Információk, érdekességek

Zsírok és olajok – Szükség van rájuk!

2018. április 23.

Előítéletek és fenntartások? Információhiány vagy épp túl sok információ a zsírokkal és olajakkal kapcsolatban? Miért legyünk tisztában ezekkel? A zsírok elengedhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, ugyanakkor sokak által az elhízás és több betegség okozójának egyikeként számon tartottak. A zsírok és olajok mértékletes napi bevitele ugyanolyan fontos táplálkozásunkban, mint a fehérjéké vagy a szénhidrátoké. A lényeg tehát a forrás, a mennyiség és a megfelelő arányok. Tudatosítsuk az alapokat, hogy elősegítsük kiegyensúlyozott táplálkozásunkat és megőrizzük egészségünket.

A zsírok és olajok táplálkozásunkban létfontosságú szerepet töltenek be, akárcsak a szénhidrátok, vagy a fehérjék. A zsírok alapvetően energiát biztosítanak, tartalék tápanyagként szolgálnak és nélkülözhetetlenek a zsírokban oldódó vitaminok felszívódásában, valamint a hormontermelődéshez, és az idegrendszer működéséhez is elengedhetetlenek, így sokféle módon hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezetünk megőrizze az egészségét. Nélkülözhetetlenek ételeink minőségi elkészítéséhez, azok textúrájának, megjelenésének kialakításához.

A WHO  ajánlása alapján a maximális napi beviteli arányok az energia százalékában: szénhidrátból 55%, fehérjéből 15% és zsírokból 30%, melyből a telített zsírok aránya maximum 10%, az egyszeresen telítetleneké 12-14% és a többszörösen telítetleneké 10% körül optimális. A mértékkel és az arányokkal érdemes tisztában lenni, mert a túlzott zsírbevitel betegségek előidézője lehet, elsősorban a szív-, és keringési megbetegedéseké.

Táplálkozásunk zsírbevételét állati és növényi eredetű zsiradékokból egyaránt biztosíthatjuk, de ezek egészségre gyakorolt hatása eltérő.


Fogyókúra kalóriaszámlálással - a régi még biztos módszer!

2018. április 08.

Ismerni a kalória számolásának módszerét, illetve a bevitel csökkentésének lehetőségeit, alapvető a hatékony fogyókúrához. Ez egyszerű és eredményes. Cikkünk segít megérteni és helyesen alkalmazni e jól bevált technikát.  

Az első lépés ahhoz, hogy a kalóriák számolásával eredményesen tudjunk fogyni, a kalória fogalmának megértése illetve, hogy hogyan befolyásolja a testsúlyt a kalória. A kalória egy mennyiségi egység, amely meghatározza egységnyi élelmiszerben található energia mennyiségét.

A testünk kalóriát használ fel mindenhez, az alapvető biológiai funkciótól a számítógépezésig vagy futásig bármihez. Minden embernek szüksége van egy adott mennyiségű  kalóriára a meglévő testsúlyának fenntartásához; ha ennél kevesebb a kalória bevitele, akkor az illető veszít a súlyából – elkezd fogyni. Jó alapszabálynak az, hogy 3500 kalória csökkenése körülbelül 0,5 kg fogyást eredményezhet.


Epére - retek!

2018. április 07.

A keresztesvirágúak családjába (Brassicaceae, Cruciferae) tartozó retket (Raphanus sativus) ősi kultúrnövényként tartjuk számon, melyből szelekciós és nemesítő munka eredményeként alakult ki a fekete vagy kerti retek. Gömbölyű és hosszú formáját ma főként Európában termesztik és nyersen, savanyítva, illetve főzeléknek elkészítve egyaránt fogyasztják.

A fekete retket (Raphanus sativus L var. niger) a magyar népi orvoslásban gyógynövényként is használható tápláléknövényként tartják számon. Gyógyító célú alkalmazásának egyik területe az epebántalmak (epekő, epeúti pangás) kezelése volt, melyre kétféleképpen is használták.

Az egyik alkalmazásmód szerint a gumót nyersen lereszelték, megsózták és abból az epepanaszokkal küszködők éhgyomorra egy-két kávéskanálnyit fogyasztottak. Emellett használták úgy is, hogy a retek testébe fúrt lyukba mézet tettek, azt ott állni hagyták, majd a gumó kieresztett és mézzel összekeveredett levét fogyasztották. Az ily módon elkészített feketeretek-lének a nép epetisztító és epekövet eloszlató hatást tulajdonított. A megreszelt
és mézzel összekevert fekete retket, valamint a gumóba tett méz, illetve cukor hatására képződő levet köhögés, szamárköhögés és tuberkulózis ellen is fogyasztották. Különösen gyakran használták gyermekek köhögésének csillapítására.

