt sűrűséget, tegyük bele alaposan tisztára mosott befőttesüvegekbe, fedjük le folpackkal és állítsuk be dunsztba, amíg ki nem hűlnek. A narancslekvárt érdemes legalább 2kg narancsból elkészíteni, így akár szeretteinket is meglephetjük egy kis üveg befőttel. Kellemes készülődést! 


Petrezselymes fűszeres kolbászkák

2015. december 27.

Petrezselymes fűszeres kolbászkákEz a kolbászka melegen a legjobb. Frissen, ahogy az aszalógépből (vagy sütőből) kiveszed, és cukkíni spagettivel vagy friss zöld salátával a legfinomabb.

Hozzávalók kb 30 kolbászkához:

15 dkg beáztatott dió,
2 szál sárgarépa,
1 fej lilahagyma,
1 szép piros kápia paprika és/vagy zöld hegyes-erős csípőspaprika
2 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyem (persze attól is függ, hogy mekkora az a csokor, ha túl nagy, akkor zöld lesz a kolbászka, úgyhogy arányosan, mértékkel)
só, bors, chilli (ha nincs hegyes-erős)

A konyhai robotgépben mindent morzsásra aprítunk. Egyforma maroknyi kis rudakat formázunk belőle, és langyos sütőben (vagy aszalógépben) úgy szárítjuk, hogy a külseje megszáradjon, de belül puha maradjon.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...149150151...278