


Információk, érdekességek
Mesebeli köles zöldségekkel
2020. február 19.
Minden tisztességes mesében legalább egyszer eszik kölest a főhős. Te mikor ettél kölest? Ha azt sem tudod, miként készül, itt egy jó recept neked! Elronthatatlan és finom!
Hozzávalók:
12 dkg köles,
2 közepes vöröshagyma,
1 zöldpaprika,
1 cukkini
1 padlizsán
3 evőkanál olívaolaj,
só,
borsika,
5 gerezd fokhagyma,
kakukkfű,
babérlevél
Elkészítése:
Pirítsuk meg az olíván az apróra vágott hagymát, tegyük bele a szeletekre vágott zöldséget, a paprikát csíkokra vágva.
Fűszerezzük, majd lassan, kevergetve adjuk hozzá a kölest. Picike víz hozzáadásával lefedve kb. 20 percig pároljuk.
Igen kiadós és ízletes főétel v. köret. Víz helyett zöldséglével is párolhatjuk.
5 szuper zöldség és gyümölcs, amely kombinálható pulykával
2020. február 12.

1. A sokoldalú sütőtök
Az őszi hónapok nagy kedvence a sütőtök, hiszen ez az olcsó alapanyag csodálatos narancsszínnel emeli ételeink látványát. Alacsony kalória-, ugyanakkor bőséges vitamintartalmával egyik legegészségesebb szénhidrátforrásunk lehet. Az ismert fogások mellett igazán ínyenc falatok is készülhetnek sütőtökből: például a pulykahússal töltött sütőtök vagy a sütőtökös pulykatekercs, amely az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
2. Gesztenye, nem csak süteménybe
Már a 4. században jóízűen ették őseink a sült gesztenyét, és még napjainkban is szívesen fogyasztjuk forrón sütve. Végre érik a szelídgesztenye, így érdemes kihasználni, hogy nem a fagyasztóból kell előkapnunk egy agyoncukrozott gesztenyemasszát. Nem csak magában vagy sütemények töltelékeként fogyasztható, hanem húsok mellé is kínálhatjuk. A gesztenyével töltött pulyka akár egy őszi ünnepi ebéd főfogása is lehet.
Alacsony zsírtartalmú tej – lassabb biológiai életkor
2020. február 11.
A sovány vagy 1 százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttek szervezetének biológiai életkora lassabban nő, mint a 2 százalékos, illetve teljes tejet fogyasztó társaiké – derült ki egy új tanulmányból.
A Utah állambeli Brigham Young Egyetem professzora, Larry Tucker az úgynevezett telomerek hossza, valamint a tejfogyasztás gyakorisága (napi, heti vagy kevesebb) és az elfogyasztott tej zsírtartalma (teljes tej, 2 százalékos, 1 százalékos vagy sovány) közötti kapcsolatot vizsgálta 5834 amerikai felnőtt bevonásával – olvasható a ScienceDaily tudományos-ismeretterjesztő portálon.
A telomer a DNS-t “becsomagoló” makromolekula, a kromoszóma végén helyezkedik el és feladata, hogy óvja a kromoszómát és megakadályozza, hogy sejtosztódáskor sérüljön a genetikai információ. Ahogy az ember öregszik, a telomerek rövidülnek, szerkezetük gyengül.
A Oxidative Medicine and Cellular Longevity című folyóiratban publikált tanulmány szerint minél több magas zsírtartalmú tejet iszik az ember, annál rövidebbek a telomerei.
A tanulmány szerint az 1 százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttekhez képest a 2 százalékos tejet fogyasztók telomerei 69 bázispárral voltak rövidebbek, ami több mint négy év pluszt jelent a szervezet biológiai életkorában. A teljes tejet fogyasztó felnőttek telomerei pedig 145 bázispárral voltak rövidebbek, mint a sovány tejet fogyasztó felnőttekéi.
