Információk, érdekességek

Kókuszos morzsasüti

2015. november 22.

Egzotikus ízvilág banánnal, kókusszal. Mint egy szuper koktél - sütiben! Egy arab sütirecept felturbózott változata.

Hozzávalók
2 bögre búzadara, 
2 kis doboz banános joghurt,
fél bögre cukor, 
fél bögre olaj, 
4 kanál kókuszreszelék, 
1 cs. sütőpor,  

a sziruphoz:

1 bögre cukor, 
1 dl víz, 
pár csepp citromlé

A búzadarát összekeverem a sütőporral, hozzáadom a joghurtot, a cukrot és az olajat. Ezután egy papírral kibélelt közepes méretű tepsibe öntöm a masszát. 180 fokon tűpróbáig sütöm, ezután rászórom a kókuszreszeléket és még 2-3 percre visszateszem. Közben elkészítem a szirupot és a kisült tésztára öntöm. 

Kihülve kis szeletekre vágom és tálalom!


Kókuszgolyó süti - cukkínivel

2015. november 22.

Kókuszgolyó sütiSütemény cukkínivel? Igen! A nevét onnan kapta,hogy a kókusztól, kakaótól és rumtól kísértetiesen hasonlít a kókuszgolyóra - de sokkal könnyedebb, finom sütemény!

Kókuszgolyó süti- cukkínivel

Hozzávalók: 2 tojás, 1 bögre cukor, 1 bögre tejföl, fél bögre olaj, 3 ek. kakaó, 2 bögre liszt, fél cs. sütőpor, 1 tk. rumaroma, 1 bögre reszelt cukkíni, 1 bögre kókuszreszelék

A tojást kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a tejfölt és az olajat. Ezután mehet bele a kakaó, a liszt és a sütőpor. Összekeverem az egészet majd hozzáadom az előkészített (hámozott, magozott, aprítógépben vagy reszelőn reszelt) cukkínit. Az egészet összekeverem és egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm. 180 fokon tűpróbáig sütöm!


A sushi-evés ABC-je

2015. november 15.

sushiA sushi hazánkban is egyre népszerűbb étel, sorra nyílnak a japán éttermek, és talán kijelenthetjük, hogy mára már a többség idegenkedését is sikerült leküzdenie a japán konyha remekének. A sushira akár mint a távol-keleti ország kultúrájának megtestesítőjeként is tekinthetünk, mely egyszerűségében rejlő nagyszerűségével a szintén japán gyökerű minimalista építészetet is eszünkbe juttatja. Mint egy a japán kultúrában ilyen mélyen gyökerező fogásnak, a sushi-fogyasztásnak is egy igazi szertartásos rendje van.

A NetPincér sushi specialistája Sensei összegyűjtötte azt az öt legfontosabb szabályt, melyet a minél tökéletesebb gaszrtroélmény elérése érdekében érdemes szem előtt tartanunk. 

1. Dobd el a pálcikát: számos tévhittel ellentétben, a sushit nyugodtan ehetjük kézzel, hiszen egy érzékeny „portékáról” van szó, aminek sokkal rosszabbat tesz, ha pálcikával szétmaszatoljuk. Ezért a pálca használata csak a legügyesebbeknek ajánlott. A japán éttermekben általában az étkezéshez hoznak egy úgynevezett oshiborit, egy nedves kéztörlőt, amit télen gyakran még meg is melegítenek. Ezzel a kendővel akár a fogások között is letisztíthatjuk a kezünket, de arctörlésre semmiképp se használjuk, mert az illetlenségnek számít.


Gyakran túl édesek a bébiélelmiszerek

2015. november 09.

gyermek

A gyermek későbbi élete szempontjából meghatározó, hogy hogyan táplálják, milyen ételeket kap a megszületését követő hónapokban. 

Amikor a csecsemő hozzátáplálása elkezdődik, hirtelen széles lesz a választék. A boltok polcain sokféle bébiétel, babakeksz, csecsemőtea található, amelyek jelentős részét jellemzően egészségesként, valamilyen vitaminnal vagy ásványi anyaggal dúsítottként hirdetik. A szülőket ez vásárlásra készteti, miközben nem igazán törődnek azzal, hogy az adott termékben mennyi a cukor.

Tény, hogy a csecsemők szeretik az édes ízt, hiszen az anyatejjel is ezt szívták magukba.

Hibás azonban az édes íz jelentette vonzerőt kihasználva evésre bírni a gyermeket.

Édes keksz és cukros tea a babakocsiban?

Az, hogy a gyerek a babakocsiban ülve édes kekszet rágcsál, majd a cumisüvegéből édes teát szürcsöl, ahhoz vezet, hogy a fogai idő előtt elromlanak, ő maga pedig elhízik. Folyamatosan nő azoknak a három év alatti gyerekeknek a száma, akiknek fogai szuvasodnak; a helytelen táplálkozás miatt minden hatodik gyermek fogazata károsodott ebben a korcsoportban. Amellett, hogy a tejfogak épsége a helyes hangképzés és a rágás kialakulásában fontos, a kisgyermekkori fogszuvasodás károsodást okozhat a maradandó fogazatban is.


A palacsinta misztériuma

2015. november 08.

palacsintaMa reggel valaki megkérdezte tőlem, hogy vajon jelent-e valamit, ha folyamatosan a palacsinta jön vele szembe, akár recept, akár hírlevél, akár fotósorozat formájában. Íme a jelentése!

Az evés nem puszta tápanyagfelvétel, hanem érzelmi jelentőséggel bíró cselekvés, ezért az ételt nem elég pusztán tápértékben mérni, hanem érzelmi jelentését is mérlegelni kell, sőt ebből következően minden táplálkozási cselekedetünk hátterében komoly lelki folyamatok zajlanak, vagy feltárandó emlékek bújnak meg. Az étkezés felfogható az életről alkotott elképzelésünknek is: mi az, amit megengedünk magunknak, mi az, amit belülről szeretnénk magunkévá tenni. Szeretnénk egyes vonásainkat felerősíteni, míg gyengeségeinket tompítani. Habár fiziológiailag csak annyi történik, hogy táplálékot veszünk magunkhoz túlélésünk érdekében, közben a lelkünket is tápláljuk ezzel megmutatva magunkról nagyon sok mindent.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...170171172...297