Információk, érdekességek

Hogyan növeljük a növényi alapú táplálékok arányát étrendünkben?

2021. május 31.

Fotó: pixabay.com

Ennek megoldása természetesen nem korlátozódik csupán a hús csökkentésére. A kiegyensúlyozott flexitáriánus étrendben központi helyet kell biztosítani a megfelelő minőségű, növényi tápanyag- és fehérjeforrásoknak, a lehető legnagyobb mértékben variálva azokat.  Íme néhány javaslat hozzá:

Gabonafélék és hüvelyesek kombinálása

A hús jó minőségű proteinek forrása, melyek többek közt 9 olyan elengedhetetlenül fontos aminosavat tartalmaznak, melyeket szervezetünk nem képes előállítani, így táplálék útján kell bevinni őket. Ha növényi fehérjeforrást keresünk a hús helyettesítésére, a cereáliák és a hüvelyesek bővelkednek ezen aminosavakban. Az előbbiekből hiányzik azonban a lizin nevű esszenciális aminosav, az utóbbiakból a cisztein és a metionin nevű kéntartalmú aminosav, melyek fontos szerepet játszanak a fehérjék felépítésében.

A vegetáriánus menüben elsődleges, hogy ezeket a hatóanyagokat is beiktassuk, így kombinálni célszerű a két növényi táplálékot. Ötleteket meríthetünk a világ minden tájáról származó hagyományos receptekből. Ilyen lehet pl. a lencse dhal: hüvelyesek+rizs (indiai konyha), a kuszkusz hús nélkül: búzadara + csicseriborsó (arab konyha) vagy a mexikói galette: kukoricatortilla + vörös bab stb. Nem szükséges feltétlenül egy étkezésen belül társítani őket, elég a nap folyamán. Pl. délben sárgaborsót, este hajdinát iktassunk be az étrendbe.

Hal, tojás, szója váltakoztatva

A húshoz hasonlóan a tojás és a hal is jó minőségű proteineket, vasat, B12 vitamint tartalmaz – előnyösen lehet velük helyettesíteni a húst, akárcsak a szójával. Ez utóbbi egyike azoknak a ritka hüvelyes növényeknek, melyekben minden alapvetően fontos aminosav megtalálható.

Természetesen az nem kívánatos, és nem is hasznos, hogy minden étkezésnél tojást, halat vagy szóját fogyasszunk hús helyett, a váltogatás viszont nagyon javasolt. Hiszen a tojásban pl. sok a koleszterin, ezért nem tanácsos 7 db-nál többet enni belőle hetente. Ami a halat illeti, a tengeri halak a tenger szennyezésének áldozatai lehetnek (nehézfémeket, higanyt tartalmazhatnak), ezért a nagy halfogyasztó országokban is át kell gondolni a fajtát és a mennyiséget. Hazánkban az édesvízi halak vannak előtérben, de alacsony a lakosság éves halfogyasztása.

Így mindenképp ajánlott növelni a halféleségek számát a menüben: két halétel ajánlott hetente, melyek közül az egyik zsíros hal legyen (a magas omega 3 zsírsav-tartalom miatt). Végezetül: a szója fitoösztrogéneket tartalmaz, ezért naponta csak egy szójakészítmény javasolt (ital, steak, desszert stb. formájában). Minden szempontból variálni kell tehát a hús alternatíváit, de anélkül, hogy bármelyikből is túl sokat fogyasztanánk.


Gyors és egyszerű – Ebédek hétköznapokra

2021. május 28.

Fotó: pixabay.com

Egy kisgyerekkel sok a feladat, ráadásul jön a jó idő is, és ilyenkor több időt töltünk kint a szabadban. Főzni ilyenkor is kell, illetve javasolt, hogy mi főzzünk, de az értékes játékidőből senki sem szeret elvenni. Ilyenkor jönnek jól a finom, és gyors receptek, amik közül most egy édeset és egy sósat választottam.

Zabpelyhes banános palacsinta

Hozzávalók 12 darabhoz: 2 nagyobb banán (130 g kb. darabonként), 2 db M-es tojás (57 g kb.), 40 g apró szemű zabpehely, 40 g vaj a sütéshez.

