Információk, érdekességek

Ötletek fogyáshoz, koplalás nélkül

2022. április 19.

Fotó: gettyimages.com

Ahhoz, hogy optimalizáljuk erőfeszítéseinket, melyek az éhségérzet csökkentésére, így a túlzott ételfogyasztás, ill. nassolás elkerülésére irányulnak, vessük be magunkat, és ragadjunk meg néhány egyszerű, ámde szuper hatékony ötletet!

1. Ne koplaljunk, együnk elegendő mennyiséget!

Ha megvonjuk magunktól (főként kedvelt) ételeinket, a legjobb módja annak, hogy előidézzük a farkaséhséget a főétkezések között, és nassoljunk! Egy ötlet az éhség csillapításához: bőven fogyaszthatunk „zero kalóriás” tésztából, pld. a még kevéssé ismert, gluténmentes shirataki spagettiből, mely különleges tofuból készül. Kb. 8 cal-t tartalmaz 100 grammja, mégis laktató, enyhíti az éhséget. Hiszen vízben oldódó növényi rostjainak köszönhetően telítettségérzést okoz, fogyasztása után több órán át nem leszünk éhesek. Vegetáriánus ételt is készíthetünk belőle, és mivel nem tartalmaz cukrot, diétához is ideális.

2. „A rost”, mely csillapítja az éhséget

A glükomannán rostot még nem ismerjük eléggé: a konjak (ördögnyelv) gyökérből vonják ki, és éhségcsökkentő hatását japán kutatók fedezték fel az 1970-es évek közepén. Elősegíti a fogyást, mert telítettség érzetet kelt a gyomorban, amikor vízzel érintkezik, rendkívüli abszorbciós képessége folytán (súlyának sokszorosát is fel tudja szívni a vízből). Ételsűrítésre használják, de étrend-kiegészítőként is alkalmazzák, bőséges folyadékbevitel mellett. Félórával étkezés előtt elegendő belőle 3 gr naponta.

3. Fókuszban a menta és az édesgyökér

Kedvünk van „valami jót” fogyasztani, bár nem szeretnénk hízni? Először mérjük fel, hogy valóban éhesek vagyunk-e, és miért van szükségünk az evésre. Ha nem igazán tudjuk megindokolni ezt a vágyat, egy hatékony ötlet a nassolás elkerülésére: mossunk fogat mentolos fogkrémmel, majd készítsünk menta- vagy édesgyökér teát. Az édesgyökérből kivont glabridin nevű flavonoid gyorsítja a zsírégetés folyamatát a szervezetünkben, így testsúlycsökkentő hatása nem elhanyagolható. Megakadályozza a máj elzsírosodását is.

4. Ne hagyjunk ki étkezést!

Ha nem rendszeresen étkezünk, mert nincs időnk egy-egy főétkezésre, sokkal nagyobb a kísértés a sós-édes ropogtatnivalók fogyasztására. És ha a következő étkezésig nassolgatunk, azt kockáztatjuk, hogy egyre gyorsabban és többet eszünk bizonyos hizlaló, egészségtelen finomságokból. Sokkal többet ér, ha „táplálkozási irányt változtatunk”, és apróra vágott gyümölcsöt, vagy sárgarépa-, ill. egyéb zöldség-rudacskát ropogtatunk. A rendszeresen, adott időben fogyasztott menünk pedig kiegyensúlyozott étrendet tükrözzön.


Íme, a 8 legjobb élelmiszer ízületi gyulladás esetén

2022. április 18.

Több érintett megfigyelhette már, hogy bizonyos ételek, étrend képes csökkenteni az ízületi gyulladás tüneteit. Szarka Dorottya, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa az erre vonatkozó kutatási eredményekről beszélt.

A középkorúaknál és az idősebbeknél az ízületi fájdalom leggyakoribb oka az ízületek kopása és az ízületi gyulladás. A gyulladások rendkívül sok kórkép kapcsán felmerülhetnek, így feltétlenül szakorvosnak kell diagnózist felállítania. A jellemző tünetek iránymutatóak lehetnek, mint például a fájdalom, a duzzanat, esetleg a mozgáskorlátozottság, a bőrpír, láz, levertség, étvágytalanság.

A laborvizsgálatok is hamar jelezhetik a gyulladást, de elképzelhető, hogy szükségessé válik ultrahang, röntgen, CT vagy MRI vizsgálat. Az elsődleges lépés azonban természetesen a szakorvos felkeresése, a pontos diagnózis felállítása és a terápia elrendelése.

