Információk, érdekességek

Zöldségekkel csökkenthető a szívbetegségek rizikója?

2020. június 28.

Bizonyos zöldségek csökkenthetik az érelmeszesedés és ezzel összefüggésben a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. Dr. Sztancsik Ilona, a Budai Kardioközpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint sosem késő egészségesebb szokásokat kialakítani és időben kell meggyőződni az érelmeszesedés mértékéről is. 

Fotó: gettyimages.comElőnyben a keresztes virágúak?

Egy friss ausztrál kutatás szerint sosem késő elkezdeni a zöldségek, különösen a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol és a kelkáposzta fogyasztását.  A University of Western Australia kutatói közel 1000, 70 éves vagy annál idősebb nő vizsgálatakor találták úgy, hogy összefüggés van a keresztes virágú zöldségek fogyasztása és a szív-érrendszeri kockázat csökkenése között. A Journal of the American Heart Association szaklapban megjelent tanulmány szerint a szakembereknek még további bizonyítékokra is szükségük van, de nagy a valószínűsége az adott zöldségek érvédő hatásának. A kutatók az idős nők nyaki artériának állapotát, az érelmeszesedést okozó plakkokat, illetve a teljes zöldség fogyasztás kapcsolatát vizsgálták, majd tovább szűkítették a kört a keresztes virágúakra.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a nőknek, akik több zöldséget – ezen belül káposztaféléket – fogyasztottak, egészségesebbek voltak a nyaki artériáik. A kutatók feltételezései szerint ennek az lehet az oka, hogy a keresztes virágú zöldségek tápanyagokban és fitokemikáliákban gazdagok, mégis alacsony a kalóriatartalmuk.  

(A fitokemikáliák a növényekben található bioaktív vegyületek, antioxidánsok, amelyek az adott élelmiszerekben speciális védőhatást fejtenek ki – az élelmiszer egyéb komponenseivel való kölcsönhatásban. A legismertebb fitokemikáliák a flavonoidok, a fitoösztrogének és a glükozinolátok. A káposztafélék ez utóbbi anyagban bővelkednek.)

Ugyanakkor a bostoni Tuft University kutatói arra figyelmeztetnek, hogy az eredményekből nem lehet azt az egyértelmű következtetést levonni, hogy ha a káposztaféléket beillesztjük az étrendünkbe, az mindenképpen csökkenteni fogja a szív-érrendszeri betegségek rizikóját. 


Javul a szívelégtelenség a fekete csokoládé hatására

2020. június 25.

Fotó: pixabay.com

A fekete csokoládé újabb gyógyhatását mutatta ki egy nemzetközi tanulmány: a szívelégtelenség kezelését is segíti a kedvelt édesség.

Az étcsokoládé a legősibb gyógyszerek közé tartozik, és az utóbbi években kiterjedt vizsgálatok megerősítették vérnyomáscsökkentő hatását idősebb felnőtteken és köhögés elleni tulajdonságát gyermekeken is.

Fekete csokoládé a a keringéses betegségekre

Andreas J. Flammer svájci kutató vezette azt a 15-tagú nemzetközi munkacsoportot, amelyik a keringési elégtelenségben szenvedő betegek gyógyítására használta a fekete csokoládét. A tanulmányt az European Heart Journal közölte.

A kardiológiai rendkívüli fejlődése miatt mind több a szívelégtelenség esetek száma. A régebbi gyógyítási módszerek mellett sok heveny szívinfarktus miatt ellátásra szoruló beteg a szívroham korai szakában meghalt. Ma ezeket általában sikerül megmenteni, de a szívizom ereje, teljesítménye csökken és gyakran keringési elégtelenség alakul ki.

Egyik csoport álcsokit, a másik 70 %-os csokoládét kapott

A kutatók húsz önként jelentkező beteget vizsgáltak. Ezek enyhe szívelégtelenségben szenvedtek és a jelenlegi optimális gyógyszerelésben részesültek. A megfigyelési idő során véletlenszerű elrendezésben a csoport egyik fele kezdetben napi négy dekagramm 70 százalékos töménységű étcsokoládét evett, a másik csoport ugyanolyan súlyú és megkülönbözhetetlen külsejű, ugyanolyan édes “álcsoki” szeletet kapott, amelyben semmi nem volt a kakaóbab biológiailag kedvező flavanol anyagaiból.

Ez volt a rövid vizsgálat, majd következett az egyhónapos tanulmány, amelynek során a résztvevők a csokoládéból vagy az álcsokoládéból naponta két szeletet ettek meg, ez napi nyolc gramm csokoládénak felelt meg. A valódi csokoládét és az azonos küllemű kontrollszeleteket a világ legnagyobb élelmiszeripari csoportja a vizsgálathoz külön készítette.


3 táplálkozási hiba, ami miatt nem fogysz le!

2020. június 19.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy úgy vélik, csak sporttal, vagy csak szigorú diétával szembeszállhatnak a plusz kg - uk ellen. Pedig ez nem így van. Az egyoldalúan folytatott, túl szigorú diéta sport, mozgás nélkül és a túl sok sport diéta nélkül mit sem ér.  

