Információk, érdekességek

Nem szabad túlzásba vinni a chia-mag fogyasztását!

2017. március 14.

Bár a chia-mag, magyar nevén aztékzsályamag slágerterméknek számít manapság, értékesítésének szigorú feltételei vannak, nem árusítható például ömlesztve, illetve pudingba vagy joghurtba keverve, a napi maximális ajánlott beviteli mennyiség felett pedig emésztési problémákat okozhat - hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). 

Napi 15 g - ennél többet ne fogyasszunk belőle!

A tájékoztatás szerint a chia-mag magas, 18-30 százalékos rosttartalma miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában. Azonban túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 grammnál nem lehet többet fogyasztani belőle - hívták fel a figyelmet a közleményben.

Figyeljünk a keresztallergiára!

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalásaiban megemlíti, hogy nem zárható ki az aztékzsályamag allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél - írták.


Csak az íze kedvéért...? – Így ne egyél többet, ha már nem vagy éhes!

2017. március 13.

Étkezéseink alkalmával gyakran előfordul, hogy ugyan már jóllaktunk, de engedünk a falánkság kísértésének... Úgy érezzük, nehéz abbahagynunk az evést, ha nagyon ízlik az étel, vagy már megszoktuk, hogy „csak úgy” veszünk még belőle. Szerencsére, ha figyelünk rá, elkerülhető, hogy átlépjük a teltségérzet-küszöböt, és megtanulható a jól szervezettség, a szemléletmódváltás táplálkozási szokásainkban is. 

Tegyük le az evőeszközt két-három falatonként, ne nézzünk tv-t evés közben, csak akkor és addig együnk, míg éhséget érzünk... Megannyi jó tanács a hízás megelőzésére, melyeket már sokszor próbáltunk megfogadni – kevés sikerrel. Valójában a tények azt mutatják, hogy nagyon oda kell figyelnünk, és nem kis elszántságot kell mutatnunk a jóllakottság utáni evés megakadályozása érdekében. Hiszen nem könnyű ellenállni a vágynak, hogy újra vegyünk a finom falatokból, vagy csokoládét, más édességet, ropogtatnivalót fogyasszunk a későbbiekben, amikor már felálltunk az asztaltól. Az eredmény természetesen az, hogy nehéznek érezzük a gyomrunkat, és gyakran bűntudatunk is van, amiért sokat ettünk. És mi lenne, ha ez egyszer komolyan elhatároznánk, hogy „új rendszert” vezetünk be táplálkozásunkban? 10 javaslattal járulunk hozzá az étkezések jobb megszervezéséhez, valamint az éhség csillapításán túli evés, nassolás elkerüléséhez:

 


Vegán nudli szilvaszósszal

2017. február 28.

A nudli igazán magyar étel, hasonlít rá az olasz gnocchi, de a miénk csak szimpla, egyszerű és édes nudli.

Anyukám mindig is tojás nélkül csinálta, és soha nem mérte le a hozzávalókat, csak úgy sacc per kábéra csinálta, de most le is mértük a mennyiségeket. A nagymamám és unokatesóm süt, főz mindig úgy, hogy az instrukció ‘majd látod’ és a ‘majd érzed’ között mozog, de azok az igazán finomságok. Ez eredeti recept zsírral írja, ami a hagyományos magyar ételek körében állati eredetű zsiradékra vonatkozik, de ezt is ki lehet cserélni növényi eredetű zsiradékra, és vegán ételt kapunk.

Nézzük mi hogyan csináljuk:

Hozzávalók (4 főre):

  • 75 dkg főtt tört burgonya
  • 6 teáskanál napraforgóolaj
  • 6 púpos evőkanál gluténmentes alapliszt
  • 6 púpos evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt (ezt is lehet gluténmentes lisztre cserélni, hogy teljesen gluténmentes legyen a dolog)
  • pici só
  • kókuszreszelék, vagy zsemlemorzsa
  • friss gyümölcsből sűrű turmix vagy lekvár


A burgonyát megmossuk, majd héjában megfőzzük. Amikor megfőtt, meghámozzuk, és krumplitörővel áttörjük. Még melegen hozzákeverjük az olajat. Majd amikor kihűlt akkor hozzákeverjük a lisztet. Igazából lehet tényleg bő nagy kanállal mérni a lisztet, mert inkább legyen egy kissé keményebb a tészta, mert ha véletlenül nem vesszük ki a főzővízből időben a nudlikat akkor sokkal könnyebben összeáll. Amikor összegyúrtuk a tésztát, kis hengereket formálunk belőle. Sós lobogó vízben kifőzzük. Amikor feljönnek a nudlik a víz tetejére akkor megfőttek és ki is lehet őket venni. Amíg a főzővíz felforr addig meg pirítjuk száraz serpenyőben a kókuszreszeléket, ebben fogjuk a kifőzött nudlikat megforgatni. Az eredetileg a nudlikat, olajban pirított zsemlemorzsában forgatjuk meg. Én friss fahéjas sűrű szilvaturmix-szal ettem, de lehet a hagyományokat követve lekvárral enni.

