


Információk, érdekességek
Kerüld el a jojó effektust!
2018. március 05.
Nők több mint felénél visszatérő problémát jelentett az egészséges életmód élethosszig tartó kitartó követése. Nálad is gondot jelent? Elérted a célodat végre, kifújhatod magadat. Mi a legtöbb ember első reakciója? Elértem, amit akartam-nem kell szinten tartás, tudok én figyelni magamra. Valójában mikre kell odafigyelni, hogy élvezd életed végéig az egészséges életed?
A teendőid címszavakban:
- A fehérje mennyiséget magasan kell tartanod továbbra is.
- Alacsony és közepes glikémiás indexű szénhidrátokkal emeld a szénhidrát beviteledet, kb 20-30 g-mal.
- Ne reggelire fogyaszd a legtöbb szénhidrátot, mert rossz az inzulinérzékenységünk. Ha szemfüles vagy, rá is jöttél, miért nem állja meg helyét a „reggelizz úgy, mint egy király” mondás
- Vacsorára se egyél túl sok a szénhidrátot, egy kivétel: ha edzettél. Ilyenkor gyakorlatilag alig raktározódik el a bevitt szénhidrát. De ekkor is ésszerű mértékkel!
- Kb. 1 hónap vége felé kicsit csökkentened kell a fehérjét. Azt tudnod kell, hogy a szénhidrát vizet köt meg, tehát kb. 1kg ingadozás még normális. Annál több ne legyen!
A palacsinta misztériuma
2018. március 04.
Ma reggel valaki megkérdezte tőlem, hogy vajon jelent-e valamit, ha folyamatosan a palacsinta jön vele szembe, akár recept, akár hírlevél, akár fotósorozat formájában. Íme a jelentése!
Az evés nem puszta tápanyagfelvétel, hanem érzelmi jelentőséggel bíró cselekvés, ezért az ételt nem elég pusztán tápértékben mérni, hanem érzelmi jelentését is mérlegelni kell, sőt ebből következően minden táplálkozási cselekedetünk hátterében komoly lelki folyamatok zajlanak, vagy feltárandó emlékek bújnak meg. Az étkezés felfogható az életről alkotott elképzelésünknek is: mi az, amit megengedünk magunknak, mi az, amit belülről szeretnénk magunkévá tenni. Szeretnénk egyes vonásainkat felerősíteni, míg gyengeségeinket tompítani. Habár fiziológiailag csak annyi történik, hogy táplálékot veszünk magunkhoz túlélésünk érdekében, közben a lelkünket is tápláljuk ezzel megmutatva magunkról nagyon sok mindent.
A téli hónapokban finom lezárás és enyhe elmúlás sétálgat lelkünk körül, épp emiatt ölelésre, a szeretet befogadására vágyunk - vélhetően ezt az érzést faljuk fel a palacsintával. Ez persze csak azokra igaz, akik a sóvárgást érzik a palacsinta láttán.
Illatos csirkecombok - akár diétázóknak is!
2018. március 04.
Kiknek ajánlom? Mindenkinek - aki szereti a finom, enyhén fűszeres ízeket! Diétázóknak és gyerekeseknek is, nálunk abszolút kedvenc! Friss vegyes salátával vagy grillezett zöldséggel nagyon finom!
Illatos csirkecombok
Hozzávalók: 8 db csirke alsó vagy felső comb, fél kk. só, 1 csapott kávéskanál őrölt koriander, római kömény és bazsalikom, 3-4 gerezd fokhagyma, fél dl olivaolaj
Az olajat összekeverem a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával és félreteszem amíg a húst megtisztítom. Alaposan lemosom, a bőrét alaposan átvizsgálom. A húsokat bekenem mindenhol a fűszeres olajjal, tepsibe teszem és letakarva 180 fokon sütöm 30 percig. Utána fólia nélkül még néhány percig pirítom 250 fokon!
Sült csirke - szójaszósszal és gyömbérrel
2018. február 25.
Isteni és egyszerű, akár ünnepi ételként is ajánlom!
Sült csirke - szójaszósszal és gyömbérrel
Hozzávalók:
1 egész csirke, 3-3 ek. szójaszósz és olivaolaj, 4 nagy gerezd fokhagyma, 1 kk. gyömbér (nálam szárított), ízlés szerint só.
A szószhoz összekeverem az alapanyagokat, a fokhagymát apróra vágva. Ezután a megmosott csirkét bekenem a mázzal, a belsejébe is és egy tűzálló tálba fektetem. Letakarva 200 fokon 1 óráig sütöm, ezután fólia nélkül még pirítom egy kicsit.
Rizzsel, salátával isteni finom, akár ünnepi alkalmakra is!
Hamis gesztenyepüré
2018. február 25.
Kölessel bolondított gesztenyepüré az egészségesség jegyében.
Recept:
50 g köles
1 marék dió
fél cukrozatlan gesztenyemassza
édesítő
Vízbe megfőztem a kölest, 1 marék darált diót kevés vízzel turmixoltam, beletettem 1/2 gesztenyemassza, és édesítőt, hogy joghurtszerű legyen.
Jó étvágyat az egészséghez!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...137138139...297