Információk, érdekességek

Gyömbéres brokkoli saláta

2018. június 20.

Ma este egy könnyed, friss, egészséges, ropogós és nagyon gyorsan elkészíthető vacsorát kellene alkotni? Ne tartson vissza semmi, max. vegyél hazafele egy kis fej brokkolit, 1-2 kápia paprikát és egy avokádót. A többi valószínűleg lesz otthon!  

Lénárt Gitta, a nyers-étkezés magyarországi „nagyasszonya” tanácsait nagyon jól be lehet építeni az egészséges reform étkezésbe napi szinten. Fontos, hogy az étkezésed minden nap tartalmazzon egy jó adag természetes, élő ételt – sütés, főzés nélkül!

Ennek a szellemében készülhet ez a finom GYÖMBÉRES BROKKOLI SALÁTA

Hozzávalók (2 személyre)
1/2 fej brokkoli
1/2 kaliforniai paprika (vagy kápia paprika)
1/2 fej fehér hagyma

1 kanál citromlé
1 teáskanál oliva olaj
1/4 avokádó (ez elhagyható, ha elkészíted a szószt, akkor nem szükséges)
pici só (szójaszósz)


Savas és lúgosító ételek listája - Nyomtasd ki, így bármikor követheted!

2018. június 17.

Az elsavasodás pszichés hatásoktól is lehet, mégis a leggyakrabban étkezésünk a hibás, ha túlságosan elsavasodik a szervezetünk. Mi az, amitől elsavasodunk és mi az, ami kellemesen és kíméletesen lúgosít? Lista Neked!  

Olyan ételeket kell fogyasztani rendszeresen, amely kálium, kalcium, magnézium és nátrium ásványi anyagokat tartalmaz lehetőleg szerves formában. Ezek az anyagok vizes oldatban lúgos kémhatást mutatnak, és emiatt képesek semlegesíteni a savas kémhatású emésztés-végtermékeket. 

A szervezet egyensúlya úgy tartható fenn, ha mértékkel fogyasztjuk a savasító, és bőven a lúgosító ételeket.


Színes avokádó sali

2018. június 13.

Lénárt Gitta nyersétel receptjeinek egyike ez az isteni finom, energia-akkunak is beillő, színes, szagos saláta, amivel nagyon jól is lehet lakni!  

Sok sok salátával, paradicsommal, csírával kell tálalni, és még így sem szabad túlzásba vinni, mert szerintem elég nehéz, de nagyon finom!

Tehát hozzávalók nem tudom hány, de sok személyre:
1 közepes avokádó
1 piros színű kaliforniai paprika
1 sárga színű kaliforniai paprika
1 zöld színű kaliforniai paprika
1 fej lilahagyma (hogy minél színesebb legyen)
1 darab paradicsom
kis csokor petrezselyem (igazából 8-10 szár)
1 gerezd fokhagyma
1 citrom frissen facsart leve
1 kávéskanál só


Nem feledékeny vagyok, csak kevés halat eszem

2018. június 11.

Gyakran elfelejtesz dolgokat, neveket, tennivalókat és ilyenkor persze kétségbe vagy esve, hogy ez már az időskori demencia és "bizony ez a korral jár"?! A jó hír, hogy nem feltétlenül jár a korral. Előfordul túlterhelt, fáradt fiatalabbakkal is …, és idősebbeknek sem kötelező szenvedni tőle! De azért nem árt az agynak sem a törődés!  

Agyunk úgy működik, mint egy izom: ha nem dolgozik, sorvadni kezd. Edzeni kell, kondiban tartani és nem adni esélyt arra, hogy ennek hiányában egyre kevésbé teljesítsen.

Agyunkra az olyan feladatoknak van a legjobb hatásuk, amelyek alaposan megdolgoztatják. Ilyenkor fókuszálnunk kell a figyelmünket, tanulnunk, emlékeznünk, használni az érzékelésünket, észlelésünket, motoros képességeinket. Mit szólnál egy új nyelv, vagy egy új hangszer használatának megtanulásához? Az nagyszerű feladatot adna az agynak, nap, mint nap és bármilyen korban el lehet kezdeni! De az is nagyszerű, ha olykor az "ügyetlenebb" kezeddel írsz! Ilyenkor az agyad kevésbé aktív részét is használod, ezáltal növekedésre késztetve azt.

Agyunk állapotát (is) nagymértékben befolyásolja táplálkozásunk. A tudomány – szerencsére – nem csak azt tudja, hogy mit nem szabad ennünk, de ismer számos olyan tápanyagot is, ami javítja az elménk működését. Ezek közül is kiemelkednek az omega-3 zsírsavak, melyek az agy táplálékául is szolgálnak, lévén egyik összetevőjük, a DHA nem csak a magzati agyfejlődéshez nélkülözhetetlen, de a normális kognitív funkciók későbbi fenntartásához is az.


Az egyéves kor előtt bevezetett tehéntej vérszegénységet is okozhat

2018. június 09.

Egy kutatásból kiderült: sok édesanya a baba első desszertjeként tekint a különböző tejtermékekre, és már egészen korán, 5-6 hónapos kortól kínálja őket, míg 8-12 hónapos korra többségük a tehéntejet is a hozzátáplálás részéve teszi. Pedig…

Pedig a tehéntej túl korai bevezetése növeli az ekcéma kialakulásának esélyét, károsan hat a baba emésztőrendszerére, haspuffadást, vastagbélgyulladást, valamint vashiányos vérszegénységet is okozhat. A tehéntej mellett a tojás és a gluténtartalmú élelmiszerek is a fokozottan allergizáló tápanyagok közé tartoznak, korai fogyasztásuk felnőttkorban is megmaradó egészségügyi problémákat okozhat. 

Szakorvosok szerint 6 hónapos korig a kizárólagos anyatejes táplálás a legmegfelelőbb a csecsemők számára, féléves kortól azonban az anyatejjel és tápszerrel táplált babáknál is javasolt megkezdeni a hozzátáplálást. Ebben az időszakban számos, akár felnőttkorban is problémát jelentő megbetegedés alakulhat ki.

A szülők szerepe és felelőssége kiemelkedő az élet első 1000 napjában: a külső hatások, azon belül is a táplálás kulcsszerepet játszanak a gyermek jövőbeni egészségének alakulásában.

Vashiányos vérszegénység is előfordulhat

A tehéntej magas nátrium- és fehérjetartalma jelentősen megterheli az 1 évesnél kisebb gyermekek emésztőrendszerét: haspuffadást, hasmenést vagy véresszéklet-ürítést okozhat, magas ásványianyag-tartalma pedig fokozottan terheli a vesét. Egyéves korig mindenképpen kerülni kell a tehéntej fogyasztását, de sok szakember 3 éves korig javasolja a mellőzését.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...133134135...297