Információk, érdekességek

Már a terhesség alatt felismerhetõ az autizmus?

2006. szeptember 05.

Az autizmus olyan fejlõdési rendellenesség, ami a társadalmi beilleszkedés, tanulás és egyéb magatartásformák zavarával jár. Az állapotot leggyakrabban kisgyermekkorban ismerik fel, a Yale Egyetem kutatói azonban kidolgoztak egy módszert, aminek segítségével talán már a terhesség alatt felismerhetõ.


A rendellenesség nagyjából minden kétszázadik gyermeket érint, és minél hamarabb ismerik fel, annál sikeresebb a gyógykezelés és gyógypedagógia hatása. A Yale munkatársai több gyermekgyógyászati központtal közösen olyan diagnosztikai eljárást fejlesztettek ki, amivel akár a méhlepénybõl meghatározható az autizmus.


Szeptemberi óraállítás

2006. augusztus 25.

Az ősz kezdete a gyermekes családok életében egyben az iskolakezdés időszakát is jelenti.


A nyár végén folyamatosan beszerzett füzetek, tollak, egyéb felszerelések mellett fontos, hogy az újdonsült kisdiákot, vagy épp az iskolapadba visszatérő tanulót lélekben is felkészítsük a rá váró olyan embert próbáló feladatokra is, mint amilyen például a kora reggeli kelés.


A nyári szünetben a gyermekek rendszerint később kerülnek ágyba, s így reggelenként tovább is alszanak, mint az év többi napján. A University of Florida kutatói szerint azonban ezt a folyamatot az ősz elérkeztével egyáltalán nem egyszerű a megszokott kerékvágásba terelni.


Egy falatot még a mama kedvéért!

2006. augusztus 21.

Az evéssel gyakran van gondunk. Sok szülő, de különösen nagyszülő a gyermek súlynövekedését tekinti a fejlődés legfontosabb mutatójának. Elszomorodnak, ha gyermekük nem hízik annyira, mint szeretnék, és igyekeznek elkövetni mindent - néha túl sokat is - a gyorsabb gyarapodás érdekében. Pedig vigyázni kell: az elhízás alapjait ebben az életkorban lehet lerakni! 


Igaz ugyan, hogy sajnos egyre több a túlsúlyos gyermek is, de sok családban jelent napi problémát az étvágytalan, sovány, vagy legalábbis annak tartott gyermek.


Egyszerű módszer a csecsemőkori vashiány megelőzésére

2006. augusztus 15.

Meghökkentően egyszerű módszert javasol egy amerikai kutatócsoport az újszülöttek és csecsemők vashiányának megelőzésére. A tudósok azt javasolják, hogy a köldökzsinórt a baba születése után csak mintegy két perccel fogják le.

 

A vas az emberi szervezetben többek között a vörösvértestek hemoglobinjának előállításához szükséges. A vashiány olyan hiánybetegség, ami egyaránt sújtja a fejlett és a fejlődő országokat is, ez utóbbiakban gyakori, hogy a vashiányos vérszegénység már féléves korban megjelenik. A Kaliforniai Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a köldökzsinór késleltetett átvágásával elkerülhető a betegség.


Világhét az anyatejes táplálásért

2006. augusztus 03.

Augusztus elseje a szoptatás világnapja, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a World Alliance of Breastfeeding Action (WABA) jelölt ki. Ezekben a napokban világszerte számos szervezet és szakember hívja fel a társadalom figyelmét az anyatejjel táplálás jelentőségére. A Magyar Védőnők Egyesülete tegnap Természetesen anyatejjel címmel rendezett konferenciát, két jelentős hazai szervezet, a La Leche Liga és a Szoptatásért Magyar Egyesület már a múlt hét végén margitszigeti sétát szervezett a szoptatásért.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...277278279...280