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi fok: Közepes
Tápanyagtartalom(1 főre): 505,3 kcal, 87,67 g szénhidrát, 4,9 g fehérje, 16,5 g zsír

 


Vörösboros meleg rukkolasaláta

2017. február 25.

Az eredeti recept ha jól emlékszem Jamie Olivertől származik, kissé tovább egyszerűsítettem rajta és elérhetőbb alapanyagokat használtam fel hozzá, és nálunk ez most ilyen formában fogyasztjuk.

Könnyű mégis laktató, finom és sok íztől egész ízorgia alakul ki a szájban. Pirítóssal vagy csak magában is fogyasztható. 

Hozzávalók (2 adag):

  • 1/2 csomag rukkolasaláta (kb. 100 g)
  • 5-6 szelet vékony császárszalonna vagy fekete erdei sonka (kb 50-70 g)
  • 1 marék dió (kb. 50 g)
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej lilahagyma
  • 1 dl száraz vörösbor
  • só, bors
  • parmezán forgács


A diót apróra vágjuk és száraz serpenyőben megpirítjuk. A császárszalonnából vagy nagyon vékony szeleteket vágunk vagy már leszeletelve vesszük, ugyanerre a célra jó a fekete erdei sonka is. Elvághatjuk kisebb csíkokra és egy kevés zsiradékon megpirítjuk jó ropogósra. Közben megpucoljuk a lilahagymát majd cikkekre vágjuk. Amikor a szalonna megpirult akkor kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A lilahagymát elkezdjük pirítani, majd a seprenyőbe beleöntjük a bort, és ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk. Hagyjuk hogy egy kissé besűrűsödjön. A rukkolát megmossuk és megszárítjuk, vagy eredetileg is mosottat veszünk. Kiszedjük egy tálkába. Ráöntünk a még meleg lilahagymás – vörösboros mártásból, majd teszünk rá szalonna pörcöt, pirított diót és reszelt parmezánnal vagy permezánforgáccsal és frissen őrölt fekete borssal meghintve tálaljuk még melegen.

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi fok: könnyű
Tápanyagtartalom (egy adag): 399,5 kcal; 13,6 g szénhidrát; 11,9 g fehérje; 30,5 g zsír

 


Ön is megfogadta, hogy lefogy?

2017. február 22.

Évkezdet a fogyókúrák árnyékában, sikertelen fogadalmak, nem működő divatdiéták, hiteltelen csodabogyók. Vajon hogyan vihetjük sikerre elhatározásunkat, hogy ne jussunk a több millió elhízott sorsára? A szakember vajon mit ajánl a hatékony fogyókúrához? Hogyan vészelhetjük át a holtpontokat? Írásunk ezekről a kérdésekről és arról a szomorú tényről szól, hogy ma már a túlsúly az ötödik helyen áll a vezető halálokok között világszerte. 

Az évkezdet általában a fogadalmakról szól! Egy tavalyi online felmérés szerint az emberek többsége (60%) fogadkozik ilyenkor, közülük pedig minden harmadik egészségesebben szeretne élni (táplálkozás és sport).  Tény, hogy a január a fogyókúrák kezdetének az időszaka, és az is tény, hogy a fogadalmakat és a diétákat nem sikerül maradéktalanul betartanunk. Holott a karcsúság nemcsak egy divatos elvárás, de fontos lenne az egészségünk megőrzése szempontjából is.

A világ belehal a hájba!

Az egészségügy a 25-ös BMI (Body Mass Index, Testtömeg Index) feletti értékkel rendelkező embereket tartja túlsúlyosnak. De mi is ez a BMI, amit az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is használ? A BMI = testtömeg osztva a testmagasság méterben kifejezett négyzetével. Például egy 60 kg súlyú és 160 cm magas nő BMI-je 23,43 az alábbi képlet alapján: BMI = 60 kg / 1,6 m * 1,6m, azaz BMI = 23,43


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...148149150...295