Információk, érdekességek
2020. április 21.
A muffin nálunk a Jolly Joker! Ha nincs időm, energiám nagy sütögetésre, akkor jöhet a muffin! A gyümölcsös változatot is nagyon sokféleképpen el lehet készíteni.
Nedves hozzávalók: 2 tojás, 15 dkg cukor, 1 kis doboz kefír vagy joghurt, 10 dkg margarin
Száraz hozzávalók: 20 dkg liszt, fél cs. sütőpor, 2 teáskanál szódabikarbóna
Gyümölcs: kockára vágott alma, körte, barack, eper, meggy, málna, pürésített banán
Elkészítés:
A tojásokat kikeverem a cukorral, majd hozzáadom a puha margarint. Ezután hozzákeverem még a kefírt vagy joghurtot. A száraz hozzávalókat is összekeverem és a folyékony keverékhez adagolom. Végül belekeverem a kockára vágott gyümölcsöt. A muffinsütőt kikenem margarinnal vagy papírt teszek bele és beleadagolom a tésztát. Ez az adag 12 darabhoz elegendő. 180 fokon tűpróbáig sütöm! Kicsit hagyom hűlni, utána szedem rácsra, hogy teljesen kihűlhessenek.
2020. április 19.

Kizárólag növényi alapú, húspótló készítményekkel bővült a Lidl Magyarország termékkínálata. Az áruházlánc “Next Level Meat” saját márkanév alatt kifejlesztett új, 100 százalékban vegán termékei alternatív és klímabarát táplálkozást tesznek lehetővé, ezáltal is csökkentve az ökológiai lábnyomot.
A vegán burgerpogácsa és a darált készítmény 100%-ban vegán termék, ami fehérjében gazdag alapanyagok: zöldborsó-, búza- és szójafehérje felhasználásával készül. Az új termékcsalád tagjai nemcsak a vegán és vegetáriánus, hanem a húsmentes fogyasztók számára nyújtanak alternatívát. Fontosnak tartjuk, hogy ezen termékekkel bővülő termékkínálatunkkal megkönnyítsük a vegán és vegetáriánus táplálkozással élők számára étrendjük változatossá tételét – mondta Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.
Az említett vegán termékek előállítása során a termelők és a feldolgozók minimalizálták a környezetet terhelő hatásokat, így a lehető legkisebbre csökkentették a vízfogyasztást és megtakarítottak számos olyan erőforrást, amelyek felhasználása az állati eredetű termékek gyártásánál elkerülhetetlen. Egy független kutatóintézet kimutatása szerint a “Next Level Meat” termékek előállítása sokkal kisebb CO2 kibocsátással jár.
A hagyományos marhahúsból készült darált hús és hamburgerpogácsa előállítása során keletkező CO2 mennyiség alig egy tizede, 9%-a kerül a légkörbe az újonnan fejlesztett termékek gyártása során. Működésünk egyre több pontján érvényesítjük a fenntarthatósági szempontokat. Az új vegán termékcsalád kifejlesztésével most az alternatív és klímabarát táplálkozás lehetőségét kínáljuk, hogy az emberi fogyasztás ezzel is kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon – tette hozzá Tőzsér Judit, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetője.
2020. április 17.
Válogatás igazi vitamin és ásványi anyag koncentrátumokból, melyek könnyen emészthetők, alacsony a kalóriatartalmuk, és gyorsítják a zsírégetést. Bőven fogyasszunk belőlük!
1. Káposzta: probiotikus hatás
„Szuperélelmiszer”, gazdag tápanyagforrás, hatékony méregtelenítő, alacsony kalória tartalommal (átlagosan 25 Cal/100 gr) és telve sejtvédő hatású összetevőkkel. Ilyen közülük a glükozinolát nevű kénvegyület, amely véd a tüdő, szív és emésztőrendszer megbetegedései ellen, erősíti az immunrendszert.
