Információk, érdekességek

Három titok a nyírfacukorról

2019. augusztus 27.

Habár a nyírfacukor, vagy más néven xilit, egyre több konyhában megtalálható, a jótékony hatásairól azonban vajmi keveset tudunk. Íme három meglepő tény, amit csak kevesen ismernek!

Fotó: 123rf.comDiabéteszesek, diétázók is fogyaszthatják

A nyírfacukor kinézetre és állagra csaknem teljesen megegyezik a kristálycukorral, ámde hatása ezzel szemben pont az ellenkezője, ugyanis sokkal lassabb a felszívódási ideje. Ezáltal alacsony és egyenletes szinten tudja tartani a vércukorszintünket, és nem növeli a test inzulinszükségletét, így cukorbetegek is bátran tarthatnak belőle a konyhában. Ráadásul 40%-kal alacsonyabb a kalóriatartalma, mint a kristálycukornak, ezért még a diétázók étrendjébe is könnyedén beilleszthető. 

Véd a fogszuvasodás ellen

A fogszuvasodás a szánkban található „rossz” baktériumoknak köszönhetően alakul ki, ugyanis azok felveszik és lebontják az általunk elfogyasztott cukrokat. Ekkor ezek a baktériumok olyan savakat termelnek, amelyek gyengítik a fogzománcunkat, ami végül fogszuvasodáshoz vezethet. Ezzel szemben a nyírfacukrot nem képesek lebontani a baktériumok, és így nem indul el a savképzés sem.


Küzdelem a kilókkal - Ha a mérleg túl keveset mutat

2019. augusztus 25.

Egészségünk szempontjából nagyon fontos szerepe van tápláltsági állapotunknak. Ennek romlása maga után vonhatja különböző betegségek megjelenését, vezethet szövődmények kialakulásához és akár még korai halálozáshoz is. Lássunk néhány fontos információt, hogy még idejében meg lehessen előzni, illetve fordítani a hanyatlás folyamatát!  

Nézzük meg, hogy mit jelent az alultápláltság, ki számít veszélyeztetettnek, melyek a legjellemzőbb tünetek, és milyen segítő megoldások léteznek a tápláltsági állapot javítására.

Az alultápláltság „melegágya”
Minden olyan kóros állapotot alultápláltságnak nevezünk, melyet nem megfelelő energia vagy tápanyagbevitel jellemez. Az alultápláltság gyakorisága kórházakban a legnagyobb, de nagy arányban fordul elő a szociális otthonok intézményeiben, valamint a házi betegápolásban is.

Kialakulásában sok tényező szerepet játszhat.

  • Fokozottabb energiaigénnyel járó állapotok (pl. tartós láz)
  • Nagyobb mértékű tápanyagveszteség  (pl. vérzés, sebek, krónikus hányás, hasmenés) 
  • Az elégtelen folyadék- és táplálékfelvétel, az emésztés-, illetve a felszívódás zavara (pl. gyulladásos bélbetegségekben, hasnyálmirigy gyulladásnál)
  • Túl szigorú, egyoldalú diéták. 
  • Bizonyos megbetegedések, mint pl. a daganatos, különösen a gyomor- és bélrendszert érintő és egyéb idült betegségek (idegrendszeri-, szív-, tüdőbetegségek, stb.).
  • Műtétek, orvosi beavatkozások előtti, és az azokat követő időszakok. 
  • Gyógyszeres kezelések, melyek gyakran a terápiák részét képezik.
  • A fekvőbeteg- és a gondozást nyújtó bentlakásos intézetek idegen környezete, a megszokottól eltérő ízek és étkezési időpontok.
  • A mentális (agyi) funkciók romlása. Az idősebbek nehezebben alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. Kondíciójukat befolyásolhatja a tompuló szaglás és ízérzés, a rágási-, nyelési nehezítettség, a rosszabb kézügyesség és koordináció.  
  • Depresszió, önellátási akadályozottság vagy képtelenség

Kövérek a gyerekeink! Muszáj, hogy így legyen?

2019. augusztus 17.

Voltunk strandon. Nem akarok most se senkit megbántani, de ez nem biztos hogy fog sikerülni. Viszont ez már nem érzelmi kérdés, ha konkrétan túlélési. Nem hittem a szememnek. Az emberek, de a gyerekek is KÖVÉREK. Legalábbis sokan, nagyon sokan. Én meg még aggódtam a külsőm miatt, hogy nem tökéletes.  

Régen nem voltak kövér emberek. Olyannyira nem voltak, hogy az 1880-90-es években minden cirkuszban volt látványosságnak 1-1 kövér ember. Az emberek fizettek érte, hogy láthassák őket, annyira ritkaságnak számítottak.

Hát ez most fordítva van. És nem a "genetika" miatt. A lángos, a fagyi, a sült krumpli, a jeges kakaók meg a kóla és egyéb üdítők miatt! És tudjátok, nem azt mondom, hogy szentnek kell lenni, de ha valaki szemmel láthatóan nem mozog, akkor miért eszik ilyeneket? Mi folyik itt???

