Információk, érdekességek

Vegetáriánus nyárs

2019. március 11.

Télen-nyáron elkészíthető, hiszen a sütőben is kiválóan összeérnek az ízek.  

Hozzávalók:
2 vöröshagyma
1 nagy kígyóuborka
15 dkg laskagomba
1 piros színű paprika
1 csokor zsálya
5 evőkanál olaj
1 kiskanál mediterrán fűszersó

Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, és 8 cikkre vágjuk, az uborkát megmossuk, és vastagon felkarikázzuk. A megtisztított gombákat elfelezzük, a paprikát kétcentis kockákra daraboljuk. A zsálya levelét lecsipkedjük. Mindezeket váltakozva nyársra húzzuk úgy, hogy a végekre hagyma kerüljön.

Az olajat a fűszersóval összekeverjük. A nyársakat már csak meg kell sütni: nyáron a szabadban, parázs felett az olajjal kenegetve, télen konyhai grillrácson, vagy ha az nincs, akkor sütőben, időnként átforgatva és olajjal meglocsolva.


Gyömbéres süti, sütés nélkül

2019. március 06.

A gyömbér tipikusan melegítő fűszer, jót tesz a szervezetnek, nátha idején ideális! Süteményben is próbáld ki, nem bánod meg!  

Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
20 dkg ét-tortabevonó
20 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
10 dkg keksz
15 dkg kandírozott gyömbér
díszítésnek kandíroztt cseresznye

Elkészítése:
A tortabevonót olvasszuk fel forró víz felett. A vajat és a porcukrot keverjük habosra. A kekszet vágjuk apróra, a gyömbért daráljuk le.

A kihűtött csokit, a kekszet és a gyömbért keverjük össze a vajkrémmel. Tegyük a hűtőbe.

Fagylaltoskanállal vagy két teáskanállal dió nagyságú formázzunk belől golyókat. A tetejére tegyünk kandírozott cseresznyét, és fogyasztásig tegyük a hűtőbe.


Reggelizzünk!

2019. március 04.

Fotók: pixabay.comA reggeli napunk legfontosabb étkezése. Több szempontból is….

Egyrészt, a vacsora és a reggeli ébredés között legalább 8-10 óra eltelik, mialatt szervezetünk sem folyadékhoz, sem ennivalóhoz nem jut. Azt gondolnánk, hogy nincs is szükségünk az éjszaka folyamán energiára, hiszen alvás közben úgysem csinálunk semmit, de ez nem így van. Szervezetünk folyamatosan, így éjszaka is dolgozik. A létfontosságú funkciók, mint például a légzés, vérkeringés, épp úgy energiát igénylő folyamatok, mint mondjuk egy délutáni séta. Természetesen nem akkora mennyiségű energiát emésztenek fel a létfenntartáshoz szükséges folyamatok, mint a napközben végzett tevékenységeink, de ez nem jelenti azt, hogy az éjszaka folyamán felhasznált energia pótlására ne lenne szükségünk.

A reggeli ideális időpontja 7-8 óra között van. Fontos alapszabály még, hogy próbáljunk meg minden nap közel azonos időpontban étkezni. Ez minden étkezésünkre vonatkozik.

Miért kell reggelizni?

A reggeli célja – azon kívül, hogy megtöri a több órás éhezési fázist –, hogy energiával lássa el szervezetünket. „Ha rendesen reggelizünk, jobb lesz a koncentráló képességünk és a teljesítményünk, nem fog el minket a farkaséhség a délelőtti órákban. Egy általános iskolás gyermekek részvételével végzett kísérlet alapján a nem reggelizők kognitív tevékenysége jóval rosszabbnak bizonyult reggeliző társaikénál. Az is biztos, hogy délelőtt a munkahelyünkön – legyen szó akár fizikai vagy szellemi munkáról – sokkal jobban tudunk teljesíteni úgy, ha reggelizünk” – mondja Györki Niké, dietetikus.


Csokit ebédre? Csak nyugodtan, hisz fogyaszt!

2019. március 02.

A csokoládé boldoggá tesz, és elkényezteti érzékeinket. Egy gond van csak vele, hogy erősen hizlal. Legalábbis eddig így tudtuk. De egy csokis finomság akár egy főétkezést is kiválthat, így hozzájárulhat az áhított fogyáshoz. 

A csoki kedvező élettani hatását folyamatosan kutatják a tudósok, hiszen az, amit világszerte ennyien szeretnek, nem lehet egészségtelen. A legfontosabb, hogy alaposan megválogassuk, milyen típusú csokoládét fogyasztunk. Szerencsére ma már egy egész főétkezés is kiváltható egyetlen 7 és 17 csokoládés szelettel.

Jót tesz a szívnek, a léleknek

Sokan esznek csokit akkor, ha stressz éri őket. Kutatások során kiderült, hogy ez egyáltalán nem butaság, hiszen hatására csökkenhet a stresszhormonok termelődése és emelkedhet a boldogsághormonként is ismert endorfin szintje. Mivel a stresszevés miatt plusz kilók is felkúszhatnak, jobb, ha a 7 és 17 speciális fogyókúrás termékeinek palettájáról választjuk ki a csokis falatokat. A csokoládé antioxidáns hatású flavonoidjai rugalmasabbá tehetik az ereket, ezáltal csökkenthetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Egyes tanulmányok szerint segíthet a vérnyomás normalizálásában és a koleszterin szintjének alacsonyan tartásában.


Kockázati tényező a fekete színű élelmiszer

2019. március 01.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította az úgynevezett fekete élelmiszerek csoportját.

Az utóbbi időben divatos élelmiszerpiaci trendet képvisel a fekete színű élelmiszerek megjelenése, például a fekete fagylalt, fekete pizza.

Az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, nemcsak a méreganyagokat, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyületet is, például vitaminokat és gyógyszermolekulákat is.

Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...116117118...298