


Információk, érdekességek
Csak óvatosan a szülés utáni fogyókúrával
2022. március 12.
Felszedett fölösleges kilók, kimerültség, átmeneti depresszió, újfajta teendők garmadával… De szerencsére ott a bébi! A nagy öröm mellett nehézségekkel teli a kismamák élete a szülés után. És a legtöbbjüknek egy vágya van: ugyanúgy nézzenek ki, mint azelőtt. Ha mi is így vagyunk vele, azért vigyázzunk, hogy ne törekedjünk túl gyorsan a régi alakunk visszanyerésére.
Miért nem jó a túl korai fogyókúra?
Mindenekelőtt a szoptatás miatt, mert az anyatej minőségét közvetlenbefolyásolja a kismama táplálkozása. A gyermekágyból való visszatérés után a hormonális egyensúly még nem állt helyre, a fogyókúrázást célzó erőfeszítések ezért sem ajánlottak – figyelmeztetnek a szakemberek. Elégedjünk meg a kiegyensúlyozott, tápanyagdús, de kalóriaszegény táplálkozással, és a szülés utáni talpra állással.
Nyugodjunk meg: a szervezet fokozatosan regenerálódik, a hormonszintek később normalizálódnak, alakunk is változni fog. Ha pedig szoptatunk, a szervezet nagymértékben merít a tartalékaiból a tejképződés elősegítése érdekében. Így természetes úton biztosan lemegy rólunk 1-2 kg, amiből bátorítást kaphatunk a jövőbeli fogyási terveinket illetően.
A rendszertelen táplálkozás hizlal!
Szülés után jön az idegesség, szorongás főként amiatt, hogy vajon mindent jól csinálunk-e az új anyaszerepben – de a külsőnk is aggodalomra ad okot. Nem érünk rá rendesen enni, vashiányos állapot léphet fel, ami az állandó éjszakai felkelésekkel együtt tartós fáradtságot okoz. Ugyanakkor azt érezzük, hogy mindenképp le kell adni a súlyunkból – amivel azonban nem szabad sietnünk.
A mértékletes fogyás érdekében ajánlott fokozatosan csökkenteni a kalória-bevitelt, de előnyben kell részesíteni a jóllakottság érzetét keltő élelmiszereket. Tegyünk meg mindent azért, hogy ne érezzük éhesnek magunkat kis időre sem a nap folyamán. Bármennyire nehéz, próbáljunk rendszer szerint, kiegyensúlyozott étrendet követni. Ellenkező esetben az alkalmankénti, „csak úgy bekapunk valamit” jellegű táplálkozás hízáshoz vezet. Tudnunk kell, hogy a jól elosztott, proteinben gazdag étrend (a hús-hal-tojás hármasával) tápláló, és hosszabb időre elnyomja az éhségérzetet.
Fontos az alacsony GI
Tanácsolható még, hogy alacsony glikémiás indexű (GI) élelmiszerek fogyasztását részesítsük előnyben. A GI érték megmutatja, hogy az ételben lévő szénhidrát milyen gyorsan szívódik fel a szervezetben. Minél magasabb egy élelmiszer glikémiás indexe, annál inkább növeli a vércukorszintet, és szervezetünk annál több inzulint termel, oly módon, hogy bejuttatja a cukrot a sejtekbe.
Márpedig amikor a cukor kiválasztódik a vérből, leesik a vércukorszint, és innen eredhet a kényszeres evés, a hirtelen támadt éhség következtében. Ráadásul az inzulin elősegíti a zsír raktározódását. Minél több inzulint választ ki tehát a szervezet, annál „biztosabb” a kilók felgyülemlése. Ezzel szemben az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek nem emelik a vércukorszintet, és így megakadályozzák a fölösleges evés, nassolás utáni vágyat, továbbá a zsírok lerakódását.
Ebből a szempontból ajánlottak például az említett, proteinben gazdag vörös húsok, halfélék, a tojás; a gyümölcsök közül például az alma, cseresznye, grapefruit, a zöldségek közül a száraz hüvelyesek (lencse, szójabab, szárazbab, csicseri borsó), továbbá a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk, cereáliák.
Étlapok rövid üzenetei hatására többen választanak növényi alapú ételt
2022. március 10.
Az éttermek étlapjaira írt egyszerű, rövid üzenetek hatására kétszer olyan gyakran választanak a vendégek hús helyett növényi alapú fogást egy új kutatás szerint.
A klímakutatók egyre nagyobb figyelmet szentelnek az élelmiszer előállításának, szállításának és fogyasztásának: egy tavaly szeptemberi tanulmány szerint az üvegházhatású gázok évente a világon kibocsátott mennyiségének több mint harmada az élelmiszeripar számlájára írható.
A szennyezés nagy része a hús miatt termelődik: a marha, a csirke és a sertés tenyésztése – ami miatt gyakran vágnak ki nagy erdőterületeket – nagyjából kétszer akkora károsanyag-kibocsátással jár, mint a növénytermesztés – írta a The Guardian online kiadása szerdán.
