Információk, érdekességek

A gyermekek 10 éves korukra 18 évnyi cukrot esznek

2019. február 27.

A brit gyermekek 10. születésnapjukig annyi cukrot vesznek magukhoz, amennyit 18 éves korukig kellene elfogyasztaniuk – közölte a sokkoló hírt a brit közegészségügyi szolgálat (PHE), egy új életmódváltoztató kampányát megkezdve.

A PHE adatai szerint az elmúlt években csökkent valamelyest a gyermekek cukorfogyasztása az Egyesült Királyságban, de még mindig napi 8 kockacukornyival többet vesznek magukhoz, mint amennyit szabadna, és ez éves szinten a szükségesnél 2800-zal több kockacukrot jelent.

A közegészségügyi szolgálat ezért elindította a Change4Life nevű kampányát, amelyben arra ösztökéli a szülőket, hogy lépésről lépésre cseréljék le a gyermekeik által fogyasztott ételeket és italokat egy-egy egészségesebb változatra. Ezzel a módszerrel évi 2500 kockacukornak megfelelő mennyiségű cukrot lehetne elvonni az étrendjükből – véli a PHE.

A szolgálat szerint a 10-11 évesek körében minden korábbinál magasabb szintet ért el a “súlyos kövérség”, a gyermekek egyharmada túlsúlyosan vagy kövéren fejezi be a (hatosztályos) általános iskolát, és a túlsúlyos vagy kövér gyerekekből nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyos vagy kövér felnőttek.

A PHE a brit élelmiszeriparral együttműködve el akarja érni, hogy 2020-ig 20 százalékkal kevesebb legyen a cukor azokban a termékekben, amelyekkel a gyerekek a legtöbb cukrot magukhoz veszik.


Magyarország Cukormentes Tortája: a csokoládétorta

2019. február 26.

A háziverseny döntősei Budapesten, a Zsolnay kávéházban mutatták be alkotásaikat. A legnépszerűbb alapanyag idén a mák, az erdei gyümölcs, a citrom és a málna volt, de olyan különleges alkotóelemmel is meglepték a zsűrit, mint a tökmag vagy a kecsketúró.

Miután a zsűri végigkóstolta a hobbicukrászok kreációit, kiválasztotta az idei verseny legjobbját, mely a Körtés csokoládémousse torta lett. A győztes torta készítője, Erdődi Zsófia a fűszerek – mint a gyömbér, fahéj, szegfűszeg –, valamint a körte és a csokoládé kiváló ízharmóniájával nyűgözte le a zsűrit. Ehhez a tetszetős kivitelezés és a kedvező tápérték adatok társulnak: szeletenként 14,2 g szénhidrátot és 277 kcal-t tartalmaz. A győztes a háziverseny fődíját, egy Kenwood professzionális konyhai robotgépet vihetett haza.

A zsűri dietetikus tagjai azokat a tortákat részesítették előnyben, amelyek készítői figyeltek az energiatartalom és az alacsony szénhidrátértékek egyensúlyára. Erős Antónia, a verseny háziasszonya is kiemelte: a döntős torták esztétikus megjelenésükkel és kellemes ízeikkel megnyernék bármely cukrászda vendégeit.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjat, egy Dcont MAGOR vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagot ajánlott fel a legkreatívabb recept megalkotójának, a Tutti frutti torta készítőjének, Huszti Mariann-nak.


Óvatosan a diétával, a leendő családja múlhat rajta

2019. február 24.

A fotók illlusztrációk: pixabay.comA diéták nőgyógyászati veszélyeiről Ratkó Tünde beszél.

Miért jó?

A diéta, illetve igazából a súlyvesztés kifejezetten hasznos, ha van miből leadni. A feleslegese zsír ugyanis nem csak esztétikai gondokat okoz!

A súlytöbblet erős befolyással van a közérzetünkre. Hajlamosabbak vagyunk a depresszióra, a keringési és szívproblémákra, de ezek valahogy nem annyira riasztóak, mivel jellemzően csak későn találkozunk velük, vagy nem igazán vesszük őket komolyan. A többletzsír esetében azonban számolni kell azzal is, hogy a lerakódott felesleg hormontermelő egységként is üzemel.

Ez a tulajdonsága teszi igazán veszélyessé, mivel így elősegíti a PCOS és más, hormonális betegségek kialakulását, valamint ezeken keresztül a meddőség kialakulását is. A súlytöbblettől való szabadulás tehát jól felfogott érdekünk, különösen akkor, ha családot is szeretnénk alapítani.

Mi a baj a diétával?

A diéták nagy hátránya, hogy jellemzően drasztikusak, és nem a kiegyensúlyozott táplálkozást tartják szem előtt. Hogy ez miért gond? Természetesen azért, mert így a szervezet egyensúlya is felborul.

Amikor egy nem jól átgondolt diétába kezdünk, akkor olyan tápanyagokat is megvonunk a szervezettől, melyekre szüksége van ahhoz, hogy megfelelően működhessen. Ez a kezdetekben nem okoz változást, mivel jó esetben van annyi tartaléka a szervezetnek, hogy az átmeneti időszakot kipótolja, vagyis a funkciók nem sérülnek.

Napjainkban azonban az étkezési kultúra is átalakult, és az élelmiszerek beltartalma is jelentősen csökkent. Ez azt jelenti, hogy rengeteg a félkészen vásárolt étel, a fastfood, és a rohanó életmód mellett kevés időt szánunk az egészséges fogások elkészítésére. De még ha szánnánk is, akkor is nagyon nehéz a dolgunk a tápanyagok tekintetében, mivel a tömegtermelésnek „hála”, az élelmiszerek beltartalma (vagyis nyomelem, ásványi anyag és vitamintartalma) jelentősen lecsökkent.


Goa kincse (húsos egytálétel)

2019. február 23.

Kenyérrel (tökéletes esetben indiai naan kenyérrel) vagy kenyér nélkül is tálalhatjuk. 

Hozzávalók:
- 500 g sertéshús, 2 cm-es kockákra vágva
- 8 gerezd fokhagyma
- 3 teáskanál cayenne (chili) por
- 4 zöld chili
- 1 teáskanál fekete szemesbors
- 2 1/2 cm friss gyömbér, finomra vágva
- 1 teáskanál köménymag
- 250 ml kókusz ecet
- 2 hagyma, finomra vágva
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál feni vagy brandy

Elkészítés:
Körülbelül 1 evőkanálnyi zsírt vágjunk le a húsról, és tegyük félre.

Keverjük, vagy daráljuk össze a fokhagymát, a cayenne port, a chilit, a borsot, a gyömbért és a köménymagot az ecettel. Így kapunk egy sűrű pasztát. Pácoljuk a húst ebben az ecetes, fűszeres keverékben kb. fél óráig.


Tésztasaláta

2019. február 19.

Tejfölös öntettel, hidegen kínáljuk, de melegen ajánljuk! ;-)  

Hozzávalók:
25 dkg színes orsótészta
15 dkg paradicsom
10 dkg csiperkegomba
1 pohár tejföl
2 evőkanál mustár


Elkészítés:
30 dkg színes orsótésztát hagyományos módon kifőzünk. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A paradicsomot, gombát alaposan megmossuk, majd cikkekre felvágjuk. A tejfölt, mustárt, sót jól elkeverjük. Az egészet tálba tesszük, majd ráöntjük a tejfölös öntetet és lazán átkeverjük. Tálalásig hűtőben tartjuk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...117118119...298