Információk, érdekességek

A gigantikus, átverős diétabiznisz - és ami kimaradt belőle

2017. május 12.

Dr. Oláh Andor még azt írta elő, hogy vegetáriánus, laktovegetáriánus étrendet kövessünk, ha egészségesek akarunk lenni. Ma már gasztro-faksznik választhat a lakosság nagyjából 3%-a. Akinek van választása, aki tud olvasni, és aki némileg egészségtudatos. Értük folyik a harc. De hogy látja ezt a természetgyógyász? Hartmann Ferenc újra megmondja!  

 

Az egészséges élet 9 pilléréről szóló cikksorozatunk második részében most a táplálkozásról gondolkodunk el. (Az első része itt olvasható, és a méregtelenítésről szól) 
Dr. Oláh Andor orvos - természetgyógyász (1923-1994) érdeklődése a múltszázad 50-es éveiben fordult a természetes gyógymódok felé. Miközben szellemi példaképe Mahatma Gandhi volt nagy elszántsággal kutatta fel a magyar népi orvoslás értékeit is. Véleménye szerint a múlt és a jelen természetgyógyászati vonatkozású tapasztalatait ötvözni kell az egészségmegőrzés érdekében és ehhez változásokra van szükség. Létrehozta a reforméletmód fogalmát, lefektette az egészséges élet kilenc alapelvét, amelyet Reformkonyha c. ( Dr.Oláh – Vadnai – Kállai 1985) könyvében is népszerűsített. 
Ennek második fontos pontja a táplálkozásról szólt, melynek lényegét a mértéktelen hús, zsír, cukor fogyasztás ellenpéldájaként a vegetáriánus, ill. laktovegetáriánus táplálkozásban határozta meg. Ez a táplálkozási modell a múltban nem volt teljesen idegen hazánkban sem.

Répatorta

2017. május 07.

Lassan már 4 éve minden húsvétkor sütök répatortát. Idén találtam több receptet is hozzá, de eddig mindig maradtam a beváltnál, ugyanis sütésben az elvem, hogy járt utat a járatlanért el ne hagyj. Habár az enyém még soha nem lett olyan szép mint a képen a recept újságban, de pont ettől Ótentikus. :) A répa lereszelése után mindig rájövök, hogy többet kéne karra gyúrni. :) Idén marcipánrépák is díszítik a tortácskát, ezért köszönet Miklósnak és Pattinak. 

 

Hozzávalók:

250 g sárgarépa
1 citrom
4 tojás
200 g cukor vagy bármilyen cukorpótló
60 g liszt
60 g étkezési keményítő
1/2 tasak sütőpor
100 g darált dió
vaj a formához
250 g porcukor
2 evőkanál répalé (a lereszelt répából maradni fog)
marcipán répák dekornak (nem szükséges)
lekvár a torta megkenéséhez (szintén nem szükséges)

Túletted magad? 7+1 házi emésztésjavító tipp

2017. május 04.

Sokan kötelezőnek érezzük, hogy az ünnepi menüből sokat fogyasszunk. Ha rokonlátogatásra megyünk, biztosan ott is megtömnek. Egyél, igyál - amíg bírod. Aztán este, éjjel vagy legkésőbb másnap jönnek az emésztési gondok. Hasi görcs, puffadás, telt érzés és az embernek ünnepelni sincs kedve, nem hogy újra enni. 

Azoknak, akik túlevésre hajlamosak az ünnepek alatt, házi, természetes emésztésjavító tippeket kínálunk. Sokan hajlamosak bekapni egy hasnyálmirigy működést könnyítő gyógyszert, mi viszont a házi szerekre esküszünk, a vegyszerek helyett…


A táplálkozás betegíthet és gyógyíthat is

2017. május 02.

Napjainkban, amikor sokat hallunk az elhízás alapú betegségekről, a csodadiétákról, a táplálkozási rendellenességekről, ételallergiákról és - intoleranciákról, nyilvánvaló, hogy az étkezés szerepe messze túlnőtt a létfenntartáson. Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ szakmai vezetője, dietetikus a táplálkozás gyógyító szerepét hangsúlyozta. 

