


Információk, érdekességek
Stresszre krumplileves?
2016. június 12.
A magnézium az emberi szervezetben a negyedik legnagyobb mennyiségben jelen lévő ásványi anyag. Jelenléte nagyon sok folyamatban nélkülözhetetlen.
Nagyanyáink, amikor a krumplipüréhez megfőzték a krumplit, a leszűrt levet nem öntötték ki, hanem levesnek felhasználták.
Ők tudtak valamit!
Nevezetesen azt, hogy a magnéziumsók oldódnak a vízben, a gyakran alkalmazott, hibás konyhai eljárásokkal magunk is csökkentjük az egyébként egészséges ételek magnéziumtartalmát. Így például nem jó túl hosszan áztatni, főzni a magnéziumtartalmú ételeket, illetve ha lehet, érdemes kevés főzővízben elkészíteni, és a vizet is felhasználni, hisz abban oldódik ki a magnézium egy része. A „túlfinomított” gabonaalapú termékek – a fehérkenyér, finom pékáruk – túlzott fogyasztása is a magnéziumbevitel csökkenéséhez vezet.
A magnéziumnak szerepe van a vázizom, a szívizom és a méhizom működésében, az ideg-működésben. Jótékonyan befolyásolja a szív- és érrendszer működését, gátol bizonyos szívfrekvencia-zavarokat, szabályozza a vérnyomást.
Moho Sapiens - Eszem, tehát létezem?
2016. június 09.
Az evés az emberi léthez hozzátartozó alapvető szükségletek egyike, melynek kielégítése nélkülözhetetlen az életben maradáshoz. Alapvető, meghatározó, s mint ilyen, számos tekintetben tetten érhető a kultúránkban, viselkedésünkben, nyelvi megnyilvánulásainkban. Az oralitás igen mélyen gyökerező vágyunk, mely szembetűnő változásokon ment keresztül az emberi civilizáció fejlődése során.
A húsfogyasztás megindulása jelentette azonban az első lépcsőfokot az emberré válás útján. Hogy miért?
A válasz a tápláló fehérjében keresendő. A táplálkozási szokások megváltozása, a rendszeres húsevés közvetlenül járult hozzá az agy mint szerv, ill. az intelligencia mint következmény gyors fejlődéséhez, melynek köszönhetően lassan megjelent az eszközkészítés – melynek elsődleges célja a préda hatékony elejtése lett - és a tűzhasználat.
Ez utóbbin elkészítve a hús sokkal ízletesebbé vált. A vadászat indukálta kommunikációban megfigyelhető változáshoz pedig hozzájárult, hogy a tűz megnyújtotta a szociális érintkezéssel tölthető időszakot.
Nem élhettünk azonban mindig kiszolgáltatva a vadászatnak, bízva annak sikeres kimenetelében, így aztán lassan felfedeztük a gabonát, mely által a tápanyag mennyisége viszonylag állandóvá vált. Amikor pedig megjelent a felesleg, kialakult a kereskedelem.
Nem véletlen, hogy nagy civilizációk a gabona félék (búza, árpa, rizs, kukorica) őshazáiban alakultak ki, ahol az élelemellátás kiszámíthatósága lehetővé tette a népességszaporulat növekedését. Az evés ilyen módon elősegítette az intelligencia, a kommunikáció, és a civilizáció fejlődését.
A pontos étkezési terv biztos bukta
2016. június 08.
"Írj étkezési tervet, tedd közzé, Te mit eszel, segíts nekem egy heti tervvel"-kapom naponta a kéréseket. És látom naponta, hogy minden magazin, rengeteg edzői oldal kész követendő diétákat tesz közre. Mondjak valamit? Ha ilyent kapsz, az bukta. Mint ahogy az is, ha lemásolsz egy diétát. A net tele van mindenféle kúrákkal, lemásolsz egyet. Tuti, hogy belebuksz. Miért?
BUKTA-HA KONKRÉT étkezési TERVET KAPSZ kivétel ha betegség miatt, például IR.
Ha konkrét étkezési tervet kapsz, ahová befizettél, akkor aláírtad a saját bukásodat.
Azok az emberek, akiknek valóban sikerült életmódot váltaniuk, szabadságot engednek maguknak, alapanyagokat változtatnak meg, hasonló ízvilágban, mint amihez hozzászoktak. Ez tényadat, nem vita tárgya.