A húsfogyasztás különösen magas az Egyesült Államokban, 2020-ban átlagosan 111,5 kilogramm húst evett meg egy amerikai, több országban pedig, köztük Kínában gyors növekedésnek indult a húsevés.
Sokan segítenék a környezetvédelmet azzal, hogy növényi fogásokat választanak: az új kutatás azt találta, hogy az éttermi étlapokra írt rövid üzenetek nagyban befolyásolhatják a viselkedést.
A World Resources Institute (WRI) nonprofit szervezet kutatásában mintegy hatezren vettek részt az Egyesült Államokban. A kutatók tíz különböző, a fenntarthatóságról szóló üzenetre adott reakcióikat vizsgálták, azt kérték bennük, hogy válasszanak két lehetőség, például babos vagy marhahúsos burrito között.
Az üzenetek közül több is drámai hatást keltett. “Mindegyikünk tehet a bolygónk érdekében. Ha csak egy húsos fogást növényire cserélsz, az üvegházhatású gázok kibocsátásából annyit takarítasz meg, amennyi a telefonod feltöltéséhez két év alatt elhasznált energiával egyenlő” – akik ezt olvasták az étlapon, 25 százalékban vegetáriánus fogást választottak, ami több mint kétszerese azon vendégeknek, akik nem olvasták az üzenetet. Egy másik üzenet hatására 22 százalékkal több fogyasztó döntött növényi alapú étel mellett, ami szintén sokkal nagyobb arány az üzenetet nem olvasókhoz képest.
Más üzenetek, amelyek az étel ízéről szóltak, vagy arról, hogy meg kell védeni a Földet a következő nemzedékek számára, szintén pozitívan befolyásolták a vendégek döntését, ami arra utal, hogy szignifikánsan alakítható a választás az étlapok szövegeinek megfogalmazásával.
Egy Etiópiában termő banánféle lehet az új szuperélelmiszer
2022. március 05.
A tudósok szerint az enset, egy Etiópiában termő banánféle lehet az új szuperélelmiszer, és életmentő választ adhat az éghajlatváltozásra is – írta a BBC News.
Az Environmental Research Letters című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a banánhoz hasonló növény akár százmilliónál is több embert lenne képes táplálni a globális felmelegedés korában.
Az enset (Ensete ventricosum) növény, amelyet etióp vagy “hamis banánként” is emlegetnek, Etiópián kívül szinte ismeretlen, de az afrikai országban húszmillió ember tápláléka. A növény banánszerű termése nem ehető, de a keményítőtartalmú szárak és gyökerek erjeszthetők, kása, kenyér készítésére használhatók.
A kutatók úgy vélik: a növény sokkal nagyobb területen termeszthető Afrikában, hiszen az enset vadon élő rokonai, amelyeket emberi fogyasztásra nem tartanak alkalmasnak, egészen a kontinens déli részéig elterjedtek.
A kutatók modellezés és mezőgazdasági felmérések segítségével vetítették előre, hogy az enset a következő negyven évben potenciálisan akár százmillió embert táplálhatna. Egyúttal az élelmezésbiztonságot is növelné olyan afrikai országokban, mint Kenya, Uganda és Ruanda.
James Borrell, a Kew-i Királyi Botanikus Kertek kutatója egyetértett abban, hogy az enset jól jöhet szűkös időkben az élelmezésbiztonság növelésében. Hozzátette, a növényt néhány szokatlan tulajdonsága teszi különlegessé. “Bármikor elültethető, bármikor betakarítható és évelő. Ezért hívják az éhezés elleni fának” – magyarázta.
Az előrejelzések szerint a klímaváltozás komolyan befolyásolja az alapvető élelmiszernövények terméshozamát és eloszlását Afrikában és más kontinenseken. Ezért egyre nő az érdeklődés a táplálékot nyújtó új növények iránt, mivel az emberiség néhány alapvető növénytől függ. Az elfogyasztott kalóriák közel fele három növényhez köthető: a rizshez, a búzához és a kukoricához.
“Változatosabbá kell tenni azokat a növényeket, amelyeket világszerte használunk, mert jelenleg a termények nagyon szűk skálájára támaszkodunk” – figyelmeztetett Borrell.
A fogyás csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát
2022. március 01.
A túlsúlyos és elhízott felnőttek fogyással csökkenthetik annak esélyét, hogy később vastagbélrák alakuljon ki náluk – számolt be róla a medicalxpress.com tudományos portál.
A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb ráktípus és a harmadik vezető rákos halálozási ok a férfiak és nők körében az Egyesült Államokban.
Az Oxford University Press által a JNCI Cancer Spectrum című folyóiratban publikált tanulmány felidézi, hogy az elmúlt három évtizedben világszerte nőtt az elhízottak száma, ami számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát is fokozta. Az elhízás a vastagbélpolip (adenóma) és a vastagbélrák ismert kockázati tényezője.