Általános elvek – egyéni megoldások

Aki kicsit is nyitott szemmel jár a világban, tisztában lehet az egészséges táplálkozás alapjaival, amelyek tulajdonképpen logikusak.   
- Fenn kell tartani az energia egyensúlyt, vagyis megfelelő étrenddel és rendszeres fizikai aktivitással ajánlott megelőzni és/vagy csökkenteni a túlsúlyt. 
- A napi egyszeri-kétszeri nagy evések helyett javasolt 4-5 alkalommal kis mennyiségű ételt fogyasztani. 
- A hozzáadott cukrot tartalmazó ételek üres kalóriát jelentenek a szervezet számára, ezért fogyasztásuk nem javasolt nagy mennyiségben.
- Érdemes többségében teljes kiőrlésű pékárut, köretet, gabonaféléket választani, hiszen magas rost-, jelentős ásványi anyag- és vitamintartalommal rendelkeznek.
- Zsírok tekintetében érdemes előtérbe helyezni a telítettlen, növényi zsiradékokat, a főként állai eredetű telített zsírokkal szemben.
- Naponta több alkalommal szerepeljen az étrendben zöldség és gyümölcs, amelyek lehetőleg minél színesebbek legyenek. 
- Előtérbe kell helyezni az alacsony zsírtartalmú, sovány tejtermékek és a magas fehérje tartalmú ételek, mint a baromfi, a sovány vörös húsok, a halak, a hüvelyesek, a sótlan olajos magvak fogyasztását.
- A sóbevitel visszaszorítása érdekében érdemes csökkenteni az étrendben a magas sótartalommal rendelkező kész- és félkész termékek, pékáruk, húskészítmények, sajtok, konzervek fogyasztását. 
- Mértékletességre kell törekedni az alkoholfogyasztás tekintetében. Megengedett mennyiség napi 1 pohár ital nőknek és 2 pohár ital férfiaknak. 
- Férfiaknak napi 2,5 liter, nőknek 2 liter folyadék fogyasztása ajánlott.
Miért kellenek a személyre szabott étrendek?
-    Minden ember más és más, eltérőek a szükségleteink és az igényeink is. Természetes, hogy az előzetes állapotfelmérés, a táplálkozási szokások feltérképezése, a testösszetétel mérés eredményei, a kitűzött célok megismerése, és esetlegesen a szükséges laborparaméterek, orvosi diagnózis alapján egyénre szabott étrendet állítunk össze a pácienseknek – hangsúlyozza Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ szakmai vezetője, dietetikus.  – Ráadásul a táplálkozási irányelvek csak egy általános ajánlást fogalmaznak meg, és minden táplálkozási ajánlás leírja, hogy egyénre szabott étrend összeállítására van szükség, és csak egyéni igényeknek, szokásoknak megfelelő étrend hozza meg a várt eredményt.


5 tipp, hogyan ehetnénk több nyers zöldséget, gyümölcsöt

2017. április 29.

Tippek, hogyan tudsz még több nyers, vitamindús fogást beiktatni az étrendedbe. 

Elsőre talán túlzásnak, vagy akár kivitelezhetetlennek is tűnhet a táplálkozási szakértők által gyakran emlegetett ajánlás, vagyis, hogy fogyasszunk naponta öt alkalommal gyümölcsöt, zöldséget. Most megmutatjuk, hogy nem lehetetlen!

A nyers zöldségek és gyümölcsök egy-két kivétellel (pl. legyengült szervezet, emésztési zavarok) szinte csak pozitív hatással vannak a szervezetünkre. Mivel az ásványi anyag- és vitamintartalom jóval magasabb a nyers ételekben, mint a sült, főtt, hőkezelt élelmiszerekben, ugyanannyi mennyiségből többet tud hasznosítani a szervezet. Ez minden tekintetben javítja az egészségünket: több energiát nyerünk, nő a munkabírásunk, az életkedvünk, javul az emésztésünk, meg tudjuk tartani az optimális súlyunkat, lassabban öregszünk. Jónéhány kutatás támasztja alá, hogy a sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztó népek körében, például a mediterrán országokban kevesebb a szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák, az elhízás és az egyéb civilizációs betegségek aránya.

 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...145146147...295