Információk, érdekességek

Ősmagyarok konyhája - avagy mit ettek a honfoglalás korában?

2018. január 17.

Minden nép életében fontos szerepet játszik a gasztronómia. Érdemes megismerni mit is ettek elődeink. A magyarok mindig híresek voltak arról, hogy szerettek enni és inni, így ünnepelték meg a győzelmeket és az új hódításokat. A vándorlások során sok néppel kapcsolatba kerültek, hatott rájuk azok étkezési kultúrája.

Milyen alapanyagokat,hozzávalókat használtak?
- gabonák (búza, árpa, köles)
- hús (marha, ló, juh, vadak, kacsa, liba)
- halak
- zöldségek (hagymafélék, gombák, répafélék, salátafélék, torma, borsó)
- tejtermékek (pl. maguk készítettek túrót, sajtot már a honfoglalás előttm de ismerték a vajat is)
- gyümölcsök (alma, körte, bogyósok - szeder, szamóca)

Az ősmagyarok étkezésében fontos szerepet játszott a hús és a tejtermék ezzel szemben a kenyérnek nem volt akkora jelentősége mint napjainkban.A honfoglalás és a letelepedés nagyon sok változást hozott az életükben hiszen elterjedt a földművelés és az állattartás. Étkezésük is sokoldalúvá vált, az ételek elkészítéséhez kemencéket építettek, gyakorivá vált az edények használata.

 


Hagyományos töltött csirke

2018. január 16.

Ezt a receptet még anyukámtól tanultam, gyerekkoromban mindig így készítettük a töltött csirkét, mindenki nagy örömére!  

Hagyományos töltött csirke

Hozzávalók: 1 szép, nagy csirke, 50 dkg csirkemáj, 1 tojás, só, bors, majoranna, pirospaprika, 2 gerezd fokhagyma, kakukkfű

A csirkét megtisztítom, megmosom alaposan és lecsepegtetem. A májat elkaparom vagy aprítógépben összetöröm, hozzáadom a tojást. Ízlés szerint fűszerezem, ezt szemre szoktam, nem kóstolgatom. Beleteszem még az összezúzott fokhagymát is. A csirkét kívül besózom egy tepsibe teszem. Belekanalazom a tölteléket és a hátára fektetve teszem a kiolajozott tepsibe. A két lábát összekötöm, így nem folyik ki a töltelék. A csirkét lehet kívül is fűszerezni, aki jobban szereti így. Még egy kevés vizet öntök alá és fóliával letakarom. Másfél órán át sütöm közepesen meleg sütőben, ez idő alatt általában átsült. Ezután fólia nélkül pirítom még egy kicsit!

Bármilyen körettel, salátával kínálható, vendégváróként is kiváló!


Az olvadó kilókért... (2.)

2018. január 11.

Önre is felszaladt pár kiló? Ha úgy érzi, ez nem igazság, hiszen igyekszik egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni, akkor változtatni kell! Mármint a rossz táplálkozási szokásokon. Mert könnyen lehet, hogy ez okozza a hízást! Nézzük át ezt a kérdést együtt!

5. A vegan vagy gluténmentes élelmiszerek túlzott fogyasztása

  • A probléma

Divatos irányzat, és természetesen glutén intolerancia vagy vegetariánusok számára kétségtelenül ajánlott, de minőségi garanciával nem jár. Mint minden iparilag feldolgozott élelmiszer, ezek a termékek is tartalmazhatnak sok zsírt, cukrot vagy adalékanyagot.

  • A megoldás

Fordítsunk elegendő figyelmet az élelmiszer tápanyag-összetételére, és mellőzzük azokat, melyeknek a címkéje az összetevőkből nagyon hosszú listát tartalmaz (beleértve a színezékeket, tartósítószereket), esetleg érthetetlen. Ez esetben is részesítsük előnyben a természetes összetevőket és a házi konyhát.


Az olvadó kilókért... (1.)

2018. január 10.

Önre is felszaladt pár kiló? Ha úgy érzi, ez nem igazság, hiszen igyekszik egészségesen és kiegyensúlyozottan étkezni, akkor változtatni kell! Mármint a rossz táplálkozási szokásokon. Mert könnyen lehet, hogy ez okozza a hízást! Nézzük át ezt a kérdést együtt! 

