Információk, érdekességek

10 perces konyha: Borsófőzelék (mentes változatban is!)

2022. március 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Sorozatunkban azokat a hagyományos ételeket vesszük sorra, amelyek maximálisan 10 perc alatt elkészülnek. A kezdő, ügyetlen háziasszonyok, a konyhában járatlan fiúk, vagy a rohanó profik egyaránt számíthatnak néhány klassz trükkre. Ma a borsófőzelék receptje (Egyúttal a mentes borsófőzeléké is) van terítéken!  

Hozzávalók:

Egy üveg zöldborsó (készre főzött) vagy nem sokkal tart tovább a mirelit borsót elkészíteni sem. 
Egy kis doboz főzőtejszín (Vegán főzőkrém, vagy kókuszkrém, rizstejszín.) 
Vaj, liszt só cukor és csipetnyi paprika a rántáshoz
1 csokor petrezselyem zöld apróra vágva 

Ha mentes változat készül, akkor egy közepes fej főzőhagyma és burgonya a sűrítéshez.

Hagyományos változat, borsófőzelék rántással:

A zöldborsót egy fél deci vízben gyorsan megmelegítjük, mialatt egy serpenyőben felolvasztunk körülbelül egy evőkanálnyi vajat/margarint, arra rátesszük az egy púpos evőkanál lisztet, a csipetnyi sót, a csipetnyi piros paprikát, a teáskanálnyi cukrot. Egy fakanállal összekeverjük, míg sűrű állagú rántást nem kapunk. A rántást lassan felengedjük a tejszínnel, majd hozzákeverjük a petrezselymet. A tejszínes rántást hozzáadjuk a lábasban a borsókhoz és összeforraljuk. Kész a borsófőzelékünk.


Változatosan – Zabpehely édesen és sósan

2022. március 20.

 

A zabpelyhet legtöbben a müzliből ismerjük, de konyhai felhasználása ennél sokkal változatosabb. Legyen szó egy reggeli kásáról, egy energiaszeletről, vagy akár a vagdaltak lazításáról, a zabpehely mindig jó választás.

A zab laktató, és lassan felszívódó szénhidrát. Rosttartalmának köszönhetően letisztítja a bélfalakat, ezáltal könnyíti az emésztést. Vitaminokban (B-vitaminok), ásványi anyagokban gazdag, tartalmaz cinket, magnéziumot, vasat, foszfort, amik a fejlődésben lévő gyerekeknek is nagyon fontosak. Bár a zab melegítő gabona, mégis ajánljuk a folyton izgő-mozgó gyerekeknek a fogyasztását minden évszakban.

 


Zsírégető, immunerősítő, májtisztító: ez mind a grapefruit

2022. március 18.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A grapefruit magyarosított - és egyben mosolyra derítő - neve a citrancs, ami a legnagyobb méretű citrusfélének számít. Kesernyés íze miatt valaki vagy nagyon, vagy egyáltalán nem szereti, de senki sem tud iránta közömbös maradni. Egy dolog azonban biztos: minden egyes részében rejlik valami, ami jótékony hatással van szervezetünkre. Ráadásul nemcsak magában finom, hanem grillezve és salátának is!  

A grapefruit nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, illetve káliumot, kalciumot, és foszfort, míg kisebb mennyiségben B, E és K vitaminokat, biotint, inozitot és többféle ásványi anyagot is. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő a megfázás tüneteinek enyhítésére, erősíti az érfalakat, csökkenti a visszér kialakulását, remek máj- és vértisztító, valamint segít a zsírok lebontásában, ezért kiváló koleszterinszint csökkentő.

A vásárlás során csak olyan gyümölcsöt válasszunk, amelynek a külseje hibátlan, és ha megszagoljuk, kellemes, citrus illatot érzünk, ugyanis a grapefruit a szüretelés után már nem érik tovább. Hűtőszekrényben tárolva azonban sokáig eláll, és emiatt nagyobb mennyiséget is vásárolhatunk belőle. A frissen facsart grapefruitlé kiváló ital fogyókúra esetén, hiszen tele van vitaminnal, nem engedi megkötni az elfogyasztott zsírok nagy részét, illetve alacsony energia- és cukortartalommal rendelkezik.

