


Információk, érdekességek
Étrendváltás: a csökkenő nemi vágyon is segíthet
2020. július 31.
Az élet kritikus időszakaiban nem ritka probléma, hogy különböző mértékben lankad a nemi vágy. A hormonális rendszer egyensúlya és a libidó ébren tartása összefüggésben áll egymással. Mindkettőt befolyásolhatjuk többek közt táplálkozásunk kellő irányban történő megváltoztatásával. Egyúttal a megfelelő étrend követése nyomán javíthatunk romló testképünkön, és növelhetjük magabiztosságunkat is. Ami szintén kedvez a gyengülő szexuális vágy felélesztésének.
A nemi vágy (libidó) ingadozása gyakran megtörténik életünk különféle eseményeivel összefüggésben. De fokozhatjuk a szenvedélyes érzéseket többek közt azzal is, ha egyszerűen szerepeltetjük étrendünkben a nemi vágyat befolyásoló élelmiszereket. Amellett profitálhatunk táplálkozásunk módosításából hormonháztartásunk egyensúlyban tartása szempontjából is.
Mi okozhatja a nemi vágy alacsony szintjét?
Amikor stresszel teli napokat élünk meg, és feszültnek érezzük magunkat, mert pl. aggódunk a pénzügyeink miatt, veszekedtünk a partnerünkkel, egyszerűen kimerültünk a túl sok munkától, vagy ahogy napjainkban történik, járvány-veszélyhelyzet van, akkor aligha meglepő, ha lankad a nemi vágy. De van, akinél a nemi vágy alacsony szintje nemcsak időleges, hanem folyamatos problémát jelent.
Mindennek további oka lehet, ha olyan más tünetek is megjelennek, mint pl. az állandó fáradtság, nőknél a menstruációs zavar, puffadás, és könnyen lehet, hogy a hormonegyensúllyal is baj van. Szervezetünkben számos hormon működik, de hat közülük kulcsfontosságú lehet: az ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron, kortizol, pajzsmirigy és inzulin. Egyik hormon sem működik elszigetelten, valamennyi kapcsolódik egymáshoz.
Vendégváró különlegességek Ázsiából
2020. július 28.
A pulykahús egy igazán nemzetközi étel! Nem csak az európai és az amerikai konyha kedvelt alapanyaga, de az ázsiai gasztronómiáé is. Ha a vacsoravendégeink kedvelik a fűszeres, pikáns, egzotikus ízeket, bátran kísérletezhetünk velük! Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya ínycsiklandó indiai, japán és kínai ételeket mutat be.
Ha végre újra találkozhatunk a barátokkal, rokonainkkal, biztosan szeretnénk emlékezetessé tenni az alkalmat és különlegességeket tálalni az asztalra. Az ázsiai konyha bátran bánik a pikáns fűszerekkel, kombinálja az édes és savanykás ízeket, rengeteg zöldséget, rizst és rizstésztát használ és színes kompozíciókat alkot. A zöldségek mellett rengeteg sovány szárnyashúst – így pulykát is – fogyasztanak, levesek, tésztaételek és egybesültek hozzávalója is.
A következő három recept kevesebb, mint egy óra alatt elkészíthető, és nem csak jól néz ki, de nagyon egészséges is. Kevés a kalóriatartalmuk és szénhidrátcsökkentettek, így akkor is bátran repetázhatnak belőle a vendégeink, ha a bikiniszezonra készülve vigyáznak a vonalaikra, vagy ha késő este ugranak át.
Egy pikáns levessel kedveskednénk egyenesen Japánból? Főzzünk pulyka rament!
Ezzel a levessel újraöltöztethetjük az előző napról megmaradt pulykasültet. Egy zacskó risztésztát megfőzünk. 4 dl csirkealaplevet felforralunk és beletesszük egy felkarikázott sárgarépát, egy fél fej felaprított brokkolit, 2 gerezd fokhagyát, fél hagymát, majd 1 tk gyömbérporral, egy csipet cayenne borssal, fél citrom levével, csipet chiliporral, 1 tk szezámolajjal és 3 ek szójaszósszal fűszerezzük. Amikor a zöldségek félig megpuhultak, hozzáadunk 30 dkg pulykasültet felkockázva és összefőzzük. Beleöntünk 1 dl kókusztejet és a kész levest a rizstésztára öntve tálaljuk. Friss petrezselyemmel vagy korianderrel ízesítjük.
Ratatouille, avagy a francia “lecsó”
2020. július 27.
Ezt a szuperegészséges, szuperlaktató finomságot bátran ajánljuk mindenkinek, főleg aki cukorbeteg, IR-es, diétázik vagy csak szeretne odafigyelni a bevitt tápanyagokra. Minden egyes recept alatt fel vannak tüntetve a makrok, ezáltal megkönnyítve az oly bosszantó és átkos számolgatást, sőt, aki esetleg szív- vagy érrendszeri problémákkal küzd, és figyelnie kell a koleszterinre, még az is megtalálható benne! (Sok recept tartalmazza a kalória- és szénhidráttartalmat, viszont a koleszterinre nagyon ritkán térnek ki!)
