Információk, érdekességek

Avokádóleves

2019. május 27.

Az avokádót minden formájában nagyon szeretjük!  

Hozzávalók:
6 dl zöldségleves (leveskockából is jó),
2 avokádó,
fél citrom leve,
1-1 dl tejföl és tejszín,
só,
őrölt fekete bors,
néhány csepp tabascomártás,
4-5 szál metélõhagyma

Elkészítés:
A zöldséglevest fölforraljuk. Az avokádókat félbevágjuk, magjukat kidobjuk, húsukat a héjból kiemeljük. Egy fél avokádót citromlével meglocsolunk, nehogy megbarnuljon, és tálaláshoz eltesszük. A többit kis kockákra vágjuk, majd a tejföllel és a tejszínnel turmixoljuk.

A levesbe öntjük, megmelegítjük, de forralni nem szabad! Kissé megsózzuk, megborsozzuk, pár csepp tabascóval ízesítjük. A félretett, fölszeletelt avokádóval díszítve, fölaprított metélőhagymával meghintve azon frissiben tálaljuk.

Elkészítési idő: 15 perc


Drasztikus fogyókúra? Ne csináld!

2019. május 25.

A strandszezon közeledtével mindenki szeretne a legjobb formájába lendülni és ledobni a télen felszaladt kilókat. Ha időben elkezdjük, akkor egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással a bikiniszezon kezdetére elérhetjük a kívánt alakot. Ám sokan nyárig halogatják, hogy változtassanak, a rövid idő miatt pedig drasztikus módszereket is bevetnek a cél eléréséhez. De vajon tudják, hogy ezzel mennyit ártanak maguknak?  

„Ha egész évben odafigyelünk a változatos, kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozásra, rendszeresen mozgunk és megfelelő mennyiségű vizet iszunk, elkerülhetjük a plusz kilókat. Persze sokan nehezen vesszük rá magunkat a testmozgásra télen, és a hidegben jól esik egy kis kényeztető, energiadús nasi is. Azonban, ha úgy érezzük, magunkhoz képest elszaladt velünk a ló, akkor még időben térjünk vissza a helyes útra, életmódot váltani ugyanis bármikor lehet.

Az eredményt azonban ne várjuk az egyik napról a másikra, ez ugyanis hosszú, kitartó munkát igényel. Jobb esetben életmódot váltunk, és nem csupán időszakos bikiniformát húzunk magunkra. A rendszeres sport és a helyes, egyénre szabott táplálkozás együtt egészséges és tartós módszer a kívánatos testalkat elérésében. Akik azonban drasztikus diétáktól, hashajtó szerektől, különböző fogyasztó szerektől várják a hatást, azok nemcsak, hogy visszahízhatják a leadott kilókat, de akár súlyosan is károsíthatják a szervezetüket” – mondta Wolher Veronika, a Budai Egészségközpont dietetikusa.


Brokkolis masnitészta szardellamártással

2019. május 24.

Laktató étel, déli ízvilággal és sok-sok zöldséggel.

Hozzávalók:
35 dkg brokkoli
5 szál újhagyma
3 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
1 doboz szardella (ajóka)
5 dkg parmezán sajt
30 dkg masnitészta
őrölt bors


Elkészítés:
A brokkolit sós vízben 3 perc alatt megfőzzük. Az újhagymák zöld szárából 3 cm-es részt meghagyva, a hagymákat vékonyan felszeleteljük, majd 2 evőkanál olajban 10 percig pároljuk. A paradicsomokat négyfelé vágjuk, és a fokhagymával együtt sűrűre mixeljük.

A szardelláról az olajat leöntjük, nagyobb darabokra vágjuk, és a hagymához adjuk. A paradicsommixet is belekeverve 2 percig pároljuk. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd lecsöpögtetjük. A parmezánt kis lapocskákra vágjuk.


Gyümölcsragus csirkemell

2019. május 19.

A gyümölcsös-húsos fogások kedvelőinek ajánljuk ezt az ételt, érdekes és finom ízhatás!  

Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, 20 dkg őszibarack konzerv, 2 alma, egy marék aszalt szilva, pici vörösbor, fahéj, barnacukor, só, 10 dkg vaj

A vajat kétfelé osztom, az egyiket egy serpenyőben, a másikat egy nyeles lábaskában felolvasztom. A csirkemellet megmosom, felszeletelem, és a teflon serpenyőben vajon megsütöm. Mindkét oldalán, hogy ne maradjon nyers, de ne is száradjon ki. 

A gyümölcsöket összevágom, az almát meghámozom, a szilvát apróra vágom. A másik edénybe teszem, barnacukorral és fahéjjal, csipet sóval ízesítem, majd egy kis bort öntök alá. Összepárolom és már kész is!

Párolt rizzsel tálalom a húst és mellé teszek a gyümölcsös raguból.


Édes-savanyú szósz kínai kellel és sonkával

2019. május 13.

A kínai ételek egyik legismertebb stílusa az édes-savanyú ízhatás. Mielőtt a konyhába vonulunk megfőzni, előbb irány a kínai élelmiszerbolt és a piac!  

Hozzávalók:
1 közepes kínai kel,
10 dkg sonka,
1 köz. hagyma,
fél-fél zöld és piros húsú paprika, 
3-4 szem szárított gomba (tongu v. shiitake) 
1 dl tyúkhúsleves (lehet kockából is)
4 ek. ecet,
1 ek. szójaszósz,
1 kis paradicsom püré
1 ek méz,
cukor, csilli szósz,  olaj,  keményítő, izlés szerint.

Elkészítés:
Felaprítjuk a kínai kelt a wokban vagy serpenyőben megpirítjuk. A kis kockára vágott sonkát tesszük bele leőször, majd a nagyobb kockára vágott hagymát és paprikát a sonkához adjuk, és együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított és beáztatott gombát.

A tyúkhúslevesbe belekeverjük a paradicsom pürét,  a szójaszószt, a mézet és a sót, az ecetet, majd a kellel együtt az edénybe öntjük, és még pár percig pároljuk. Sűrítjük a keményítővel, majd cukorral és csillivel izesítjük.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...115116117...301