


Információk, érdekességek
Az alultápláltság nem egyenlő a soványsággal!
2017. október 24.
Eszik a kicsi, mégsem jut elég energia és tápanyag a szervezetébe. A helytelen kisgyermekkori táplálkozás a felnőttkori egészséget és teljesítőképességet is befolyásolja, de a fejlődésére is komoly hatással lehet.
Az 5 év alatti gyermekek körében a halálesetek csaknem fele alultápláltság miatt következik be, amely azt jelenti, hogy a hiányállapot világszerte közel 3 millió kisgyermek életét követeli minden évben. Az alultápláltság, vagy más néven malnutríció a mai napig tévesen él a köztudatban, és
sok szülő azt gondolja, hogy egy normál testsúlyú vagy túlsúlyos gyermek nem lehet alultáplált. Pedig a malnutríció elsősorban nem a testsúllyal, hanem a szervezet megfelelő energia- és tápanyagellátottságával áll összefüggésben, és egyre gyakoribb problémát jelent a fejlett társadalmakban.
A hiányállapot kialakulása az élet első 1000 napjában, sőt, már az anyaméhben megelőzhető.
Míg a világ egyik részén az elhízás és annak egészségügyi kockázatai jelentenek egyre nagyobb problémát, addig más országokban az élelmiszer mindennapos hiányával küzdenek. Bár a legtöbb alultáplált gyermek az elmaradott vagy fejlődő országokban él, az egyoldalú táplálkozásnak köszönhetően a fejlett országokban is jelen van a betegség. 2016-ban világszerte 155 millió 5 év alatti gyermeknél tapasztaltak malnutríció okozta visszamaradást, akik közül 41 millióan túlsúlyosak voltak. Az alultápláltság ugyanis nem egyenlő az alacsony testsúllyal, hanem a fejlődéshez és a szervezet megfelelő működéséhez szükséges vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok hiányát, azaz a változatos, minőségi táplálkozás hiányát jelenti.
Nagy túlsúllyal a fogyáshoz vezető életmódváltás első lépései a legnehezebbek. Miért adjuk itt mindig fel?
2017. október 16.
A túlsúly és a mozgáshiány miatt az általános kondíciónk sincsen megfelelő szinten, tehát nagyon hamar elfáradunk. Nem csoda, hogy így a kedv, a motiváció is tovaszáll, felváltja a sikertelenség "élménye" és a csalódottság. Itt hamar véget is szoktunk vetni az életmódváltásnak, megállapítjuk, hogy ez nekünk nem megy, többnyire feladjuk.
Ha mégsem adjuk fel, látszólag az egyetlen megoldással, a drasztikus diétákkal kínozzuk testünket-lelkünket. Az eredmény persze nem lesz tartós, sőt nagyon gyorsan visszaszaladnak a szenvedéssel leadott kilók, ugyanis a diéták többsége az első időszakban vizet von el a szervezettől, majd az izmot építi le, de a zsírszövet ott marad, bár a mérleg valamivel kevesebbet mutat. A kevesebb izom még kevesebb kalóriát éget el, az ördögi kör vége, hogy amikor visszatérünk a szokásos étkezési szokásainkhoz, a lecsökkent, edzetlen izomtömeg még az eredeti, rossz állapotnál is kevesebb kalóriát éget, így még több zsírt kezd el raktározni.
Színek és ízek – Kora őszi gyümölcs- és zöldség-kavalkád
2017. október 15.
A késő nyári és kora őszi hónapokban is sok friss nyersanyagot kínál a természet. A színes, ízletes gyümölcsök és zöldségek a klasszikus tápanyag-összetevők mellett más és más vitaminokat, egészségvédő antioxidáns bioaktív anyagokat tartalmaznak.
Különösen értékesek a színanyagokban gazdag piros, sötétzöld és mély-sárga színű termények, melyek mindenikéből kellene naponta egyet-egyet fogyasztani. Mert minél többfélét eszünk, annál többféle táp és védőanyagot veszünk magunkhoz. Kisbabánk részére lehetőleg bió termesztésű és friss árút vásároljunk, és felbontás előtt alaposan mossunk meg mindent a banánt, a narancsot és a dinnyét is. A kiszáradás, a színek fakulása, a barnulás, a foltosodás valószínűsítik a flavonoidok bomlását, jelzik a fitovegyületek aktivitásának gyengülését, sőt a létrejött oxidálódott anyagok élettani hatása egyenesen károssá is válhat.
