Információk, érdekességek

Divatdiéták kritikája – mit mond a szakember?

2020. szeptember 23.

A fotó illusztráció: pixabay.com

A divat- és sztárdiétáknak töretlen népszerűségük van, mindenki találkozik újabb és újabb praktikákkal, amiktől a felesleges kilók hamar eltűnnek. Legalábbis ezt ígérik cserébe az önsanyargatásért. Azonban gyakran tudományos alapoktól mentesek, csupán híres személyek által kipróbált praktikák, amik a bulvársajtó közreműködésével nagyon gyorsan elterjednek.

Ön elhiszi, hogy a 2 év alatt lassan, alattomosan felszedett 15 kg, ami oly masszívan be van ágyazódva a szervezetbe, 2 hónap alatt biztonsággal és tartósan leadható?

Mi az a felező diéta?

Olyan étrend, melynél a korábbi étkezéseknek csak a fele mennyiségét szabad elfogyasztani. Fogyás várható, de igen erős elhatározást és akaraterőt kíván.

A hangzatos elnevezésű Hollywood diéta

Napi 3–6 tojás a diéta váza, sovány húsok és halak. Naponta kb. 700 kcal energiát jelent. A túl kis energiabevitelre a szervezet anyagcsere-csökkentéssel reagál, így hosszú távon megakadályozza a fogyást.

A már kevésbé divatos zónadiéta

A sztárok körében még mindig népszerű az úgynevezett zónadiéta, habár Hollywoodban ez már elavultnak tekinthető. Ezeknek az ételeknek a legfontosabb jellemzője az, hogy mindegyikben állandó a „szénhidrát, fehérje, zsírtartalom” arány (40% – 30% – 30%), mely a kutatások szerint az emberi szervezet számára a legkedvezőbb. Ennek ellenére nem javasolt kipróbálni ezt az étrendet. A zónadiéta – bár pontosan szabályozza az adagmennyiségeket – teljesen mellőzi az olyan, szénhidrátokban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, mint például a banán, a kukorica vagy a répa.


Laktató uzsonnák iskolakezdésre

2020. szeptember 14.

A hosszúra nyúlt szünet után ismét becsöngetnek az osztálytermekbe, így újra felmerül a kérdés: mi kerüljön az uzsonnás dobozba. Marton Adrienn gasztroműsorvezető egyedi recepteket gyűjtött egy csokorba, hogy ezzel is segítse a szülőket.

Adri nehezen mond le a nyár spontán pillanatairól, de megtalálja a szépséget az iskolára való készülődésben is. „A fiaim egyre nagyobbak és egyre önállóbbak. Mégis jó érzés gondoskodni róluk anyaként, kikészíteni a ruhájukat este, saját készítésű uzsonnát csomagolni nekik. Maxi mindenevő, de a kisebbik, Noel válogatós, így tudom, hogy nem mindig elég a példamutatás, ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek egészségesebben étkezzenek. Nálam az vált be, hogy a klasszikus gyermek kedvenceknél: a hamburgernél, kakaóscsigánál, pizzánál, a formát megtartom, de az alapanyagokat egészségesebbre cserélem. Például így a nagy mumus, a spenót, leveles tésztába csavarva, már isteni lehet. Ez a fajta kreativitás nálam bevált, általában üresen jön haza az uzsidoboz” – mondta Marton Adrienn. Hozzátette: kedvenc receptjeink bolti változatát szó nélkül elfogyasztják a gyerekek, mégis egészségesebben elkészíthetők otthon.

A bento box igazán praktikus, belefér a szendvics, a keksz és a gyümölcs. Örök favorit a müzliszelet, amit előre el lehet készíteni, s tele van magokkal és energiával, amire nagy szüksége van a fiatal szervezetnek. A szülők gyermekkorát idéző kakaós csiga, bár kalóriadúsabb, viszont annál hálásabbak érte az iskolások, és persze a többi családtag is.


