


Információk, érdekességek
Cukor és Egészség
2018. május 07.
Az édes íz érzékelése az ember számára egyfajta örömforrás, amely gyakran jutalomként szolgál. Nem csoda, hogy nagy mennyiségben adnak édes ízû anyagokat élelmiszerekhez, italokhoz.
A közvélekedés és a szakma véleménye is gyakran a cukrokat teszi felelõssé bizonyos betegségek kialakulásáért és kifejlõdéséért. Mindazonáltal sok hamis ismeret jut el szakemberekhez és fogyasztókhoz egyaránt.
Ez a hírlevél, amelyet kérdés-felelet formájában szerkesztettük meg, a cukrok és az egészség témakörére vonatkozó jelenlegi tudományos ismeretek összefoglalása.
Mit értünk cukrokon?
Az élelmiszerekben megtalálható mono- és diszacharidokat nevezzük összefoglalóan „cukroknak”. A táplálkozás során leginkább használt cukrok: a szacharóz (répacukor), a glukóz (szõlõcukor), a fruktóz (gyümölcscukor) és a laktóz (tejcukor).
Túlsúlyosak a gyerekek – és a YouTube tovább rontja a helyzetet
2018. április 29.
A magyar szülők 60 százaléka szerint jellemző a túlsúly a 14 éven aluliakra, leginkább a mozgásszegény életmódnak, a helytelen táplálkozásnak és a magas cukor- és zsírtartalmú ételeknek köszönhetően – derült ki a REGIO JÁTÉK friss kutatásából.
Szabadidős tevékenységekben a biciklizés a nyerő, 11 év felett pedig a számítógépezés is egyre inkább előtérbe kerül. Az elektronikai eszközök ellen sportolással védekeznek a szülők: minden második 3 évnél idősebb gyermek szervezett keretek között is mozog.
A friss kutatásában megkérdezettek 60 százaléka látja jellemzőnek, hogy túlsúlyosak a 14 éven aluli gyermekek. Legfőbb okait sorrendben
- a mozgásszegény életmódban,
- a helytelen táplálkozásban
- és a magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztásában jelölték meg a szülők, akik „igyekeznek mindent elkövetni, hogy gyermekük egészségesen nőjön fel.
Próbálnak körültekintően főzni, példát mutatnak, valamint mozgásra sarkallják a kicsiket. Amint kijön a jó idő tavasszal, érzékelhetően megnő a kereslet a szabadtéri játékok iránt: a játszótéren használható és az ügyességi játékok mellett egyre nagyobb az igény a közlekedő- és sporteszközökre” – mondta el Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője.
Zsírok és olajok – Szükség van rájuk!
2018. április 23.
Előítéletek és fenntartások? Információhiány vagy épp túl sok információ a zsírokkal és olajakkal kapcsolatban? Miért legyünk tisztában ezekkel? A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokak által az elhízás és több betegség okozójának egyikeként számon tartottak. A zsírok és olajok mértékletes napi bevitele ugyanolyan fontos táplálkozásunkban, mint a fehérjéké vagy a szénhidrátoké. A lényeg tehát a forrás, a mennyiség és a megfelelő arányok. Tudatosítsuk az alapokat, hogy elősegítsük kiegyensúlyozott táplálkozásunkat és megőrizzük egészségünket.
A zsírok és olajok táplálkozásunkban létfontosságú szerepet töltenek be, akárcsak a szénhidrátok, vagy a fehérjék. A zsírok alapvetően energiát biztosítanak, tartalék tápanyagként szolgálnak és nélkülözhetetlenek a zsírokban oldódó vitaminok felszívódásában, valamint a hormontermelődéshez, és az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlenek, így sokféle módon hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetünk megőrizze az egészségét. Nélkülözhetetlenek ételeink minőségi elkészítéséhez, azok textúrájának, megjelenésének kialakításához.