A banánt kis darabokra törjük, és a tojással együtt habosra turmixoljuk, majd keverjük bele a zabpelyhet.
A turmixolás során levegőt tudunk vinni a masszába, így kissé meg is tud emelkedni a palacsinta, körülbelül úgy, mint az amerikai pan cake (vastagabb tésztájú palacsinta). Egy serpenyőben közepes hőfokra hevítjük a vajat, és egyszerre kb. három, 7-8 cm átmérőjű tésztamasszát öntünk.

Addig sütjük, amíg a széle elkezd pirulni, ekkor egy széles fejű lapáttal megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük.
Önmagában is finom, de egy kis mézzel, porcukorral megszórva desszertnek is kitűnő lehet.


Édes bűnözés okosan: az édesítőszerekről (1.rész)

2021. május 25.

Az édesítőszerek olyan élelmiszer adalékanyagok, amelyeket az élelmiszerek édes ízének kialakítására vagy asztali édesítőszerként használunk.

Ezen belül az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítők (intenzív édesítőszerek) olyan ízesítőszerek, amelyek sokszorosan édesebbek, mint a cukor (szacharóz). Energiatartalmuk grammonként nullától 4 kilokalóriáig terjed, de gyakorlatilag mindegyik intenzív édesítőszer elhanyagolható energiatartalmú, mivel csak nagyon minimális mennyiségben kell alkalmazni az élelmiszerek, ételek édesítéséhez.

Állagukat tekintve találunk por, folyékony, tabletta formájú édesítőszereket.

Felhasználási lehetőségük a teljesség igénye nélkül: háztartásokban italok és ételek ízesítésére, befőttek, lekvárok, savanyúságok készítésére; az élelmiszeriparban a csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélkül előállított termékek: tej- és tejtermékalapú készítmények, pudingporok, gabonamag-alapú desszertek (például müzliszelet, rizses szelet), dzsem, zselé, marmelád, kandírozott gyümölcsök, hozzáadott cukor nélküli rágógumi, édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervek, alkoholmentes sör vagy legfeljebb 1,2%-os (V/V) alkoholtartalmú sör, édes-savanyú halkonzervek vagy félkonzervek, szószok, mártások, mustár, stb.


Diót, mogyorót, s minden jót

2021. május 13.

Csonthéjas gyümölcseink, a dió, a mogyoró, a mandula és a gesztenye. Gazdagok zsírokban és fehérjékben, kicsi a szénhidráttartalmuk, de bőségesen tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Mik ezek?

Nagy energiatartalmú élelmiszerek. Energiájuk 40% feletti olajtartalmuknak tulajdonítható. Zsírösszetételük kedvező – nagyon hasonlít az olívabogyó, és a tengeri halak olajához – zömmel telítetlen esszenciális zsírsavak alkotják, melynek kedvező hatását a jelenlévő magnézium és a jelentős élelmi rosttartalom támogatják.

Fogyasztásukkal, nélkülözhetetlen zsírban oldódó antioxidáns vitaminokhoz jut a szervezet. Viszont a magas zsírtartalom miatt az olajos magvak avasodásra, magas páratartalmú meleg helyen tárolva penészedésre hajlamosak. Ezért lehetőleg frissen feltörve fogyasszuk őket, és a maradékot hűtőszekrényben tárolhatjuk.

A hazai terméket válasszuk, a trópusi országokból érkező és szabad szemmel nem látható avas, penészes termékek májrákot okozó vegyületeket (aflatoxint) tartalmazhatnak.

A magbélben lévő fehérjék mennyiségi és minőségi szempontból vetekszenek a húsokkal és a hüvelyesekkel. Tény, hogy nem teljes értékűek, de gabonafélékkel, hüvelyesekkel jól kiegészíthetők. Héjas gyümölcseink egész évben rendelkezésre állnak.

A reformkonyha értékes alapanyagai, olyannyira, hogy mindenkinek ajánlott naponta 10–15 szem mandulát vagy mogyorót, illetve 2-3 dióbelet enni.

Gyerekeknek csak óvatosan az olajos magvakkal!

A babák étkezésébe az olajos magvakat 8–10 hónapos kortól lehet bevezetni. Hároméves korig (a félrenyelés, a leszippantás veszélye miatt) a gyerekek csak darált vagy aprított formában fogyaszthatják. A félrenyelés fulladást okozhat. A nagyobb gyerek is csak nyugalmi állapotban, és felnőtt jelenlétében rágcsálhatja.

