Információk, érdekességek

Gyümölcsrizs nyersen rizs nélkül

2018. július 06.

A nyers élő ételek körébe nem illeszkedik sehogyan sem a főtt rizs, ezért nyers változatában a rizs alternatíváját használjuk Lénárt Gitta nyersétel szakértő tanácsai nyomán!  

Elöljáróban néhány szót arról, hogy miért is fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk nyers ételt és az ne csak paprika, paradicsom, uborka kombóban merüljön ki!

Nyers élelmiszer alatt elsősorban növényi eredetű, zöldségből, gyümölcsből, magvakból álló főzés, vagy egyéb hőkezelési eljárás nélkül készült ételt értünk. Fontos, hogy a növények frissek legyenek, a lehető legrövidebb idő teljen el a növények leszedése és fogyasztása között.

A nyers ételek természetes orvosságok, lúgosítanak, magas az ásványi anyag- és nyomelem tartalmuk, energiával töltenek fel, úgy hogy nem telítenek, nem hizlalnak.
A friss nyers étel energiabomba a szervezetnek, mely biztosítja az egész napi aktivitásunkat.

És akkor a recept: 

A rizs cukkíniből van (lehet tökből is), aprítóban lehet morzsás állagúra darabolni, vagy késsel vágva egészen apró kis kockákra. Az aprítógép roncsolja a szerkezetét, vigyázni kell, nehogy pépet csináljon belőle. Így viszont helyes kis ropogós "rizs-szemek" lettek.


Tökéletesen könnyű rizsfelfújt, rizskoch

2018. július 03.

Ki ne ismerné a rizsfelfújtat, avagy a rizskokochot? Szerintem a madártejhez hasonlóan nincs olyan felnőtt vagy gyermek, aki ne szeretné.  

Hozzávalók:
330 gramm rizs
450 ml víz
550 ml tej
1 kanálka vaj
leheletnyi só
150 gramm cukor
5 tojás
3 vaníliás cukor
300 gramm vaj

Elkészítése:

A vizet odateszem melegedni, közben egy kanál vajon megmelegítem a rizst. Amikor már a rizs átmelegedett hozzáadom a meleg vizet. Amint a vizet elfőtte, hozzátöltöm a meleg tejet, egy leheletnyi sót, és gyakori kavargatás mellett krémesre főzöm. Gömbölyű rizst használok, és nem mosom meg. Szerintem, így krémesebb lesz.

A megfőtt rizst hagyom kihűlni. Nem kell, hogy hideg legyen, csak addig, hogy langyossá hűljön. A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a vajjal, cukorral, vaníliás cukorral kikavarom, éppen csak addig, hogy majdnem habosodni kezdjen. A fehérjét kemény habbá verem. A kikavart sárgáját elkavarom a rizzsel, majd a keményre vert tojás fehérjét is hozzáadom, apránként, óvatosan kevergetve.


Miért nem tudok lefogyni?

2018. július 02.

Szinte minden nő ismeri a helyzetet: gondolatként megfogalmazódik bennünk, bizony itt volna az ideje annak, hogy megszabaduljunk néhány plusz kilótól. A gondolat hatására aztán teszünk bizonyos lépéseket, a várt fogyás azonban mégsem következik be. A megélt kudarc, vagy a kudarctól való félelem később észrevétlenül fordítja át a változás iránti vágyunkat a csendes belenyugvás állapotába, így mire észbe kapunk, gyakorlatilag már fel is adtuk a folyamatot. Mindez persze elkerülhető volna. Ahhoz azonban, hogy megtaláljuk a megoldást, először meg kell értenünk a probléma természetét.  

1. A fogyás önmagában nem lehet cél!
A fogyás szándéka mögött általában megbújik egy mélyebb ok. Valójában ez ösztönöz bennünket arra, hogy leadjuk azokat a bizonyos kilókat aktuális testsúlyunkból, nem magának a fogyásnak a vágya.
Ilyen ok lehet az önbecsülésünk, a női önértékelésünk, vagy az egészségi állapotunk szintjén való javítás szándéka. Ok lehet továbbá az én-ideál hajszolása, a megfelelési vagy bizonyítási vágy megélése. A fogyás okai között akár az önmegvalósítás iránti szükséglet is meghúzódhat. Mindez egyénileg változó.
Mielőtt tehát fogyókúrába kezdünk, meg kell értenünk, tulajdonképpen miért fontos ez számunkra. Mit szeretnénk elérni általa? Mit adna nekünk a vágyott testsúly elérése?
Csak a pontos ok/okok ismeretében érdemes nekivágni a változás folyamatának.


Zabos kókuszgolyó

2018. június 30.

Könnyű, gyors és egészséges nasi. Ezt a verziót nyugodtan adhatod Te is a gyermekednek, sőt még az elkészítésében is boldogan segítenek a kicsik! Én túróval is készítettem néha, mákba forgatva.  

Hozzávalók:
80g zab / ledarálva, vagy korpa/
1 ek. olaj (repce)
0,5 dl mandulatej
Kakaópor ízlés szerint
1 ek. lekvár (cukormentes )
Édesítő
20 dkg kókuszreszelék

Elkészítés módja:
Ezt összegyúrom, és golyókat formázok belőle. A golyókat először egy kevés mandulatejben megforgatom, majd kókuszban.

Ez kb. 10 golyó lesz.


Ezért baj, ha divatból fogyasztunk „mentes" élelmiszert!

2018. június 22.

Egyre többen keresik azokat a megváltoztatott összetételű élelmiszereket, amelyek bizonyos összetevőkből kevesebbet vagy semmit sem tartalmaznak, például cukor- vagy gluténmentesek. A szakemberek azonban óvatosságra intenek: nem biztos, hogy a mentes élelmiszereknek csak jó tulajdonságai vannak.

Dinamikusan nő a speciális táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszerek forgalma világszerte, egyes országokban évente akár 25-30 százalékkal többet adnak el belőlük. Nincs ez másképp nálunk sem, a TÉT Platform közelmúltban végzett reprezentatív kutatása szerint a magyarok is kedvelik, ha bizonyos összetevőket nem, vagy csökkentett mennyiségben tartalmazó termékeket tehetnek a kosarukba.

  • A legtöbben, tízből négyen a zsírszegény élelmiszereket keresik,
  • de alig valamivel kevesebb azok száma, akik inkább a szénhidrátcsökkentett termékeket kedvelik.
  • A kalóriaszegénység az 1019 megkérdezett 37 százalékának fontos szempont,
  • laktóz- vagy gluténmentes élelmiszert a vásárlók több mint egytizede, pontosan 12 százaléka keres többé-kevésbé rendszeresen.

„Mentes" élelmiszert krónikus problémákra

„Mentes” élelmiszernek hagyományosan a tej-, a laktóz- vagy a gluténmentes termékeket nevezzük. Ezeknek egyes krónikus problémák, például cukorbetegség, laktóz-intolerancia vagy bizonyos allergiák esetén fontos szerepe van a diétában, azonban egyre többen vannak azok, akik nem betegségük, hanem a „mentes” élelmiszereknek tulajdonított pozitív egészségi hatások miatt építik be azokat étrendjükbe.

Utóbbi esetben gyakran keresik a cukor-, szója vagy éppen tartósítószer-mentes élelmiszereket is az emberek. Mindezt jól mutatják a kutatás adatai is: míg a laktózmentes termékeket választók aránya körülbelül megfelel a betegség által érintettek számának, addig a gluténmentes élelmiszereket keresők száma nagyságrenddel magasabb, mint a gluténérzékenység egy százalékos gyakorisága.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...132133134...297