A WHO ajánlása alapján a maximális napi beviteli arányok az energia százalékában: szénhidrátból 55%, fehérjéből 15% és zsírokból 30%, melyből a telített zsírok aránya maximum 10%, az egyszeresen telítetleneké 12-14% és a többszörösen telítetleneké 10% körül optimális. A mértékkel és az arányokkal érdemes tisztában lenni, mert a túlzott zsírbevitel betegségek előidézője lehet, elsősorban a szív-, és keringési megbetegedéseké.
Táplálkozásunk zsírbevételét állati és növényi eredetű zsiradékokból egyaránt biztosíthatjuk, de ezek egészségre gyakorolt hatása eltérő.
Fogyókúra kalóriaszámlálással - a régi még biztos módszer!
2018. április 08.
Ismerni a kalória számolásának módszerét, illetve a bevitel csökkentésének lehetőségeit, alapvető a hatékony fogyókúrához. Ez egyszerű és eredményes. Cikkünk segít megérteni és helyesen alkalmazni e jól bevált technikát.
Az első lépés ahhoz, hogy a kalóriák számolásával eredményesen tudjunk fogyni, a kalória fogalmának megértése illetve, hogy hogyan befolyásolja a testsúlyt a kalória. A kalória egy mennyiségi egység, amely meghatározza egységnyi élelmiszerben található energia mennyiségét.
A testünk kalóriát használ fel mindenhez, az alapvető biológiai funkciótól a számítógépezésig vagy futásig bármihez. Minden embernek szüksége van egy adott mennyiségű kalóriára a meglévő testsúlyának fenntartásához; ha ennél kevesebb a kalória bevitele, akkor az illető veszít a súlyából – elkezd fogyni. Jó alapszabálynak az, hogy 3500 kalória csökkenése körülbelül 0,5 kg fogyást eredményezhet.
Epére - retek!
2018. április 07.
A keresztesvirágúak családjába (Brassicaceae, Cruciferae) tartozó retket (Raphanus sativus) ősi kultúrnövényként tartjuk számon, melyből szelekciós és nemesítő munka eredményeként alakult ki a fekete vagy kerti retek. Gömbölyű és hosszú formáját ma főként Európában termesztik és nyersen, savanyítva, illetve főzeléknek elkészítve egyaránt fogyasztják.
A fekete retket (Raphanus sativus L var. niger) a magyar népi orvoslásban gyógynövényként is használható tápláléknövényként tartják számon. Gyógyító célú alkalmazásának egyik területe az epebántalmak (epekő, epeúti pangás) kezelése volt, melyre kétféleképpen is használták.
Az egyik alkalmazásmód szerint a gumót nyersen lereszelték, megsózták és abból az epepanaszokkal küszködők éhgyomorra egy-két kávéskanálnyit fogyasztottak. Emellett használták úgy is, hogy a retek testébe fúrt lyukba mézet tettek, azt ott állni hagyták, majd a gumó kieresztett és mézzel összekeveredett levét fogyasztották. Az ily módon elkészített feketeretek-lének a nép epetisztító és epekövet eloszlató hatást tulajdonított. A megreszelt
és mézzel összekevert fekete retket, valamint a gumóba tett méz, illetve cukor hatására képződő levet köhögés, szamárköhögés és tuberkulózis ellen is fogyasztották. Különösen gyakran használták gyermekek köhögésének csillapítására.
A fekete retek táplálkozási értékét főként C-vitamin-, foszfor-, kalcium- és vastartalma adja, emellett 1,5-2% fehérjét, 8%-nyi szénhidrátot és 0,25%-nyi mennyiségben növényi savakat is tartalmaz. Hatóanyagai közül a csípős ízű mustárolaj és az antibiotikus hatású rafinin említhető meg.
A fitoterápiában a feketereteklé, illetve a retekkivonatot tartalmazó készítmények fogyasztását - népgyógyászati megfigyelések alapján - epebántalmak kezelésére ajánlják, mivel kedvező hatással van a bélműködésre, enyhén stimulálja a perisztaltikát és elősegíti a széklet ürítését is.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...139140141...301