


Információk, érdekességek
Csokis-körtés muffin
2019. szeptember 30.
Az ősz a finom körték évszaka is, megtalálható még a piacokon a lédús, isteni ízű, de a télálló, keményebb fajta is! Süssünk-főzzünk körtével!
Csokis-körtés muffin
Hozzávalók: 2 tojás, 1 vaniliás joghurt, 10 dkg cukor, fél dl olaj, 20 dkg liszt, fél cs. sütőpor, 3 kanál kakaópor, 3 nagy körte, ízlés szerint fahéj
A tojást kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a joghurtot és az olajat. Egy másik edényben a lisztet vegyítem össze a sütőporral és kakaóporral. Ezután a két masszát összedolgozom és a muffinsütő 12 mélyedésében elosztom. Ezután meghámozom a körtéket, a magházát is kiszedem és 4 darabba vágom. 1-1 darabot nyomok minden muffin közepébe. 180 fokon tűpróbáig sütöm majd hagyom kicsit hűlni.
Tipp: Tálalható csokiöntettel vagy porcukorral!
Sör, üdítő és tenger gyümölcsei?
2019. szeptember 29.
A köszvény egy nagyon fájdalmas és meglepően gyakori betegség, amely anyagcsere eredetű, így egyáltalán nem mindegy, milyen étrendet folytat az érintett. Dr. Selyem Réka MSc, a FájdalomKözpont reumatológusa a nyári csábítások veszélyeire hívta fel a figyelmet.
Miért alakul ki a köszvény?
A köszvény egy gyulladással járó betegség, ami akkor jön létre, ha a vérben felszaporodik a húgysav és annak kristályai kicsapódnak és lerakódnak az ízületi tokot belülről bélelő hártyában. Ezen folyamat következményeként alakul ki a gyulladás, főként a nagylábujjakban, a kezekben, a lábfejekben, térdekben és a könyökben. A köszvény tehát anyagcsere- és immunológiai eredetű, de nem autoimmun betegség, ami főként a középkorúakat és az idősebbeket érinti.
A probléma gyökere tehát a húgysav, amit a purin tartalmú élelmiszerek, italok fogyasztásakor állít elő a szervezet.
Vannak olyan magas purin tartalmú élelmiszerek, amelyek képesek belobbantani egy köszvényes rohamot. A rossz hír, hogy ezek közé tartozik a nyáron igen népszerű sör és a magas cukor-, valamint fruktóz tartalmú üdítők. Mivel kell még óvatosnak lenni az érintetteknek?
– Minden alkohol, a sörön kívül főként a magas alkohol- és cukor tartalmú likőrök.
– Vörös húsok és belsőségek, mint a máj és a vese, amelyek gazdagok a telített zsírsavakban.
– Tenger gyümölcsei, mint rákfélék, szardínia, tonhal, makréla, polipok.
– Minden előre feldolgozott élelmiszerek.
– A szárnyasok közül a pulyka kerülendő.
– Zöldségek közül a spárgában, karfiolban, gombafélékben magasabb a purin tartalom.
– A vaj és a magas zsírtartalmú öntetek (dresszingek) csökkentik a szervezet húgysavkiválasztó képességét, emiatt kerülendők.
– A cukros ételek (vagyis az ezek talaján kialakuló elhízás és a cukorbetegség) ronthatják a köszvény tüneteit.
– A kávé a magas koffein tartalma miatt vízhajtó hatású, és ha dehidratálódik a szervezet, a húgysav kristályok lerakódhatnak az ízületekben.
Körte a köbön - készíts menüt körtével!
2019. szeptember 29.
Imádom a körtét! Ilyenkor ősszel több fajtája is érik, használd őket előételként, főételként vagy desszertként!
Előétel: Körtés camembert saláta
Hozzávalók: 2 db keményebb körte, 20 dkg camembert sajt, 1 fej jégsaláta, egy marék dió, kevés méz, borecet, olivaolaj
A salátát megmosom, csíkokra vágom, a körtét hámozom és kockákra aprítom fel. A sajtból is kockákat vágok, a diót pedig megpirítom. 3 ek. borecetet, 6 ek. olivaolajat és 1 ek. mézet alaposan összemixelem, a salátára és a körtére öntöm, összekeverem az egészet. Hozzáadom még a sajtkockákat és a darabosra vágott diót.