A tanulmányba bevont emberek csaknem fele naponta, negyedük legalább hetente egyszer iszik tejet. Majdnem egyharmaduk teljes tejet, másik 30 százalékuk 2 százalékos zsírtartalmú, 10 százalékuk 1 százalékos zsírtartalmú, 17 százalékuk pedig sovány tejet fogyaszt. Nagyjából 13 százalékuk pedig nem iszik tehéntejet.
Mai receptajánlatunk alapanyagai: a gesztenye, a gomba és az ananász
2020. február 09.
Karamellizált, gyömbéres szőlőragu
Hozzávalók:
1 db szép nagy fürt szőlő (mag nélküli),
1 teáskanál gyömbér (friss, szárított, vagy por),
1 evőkanál barnacukor,
5 dkg vaj,
2-3 evőkanál fehér balzsamecet.
Elkészítés: A cukrot karamellizáljuk a vajon egy serpenyőben. Erre szedjük a megmosott szőlőszemeket. Rászórjuk a gyömbért, és folyamatos rázogatás mellett addig pároljuk, amíg a szósz besűrűsödik. Körülbelül 5-6 perc alatt el is készül. Ekkor meglocsoljuk a balzsamecettel.
Ajánlás: Karácsonykor, húsok mellé kínálhatjuk ezt a gyümölcsös ragut. Ízlés szerint aprított csilivel, bazsalikomlevéllel még pikánsabbá tehetjük.
Tejszínes, gesztenyés gombaragu
Hozzávalók:
5 dkg vaj,
50 dkg barna csiperke,
só, törött bors,
őrölt szerecsendió,
25 dkg előfőzött,
hámozott gesztenye, 1,5 dl tejszín.
Elkészítés: A csiperkét nagyobb darabokra vágjuk, olvasztott vajon megpároljuk.
Közben sózzuk, borsozzuk, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Hagyjuk, hogy levet eresszen, majd a levének a felét elpárologja. Az előfőzött gesztenyéket félbevágjuk és a gomba mellé keverjük. 1-2 percet pároljuk, majd felöntjük a tejszínnel. Szószos állagúra forraljuk, majd sült húsok mellé tálaljuk.
Hogyan reagáljunk az egyes éhségtípusokra?
2020. február 09.
A tudatos étkezés egyik amerikai szakértője 9 fajta éhséget különböztet meg, melyek közül csak 2 foglalja magában az evést (a gyomor és a sejtek éhsége)! A szerző szerint hallgassunk testünk jelzéseire, és miután felismertünk egy adott éhség-típust, reagáljunk rá javaslatainak megfelelően.
1. A sejtek éhsége
Amikor testünk sejtjei egyes tápanyagok hiányát érzik, jelzést adnak le. A gyerekek és terhes anyák természetesen érzékenyebbek erre az éhségre.
– A sejtek éhsége kielégítésére figyelnünk kell ezen jelzésekre, és aszerint reagálnunk. Pl. a hús iránti vágy jelentkezik vérszegénység esetén, vagy déligyümölcsöt ennénk szívesen, ha C-vitamin hiányunk van…
2. A szem éhsége
Egy hívogató, csábító étel látványa mindenképp étvágygerjesztő hatású lehet. Sőt, még egy bőséges étkezés után is kiválthatja az éhséget egy kívánatos külsejű desszert. A tv- és filmreklámok pl. ezt a fajta éhséget használják ki a fogyasztók megnyerésére.
– A szem éhsége kielégítésére a szemet szépséggel kell „táplálni”. Ilyenkor fokozottan figyeljünk pl. a minket körülvevő természeti szépségekre, a környezetünkben lévő dísztárgyakra, művészeti alkotásokra…
3. A fül éhsége
Reggel, ébredés után pl. a működő pirítóssütő, kávéfőző hangja, vagy a tojássütés sistergése éhséget gerjeszthet. Hasonló lehet a hatás, pl. ha a szomszédunk pattogatott kukoricát ropogtat a moziban…
– A fül éhsége kielégítésére üljünk nyugodtan, becsukott szemmel, és figyeljünk jól a minket körülvevő hangokra – először az erősebbekre, aztán a halkabbakra… Vagy ha akkor éppen módunkban áll, hallgassunk zenét.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...929394...295