A magból kinyert kivonat rendkívül sok baktérium, vírus és fertőzés ellen megoldást jelent, így fertőtlenítő hatásának köszönhetően segít például a nőgyógyászati panaszok kezelésében. A grapefruit remekül illik a tenger gyümölcseihez, a füstölt halakhoz és a szárnyas ételekhez, levéből pikáns és egészséges salátaöntet készíthető.


Mire figyeljünk, ha grapefruitot eszünk?

2022. március 18.

Az elmúlt évek során egyre népszerűbbé vált a természetes eredetű anyagokat, gyógynövényeket tartalmazó termékek alkalmazása, valamint az egészséges életmód követése, azonban fontos felhívni arra is a figyelmet, hogy olykor a gyógynövények és élelmiszerek is képesek befolyásolni az általunk szedett gyógyszerek hatását. Bizonyos növények csökkenthetik vagy növelhetik az alkalmazott gyógyszerek várható aktivitását, amelyek a terápia hatástalanságához vagy a nemkívánt mellékhatások megjelenéséhez vezethetnek.

Fotó: pixabay.comA grapefruit az egyik legjelentősebb gyógyszerhatást befolyásoló élelmiszer. A grapefruit (Citrus paradisi Macfadyen) a Karib-tenger térségéből származó növény, melyet több trópusi és mediterrán éghajlatú területen is termesztenek. A gyümölcstermése nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, illetve flavonoidokat. Ezen vegyületek mellett jelentős mennyiségben vannak jelen a furokumarinok és a limonoidok.

A gyümölcs húsát és levét antioxidáns tartalma miatt lehet kedvező fogyasztani, azonban a köztudatban inkább a grapefruitmag kivonata ismert. Jelenleg a grapefruitmag kivonatából készült cseppeket megtalálhatjuk a gyógyszertárak és a gyógynövényboltok polcain, mivel igen népszerűek az étrend-kiegészítők körében, amit annak köszönhetnek, hogy számos gyógyhatást tulajdonítanak nekik. Főként különböző fertőzések ellen és immunrendszererősítő hatású kivonatként reklámozzák. 

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy jelenleg nincs megfelelő tudományos bizonyíték arra, hogy a mag kivonatának baktérium-, gomba vagy vírusellenes hatása lenne az emberi fogyasztás során. A grapefruitmag bizonyos kivonatának antibakteriális hatása in vitro körülmények között egyes baktériumtörzseken bizonyított, azonban erről humán vizsgálati adatok nem állnak rendelkezésre. Egy nigériai tanulmányban megvizsgálták a mag antibakteriális hatását, azonban azt csupán négy emberen tesztelték, így a tudományos eredmény megbízhatósága erősen megkérdőjelezhető.

Az elmúlt évek során végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy ezen termékek mikroorganizmus-ellenes hatása a fertőtlenítő szerrel való hamisításának köszönhető. Ebből kifolyólag a grapefruit magjának kivonatát tartalmazó készítmények alkalmazása nem javasolt.

Ezzel szemben a grapefruit gyümölcsnek és az abból nyerhető gyümölcslének klinikailag bizonyított kölcsönhatása igazolt a gyógyszerekre. A grapefruit hatását 1989-ben véletlenül fedezték fel, amikor a felodipint (vérnyomáscsökkentő) alkohollal vizsgálták. A grapefruitot az alkohol ízének elfedésére használták, azonban a felodipin plazmakoncentrációja többszörösen magasabb értéket mutatott a vártnál. Ezután kezdték el felderíteni a folyamat biokémiai hátterét.

A gyógyszerek hatásának megszűnéséhez a hatóanyagnak át kell alakulnia az emberi szervezetben. A legfontosabb folyamatot a lebontó (metabolizáló) enzimek végzik, melyeknek tagjai az úgynevezett citokróm P450 3A4 (CYP3A4) enzimek. A CYP3A4 a gyógyszerek közel 50%-nak a lebomlásában részt vesz. Ezek az enzimek a vékony és vastagbélben, valamint a májban találhatók meg.