Diófélék

A dió (paradió, kesudió, fenyőmandula) olajos magva – a dióbél – ízletes, nagy energiatartalmú, közkedvelt és gyógyító finomság. Élettani hatású zsírokat (60%), értékes fehérjéket, sokféle vitamint (A-, B-, C-, E-vitamin, folsav), ásványi anyagot (kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas, cink stb.) és rostanyagot tartalmaz. Esszenciális zsírsavjai között az ómega-3 is megtalálható, mely létfontosságú a szervezet számára, viszont előállítani azt nem tudja. Bőséges kalcium- és foszfortartalma segíti a gyermekek csontjainak az erősödését. Serkenti a vérképzést, erősíti az idegeket, fokozza a szellemi tevékenységet, méregtelenít, erősít. Jót tesz a termékenységnek, a hormonháztartásnak, segíti az emésztőszervek munkáját és mérsékelt mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér koleszterinszintjét. A természetgyógyászok használják parazitaölő, féreghajtó vértisztító, és rákellenes hatását is.

Vásárláskor válasszuk a nagy szemű aranysárga fajtát, melynek héja vékony, könnyen törik. A már feltört dió gyorsan avasodik és penészesedik. Az ép szemű dió száraz, hűvös helyen tárolva 1 évig, a dióbél hűtőben szintén 1 évig, szobahőmérsékleten csak 1 hónapig őrzi meg zamatát és beltartalmi értékét.


Csokoládé: táblás boldogság?

2021. május 11.

Fotó: pixabay.com

A köztudatban az a nézet terjedt el, hogy jellegzetes, édes íze mellett ez a nasi „boldogsághormonokat” is termel a szervezetben. De mi ez a hormon, és egyáltalán, létezik-e a tudományos szakirodalom szerint? A válasz erre kissé összetettebb egy névnél és egy igen vagy nem szónál.

Talán kevés olyan étel született a világon, amely akkora rajongótábort tudhatna magáénak, mint a csokoládé. Az apró gyerektől a nyugdíjas korosztályig szinte mindenki szívesen fogyaszt olykor-olykor egy kocka, szelet vagy tábla csokit. A csokoládé egy bonyolult étel, köszönhetően az alapjául szolgáló kakaóbab különböző származási helyének, pörkölési intenzitásának, a végtermék változatos öszszetételének, ízének, illatának, alakjának és konzisztenciájának.

Talán épp ezért született megannyi teória arról, miért tesz boldoggá a csokoládé. Ezek közül az egyszerűbbek a csokoládé cukortartalmának, kellemes, omlós állagának, jellegzetes ízének, az ételhez társított pozitív reakciónak vagy a jó emlékeknek tudják be azt, ha valaki jobb kedvre derül egy szelet csokoládétól. Ezek az elméletek azonban önmagukban még nem teljesek, hiszen ezen tulajdonságok sok más desszertre is igazak, a csokoládé viszont mégis kiemelkedő módon kapcsolódik a jó közérzethez.

A kakaóbab tartalomanyagai és a feldolgozás során a csokoládéba kerülő egyéb anyagok komplex módon alakítják ki az elfogyasztott termék hatását.

A kakaó és csokoládé hangulatra gyakorolt hatásához kétségkívül hozzájárul a koffein és a teobromin. Míg azonban a koffein idegrendszeri stimuláló és hangulatjavító hatását humán vizsgálatok is igazolják, addig a teobromin önmagában kevéssé vizsgált. Bár e két anyag együttes, pozitív hatására is utalnak eredmények, nem elhanyagolhatók a kakaó flavonoid típusú anyagai, amelyeknek szellemi teljesítményt és közérzetet javító hatását is többen vizsgálták, sikerrel.

Ezen anyagok ugyanis mind az enyhe mentális zavarral küzdő, mind az egészséges alanyok teljesítményét javították (feltehetőleg az agyi keringés serkentése révén), ráadásul több kísérleti elrendezésben is kimutatható volt hangulatjavító hatásuk. Érdekesség azonban, hogy ezt a hatást leginkább akkor fejtették ki, ha a vizsgált személy eleve kimerült, frusztrált vagy lehangolt volt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...757677...300