A túlsúlyos és elhízott embereknek általában fogyást javasol az orvosuk. A fogyásnak jótékony egészségügyi hatásai ismertek, de eddig nyitott kérdés volt, hogy csökkenti-e a vastagbél-adenóma, valamint az ebből kialakuló vastagbélrák kockázatát.
A legtöbb tanulmány korábban csak az elhízás vagy a testtömegindex egy adott időben mért értékeivel összefüggésben vizsgálta a vastagbél-adenóma kialakulásának kockázatát, és kevesebb tanulmány kutatta a testsúlyváltozás szerepét.
Az új tanulmány a felnőttkor három időszakában vizsgálta a testsúlyváltozást – fogyást vagy hízást – a vastagbél-adenóma kialakulásával összefüggésben, a prosztata-, tüdő-, vastagbél- és petefészekrák-szűrési vizsgálatban részt vevőknél, saját bevalláson alapuló testsúlyadatok felhasználásával. A vizsgálatban, amelynek célja eredetileg az volt, hogy a szűrővizsgálatok hatékonyságát mérje fel a daganatos betegségekből eredő halálozás megelőzésében, 1993 és 2001 között 154 942, 55-74 év közötti férfi és nő vett részt Amerikában. Az Oxfordi Egyetem tanulmánya a szűrésekben részt vevők adatait használta fel, akik a vizsgálat kezdetén, majd 3 vagy 5 évvel később ismét vastagbélrákszűrésen voltak.
A kutatók megállapították, hogy a stabil testsúlyhoz képest a felnőttkori testsúlycsökkenés – amit ötévenként legalább félkilogrammos fogyásként határoztak meg – 46 százalékkal csökkentette a vastagbél-adenóma kialakulásának kockázatát. Ez különösen igaz volt a vizsgálat kezdetén túlsúlyos vagy elhízott felnőttekre. A kutatók azt is megállapították, hogy a felnőttkori súlygyarapodás növelte az adenóma kialakulásának kockázatát, különösen az 5 év alatt 3 kilónál nagyobb súlygyarapodás esetén. A megállapítások a súlycsökkenés és súlygyarapodás tekintetében határozottabban kimutathatók voltak a férfiaknál, mint a nőknél.
A 3 legjobban hizlaló szokás
2022. február 27.
Nemcsak az étrendünk lehet hizlaló, felesleghez vezethet néhány életmódbeli szokás is, amit nap mint nap szinte mindannyian megteszünk. A 3 leggyilkosabb viselkedés, ami nem mellesleg túlsúlyhoz is vezet.
Közismert hizlaló tényezők az étkezésben:
- túl sok zsír
- túl sok cukor, ezen belül is túl sok fehér, illetve az ételekhez feleslegesen hozzáadott cukor
- túl sok szénhidrát, elsősorban fehér lisztből készült termékek
- köretként többnyire tészta, rizs, burgonya, kenyér fogyasztása
- túl kevés rostbevitel
- összekeverni az éhségérzetet a szomjúsággal (szomjúság esetén is enni, illetve napi 1,5-2 liternél kevesebbet inni
- túlevés, árubőség, túl sok fogás egyszerre, pukkadásig enni, mértéktelenség
- főzéssel, sütéssel készült ételek túlsúlya a nyers fogásokkal szemben
Ám az étkezési túlkapások és hibák csak a probléma egyik részét jelentik. A mozgásszegény életmód és a modern életformával együtt járó szokásaink adják a másikat.
1. Stresszes mindennapok, sok túlóra
Első helyen kell említenünk a stresszt, amiről már számtalan könyv és tanulmány bizonyította, hogy hizlal. A szervezetet egyfajta folyamatos készenléti állapot fenntartására kényszeríti, ami hosszú távon súlyos testi-lelki kimerüléshez, apátiához, kiégéshez, függőségekhez és súlyfelesleghez vagy éppen kóros lesoványodáshoz vezethet. Tipikus jelenség, ha valaki stresszevővé válik, mivel az egyik leggyakrabban használt eszközünk, amivel oldjuk a szorongást vagy éppen megjutalmazzuk magunkat, az az étel. Az étkezés által kiváltott örömet már csecsemőként megtanuljuk, amivel nincs is addig probléma, amíg az éhséget csillapítjuk vele. Amikor azonban kórosan kapcsolódik össze más életterületekkel az evés, tehát például bánatunkban, unalmunkban eszünk, vagy éppen azért, hogy csillapítsuk a feszültséget, akkor az így bevitt kalóriákat raktározza a szervezet.
Nem mindegy, hogy a tested vagy a lelked éhes és kimerült. Ismerd fel és azzal foglalkozz, amelyikkel szükséges. A stresszt jobban oldja a sport, egy jó masszázs, a rendszeres jóga vagy meditáció, mint az evés, és nem jár plusz kilókkal sem.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...626364...300