A grapefruitlé megbénítja a CYP3A4 enzimeket, aminek következtében az enzim nem tudja lebontani a gyógyszer hatóanyagot, így a hatóanyag magasabb mennyisége kerül a vérkeringésbe, ami a szervezetben megemelkedett plazmakoncentrációt eredményez a szervezetben, emiatt a mellékhatások mértéke is felerősödhet. Ezen kívül a grapefruitlé transzporter proteineket is képes gátolni, így vannak olyan hatóanyagok (fexofenadin), amelyek emiatt nem képesek felszívódni a bélben, így a hatás sem alakul ki.

Az enzimbénítás hátterében a furokumarinok állnak, melyek szintén a CYP3A4 enzimrendszeren metabolizálódnak. A furokumarinok visszafordíthatatlanul, irreverzibilisen kötődnek a belekben lévő enzimekhez, inaktiválják azokat, így azok nem képesek ellátni a funkciójukat. A hatás addig tart, amíg új enzimek képződnek a szervezetben. Ez a folyamat körülbelül egy napot vesz igénybe, azonban a teljes regenerációhoz három nap szükséges, viszont ez egyénenként eltérő lehet.

Ha például nagy mennyiségű grapefruitlé mellett veszünk be koleszterinszintcsökkentő atorvasztatin vagy szimvasztatin tartalmú készítményt, akkor a mellékhatások felerősödnek, növekszik a máj és az izmok károsodásának esélye, és ennek következtében veseelégtelenség alakulhat ki. Bizonyos fogamzásgátló hatóanyagok (etinilösztradiol) is kölcsönhatásba lépnek a grapefruitlével, ennek hatására megemelkedhet a vénás trombózis gyakorisága.


5 tipp az anyagcsere fokozására – recepttel

2022. március 16.

Ahogy idősödünk, egyre lassul az emésztésünk. Viszont a vágy, hogy megőrizzük ifjúkori alakunkat, cseppet sem lankad. A Gallicoop szakértői szerint fontos, hogy a mindennapi szénhidrát egy részét jó minőségű fehérjével helyettesítsük. Van még ezen felül is néhány trükk, hogyan pörgessük fel anyagcserénket, hogy mire beköszönt a tavasz, újra kirobbanó formában köszöntsük a napsugarakat.

Víz

Nem lehet elégszer ismételni, hiszen mintha sosem tanulnánk meg: a napi minimum két liter vízfogyasztás elengedhetetlen, főleg a dupla kávék és intenzív edzések korában, mikor amúgy is sok folyadékot veszítünk. A víz úgy működik, mint az olaj a kocsiban, sokkal gördülékenyebbé teszi a sejtek munkáját.

Fehérjedús táplálkozás

Természetesen nem mindegy, mivel és hogyan traktáljuk emésztőrendszerünket. Tavasszal iktassuk ki a zsíros, édes fogásokat, igyekezzünk tápanyagban gazdag fehér húsokat és zöldséget, gyümölcsöt tenni az asztalra. A Gallicoop pulykahúsai például színtiszta fehérjék, emésztést fokozó fűszerekkel pácolva, vagy natúran kisütve és salátával körítve hosszú ideig eltelítik, mégsem nehezítik el gyomrunkat.

Böjt

Nem kell három napig vízen élnünk, de az anyagcsere felpörgetésére és az emésztőrendszer optimalizálására az időszakos böjt a legjobb módszer. Próbáljuk meg este hatkor befejezni az evést, és reggel nyolcig kibírni reggeli nélkül. Ez tizennégy óra, hogy a szervezet mindent megemésszen és arra is maradjon ideje, hogy a felhalmozódott salakanyagot eltávolítsa beleinkből.

Alvás és stresszűzés

A modern világban kicsit nehéz megoldani, de a napi nyolc óra alvás ideális, hogy a szervezetünk kellő időt fordítson a regenerálódásra. Ugyanilyen fontos, hogy ne idegeskedjünk és ne szaladjunk állandóan, mert a folytonos problémamegoldás és agyalás az emésztéstől veszi el az energiát, ráadásul az idegeskedés kortizol hormont termel a testben, ami hízásra hajlamosít. Törekedjünk nyugtató hobbikra. Séta a természetben, jógázás, esetleg egy pulykás grillezés a barátokkal?


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...616263...300