


Információk, érdekességek
5 dolog a laktóz intolerancia kivizsgálás előtt
2018. november 17.
Tejes ételek fogyasztását követően fellépő puffadás, hasmenés laktóz intolerancia tünete is lehet. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus elmondta, hogy a tejcukor érzékenység hidrogén kilégzési teszttel vizsgálható, ám a pontos diagnózishoz fontos, hogy néhány dologra figyeljünk a vizsgálat előtti napokban!
A kilélegzett levegőből mérhető
A laktóz, vagy tejcukor lebontását a vékonybélben a laktáz enzim végzi. A lebontott cukrok a véráramba, majd a szervekben felhasználásra kerülnek. Ha valamilyen okból a szervezetben az enzim mennyisége lecsökken, akkor a tejcukor lebontása nem tud tökéletesen végbemenni, a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztő baktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe, és a kilélegzett levegőben mérhető a mennyisége.
Hogyan zajlik a vizsgálat?
A gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt elvégezhető méréshez vízben oldott laktózt kell meginni. 25kg-os testsúly alatt a testsúlytól függő mennyiségű, e felett egységesen 50g laktózt oldanak fel egy pohár vízben, amit el kell fogyasztani. Ezt követően, megadott időközönként több alkalommal egy készülékbe kell levegőt fújni, a kilélegzett levegő hidrogén tartalma alapján lehet megállapítani a diagnózist. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilélegzett levegő hidrogén tartalma kórosan megemelkedik, a cukor felszívódásának zavara igazolódott.
Gyöngyvér szelet
2018. november 15.

Hozzávalók:
• 10 dkg vaj
• 1 csésze cukor
• 1 kanál vanília eszencia
• 3 tojás
• 2/3 csomag sütőpor
• 2 kisdoboz natúr joghurt (280 gramm)
• 3 csésze liszt
• 25 dkg nyári gyümölcs (meggy, cseresznye, málna, szeder, stb. )
Elkészítése:
Sütit kívántam. Szétnéztem a receptjeim között, de nem találtam olyat, amihez hozzávaló is, meg kedvem is lett volna. Gyorsan improvizáltam. Mivel a végeredmény nagyon jó lett, így sebtében le is jegyeztem a receptet. A páromnak kifejezetten ízlett, ezért róla neveztem el az új süti receptet. A lényeg, hogy nagyon gyors és egyszerű.
Energiaitalok
2018. november 13.
A szülők nagy része tiltja, és a pokolba kívánja, a gyermek pedig mégis issza… és ki tudja, hogy naponta mennyit. Ezek az energiaitalok, amik az elmúlt évtizedben nagy népszerűségre tettek szert a fiatalok körében. Egy felmérés szerint a 12 és 17 év közöttiek 31%-a, míg a 18 és 24 év közötti korosztály 34 %-a fogyaszt rendszeresen energiaitalt. A fogyasztók mintegy fele a fáradtság elnyomására, az ébrenlét fokozása, a koncentrációs képesség és a teljesítmény javítása céljából él az energiaitalokkal. Sokan pedig szimplán a buli kedvéért fogyasztják. A szakemberek azonban – a szervezetet érő káros hatásokra tekintettel – energiaitalból napi két adagban adják meg a maximumértéket. Két palacknál több fogyasztása ugyanis már jelentősen emeli a szívet és az érrendszert érintő betegségek kockázatát, különösen akkor, ha alkoholt is isznak mellettük –, ami sajnos nem ritka jelenség.
Koffein és egyéb stimulánsok az energiaitalokban
Egy nemzetközi kardiológiai folyóiratban megjelent közlemény arra hívja fel a figyelmet, hogy az energiaitalok a koffein mellett egyéb, növényi eredetű stimulánsokat is tartalmazhatnak, illetve jelentősebb mennyiségű cukor is lehet bennük. Az energiaitalok koffein-tartalmának a lebontásához, és így a koffein által jelentett élénkítő hatás megszűnéséhez átlagosan 12 órára van szüksége a szervezetnek.
A gigantikus, átverős diétabiznisz - és ami kimaradt belőle
2018. november 11.
Dr. Oláh Andor még azt írta elő, hogy vegetáriánus, laktovegetáriánus étrendet kövessünk, ha egészségesek akarunk lenni. Ma már gasztro-faksznit választhat a lakosság nagyjából 3%-a. Akinek van választása, aki tud olvasni, és aki némileg egészségtudatos. Értük folyik a harc. De hogy látja ezt a természetgyógyász? Hartmann Ferenc újra megmondja!
Ennek második fontos pontja a táplálkozásról szólt, melynek lényegét a mértéktelen hús, zsír, cukor fogyasztás ellenpéldájaként a vegetáriánus, ill. laktovegetáriánus táplálkozásban határozta meg. Ez a táplálkozási modell a múltban nem volt teljesen idegen hazánkban sem.
Halava, az indiai darapuding - turbósítsd kedvedre
2018. október 30.
Az ajurvedikus táplálkozásban a Vata típusú embereknek ajánlott jellemző étel. Meleg, laktató és persze nagyon nagyon finom!
5 dkg dió, vagy 5 dkg pisztácia, vagy 5 dkg kesudió, 5 dkg mogyoró (esetleg ezek keverékéből 5 dkg)
vagy egy maréknyi mazsola, vagy más aszalvány, akár megvágva, vagy
5 dkg kókusz reszelék, vagy
Kemény jam, amit rétegelhetünk a halavával. Esetleg csokoládé.
A vajat kis lángon megolvasztjuk. Beleöntjük a búzadarát, és fakanállal állandóan kevergetve 10-15 percig pirítjuk - legyünk óvatosak, mert hirtelen odakaphat. Mindig keverni kell!
Ha a dara már megpirult, egyik kezünkkel lassan, óvatosan beleöntjük a forró szirupot, miközben a másik kezünkkel lendületesen keverjük.
Hozzáadjuk a kiválasztott turbósító hozzávalókat, még 2 percig főzzük kis lángon, hogy a dara az összes folyadékot beigya.
Forrón vagy szobahőmérsékletűre hűtve tálaljuk.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...125126127...298