A Kiskonyha Gasztroblog kipróbálta a receptet és meg is írta a tapasztalatokat.
Ez a ratatouille egész biztosan bekerül a kedvenc receptjei közé:
– bacon szalonna apróra vágva
– 1 nagyobb fej vöröshagyma (nagyon picik esetében, kettő mehet bele)
– 1 kisebb padlizsán
– 1 kisebb cukkini
– 150 g csiperkegomba
– 3 darab paprika vegyesen (zöld, piros, sárga)
– 3-4 paradicsom
– só, bors
– provance-i fűszerkeverék
Fontos, hogy a hozzávalókat igyekezzünk egyforma darabokra vágni!
Probiotikummal a nyaralás alatti gyomorpanaszok ellen
2020. július 24.
A nyaralás alatt, vagy hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire inkább csak kellemetlen, de gyermekeknél, időseknél akár kórházi kezelést igénylő kiszáradást is okozhat. A megelőzésben a probiotikumok szedése is segíthet.
Rossz higiéniás viszonyok
Külföldi tartózkodás során, elsősorban a fejlődő országokban gyakori a betegség előfordulása, de nem feltétlenül kell kizárólag a higiéniás körülményeket okolni a tünetek megjelenéséért. Hasmenést a szennyezett étel vagy ivóvíz mellett egy nem megfelelően elmosott gyümölcs vagy zöldség, félig átsült húsok, halak vagy tejtermékek is okozhatnak. A hasmenések kiváltó oka többféle mikroorganizmus lehet: baktériumok, vírusok, élősködők egyaránt előidézhetik a betegséget. Átlagosan egy hét alatt múlnak el a tünetek.
Az utazók hasmenése az utazás, nyaralás alatt kezdődhet, de előfordulhat, hogy a tünetek csak a hazaérkezést követően jelentkeznek. A hasmenéshez társulhatnak egyéb panaszok is: hasfájás, puffadás, hányinger, hányás, gyengeség, láz – sorolja dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A betegek többségénél átlagosan 6-7 nap alatt rendeződnek a panaszok, de előfordulhat ennél hosszabb lábadozási idő is. Különösen kisgyermekekre veszélyes, ha a hasmenés nagyon intenzív, vagy mellette hányás is jelentkezik. Iilyenkor akár kórházi tartózkodásra, infúzió adására is szükség lehet a kiszáradás kezelésére.
Nyáron is fontos a kiegyensúlyozott étkezés
2020. július 22.
A nyári szünidővel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülők megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs van a piacon és a szabad levegőn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidő alatt a gyerekek csak tovább híznak.
A táplálkozásból eredő problémák egyre gyakoribbak a gyermekek körében is. Európában mintegy 22 millió gyermek elhízott és ez a szám évről évre 400 000 fővel növekszik. Ráadásul a magyar gyerekek 40%-a is kövérebb a kelleténél. Bár azt gondolhatnánk, hogy a nyár a szezonális gyümölcsök és zöldségek miatt megfelelő időszak lehet a helyes táplálkozásra, a kutatások mégis azt mutatják, hogy a szünidőben a gyerekek többletsúlyt szednek fel. Az elhízás és az egyéb táplálkozási problémák hátterében a túlzott só- és cukorfogyasztás, a helytelen zsírfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmód áll. Nagyon fontos a kiegyensúlyozott étkezésre felhívni a figyelmet, hiszen ezzel egészségesebb generációk nőhetnének fel.
Fókuszban az esszenciális zsírsavak
Nagyon sokszor tévesen a szülők úgy gondolják, hogy egy kisgyermek elhízásának oka főként a túlzott zsírfogyasztás. Holott az emberi szervezetnek, és különösen a növekvő kicsiknek szüksége van zsírokra! A telítetlen zsírok közül a többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása különösen fontos, mivel ezeket a szervezet nem tudja előállítani. Például az esszenciális zsírsavak (ómega-3 és ómega-6) jelentős szerepet játszanak a látás és az idegrendszer fejlődésében, a sejtfalak rugalmasságának fenntartásában, elengedhetetlenek a gyerekek megfelelő növekedéséhez.
Nem mindegy, hogy a fiatalok táplálkozásában milyen zsírok szerepelnek.
A telített zsírsavakat csökkenteni kell az étrendjükben, hiszen azokat bizonyos mennyiségben egyébként is elfogyasztják húsokkal, tejtermékekkel, és növelni kell a telítetlen zsírsavak szerepét a táplálkozásukban. A transzzsírsavak fogyasztását pedig a teljes energiabevitel 1%-a alá kell szorítani! Zsírokból az energiabevitel 10–15%-a kell, hogy származzon, ennek figyelembevételével érdemes a finomított cukrokat és a só mennyiségét leszorítani az étrendben.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...868788...300