Módjával figyelni a táplálkozásunkra, kerülni a cukros, zsíros ételeket, kiegyensúlyozott étrendre törekedni, „szuperételeket” választani – van úgy, hogy nem segít. A mérleg nyelve rendszeresen a rossz irányba billen, amikor reménykedve a súlyunkat mérjük. De vajon miért? Mert anélkül, hogy tudnánk, táplálkozási szokásaink napról napra olyan hibákat rejtenek magukban, melyek hízást eredményeznek. Kerüljük el tehát a csapdákat! Addig rendben van, hogy válasszunk „egészséges” élelmiszereket, de milyeneket? Pl. ne „könnyű”, zöldséges pizzáról, vagy csak „light”, illetve diétás termékekről legyen szó, melyek közül számos tele van adalékanyagokkal, és kevéssé laktató, hanem általában természetes alapanyagból készült élelmiszerekről.

Semmi nem ér fel a házi koszttal

Az élelmiszeripari gyártók tudják, hogyan kell átalakítani termékeiket a kor igényei szerint: több gyümölcs- és zöldség-tartalom, kevesebb zsiradék az élelmiszerben, „bio”, „vegan” vagy „gluténmentes” jelzés a címkén... a fogyasztó odacsábítása érdekében.  Noha ezek a kezdeményezések hasznosak is lehetnek, nem szabad hagynunk, hogy a marketing megtévesszen minket. Vásárláskor gondosan nézzük át a címkén felsorolt összetevőket, végezzünk összehasonlítást, és főképpen főzzünk friss ételeket, gyakran szezonális hozzávalókból. Ez a legjobb módja vonalaink megőrzésének.

Salátát rendelni egy étteremben, inkább, mint a napi menüt –, noha ahhoz lenne kedvünk –, valóban jó megoldás? Helyes-e „átugrani” az ebédet, ha egy kiadós vacsora van kilátásban? Mind megenni, ami a tányérunkon van (sőt, még a gyerekét is), hogy ne pazaroljuk az ételt? Ez a jó szándék jele, de keressünk más megoldást!  Hosszú távon az ilyen táplálkozási szokások megzavarják a szervezet működését, nassolást és a zsírfelesleg lerakódását segítik elő. Ezen buktatók elkerülése érdekében hallgatni kell éhség- és jóllakottság érzetünkre, továbbá tanácsos reflexszerűen elutasítani a nagy adagokat... Hogy mindez könnyebben menjen, tekintsük át a leggyakoribb táplálkozási hibákat és a javaslatokat korrigálásukhoz.


A néma gyilkos: az elhízás

2018. január 10.

Ma, Magyarországon a felnőtt lakosság több, mint 60%-a elhízott. Ezzel a magas elhízási aránnyal az Európai Unió élmezőnyében vagyunk: még leírni is szörnyű, de gyakorlatilag mi vagyunk az Unió legelhízottabb nemzete. Ez gond, főleg azért, mert az elhízás nem csak esztétikai problémákat okoz.  

 

Vajon tényleg a magyar lányok a legszebbek?

Nemrég egy reklám azt állította, hogy a magyar lányok a legszebbek, és mi elhittük, még akkor is ha nem volt még magyar Világszépe (sőt a legjobb 20-ba sem gyakran kerülünk), és a modellszakmában is elvétve találni komoly magyar modellt. (A glammodellekről most ne beszéljünk, mert nem mérvadóak)

A férfiak helyzete sem jobb. Elég csak végigmenni az utcán, és megnézni az átlag magyar férfit, és ha a látvány nem lenne eléggé elrettentő, jó tudni, hogy bizonyítottan egyre több az aputestű (puhos, elhízott) férfi. Ezt erősíti meg egy érdekes statisztikai adat: míg 10 évvel ezelőtt a 32-33 as volt a magyar férfiak nadrágmérete (ebből adták el a legtöbbet), addig ez mára a 34-35-ös méretre kúszott fel. 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...139140141...297