Diéta és edzés

Aki nem táplálkozik megfelelően és kielégítően, tehát nem biztosítja szervezete számára a megfelelő tápanyagok mennyiségét, annak raktárai hamar kimerülhetnek, és az illető enerválttá, rosszkedvűvé válik; valamint legyengül az immunrendszere, könnyebben betegszik meg, a nagy fogyás esetén pedig bőre is megereszkedhet. 

Aki csak túl sok sporttal próbál lefogyni, és mellette nem változtat rossz táplálkozási szokásain, veszélyezteti magát azzal, hogy szervezetét túlterheli. Mindet a szívet, mind a tüdőt komoly munkára készteti, valamint fokozott igénybevétellel terheli csontjait, izületeit, melyeket sérülésveszélynek tesz ki.   

Mindkét program hosszabb távon való űzése igen kockázatos és veszélyes, ezért tanácsolt a speciális egyéni diéta és edzésterv kialakítása, ezek egyszerre való végrehajtása, és  életmódváltás személyre szabottan.

A három alapvető táplálkozási hiba

I. Kevés kalória bevitel: az egyén nem viszi be a számára megfelelő mennyiségű kalória mennyiséget, ami sokszor még a napi alapanyagcsere mennyiségének sem felel meg. Ennek több következménye is lehet: lassú anyagcsere, lelassult életfolyamatok, szervkárosodások, melyek megakadályozzák a fogyást.

Emellett az illető nem juttat be szervezetébe elegendő vitamint, ásványi anyagot, fehérjét, szénhidrátot, zsírt, rostot.

2. Rendszertelenség: Segítség rendszerességgel! Étkezésünkben alakítsunk ki némi rendszerességet. Mindig legyen például idő a főétkezésekre. Ne együnk össze - vissza, rohanva, itt -ott, innen -onnan bekapkodva valamit. Törekedjünk a napi 3 fő étkezésre!


Egészséges ételek miatt is rosszul érezheti magát

2020. június 19.

Fotó: gettyimages.com

A zab kiváló rostforrás, a dió esszenciális zsírsavakban gazdag, a mandulakiváló E-vitamin, magnézium és kalcium forrás, a paradicsomban található likopin pedig erős antioxidáns. Fogyasztásuk kapcsán azonban sokan mégis kellemetlen, tavaszi fáradtsághoz is hasonló tünetekről számolnak be.

Mi a nikkel allergia szindróma?

Hazánkban a lakosság 30 százaléka szenved a nikkel allergia tüneteitől, közöttük is különösen magas, mintegy 80-90 százalék a nők aránya. A nikkel allergia tüneteit számos, a hétköznapok során is használt eszközzel történő érintkezés is kiválthatja. Nikkelt tartalmazhatnak például nem csak egyes ékszerek, de övcsatok, rozsdamentes acélból készült tárgyak, pénzérmék, sőt akár a szemüvegkeretek és egyes kozmetikumok pl. szemhéjtus, vagy hajfesték is. Kevesen tudják, hogy a nikkel allergia nem csak bőrtüneteket okozhat – hívja fel a figyelmet dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. Létezik egy, a nikkel allergiás betegeken jelentkező, általános tüneteket okozó „Nikkel allergia szindróma”. Ez a tünetcsoport, amelyre jellemző lehet a hirtelen megjelenő kiterjedt csalánkiütés, kiterjedt ekcéma, sajátságosan bőrérintkezés nélkül alakul ki.

Milyen tüneteket okoz?
A tünetek ebben az időszakban könnyen összetéveszthetők a „tavaszi fáradtság” okozta panaszokkal, mivel a nikkel allergia is okozhat fejfájást, fáradékonyságot, vérszegénységet. Amennyiben a felsorolt tünetek mellett hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, étkezést követő fulladás, hasmenés, székrekedés is jelentkezik, mindenképpen gondolnunk kell nikkel allergiára is. Ez esetben ugyanis a tünetek okozója az étkezéssel bevitt nikkel, amely a tápcsatornából felszívódva hoz létre általános allergiás tüneteket.

Számos, egyébként egészséges élelmiszer nikkel tartalma magas.


Piros csodák: Meggyszörp, rumos meggy, meggylekvár

2020. június 17.

A nyár egyik legkedveltebb és leginkább bővelkedő gyümölcse a meggy. Több fajtája van , ismerünk édesebb, nagyobb szemű, de savanykásabb ízeket ettől a gyümölcstől. Természetesen a fáról leszedve azonnal befalva a legízletesebb. De gondolnunk kell a cudarabb időkre is. Tegyük el a nyár ízeit! Készítsünk, befőttet, szörpöt pofon egyszerűen!  

Meggyszörp
A megyszörpöhöz a cigánymeggy a legjobb, ami apró, de fekete és a legzamatosabb. A meggyszemecskéket előszőr ki kell válogatni, hogy ne kerüljenek férges részek hozzánk, majd, meg kell mosni, majd magostól összenyomni és másnapig lefedve állni kell hagyni. Másnap a levét lecsorgatni és minden literéhez 80 deka cukrot téve 20 percig fõzni. Kihülés után üvegekbe töltjük és ledugaszoljuk.

Rumos meggy szárastól
2 kg meggy (szárastól), fél kg cukor, fél liter rum.
A nem túlérett meggyet megmosni beletenni az üvegekbe és rászórni a cukrot. rummal leönteni és a spájzba tenni. Desszertek, fagylaltkelyhek díszítésére rendkívül mutatósak a száras meggyszemek.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...838485...295