


Információk, érdekességek
Spenót főzelék
2017. augusztus 10.
Amikor kisgyerek voltam nem igazán kedveltem a főzelékeket. Lehetett ez annak köszönhető, hogy régebben és sokszor ma is sok helyen liszttel sűrítik, amiből sokat használnak és ettől elveszik a zöldség íze. Habár nem panaszkodom, mert nálunk gyerekként az iskolai menzán egész jól főztek, és mivel az iskolában a legjobb barátnőm anyukája a konyhán dolgozott így nekünk mindig finom falatok jutottak, de valahogy a spenótfőzelék nem tartozott a kedvenceim közé.
Aztán teltek múltak az évek, és valahogy megszerettem, igazából nem tudom mihez kötni, inkább valahogy az ízlésem változott és egycsapásra nagy kedvenc lett a spenót. Most pedig, ha már szezonja van, akkor uccu neki és csináljuk friss sprótból (mélyhűtöttből is lehet). Tükörtojással az igazi, de ha vegán vagy akkor lehet falafellel enni, ha viszont húsimádó akkor pedig fasírttal.
Hozzávalók (2-3 adag):
- 500 g spenót (friss vagy fagyasztott)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín vagy tejföl (vegánoknak növényi tejszín)
- só, bors
Mitől lesz reform a konyha? Helyettesítő étrenddel, változatosan
2017. augusztus 10.
Az a gondolat foglalkoztat, hogyan tehetnéd egészségesebbé táplálkozásodat? A megszokás mindig erős, a változtatáshoz bátorság és kreativitás szükséges, ám nélkülöznöd továbbra sem kell. Mit mivel helyettesíthetsz? Segítségünkkel eligazodhatsz a vegetáriánus termékek világában.
Sok táplálék nehezebben emészthető a szervezet számára, így főleg azok elhagyásával, illetve kerülésével érhetünk el eredményt. Ilyen jellegű ételek a húsok, húskészítmények, a tojás, a fehér lisztből és fehér cukorból készült táplálékok, valamint az erősen fűszeres, sós ételek. Az emberi szervezet számára a fehérjetartalmú ételek a legnehezebben emészthetők, így az ilyen jellegű táplálékok távoznak legkésőbb a testünkből.
A húsok megemésztése nagy erőket igényel szervezetünktől, rengeteg energia fecsérlődik el, amíg elbánunk velük. A fehér lisztből készült ételek hízlalnak, ugyanakkor nem tartalmazzák a gabonák hasznos ásványi anyag és rosttartalmát. A só nagyon megterheli a vesét és a vizet is megköti.
Ha megszületik benned a bátor döntés, hogy lemondasz a fenti élelmiszerekről, akkor nagy lépést teszel a változás felé, és egyben a fogyókúráknak is örökre búcsút mondhatsz!
A könnyen tartható dinnye diéta - 5 nap alatt 5 kg!
2017. augusztus 02.
Drasztikusnak gondolnánk, ahol éhezünk. A megfelelő gyümölcsökkel természetesen erről szó sincs, az éhezéstől ugyanis felhalmozna szervezeted ijedtében. Gyors és könnyed méregtelenítés a nyár kedvencének segítségével. Fokozatos visszaállás, harmonikus, kiegyensúlyozott étkezés. Mi már teszteltük. Próbáld ki Te is!
Gyümölcs, gyümölcscukor. Vajon miért is fogyaszt?
Mind a sárga, mind a görögdinnye legnagyobb részt, azaz 90%, vízből áll, emellett értékes ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz. Kálium, kalcium, magnézium, vas, nikkel, fluor (!) található benne, ezek által gyorsítja az anyagcserét, és még a fogazatnak, az ínynek is jót tesz.
A dinnye a zsírbontó hormonoknak segít a szervezetedben, erős vízhajtó hatása is van. A görögdinnyében található a citrulin. Ez a fehérjeépítő anyagok alkotórésze, ezért elengedhetetlen a mozgászservek helyes működéséhez. Izom és zsírszövetek felépítéséért felelős. Felelős a kötőszövetekért is, és befolyásolja az izom és zsírszövetek felépítését, feszes kötőszövetet hoz létre.
A dinnye ezért egészséges, tápláló, segíti a növekedést, erősödést, de nem ad felesleges anyagokat a szervezetnek, így kiválóan fogyaszt.