Gyümölcsöt éhgyomorra
A gyümölcs javítja az anyagcserét, elősegíti a salakanyagok kiürülését, méregtelenít, frissíti az izmok- és az agy működését, és ezáltal fokozza a szervezet ellenálló képességét. A gyümölcsök társítása, az ízek és színek sokfélesége mellett, az alkotórészek jótékony hatását is összesíti. A gyümölcsöket éhgyomorra vagy étkezések közben fogyasszuk, így érvényesül legjobban frissítő, tisztító, immunerősítő hatásuk. Az is helyes megoldás lehet, ha minden napra tervezünk egy tisztán gyümölcsöt tartalmazó étkezést.
Zöldséglé a legkisebbeknek
A zöldségek rákmegelőző, immunerősítő, gyulladáscsökkentő és béltisztító hatású magas rosttartalmú növények. Fogyasztásuk a fő étkezések részét képezve – zöldség lé, saláta, vagy zöldfőzelék formájában -, naponta szükséges a csecsemőkortól kezdve egészen életünk végéig. A kisbaba emésztőrendszere 6 hónapos koráig a zöldségrostot nem képes megemészteni. A kipréselt zöldség levét azonban igen, és vitaminitalként a gyümölcslevekkel azonos értékűnek tekinthető. Számukra a zöldséges főtt ételeket szükséges kiegészíteni más energia és tápanyagban – főleg fehérjékben – gazdagabb élelmiszerrel (hús, tojás, olaj, gabonaneműek, stb.).
Moho Sapiens - Azok vagyunk, amit felfalunk?
2017. október 08.
A nagy zabálásoknak megvan - bizonyos tekintetben mindig is megvolt - a maga helye a kultúránkban. A lucullusi lakomák hozzátartoznak a családi, baráti összejövetelekhez, ünnepségekhez. Minden ünnepet egy nagy evés zár le, gondoljunk csak a lakodalomra, az érettségi bankettre, az ünnepi vacsorákra, stb. Mai rohanó világunkban is jó volna, ha legalább egyszer egy nap le tudna ülni a család együtt az asztal köré, hogy engedjenek az ősi vágyunknak, és az étkezés során ápolják a társas kapcsolataikat.
Nagy étkezésre szinte minden nagyobb társas összejövetel során sor kerül. Legtöbbször magának a találkozásnak az apropóját is az étkezés adja. Másszor a társas összejövetel egy momentumát jelenti a közös étkezés. Ilyen például a halotti tor.
Ez utóbbi kapcsán érdekes megjegyezni, hogy valaha ennek keretén belül magát az elhunytat fogyasztották el a hozzátartozók, hogy bölcsességét és tudását a magukévá tegyék, és azonosuljanak vele.
Később ez annyiban módosult, hogy már nem az elhunytat ették meg, csupán megterítettek a számára, vagy a kedvenc ételeit ették, manapság pedig a gyászszertartás keretein belül történő evés egyfajta vigasztalódási eszköz, mely a szeretett, elvesztett személy póttárgyaként is értelmezhető.
Fűszerrel szórt karaj
2017. október 02.
Egyszerűen elkészíthető finomság, a fűszerek miatt nem lesz egyhangú soha!
Hozzávalók: 1 kiló csontozot karaj egyben, 4-5 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika, kakukkfű, rozmaring, olaj
A húst megmosom, megtörölgetem és kb. 1 cm-enként bevágom de nem teljesen az aljáig. A fokhagymát megpucolom, összezúzom, 1 dl olajba keverem, ízesítem még a fűszerekkel. Ezzel a keverékkel megkenegetem a húst kívül és a mélyedésekben is. Egy madzaggal összekötöm úgy hogy a szeletek összeérjenek. A tetejét is meglocsolom a fűszeres olajjal, 1 dl vizet aláöntök és fóliával letakarva 180 fokos sütőbe teszem. 1 órán keresztül sütöm, ezután leveszem a fóliát és a tetejét megpirítom.
Melegen és hidegen is kiváló, bármilyen körettel fogyasztható!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...142143144...297