


Információk, érdekességek
Kapj rá a halra nyáron is! – 5 ok, amiért egész évben érdemes halat fogyasztani
2015. augusztus 06.
Magyarországon a halfogyasztás messze elmarad az európai tagországok átlagától, pedig néhány tény arra figyelmeztet, hogy jobb lenne, ha több hal kerülne a tányérunkra. Varga Anita, a Kapj rá! kampány dietetikusa 5 érvvel támasztja alá, miért érdemes halat fogyasztani – egész évben!
1. Védi a szívet
Hazánkban a halálozások mintegy 50 százaléka szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be. A halak telítetlen zsírsavtartalma – különösen az ómega-3 – ugyanakkor segíti szívünk megfelelő működését, a vér normál koleszterinszintjének fenntartását, ezért jelentős szerepe van a fent említett betegségek megelőzésében és diétás kezelésében is. A halak rendszeres fogyasztása tehát, különösen értékes zsírsavtartalmuknak köszönhetően, segít helyrebillenteni az egészségünket és kiegyensúlyozottabbá varázsolja étrendünket. A hazai tenyésztésű halak közül a fehér és a pettyes busa bővelkedik leginkább ezekben a zsírsavakban.
Így lehet lassítani az ételek felszívódását
2015. augusztus 05.
A cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedők jól tudják, hogy nem mindegy, mikor milyen felszívódású ételek kerülnek a tányérra, így nagy odafigyelést igényel a részükről egyes menük megválasztása. Sokan úgy gondolják, hogy ezzel néhány kedvenc ételüktől is búcsút vehetnek, ám szerencsére vannak olyan praktikák, melyekkel lassítható egyes ételek felszívódása. Ehhez Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa adott néhány hasznos tanácsot.
Gyors és lassú felszívódású ételek - azaz mi is az a glikémiás index?
Amennyiben valaki akár betegség, akár fogyókúra miatt kénytelen a szénhidrátok felszívódását nézni, annak hasznos információkat nyújthat az úgynevezett glikémiás index (GI). Ez az érték tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy az adott étel mennyivel emeli meg a vércukor értékét a glükózhoz képest. Minél alacsonyabb a GI, annál kevésbé emeli meg a vércukrot, melyre főleg a reggeli és az esti órákban fontos szigorúan odafigyelni, hiszen ezek igen inzulin-érzékeny időpontok, és ha ekkor gyors felszívódású ételeket fogyasztunk, akkor a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint kénytelen kiválasztani, ami egyben hirtelen vércukor-emelkedést von maga után.
Ennek nagy veszélye, hogy hosszútávon ez a hasnyálmirigy kimerülését eredményezheti, így az inzulinrezisztencia 2-es típusú cukorbetegségbe alakulhat át.
Sajttal, sonkával töltött palacsinta kapros mártással
2015. augusztus 05.
Különleges töltött palacsinta recept. Imádni fogod!
Hozzávalók a palacsintához:
• 25 dkg liszt
• 1 tojás
• csipet só
• 6 dl víz (forrásvíz, ásványvíz, szódavíz)
Hozzávalók a töltelékhez:
• 10 szelet sonka
• 10 szelet sajt
Hozzávalók a mártáshoz:
• 5 dkg vaj
• 1 kanál liszt
• 4 dl tejföl
• egy nagy marék apróra vágott kapor
• só
• 1 kanál citromlé
Petrezselymes fűszeres kolbászkák
2015. augusztus 01.
Ez a kolbászka melegen a legjobb. Frissen, ahogy az aszalógépből (vagy sütőből) kiveszed, és cukkíni spagettivel vagy friss zöld salátával a legfinomabb.
Hozzávalók kb 30 kolbászkához:
15 dkg beáztatott dió,
2 szál sárgarépa,
1 fej lilahagyma,
1 szép piros kápia paprika és/vagy zöld hegyes-erős csípőspaprika
2 gerezd fokhagyma,
1 csokor petrezselyem (persze attól is függ, hogy mekkora az a csokor, ha túl nagy, akkor zöld lesz a kolbászka, úgyhogy arányosan, mértékkel)
só, bors, chilli (ha nincs hegyes-erős)
Gyöngyvér szelet
2015. augusztus 01.
Finom sütemény, amely megédesíti a napját.
Hozzávalók:
• 10 dkg vaj
• 1 csésze cukor
• 1 kanál vanília eszencia
• 3 tojás
• 2/3 csomag sütőpor
• 2 kisdoboz natúr joghurt (280 gramm)
• 3 csésze liszt
• 25 dkg nyári gyümölcs (meggy, cseresznye, málna, szeder, stb. )
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...182183184...301