


Információk, érdekességek
Rántott hús, hatszor (Receptek!)
2018. április 06.
A húsvét az olyan, hogy a vendégek csak jönnek, jönnek és jönnek. Naponta akár két turnusban is érkeznek, s néha összeérnek a hordák. Mindenhol enni kell - és ilyenkor szinte mindenütt elvárják, hogy legyen rántott hús. A rántott hús az a műfaj, ami nálunk többnyire mirelit formában szerepel az étlapon, mint a "gyorsan valamit a hűtőből" fogás. Gyűlölöm a panírozást, úszik tőle a konyha, és ráragad a massza a kezemre. De ha már húsvét, akkor legyen rántott hús.
A panírozásnál pedig csak a monoton dolgokat utálom jobban. A három napos vendéghadjáratra ezért 6 féle rántott hús opcióval készültem fel, alább a receptek! Olyan gyakorlottabb házi tündéreknek ajánlom, akik nem akadnak már fenn azon, hogy hány tojást üssenek fel 4 szelet húshoz, vagy hogyan szeljék vékonyra a pulykamellet.
Ilyenkor felizzítom az egész évben méltán hanyagolt fritőzt. Mértékkel lesz olajszagú a ház, ha használom, könnyebben, gyorsabban átsül benne a cucc, és takarékosabb is a dolog. A hajamnak amúgy is mindegy – a kölni és az olajszag elegye estére mindenképp olyan ordőrt hoz ki eredményül, amiért egy görény is sírva könyörögne.
Amikor muszáj benyomni egy tábla csokit
2018. március 12.
Mások érdekeinek a Tied elé helyezése nem is kérdés, hiszen Te vállaltad a családot, ha a munkádban alulteljesítesz, honnan lesz bevételed, a háztartás megvár, a párod elvárja, hogy vele is töltsél időt, és igen, ezt normálisnak is érezheted. A feladatok ellátásába fektetett idő pedig annyi idődet veszi el, hogy saját magadra már szinte semmi nem jut.
Ugyanilyen nyomasztó, amikor az ember feleslegesnek érzi magát, mert „csak” a babája szükségleteit kell kielégítenie, ami azért a nap nagy részét kitölti, de tedd a szívedre a kezedet! Nem 24 órát. És ezzel tisztában vagy Te is, ezredszerre takarítod a konyhát, a házat, majd holnap kezdesz elölről mindent. És akkor vagy amikor alszik délután a babád, vagy amikor hazaesel a munkából, remegő kézzel nyúlsz a csoki után. Muszáj megenned, nem tudsz parancsolni magadnak, lila ködben fel sem fogod, mit csinálsz. csak a fél tábla eltüntetése után kezd derengeni valami.
Joggal kérdezheted, honnan tudhatom én, aki egész életében sportolt, és kisujjában van a táplálkozás-és edzéselmélet. Onnan, hogy mindkettőt megéltem. Az ikreimmel voltam otthon, és bár én láttam el őket egyedül, férj nélkül, segítség nélkül, mégis feleslegesnek éreztem magamat, bár ők felváltva voltak ébren, úgyhogy semmit tevésre nem volt időm, de én is éreztem, hogy ez nem elég.
Kerüld el a jojó effektust!
2018. március 05.
Nők több mint felénél visszatérő problémát jelentett az egészséges életmód élethosszig tartó kitartó követése. Nálad is gondot jelent? Elérted a célodat végre, kifújhatod magadat. Mi a legtöbb ember első reakciója? Elértem, amit akartam-nem kell szinten tartás, tudok én figyelni magamra. Valójában mikre kell odafigyelni, hogy élvezd életed végéig az egészséges életed?
A teendőid címszavakban:
- A fehérje mennyiséget magasan kell tartanod továbbra is.
- Alacsony és közepes glikémiás indexű szénhidrátokkal emeld a szénhidrát beviteledet, kb 20-30 g-mal.
- Ne reggelire fogyaszd a legtöbb szénhidrátot, mert rossz az inzulinérzékenységünk. Ha szemfüles vagy, rá is jöttél, miért nem állja meg helyét a „reggelizz úgy, mint egy király” mondás
- Vacsorára se egyél túl sok a szénhidrátot, egy kivétel: ha edzettél. Ilyenkor gyakorlatilag alig raktározódik el a bevitt szénhidrát. De ekkor is ésszerű mértékkel!
- Kb. 1 hónap vége felé kicsit csökkentened kell a fehérjét. Azt tudnod kell, hogy a szénhidrát vizet köt meg, tehát kb. 1kg ingadozás még normális. Annál több ne legyen!
A palacsinta misztériuma
2018. március 04.
Ma reggel valaki megkérdezte tőlem, hogy vajon jelent-e valamit, ha folyamatosan a palacsinta jön vele szembe, akár recept, akár hírlevél, akár fotósorozat formájában. Íme a jelentése!
Az evés nem puszta tápanyagfelvétel, hanem érzelmi jelentőséggel bíró cselekvés, ezért az ételt nem elég pusztán tápértékben mérni, hanem érzelmi jelentését is mérlegelni kell, sőt ebből következően minden táplálkozási cselekedetünk hátterében komoly lelki folyamatok zajlanak, vagy feltárandó emlékek bújnak meg. Az étkezés felfogható az életről alkotott elképzelésünknek is: mi az, amit megengedünk magunknak, mi az, amit belülről szeretnénk magunkévá tenni. Szeretnénk egyes vonásainkat felerősíteni, míg gyengeségeinket tompítani. Habár fiziológiailag csak annyi történik, hogy táplálékot veszünk magunkhoz túlélésünk érdekében, közben a lelkünket is tápláljuk ezzel megmutatva magunkról nagyon sok mindent.
A téli hónapokban finom lezárás és enyhe elmúlás sétálgat lelkünk körül, épp emiatt ölelésre, a szeretet befogadására vágyunk - vélhetően ezt az érzést faljuk fel a palacsintával. Ez persze csak azokra igaz, akik a sóvárgást érzik a palacsinta láttán.
Illatos csirkecombok - akár diétázóknak is!
2018. március 04.
Kiknek ajánlom? Mindenkinek - aki szereti a finom, enyhén fűszeres ízeket! Diétázóknak és gyerekeseknek is, nálunk abszolút kedvenc! Friss vegyes salátával vagy grillezett zöldséggel nagyon finom!
Illatos csirkecombok
Hozzávalók: 8 db csirke alsó vagy felső comb, fél kk. só, 1 csapott kávéskanál őrölt koriander, római kömény és bazsalikom, 3-4 gerezd fokhagyma, fél dl olivaolaj
Az olajat összekeverem a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával és félreteszem amíg a húst megtisztítom. Alaposan lemosom, a bőrét alaposan átvizsgálom. A húsokat bekenem mindenhol a fűszeres olajjal, tepsibe teszem és letakarva 180 fokon sütöm 30 percig. Utána fólia nélkül még néhány percig pirítom 250 fokon!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...140141142...301