A fekete retek táplálkozási értékét főként C-vitamin-, foszfor-, kalcium- és vastartalma adja, emellett 1,5-2% fehérjét, 8%-nyi szénhidrátot és 0,25%-nyi mennyiségben növényi savakat is tartalmaz. Hatóanyagai közül a csípős ízű mustárolaj és az antibiotikus hatású rafinin említhető meg.

A fitoterápiában a feketereteklé, illetve a retekkivonatot tartalmazó készítmények fogyasztását - népgyógyászati megfigyelések alapján - epebántalmak kezelésére ajánlják, mivel kedvező hatással van a bélműködésre, enyhén stimulálja a perisztaltikát és elősegíti a széklet ürítését is.


Fekete retek: a természetes méregtelenítő

2018. április 07.

Hányinger, pépes érzet a szájban, fakó arcszín... Amikor a szervezetünk „meghátrál” egy-egy nagyobb evés-ivás után, nem árt, ha tudjuk: gyógyírként nincs is jobb a fekete reteknél! Méregtelenítésre, a „fáradt” májsejtek regenerálására, a rossz gyomor helyrehozatalára egyaránt ajánlott. Különböző felhasználási módja létezik: az említett bajokra, az emésztés javítására többek közt lé formájában ajánlott.

Jótéteményei

Ne riadjunk vissza a kevéssé vonzó gumós külsőtől, és rendszeresen vásároljunk belőle a boltokban, mert a fekete retek számos jótékony hatással rendelkezik egészségünkre nézve.

  • Friss gyökerének lédús húsát pl. már az ókori egyiptomiak is ismerték, és többféle betegségre használták gyógyírként.
  • A fekete retek hasonlóan kedvelt volt a népi gyógyászatban is, évszázadok óta, főként mint az emésztés és az epebajok jótevője.
  • Kedvező hatásai közül napjainkban is kiemelik a szakemberek, hogy ez a retekféle segíti az emésztést, de szükség esetén gyorsítja a májsejtek regenerációját, fokozza az epekiválasztást, hathatós az epekő ellen.  Kénes összetevőinek (glükozinolátok) köszönhetően a túlzott alkoholfogyasztás vagy a zsíros ételek halmozása után, pld. ünnepi alkalmakkor, segít méregteleníteni és tisztítani a májat, továbbá serkenti az epekiválasztást, majd  az epe kiürülését a  bélrendszerbe.
  • Bővelkedik káliumban, és ennek tudható be, hogy vízhajtó tulajdonságokkal is rendelkezik. Az ebből adódó, fokozott vizelet-kiválasztás révén pedig gyorsítja a méreganyagok távozását a szervezetből.

Rántott hús, hatszor (Receptek!)

2018. április 06.

A húsvét az olyan, hogy a vendégek csak jönnek, jönnek és jönnek. Naponta akár két turnusban is érkeznek, s néha összeérnek a hordák. Mindenhol enni kell - és ilyenkor szinte mindenütt elvárják, hogy legyen rántott hús. A rántott hús az a műfaj, ami nálunk többnyire mirelit formában szerepel az étlapon, mint a "gyorsan valamit a hűtőből" fogás. Gyűlölöm a panírozást, úszik tőle a konyha, és ráragad a massza a kezemre. De ha már húsvét, akkor legyen rántott hús.  

A panírozásnál pedig csak a monoton dolgokat utálom jobban. A három napos vendéghadjáratra ezért 6 féle rántott hús opcióval készültem fel, alább a receptek! Olyan gyakorlottabb házi tündéreknek ajánlom, akik nem akadnak már fenn azon, hogy hány tojást üssenek fel 4 szelet húshoz, vagy hogyan szeljék vékonyra a pulykamellet.

Ilyenkor felizzítom az egész évben méltán hanyagolt fritőzt. Mértékkel lesz olajszagú a ház, ha használom, könnyebben, gyorsabban átsül benne a cucc, és takarékosabb is a dolog. A hajamnak amúgy is mindegy –  a kölni és az olajszag elegye estére mindenképp olyan ordőrt hoz ki eredményül, amiért egy görény is sírva könyörögne.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...136137138...297