Miért van ennek jelentősége?
Akik olyan életmódprogramot erőltetnek magukra, ami idegen tőlük, nem enged választási lehetőséget, újra és újra a falásrohamok áldozataivá válnak. Ezalatt olyan ételeket habzsolnak be, amelyeket az életmódprogramjuk nem enged meg, általában nyilván a magas szénhidráttartalmú, és zsíros ételeket értjük. Beszélhetünk arról, hogy tipizáljuk az embereket, mint egy divatos irányzat teszi, de valójában, ha megfigyeled, mi az, amit nem enged meg az sem egyik típusnak sem? Pontosan a magas szénhidáttartalmú, és zsíros ételeket. Elég vicces.
Henrietta Svébis „külön hálás vagyok, hogy Betti rám szabja az étrendet,, ami nem egyszerű, mert nem tudok gyümölcsöt, zöldséget enni”.
10 + 1 érdekesség a valódi méhpempőről
2016. június 07.
A friss méhpempő rendkívül gazdag olyan létfontosságú tápanyagokban, amelyek nélkülözhetetlenek szervezetünk egészségének megőrzése szempontjából. A méhpempő a méhek csodálatos ajándéka számunkra, mely segítségével természetes módon támogathatjuk szervezetünket valamennyi életfunkciójának ellátásában. Következzen most néhány érdekes és hasznos infó a méhpempőről.

10+1 érdekes tulajdonság a tiszta méhpempőről
1.) A méhpempő nem csupán összetétele miatt különleges, hanem azért is, mert rendkívül ritka, és kis mennyiségben fordul csak elő a természetben. Ugyanis a méhek roppant kevés, mindösszesen évi néhány száz grammnyi méhpempőt képesek csak termelni kaptáronként, ami ráadásul sok-sok energiájukba telik mind nekik, mind pedig a hozzáértőméhészeknek.
Amit a cukorfogyasztásról tudni kell...
2016. május 31.
Bár szervezetünknek szüksége van cukorra, a WHO - Egészségügyi Világszervezet - ajánlása alapján a napi kalória-bevitelnek csak 5%-át tanácsos fedezni belőle. Márpedig a felmérések szerint, különféle úton-módon, de ennél sokkal több cukrot fogyasztunk, és az sem mindegy, hogy milyet... A táplálkozástudományi szakemberek mindenestre aggódnak a túlzott cukorbevitel és az egészségre gyakorolt káros hatásai miatt. De lássuk, mit tehetünk ellene!
A cukor fő előnye, hogy nagy energiaszállító, de túlzott fogyasztása számos káros következménnyel jár szervezetünk működésére nézve. Része lehet a súlyfelesleg, elhízás megjelenésében éppúgy, mint a 2-es számú dibétesz kialakulásában. Emellett felelős lehet számos olyan jellegű bajunkért, mint az emésztési zavar, vagy az irritábilis bélszindróma (IBS - a gyomor-bélrendszer funkcionális rendellenessége), a migrén, a szorongás, vagy akár a depresszió. Számos makacs és kiújuló gombás bőrbetegség (mikózis) kialakulását is elősegíti a túlzott cukorfogyasztás az egész emésztőrendszere kitrerjedő candida gombafertőzés révén. Ami a konkrét mennyiséget illeti, már napi 50 gr cukor fogyasztása felett jelentősen nő a fogszuvasodás, túlsúly, elhízás veszélye.
Sokszor anélkül, hogy figyelnénk rá, a cukor mindenütt rejtőzhet az élelmiszeripar által feldolgozott termékekben. Így a felesleges cukor bevitele már a reggelinél kezdődhet gyümölcsjoghurtokkal, dobozos üdítőkkel, dzsemekkel... és folytatódhat különféle édességekkel, késztermékekkel a nap folyamán. Ilyenkor a vércukorszint nagymértékben emelkedhet - már 30-45 perccel az elfogyasztás után, és ún. vércukorszint-csúcsot okozhat, amikor is a hasnyálmirigy inzulint választ ki, hogy „szabályozza” a helyzetet. Az inzulin a cukrot az izmok felé irányítja (ahol a szervezet elégeti); de a máj és a zsírsejtek raktározzák – többek közt innen eredhet a súlygyarapodás.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...162163164...297