Az emberek 80-90 százaléka túlsúlyos, elhízott. Aki egy kicsit is optimálisabban néz ki, azt már megnézik. Régen nem így volt!!! Ettünk gyerekkorunkban minden hülyeséget, de nem állandóan és nem végtelen mennyiségben és mindennap. És később még ez is sokaknál megbosszulta magát...


Nem épp fogyókúrás, de jótékony hatású

2019. augusztus 16.

Nagyszüleink is fogyasztottak szalonnát, aminek rendkívül sok jótékony hatása van. Mostani cikkünkben meg is mutatjuk nektek, melyek ezek a pozitív hatások, persze nem azt mondjuk, hogy egész nap csak szalonnát egyetek, fontos a mértékletesség, de a jótékony hatását nem lehet elvitatni!

 

Fotó: 123rf.comA szalonna készítése
A szalonnát füstöléssel tartósítják, ebben az esetben a szalonnán rajta hagyják a sertés bőrét és vastagon besózzák finomra őrölt konyhasóval, majd felfüstölik. Régebben csak sózták a szalonnát, amit fehér szalonnának hívtak. A szalonna füstölésének szokása csak a XX. században terjedt el Magyarországon. Készíthetnek belőle abált szalonnát is, ebben az esetben a kifőzés után őrölt fűszerpaprikával hintik meg.

Az abálás forráspont alatt történő (85-95 fok), többnyire ízesített lében való hosszú ideig tartó főzési eljárás, amely eljárással elérhető, hogy a szalonna porhanyós és emészthetőbb legyen.

Érdekességek a szalonnáról
Amikor a legújabb kutatások kiderítették a hagyományos zsírokat helyettesíteni kívánó új típusú élelmiszereknek negatív hatásuk van, a szakemberek figyelme a színezéket, tartósítószert és E-számokat sem tartalmazó szalonna felé fordult.

Kiderült, hogy a szalonna erősíti az immunrendszert, nem hiába, hogy nagyszüleink, dédszüleink erősek és egészségesek voltak a sok szalonnafogyasztástól. Ez annak köszönhető, hogy a szalonna az Omega-6 zsírsavak csoportjába tartozó arachidonsavat tartalmaz, ami elősegíti a koleszterinszint csökkenését, és javítja a szervezet ellenálló képességét.

Zsírok kis mennyiségben jótékony hatással vannak a szívre és a véredényekre, a szalonna szabályozza a belső szervek izmainak összehúzódásait, beleértve a szívizmot is és az érnyomást.


Nyaralás meglepetések nélkül: mit együnk?

2019. augusztus 15.

A finom falatok és a helyi ételkülönlegességek élvezete akár még rosszul is elsülhet, elrontva ezzel az egész vakációt. Szívleljük meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tanácsait, hogy a nyaralás alatt is jól érezzük magunkat a bőrünkben!  

Mit csomagoljunk az útra?
Utazáshoz könnyen emészthető, nem romlékony ételt, szendvicset vigyünk magunkkal, lényeges, hogy ne okozzanak a hasban kellemetlen szorító, puffasztó érzést! Csomagoljuk külön a lédús zöldségeket, mert azok eláztatják a szendvicsünk tartalmát! Gondolnunk kell arra is, hogy a nagyobb víztartalmú töltelékáruk (párizsik, sonkák, májkrémek) gyorsabban romlanak, mint a száraz húskészítmények. Az előzetesen megmosott, fogyasztásra kész gyümölcsökön kívül nassolni valónak mindenképpen olyan élelmiszert vigyünk, amelynek a töltelék része inkább szilárdnak mondható, jól bírja a meleget, nem folyik. Csokoládét nyáron csak hűtőtáskában érdemes szállítani, mert különben megolvad, és csak újra lehűtve fogyasztható, akkor pedig már veszít élvezeti értékéből.

Amikor egy utazást tervezünk, mindig alaposan gondoljuk végig, hogy hova megyünk, vízpart mellé, hegyekbe, esetleg a passzív pihenés formáját választjuk és egész nap a szálláshelyünkön fogunk tartózkodni?  Milyen lehetőségeink lesznek az étkezések terén? Milyen ellátásra fizetünk be?

Megérkeztünk!
Ha mediterrán vagy trópusi országokba van lehetőségünk eljutni, könnyen „gazdagodhatunk” bélrendszeri fertőzésekkel. Ezeket a fertőzéseket gyakran az elfogyasztott ételek vagy a víz továbbítja. Enyhe lefolyású eseteknél elég, ha magunk próbálunk meg segíteni a problémán, ilyenkor az elvesztett folyadék és ásványi anyagok pótlását ásványvizekkel, gyümölcslevekkel, rehidráló izotóniás italokkal pótolhatjuk. A tünetek kezelésére hasfogók, görcsoldók jönnek szóba.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...105106107...298