


Információk, érdekességek
Minden közös étkezés egy lehetőség
2016. szeptember 03.
Az anyák gondoskodása
A hónap első vasárnapján az édesanyákat ünnepeltük. Az édesanyákat, akiknek gyermekük iránti felelősségük már a fogantatás előtt legalább kilenc hónappal megkezdődik, amikor is felkészítik szervezetüket a tápanyagraktárak feltöltésével. Az anya fogantatás előtti és várandósság alatti étrendje jelentősen befolyásolja a születendő gyermek egészségi állapotát, életkilátásait. Elengedhetetlen, hogy egy gyermekéért felelősséget vállaló leendő anya ne bírálja felül addigi étkezési szokásait, és az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelően ne módosítsa azokat.
Az édesanyák azok, akik a születést követő hónapokban szintén a táplálkozás-táplálás terén pótolhatatlan védelmet adhatnak újszülöttjeiknek, ez pedig az anyatejes táplálás. A gondoskodás nem ér véget az elválasztással, hanem még azután is hosszú ideig kíséri a gyermekeket, gondoljunk csak a babazsúrok ötletes kölyökkonyha csodáira, a csomagolt tízóraik és uzsonnák végtelen sorára, amikor minden szendvicsbe a szeretetüket is beleteszik. A betegségek alatti gondos-féltő diétákra, a hétköznapi vacsorákra, a születésnapi tortákra.
Együtt a család
A családról mindenkinek más jut eszébe, de ha összekapcsoljuk a táplálkozással, szinte természetes, hogy kivétel nélkül olyan étkezést idézünk fel, ahol a család apraja-nagyja körbeülte az ünnepi asztalt. Ez teljesen természetes, de nemcsak ünnepekkor kellene így lennie, hanem a hétköznapokon, a hétvégeken, azaz minden nap. Minden közös étkezés egy lehetőség arra, hogy az otthon látott táplálkozási szokásokkal szocializáljuk is a gyermekeket, akik így belenőnek az egészséges életmódba és táplálkozásba, azt természetesnek veszik.
Stresszevés – Már gyerekkorban érdemes megelőzni!
2016. szeptember 02.
A lelki problémák és feszültség oldására sokan az evésbe menekülnek. A finom falatok ugyan meg nem oldják, de átmenetileg talán kisebbnek mutatják az adott problémát. Egy kutatás szerint már egészen kisgyermekkorban is tehetünk azért, hogy a gyereknél megelőzzük felnőttkorban a stresszevés jelenségét.
Kevés mozgás, rossz étrend
Több kutatás is foglalkozik a fiatalkori elhízás egyre terjedő problémájával. Sajnos ez annyira jellemző, hogy míg korábban az általános iskolások, majd az óvodások, most pedig már a 3 év alattiak körében is egyre több gyermeknél megfigyelhető kisebb-nagyobb mértékű túlsúly – számol be tapasztalatairól dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy a mai gyerekek egyre kevesebb időt töltenek a szabadban és többet a szobában, a televízió, a számítógép, táblagép előtt, ám a mozgásszegény életmód mellett a nem megfelelően kialakított táplálkozási szokások is döntő tényezőt képviselnek.
Nézzünk be a hűtőszekrényünkbe, kamránkba!
2016. augusztus 31.
A mai rohanó világban mintha megszaporodtak volna a hétköznapi teendőink, sokszor azt érezzük, hogy semmire sincs időnk, mindenhova rohanunk, kapkodunk, hogy minden beleférjen az életünkbe. Így lehet ez a táplálékunk elkészítésével is. Nézzünk körül otthon, milyen élelmiszerek vannak túlnyomó részt a hűtőben, mélyhűtőben, kamrában? Ezek alapanyagok-e, vagy inkább félkész-, kész ételek, melyekből gyorsan össze tudunk ütni egy vacsorát.
Ez azért fontos kérdés, mert a félkész-, kész ételek sok olyan adalékanyagot: színezéket, tartósítószert, állagjavítót, mesterséges anyagokat tartalmaznak, melyekre egyrészt nincs szükségünk, másrészt terhelik, vagy módosítják a szervezet működését.
Minél kisebb egy gyermek, minél éretlenebb a szervezete, annál nagyobb károkat tudunk okozni a nem tudatos gondolkodásunkkal. Kisgyermekeket semmiképpen sem terhelnék ilyen anyagokkal, hiszen abból tud a szervezetük, immunrendszerük, idegrendszerük működni, amilyen táplálékot kapnak. Ráadásul hosszú távú tapasztalat még nincs, ennek ellenére egyre több betegséget látunk felbukkanni, melyeknek táplálkozásbeli összefüggése van.
Mazsolás almaleves
2016. augusztus 14.
Ezt a levest akkor szoktam csinálni amikor megérik a nyári alma. Az mifelénk ugyanis elég savanyú, de levesnek elkészítve finom és mindig elfogy!
Mazsolás almaleves
Hozzávalók: 6 közepes alma, két marék mazsola, 1 liter tej, 3 tk. étkezési keményítő, vanilia, fahéj, szegfűszeg, barnacukor
Az almákat megpucolom és kockákra vágom. Beleteszem egy lábasba, felöntöm a tejjel és felteszem főni. Beledobálom a fűszereket és a barnacukorral ízesítem. Amikor felforrt az étkezési keményítőt elkeverem egy kis tejjel és besűrűrítem picit a levest. Ezután lehűtöm, kiszedem a fűszereket és már lehet is enni!
Tipp: Aki szereti savanykásan tehet bele egy kanál natúr joghurtot!
Vendégváró finomságok
2016. augusztus 14.
A nyár a vendégségek, kerti partik ideje, ilyenkor sokan látják vendégül barátaikat, ismerőseiket! Ezen a héten néhány vendégváró recepttel gazdagítom Önöket!
Paradicsomsaláta, ahogy mi szeretjük
Hozzávalók: 6 közepes paradicsom, 2 fej lila hagyma, fél fej jégsaláta, 2 golyó mozarella, 2 kanál ecet, 4 kanál olivaolaj, só, 1 nagy csokor bazsalikom
A paradicsomot karikákra, a hagymát vékony szeletekre, a jégsalátát pedig csíkokra vágom. Egy nagy tálba teszem, majd rákockázom a mozarellát. Egy másik tálkában az ecetből, olivaolajból és sóból öntetet készítünk. Ezzel leöntjük a salátát és rászórjuk az apróra tépkedett bazsalikomot. Lehetőleg hagyjuk kicsit állni, hogy az ízei összeérjenek, kb. egy óra éppen elég neki!
Grillpartikon köretnek vagy diétázóknak magos péksüteménnyel kínáljuk!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...162163164...300