Frissen tálalom pirított bagettel vagy rozskenyérrel!
Főétel: Gyömbéres-körtés csirke
Hozzávalók: 2 csontos csirkemell, 5 puha körte (pl. érett vilmoskörte), só, gyömbér, méz, olivaolaj
A csirkemellett megmosom, enyhén besózom és félreteszem. A körtéket meghámozom, nagyobb szeletekre vágom. 2-2 ek. mézből és olivaolajból, egy mogyorónyi darabka frissen reszelt gyömbérből készítek egy pácot. Ezzel bekenem a húst és egy tűzáló tálba teszem. Mellépakolom a körtéket és lefedve 180 fokon 45 percig sütöm, majd fólia nélkül pirítom egy kicsit.
Salátát vagy illatos jázminrizst kínálok hozzá!
Boldogok a sajtkészítők, hát még a fogyasztók!
2019. szeptember 20.
Bár a gasztrokultúra egyre nagyobb teret nyer, azonban a sajtok ezidáig nem kaptak elég hangsúlyos szerepet. Ezen szeretnének változtatni a közelgő sajtfesztivál szervezői: megmutatják a közönségnek a legfinomabb külföldi sajtokat, ezzel párhuzamosan pedig versenyeztetik és bemutatják, vagyis erősítik és kiemelik a magyar termékeket.
Sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.
„A 2017-ben tartott első rendezvényünk minden várakozást felülmúlt. A hatalmas érdeklődés azt bizonyította számunkra, hogy van igény a minőségi sajtokra, éppen ezért haladunk tovább a megkezdett úton, és folytatjuk a kultúrált, minőségi sajtfogyasztás misszióját. Immár egy sokkal nagyobb helyszínen tartjuk meg hazánk legnagyobb sajtünnepét, ahová több, mint 20 európai országból, valamint Amerikából és persze hazánkból is érkeznek sajtkülönlegességek Budapestre. Ezúttal a sajtokat nem típusok, hanem országok szerint tárjuk a látogatók elé, a kor elvárásaihoz igazodva applikációt fejlesztünk, és minden sajtról egy-egy QR kód leolvasása után kaphatnak információt az érdeklődők, egyúttal szavazhatnak is: melyik különlegesség ízlett a legjobban” – mondja Gábossy Ádám, az II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljának főszervezője.
Felmérik a gyerekek tápláltsági állapotát
2019. szeptember 18.
Ismét felméri a gyermekek tápláltsági állapotát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – közölték az MTI-vel.
A Gyermek Tápláltsági Állapot Vizsgálatot (COSI) a 2019/20-as tanév első félévében harmadik alkalommal végzik el. A felmérés az éves iskolai egészségügyi szűrések részeként várhatóan október 1. és 31. között lesz. A vizsgálat a Magyar Védőnők Egyesülete, az iskolavédőnők és az OGYÉI közreműködésével az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) támogatásával valósul meg.
Tervezetten 7200 hétéves általános iskolás testtömegét és testmagasságát nézik meg. Továbbá megvizsgálják az iskolai táplálkozási környezetet és kikérik a szülők véleményét is.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2007-ben indított COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative) rendszeresen felméri a gyermekkori túlsúly és elhízás előfordulását az európai régióban, a 6-9 évesek körében. Így a változások időben követhetőkké válnak. A napjainkban már több mint 40 országban zajló vizsgálat mindenhol azonos definíciók és protokoll alapján, ugyanolyan mérőműszerekkel történik.
Magyarországon mostanáig két alkalommal, 2010-ben és 2016-ban volt COSI felmérés. Az eredmények azt mutatják, hogy bár Magyarországon hozzávetőlegesen minden ötödik hétéves túlsúlyos vagy elhízott, 2010 óta nem emelkedett a gyermekkori elhízás gyakoriságának előfordulása ebben a korosztályban. Ezzel Magyarország azon néhány európai ország közé tartozik, ahol úgy tűnik, hogy a “bevezetett intézkedésekkel sikerült megfékezni a túlsúly előfordulásának növekedését“. A három évvel ezelőtti eredmények alapján Magyarország a gyermekkori túlsúly és elhízás tekintetében a középmezőnybe tartozik. Legmagasabb előfordulást a déli országokban mértek, ahol van, hogy az arány eléri a 40 százalékot is – írta az OGYÉI.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...103104105...298