


Információk, érdekességek
Speciális diéta az óvodában, iskolában
2016. május 28.
Sok szülő életét nehezíti meg, hogy gyermeke táplálékallergiája, intoleranciája, cukorbetegsége vagy lisztérzékenysége miatt a közelben lévő óvoda, iskola nem vállalja az étkeztetést. Röviden tekintsük át, milyen szabályok vonatkoznak a speciális diétát igénylő gyermekek étkeztetésére és milyen lehetőségei vannak a szülőknek.
Ajánlásra alapozva
2011 nyaráig jogszabályi keretek között zajlott a közétkeztetés, ám 2011. augusztus elsejétől csupán egy táplálkozás egészségügyi ajánlás szabályozza a rendszert – ismertette Varga Dóra, a Prima Medica Egészségcentrum dietetikusa. Mivel jelenleg közétkeztetést szabályozó jogszabály nincs hatályban, ezért a közétkeztetést végző intézményeknek nem kötelessége a speciális diétát igénylő gyermek ellátása, sőt, még a normál táplálkozási igényű gyermekek étkeztetésével kapcsolatban sem kötelező az egészséges táplálkozási irányelvek betartása.
Diétás étrend iránti igény
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet több felmérést is készített az országban, hogy kiderüljön, milyen mértékben van igény speciális diétára iskolákban, óvodákban. 2008-ban, több mint 3000 iskola bevonásával vizsgálták meg az általános- és középiskolák élelmezési rendszerét (MENZA, 2008). A megkérdezett iskolák 24%-ában volt igény diétás étkeztetésre, ezeknek csupán 16%-a tudta biztosítani a speciális étrendet. Az óvodai közétkeztetéssel kapcsolatban 2009-ben és 2013-ban is készült egy felmérés. Vizsgálatokból kiderül, hogy az óvodák 42%-ában volt legalább egy olyan gyermek, aki diétás étkeztetést igényelt. 2009-ben ezeknek az óvodáknak alig a fele tudott speciális étkeztetést biztosítani, míg 2013-ra az óvodák csaknem háromnegyede, ami jelentős javulásnak tekinthető.
Ha a gabona okoz bajt...
2016. május 28.
A manapság népszerű diéták többsége nem csak a szénhidrát csökkentés céljából javasolja a pékáruk, tészták fogyasztásának mellőzését. Egyes felvetések szerint a gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat. Cikkünkben a gabonafélék fogyasztásával kapcsolatba hozható betegségeket vesszük górcső alá.
Egyre gyakoribb
Ahogyan az allergiák esetében is, úgy különböző ételintoleranciával összefüggő problémák terén is az esetek számának emelkedése figyelhető meg napjainkban – számol be tapasztalatairól dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus. Egyre többen küzdenek gyomorégéssel, gyomorfájással, gyakori panasz a haspuffadás is. Emellett több vizsgálat kutatja a táplálkozás szerepét, bizonyos betegségek kialakulásában is. A ma legtöbbet gyanúba kevert élelmiszerek egyik csoportja kétség kívül a gabonafélék, különösen azok egyik alkotóeleme, a glutén. A lisztérzékenység és búza allergia mellett az orvosi szakirodalomban megjelent egy új kórforma, amit gluténérzékenységnek is nevezhetünk.
A glutén is okozhatja a fejlődés elmaradását gyermekkorban
2016. május 27.
A gyermekkori súlyfejlődés elmaradásának több oka lehet. A következőkben a lisztérzékenységgel foglalkozunk részletesebben dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével.
Ne a kalkulátoroknak higgyünk!
Az édesanyák gyakran keresnek fel a rendeléseken azért, mert gyermekük súlyfejlődése miatt aggódnak – mesél tapasztalatairól dr. Vass Noémi. Sajnos az interneten elérhető – valójában tájékoztató jellegű – kalkulátorok és egymás gyerekeinek összehasonlítása csak további stresszhelyzetet jelent, de az sem ritka, hogy sokan a rokonok, védőnő, vagy gyerekorvos megjegyzése miatt esnek kétségbe. Először is tehát azt tartsuk szem előtt, hogy minden gyermek eltérő ütemben fejlődik, emellett pedig az egyéni és öröklött tulajdonságok is meghatározhatják a súlygyarapodást.
BAJNOKOK ÉTELEI Zöldséges fasírt
2016. május 22.
Hozzávalók:
Kb 60 dgk darált csirkemell
1 nagyobb cukkinin reszelve, levét kinyomkodva
2 nagyobb répa reszelve
1 lilahagyma
fokhagyma ízlés szerint (én 2 gerezdet tettem bele)
só, bors, szerecsendió
1 tojás
3-4 ek zabpehely vagy zabliszt (hogy formálható állaga legyen)
Mindent összekevertem, golyókat formáztam, sütőpapíros tepsibe tettem és kb 180 fokra előmelegített sütőben készre sütöttem.
Ebből a mennyiségből nekem majdnem egy teljes gáztepsinyi fasírt lett.
Éjszakai evés szindróma
2016. május 20.
Egy tanulmány azt mutatta ki, hogy a tartós éjszakai táplálkozás és a cirkadián ritmus megzavarása megváltoztatja az anyagcserét, csökkenti az alapanyagcserét, növeli a vér glükózszintjét, és ezáltal az elhízás és a cukorbetegség kockázatát is. Ráadásul a pszichoszociális stressz és a mozgásszegény életmód is hozzájárul az anyagcsere megzavarásához.
Albert J. Stunkard és szerzőtársai 1955-ben említették először az éjszakai evés szindrómát (night-eating syndrome, NES). Szintén Stunkard volt az, aki az elhízottak körében két szindrómát különböztetett meg: a falási szindrómát és a már említett éjszakai evés szindrómát. Ezt követően felgyorsultak a témába vágó kutatások, az evészavarok spektruma folyamatosan változik, és ma már több mint kétszáz közleményből tájékozódhatunk az éjszakai evés szindrómáról.
Tünetek:
Az éjszakai evés szindrómában szenvedő betegekre jellemző
- az étvágy reggeli és nappali hiánya,
- insomnia (pszichológiai módszerrel diagnosztizált, kóros álmatlanság),
- a nagy mennyiségű esti ételfogyasztás,
- az éjszakai ébredések, amely során a beteg táplálékot vesz magához.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...163164165...297