Ez a dinnyediéta 5 napos, amelynek reggelije mindig állandó, mindig ugyanazt a dinnyés müzlit fogyasztjuk. Először a lényeg a dinnye a főétkezésekben, azután mást is ehetünk már a sok nasis, édes gyümölcs mellé! A dinnyéket váltogatjuk kezdetben, egyik nap görög, másik nap sárgadinnyével folytassuk a diétát. A reggeli müzli az adott nap dinnyéjével kombinálva fogyasztandó.
Jó hír a cukorbetegeknek- megváltozik sok kenyér összetétele
2017. július 27.

A cukorbetegeknek igen szigorú diétát szükséges követniük, melynek egyik alapelve, hogy a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű pékárukat kell fogyasztaniuk a hirtelen vércukorszint emelkedés elkerülése miatt. Azonban a boltok polcain fellelhető, teljes kiőrlésűnek nevezett termékek sok esetben eddig alig tartalmaztak teljes kiőrlésű lisztet- egészen idáig. A változásokról Sárga Diánával, a Cukorbetegközpont dietetikusával beszélgettünk.
Nem tiltólistás a kenyér, ám nem mindegy, milyen
Máig sokan úgy gondolják, a cukorbetegek kénytelenek lemondani a kenyér fogyasztásáról, mivel rossz hatással van a vércukor szintjükre. Ez azonban csak részben igaz, ugyanis a fehér lisztből készült pékáruk gyors felszívódású szénhidrátokként valóban nagymértékben megemelik a vér glükóz szintjét, ellenben a magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű készítményeket bátran a kosárba rakhatják a betegek.
A finomított gabonák feldolgozása során eltávolítják a maghéjat és a csírát, így velük együtt a rostok, vitaminok ásványi anyagok kb. 80%-át. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonák olyan szemekből állnak, amelyek a feldolgozás után is közel ugyan olyan arányban tartalmazzák a gabonaszem három részét (a maghéját, csíráját és gabonaszem belső részét), mint előtte.
Sárga Diána, a Cukorbetegközpont dietetikusa elmondta, a kenyér választásánál fontos, hogy a beteg figyelembe vegye azt, hogy a pékáru legalább fele magas rosttartalmú gabonából álljon, pl. teljes kiőrlésű búza/rozs/tönkölybúza/graham lisztből.
7+1 tény az ásványi anyagokról - a sikeres diéta titka
2017. július 26.
A kiegyensúlyozott táplálkozásban a 15-30-55 energiaszázaléknyi fehérje-zsír-szénhidrát arány alapvető fontosságú, de ez önmagában nem elég. A szervezet zavartalan működéséhez megfelelő mennyiségű mikrotápanyagokra is szükség van.
1. A tápanyagok
Táplálkozásunk során a szervezetünkbe jutó tápanyagokat makro- és mikrotápanyagokra oszthatjuk. A makrotápanyagokat a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok alkotják, míg a mikrotápanyagok legjelentősebb képviselői az ásványi anyagok (mineráliák) és a vitaminok. Ez utóbbiakból néhány g, mg, illetve egyes esetekben csak pár µg (mikrogramm) szükséges, de ebben a mennyiségben nélkülözhetetlenek, mivel ezek az anyagok biológiailag fontosak a szervezet működéséhez.
2. Az ásványi anyagok
Egy egészséges felnőtt ember testtömegének mintegy 4 százaléka ásványi anyagokból áll, ezek legnagyobb része a csontokban található. A megfelelő mennyiség betartása azért nagyon fontos, mert nem csak a hiány, de a túlzott bevitel is káros az egészségre. A modern táplálkozástudományi kutatások eredményei is igazolják a régi mondást, mely szerint „Minden méreg és semmi se méreg, a dózis határozza meg azt, hogy mi a méreg”(Paracelsus).
Egy-egy ásványi anyag több funkciót is ellát a szervezet zavartalan működése érdekében. Az egészség megőrzéséhez szükséges ásványi anyagok mennyiségét az életkor, a nem, az egészségi állapot, és egyes esetekben a fizikai aktivitás mértéke határozza meg.
A napi ásványi anyag szükséglet meghatározás 7-10 nap átlagában értendő, mivel vannak olyan élelmiszerek (pl. máj, száraz hüvelyesek, halak, tojás), amelyeket nem fogyasztunk minden nap, így azok az ásványi anyagok, amelyeknek ezek az élelmiszerek a fő forrásai, csak 10 napos átlagban biztosíthatóak maradéktalanul.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...145146147...297