


Információk, érdekességek
A hűsítő görögdinnye
2020. szeptember 29.
A görögdinnye ellentmondásos növény: meglepő módon a tökfélék családjához tartozik, testvérei az uborka, a cukkini és a – méretben hozzá közelebb álló – tök. Családjában tehát szinte csak zöldségek vannak, a görögdinnyét mégis gyümölcsnek hívjuk.
Továbbá a nevéhez nincs köze sem a görgésnek, sem a görögöknek. A görögdinnye szezonja hagyományosan július elejétől szeptember elejéig tart, de a későn érő típusoknak köszönhetően az ősz első hónapjában is élvezhetjük az ízét. Formára gömbölyű vagy hosszúkás, a hagyományos zöld vagy csíkos héjú fajták mellett vannak sárga héjú és sárga húsú görögdinnyék is. Kevesen tudják, hogy a rózsaszínű dinnyebél már édesre érett lehet, s az élénkpiros szemcsés belső nem mindig jelzi a túlérettséget.
Korábban a nagy (8–10, 8–12 kg átlagtömegű, megnyúlt gömb alakú) termésű szabadföldi fajták voltak divatosak, az 1960-as évektől azokban a kisebb terméseket (4–6 kg átlagtöme gűek) kedveljük. A fogyasztói igények kielégítésére mag nélküli fajtákat is nemesítettek.
Hogyan fogyasztható?
A dinnye minden része felhasználható. A görögdinnye húsát – a sárgadinnyéhez hasonlóan – általában lehűtve, felkockázva, nyersen kínáljuk. Készíthetünk belőle turmixot és jéghideg levest, dinnyés gazpachót. Bóléba szintén kiváló, főleg, ha a gyümölcsbe – darabolás előtt – injekciós tűvel óvatosan rumot vagy vodkát juttatunk.
A kávéfogyasztók koszorúerei “tisztábbak”
2020. szeptember 25.
Napi néhány csésze kávé elfogyasztása segíthet elkerülni a szívbetegség ismert kockázati tényezői közé tartozó érelzáródást.
A Heart című brit orvosi folyóiratban közölt tanulmány készítői több mint 25 ezer férfi és női alkalmazott egészségi állapotát és kávéfogyasztási szokásait vetették össze az alanyok munkahelyi rutinvizsgálataira és önértékelő beszámolóira támaszkodva – adta hírül a BBC News.
A kutatók orvosi képalkotó eljárások alapján vizsgálták az alanyok szívének egészségét, elsősorban a szívkoszorúér-betegségek jeleire koncentrálva.
A szívkoszorúér megbetegedésekor az ér belső falán zsír rakódik le, amely elzáródáshoz vezet.
A szakemberek olyan apró kalciumlerakódások után kutatva elemezték a koszorúerekről készített felvételeket, amelyek a betegség kialakulásának folyamatára utalhatnak. A vizsgált alkalmazottak közül senkinél sem tapasztalták a szívbetegség külső jeleit, de nagyjából minden tizedik alany orvosi felvételein látható kalciumlerakódást észleltek.
A kutatók ezután összevetették az eredményeket az alkalmazottak – bevalláson alapuló – napi kávéfogyasztásával, figyelembe véve olyan, a szívbetegség szempontjából lehetséges kockázati tényezőket, mint a dohányzás, a testmozgás és a családon belül előforduló szívproblémák.
Divatdiéták kritikája – mit mond a szakember?
2020. szeptember 23.
A divat- és sztárdiétáknak töretlen népszerűségük van, mindenki találkozik újabb és újabb praktikákkal, amiktől a felesleges kilók hamar eltűnnek. Legalábbis ezt ígérik cserébe az önsanyargatásért. Azonban gyakran tudományos alapoktól mentesek, csupán híres személyek által kipróbált praktikák, amik a bulvársajtó közreműködésével nagyon gyorsan elterjednek.
Ön elhiszi, hogy a 2 év alatt lassan, alattomosan felszedett 15 kg, ami oly masszívan be van ágyazódva a szervezetbe, 2 hónap alatt biztonsággal és tartósan leadható? |
Mi az a felező diéta?
Olyan étrend, melynél a korábbi étkezéseknek csak a fele mennyiségét szabad elfogyasztani. Fogyás várható, de igen erős elhatározást és akaraterőt kíván.
A hangzatos elnevezésű Hollywood diéta
Napi 3–6 tojás a diéta váza, sovány húsok és halak. Naponta kb. 700 kcal energiát jelent. A túl kis energiabevitelre a szervezet anyagcsere-csökkentéssel reagál, így hosszú távon megakadályozza a fogyást.
A már kevésbé divatos zónadiéta
A sztárok körében még mindig népszerű az úgynevezett zónadiéta, habár Hollywoodban ez már elavultnak tekinthető. Ezeknek az ételeknek a legfontosabb jellemzője az, hogy mindegyikben állandó a „szénhidrát, fehérje, zsírtartalom” arány (40% – 30% – 30%), mely a kutatások szerint az emberi szervezet számára a legkedvezőbb. Ennek ellenére nem javasolt kipróbálni ezt az étrendet. A zónadiéta – bár pontosan szabályozza az adagmennyiségeket – teljesen mellőzi az olyan, szénhidrátokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, mint például a banán, a kukorica vagy a répa.
Laktató uzsonnák iskolakezdésre
2020. szeptember 14.

Adri nehezen mond le a nyár spontán pillanatairól, de megtalálja a szépséget az iskolára való készülődésben is. „A fiaim egyre nagyobbak és egyre önállóbbak. Mégis jó érzés gondoskodni róluk anyaként, kikészíteni a ruhájukat este, saját készítésű uzsonnát csomagolni nekik. Maxi mindenevő, de a kisebbik, Noel válogatós, így tudom, hogy nem mindig elég a példamutatás, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek egészségesebben étkezzenek. Nálam az vált be, hogy a klasszikus gyermek kedvenceknél: a hamburgernél, kakaóscsigánál, pizzánál, a formát megtartom, de az alapanyagokat egészségesebbre cserélem. Például így a nagy mumus, a spenót, leveles tésztába csavarva, már isteni lehet. Ez a fajta kreativitás nálam bevált, általában üresen jön haza az uzsidoboz” – mondta Marton Adrienn. Hozzátette: kedvenc receptjeink bolti változatát szó nélkül elfogyasztják a gyerekek, mégis egészségesebben elkészíthetők otthon.
A bento box igazán praktikus, belefér a szendvics, a keksz és a gyümölcs. Örök favorit a müzliszelet, amit előre el lehet készíteni, s tele van magokkal és energiával, amire nagy szüksége van a fiatal szervezetnek. A szülők gyermekkorát idéző kakaós csiga, bár kalóriadúsabb, viszont annál hálásabbak érte az iskolások, és persze a többi családtag is.
Daganatot okozhat a sütéskor keletkező akrilamid
2020. szeptember 09.
Rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet a sütéskor keletkező akrilamid nagy dózisú, tartós fogyasztása – hívta fel a figyelmet Erdélyi Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.
A megelőzésnek a változatos étrend a kulcsa. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a felnőttek akrilamid-fogyasztásának legnagyobb részét sültburgonya, kávé, kenyér és keksz teszi ki.
Egy étel akrilamid-tartalma a sütési időtől is függ, vagyis egy három percig pirított kenyérnek kevesebb a károsanyag-tartalma, mint egy hat percig pirítottnak.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...838485...300