Daganatot okozhat a sütéskor keletkező akrilamid

2020. szeptember 09.

Fotó: pixabay.com

 

Rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet a sütéskor keletkező akrilamid nagy dózisú, tartós fogyasztása – hívta fel a figyelmet Erdélyi Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

 

A megelőzésnek a változatos étrend a kulcsa. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a felnőttek akrilamid-fogyasztásának legnagyobb részét sültburgonya, kávé, kenyér és keksz teszi ki.

 

Egy étel akrilamid-tartalma a sütési időtől is függ, vagyis egy három percig pirított kenyérnek kevesebb a károsanyag-tartalma, mint egy hat percig pirítottnak.


Hogyan főzzünk remek főzeléket?

2020. szeptember 07.

Fotó: gettyimages.com

A főzelék sűrítése gyakran nem sikerül tökéletesen, hol szinte megáll a fakanál a habart vagy rántással készített ételben, hol pedig jobban hasonlít egy zöldséglevesre, olyan hígra sikerül.

Bár a zöldség alapú egytálétel nem magyar találmány, ahogyan mi a főzeléket készítjük, úgy nem készíti senki. A rántással sűrített főzelék a 19. században jelent meg, azóta számtalan receptet és fortélyt ismerhettünk meg. A főzelék – bár első látásra egyszerű ételnek látszik – okozhat meglepetéseket, hiszen még a gyakorlott háziasszonyokon is kifoghat a sűrítés.

Főzelék finomra hangolva

A főzelék sűrítése gyakran nem sikerül tökéletesen, hol szinte megáll a fakanál a habart vagy rántással készített ételben, hol pedig jobban hasonlít egy zöldséglevesre, olyan hígra sikerül. A tökéletes állagot nehéz elérni, a próbálkozások közepette előfordul, hogy a rántással túl sok zsiradék vagy liszt kerül az ételbe, így elveszti egészséges mivoltát.

Főzelék, de hogyan?
1.    Ha hagyományosan magyar rántással sűrítjük be a főzelékeket, akkor zsírt vagy olajat hevítünk fel, liszttel és pirospaprikával keverjük, fokhagymával vagy vöröshagymával ízesítjük.
2.    Ha habarással készítjük, akkor tejjel vagy tejföllel kevert lisztet adunk a zöldségekhez.

A karantén alatt a gyerekek 40 százaléka többet evett

2020. szeptember 05.

Shot of smiling children having fun while eating spaghetti with tomato sauce in the kitchen at home.

A karanténidőszak alatt a gyerekek 40 százaléka többet evett a megszokottnál és 1-2 kilogramm plusz súlyt szedett magára – ismertette Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége felmérésének eredményét a szervezet elnöke.

A 400 gyermek bevonásával készített felméréssel kapcsolatban elmondta: a karanténidőszak speciális változást hozott a családok életében, elsősorban az otthoni tanulással, ami miatt jelentősen, 4-6 órával nőtt meg a képernyő előtt töltött idő. A bezártsággal jelentősen csökkent a szabadtéren eltöltött idő, a szabadidős tevékenység nagy része a szobára korlátozódott.

Ugyanakkor a szülők többet “kísérleteztek” a konyhában, többet főztek és új, egészséges recepteket próbáltak ki. A karanténidőszak alatt a gyerekek harmada fogyasztott főtt ételt, amit otthon a család készített. A felmérés szerint sokan nassoltak, ettek unalmukban is.

A kevesebb mozgás és a több evés pedig azt hozta magával, hogy a gyerekek 40 százalékánál átlagosan 1-2 kilogramm súlygyarapodás figyelhető meg.

Ez – figyelembe véve, hogy rövid, két-három hónap alatt történt – jelentősnek tekinthető – tette hozzá a szakember. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a felmérésből kiolvasható fontos tanulságokra oda kell figyelni a második hullám alatt is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...798081...295