A tejsavas erjesztéssel tartósított (laktofermentált) savanyú káposzta jelentős szerepet játszik a bélflóra állapotának helyreállításában, a felszívódási zavarok és az emésztőrendszeri problémák enyhítésében.
2. Víz, a salakanyagok „eltakarítója”
A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás jelentős szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében is. Felgyorsítja az anyagcsere-folyamatot, melynek nyomán segít eltávolítani a sejtjeinkben lerakódott salakanyagokat.
Ami a csapvíz fogyasztását illeti, a szakemberek szinte mindenütt ajánlják, de ha pl. regionálisan probléma merül fel a vízminőséggel kapcsolatban, ,kerámia. vagy aktívszenes szűrőbetétű vízszűrő készüléket használjunk. Így megőrizhető a vezetékes víz kedvező ásványi anyag tartalma, viszont az esetleges szennyező anyagok kiszűrhetők.
3. Vörös gyümölcsök: kevésbé cukrosak és rostdúsak
A ribizli, eper, málna, áfonya és társaik szabályozzák a máj működését, segítik az emésztést, fokozzák a sejtanyagcserét, jó zsírégetők. Amellett mindegyiknek megvan a sajátossága: pl. a málna vízhajtó és vesetisztító, az eper laktat, a ribizli különösen jó anyagcsere-serkentő, a cseresznye lúgosít, akadályozza a zsírok felszívódását… Érdemes tehát variálni őket.
4. Fekete retek: a máj „szakértője”
Tisztítja a májat, gyorsítja a májsejtek regenerációját, segíti az emésztést, első számú méregtelenítő… A hűtőben tárolható, így pl. esténkén ajánlott trendszeresen fogyasztani belőle néhány szeletet. Rendkívül gazdag rostokban, C- és B9 vitaminban, káliumban. Ez utóbbinak köszönhető vízhajtó tulajdonsága, mellyel gyorsítja a méreganyagok eltávolítását a szervezetből.
2020. április 15.
Lepd meg a családot egy kis extra finomsággal! Egyszerűen elkészíthető, de mégis különleges édességet ajánlunk.
Hozzávalók:
20 dkg darabosra tört dió
10 dkg kakaós sütimorzsa (maradék piskóta, esetleg összetört kakaós keksz)
5 dkg margarin
10 dkg mogyorókrém
Elkészítése:
A mogyorót egy nagy tálba teszem, és hozzászórom a sütimorzsát. A mogyorókrémet és a margarint megolvasztom, hozzákeverem a mogyorós morzsához. Egynemű masszát készítek, majd 10 percre a hűtőbe teszem. Ezután golyókat formálok, és kis papírkapszlikba teszem.
Desszertnek és gasztroajándéknak is nagyon jó!
2020. április 11.

Ajánlott bevásárlólistát készíteni, hiszen ezzel lerövidíthető a vásárlásra fordított idő, ami különösen fontos a koronavírus-járvány idején – hangsúlyozta a dietetikus.
Somogyi-Kovács Anita azt is mondta: az előrecsomagolt termékeket – mint például a joghurtot, tejfölt – hazatérés után érdemes áttörölni és rövid ideig kint hagyni az asztalon.
Más termékeknél – például húsoknál – fontos az alapos átfőzés, átsütés. A zöldségeket alaposan meg kell mosni, illetve meghámozni.
Mindemellett – még bevásárlás előtt – fontos otthon rendet tenni, alaposan fertőtleníteni a felületeket. Főzés előtt nagyon alaposan kezet kell mosni, a konyharuha legyen tiszta.
A mosogatószivacsban könnyen megtapadnak a baktériumok, ezért azt is ajánlott gyakrabban fertőtleníteni.
Somogyi-Kovács Anita arra is felhívta a figyelmet: nagy a veszélye annak, hogy ilyenkor unalmukban többet nassolnak az emberek. Ennek kapcsán megjegyezte, csoki helyett ajánlott például sárgarépát fogyasztani.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...929394...300