Az Arthritis Foundation szerint az orvosi kezelés természetes kiegészítője lehet az étrend. Bár nincs kimondottan ízületi gyulladást gyógyító táplálkozás, bizonyos élelmiszerek gyulladáscsökkentő hatása jótékonyan hat a kínzó tünetek ellen.

Ennek szellemében három fő szabályt érdemes szem előtt tartani:
– Csökkenteni kell a gyulladást
A kiegyensúlyozott étrend lassíthatja, megelőzheti az ízületek károsodását. Ebből a szempontból kiemelkedő az antioxidánsok szerepe, beleérve az A-, C- és E-vitamint.
– Redukálni kell a koleszterinszintet
Az ízületi gyulladással élők gyakran magas koleszterinszinttel is küzdenek, és az utóbbi csökkentése pozitívan hat a gyulladásra is.
– Fenn kell tartani, vissza kell állítani a normál testsúlyt
A túlsúly extra terhet helyez az ízületekre, ráadásul a gyulladás fennmaradásához is hozzájárul. Nyilvánvaló, hogy egy megfelelően összeállított étrend (és nem fogyókúra!) a legfontosabb eszköz a tartós fogyáshoz.

A 8 legjobb élelmiszer ízületi gyulladás esetén

1. Olajos halak
A tengeri halak, azok közül is a zsírosabb példányok, rengeteg egészséges omega-3 zsírsavat tartalmaznak, amelynek gyulladáscsökkentő hatása jelentős az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítésében. Ezért hetente legalább egyszer érdemes szardíniát, makrélát, tonhalat, lazacot fogyasztani. Aki végképp nem tud a halakkal megbarátkozni, omega-3 forrásként válasszon chia magot, lenmagot vagy olaját és dióféléket.

2. Olajak
Az extra szűz olívaolajnak különösen magas a polifenol tartalma, ami nem csak a koleszterinszintre hat kedvezően, de a gyulladásokat is képes visszaszorítani. E tekintetben az avokádó és a sáfrányos szeklice olaj is jó választás. Jótékony hatásukat azonban főként hőkezeletlenül, pl. salátákra csepegtetve képesek kifejteni!

3. Tejtermékek
A tej, a joghurt, a sajt gazdag kalciumban és D-vitaminban, ami hozzájárul a csontok egészségéhez, közvetve pedig a teljes mozgásszervrendszer egészségére is kihat. Ugyanakkor a tejtermékek fehérje tartalma segít az izomépítésben is. Súlyproblémák esetén az alacsony zsírtartalmú változatokat érdemes választani.

4. Zöld leveles zöldségek
A spenót, a kelkáposzta, a mángold, a salátafélék gazdagok klorofillban, antioxidánsokban és fitokemikáliákban, amelyek segítenek a fertőzések elleni küzdelemben, a gyulladáscsökkentésben és erősítik az immunrendszert.


Ezeket ne egye húsvétkor!

2022. április 17.

Fotó: 123rf.com

Lassan elkezdjük összeállítani az ünnepi menüsort és beszerezni a főzéshez szükséges alapanyagokat. A tervezés során azt is tartsuk szem előtt, hogy hisztamin intolerancia esetén a füstölt húsok, sonkák mellett a csokitojás és a kalács is kellemetlen tüneteket okozhat.

Jelen van a szervezetünkben

A hisztamin egy olyan molekula, ami egyes sejtekben (hízósejt, eozinofil sejt, bazofil sejt) tárolódik, onnan külső hatásra felszabadul. Ilyen sejtek az egész szervezetben elszórtan helyezkednek el, a hisztamin receptorok pedig a bőrben, bélrendszerben, légutakban, keringésben, vérképző szervekben, sőt még az idegrendszerben is megtalálhatóak – mondta el dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Ez azt jelenti, hogy ezeken a helyeken képes hatást kifejteni, vagy – ahogyan mi érzékeljük – tüneteket okozni.

A hisztamin okozza a jól ismert allergiás tüneteket is

Allergiás folyamatokban a felszabaduló hisztamin révén alakulnak ki a csalánkiütések, a hörgőszűkület az asztmásokban, az orrfolyás a szénanáthásokban. Különböző módon az erek, a bél és az idegrendszer is reagál erre az anyagra. A tünetek kezelésére antihisztamint szoktak adni az orvosok. Ezek a készítmények meggátolják, hogy a hisztamin a receptorokhoz kötődhessen, ezáltal lecsökken a hisztamin hatása és ezzel együtt a tüneteink is.

Három okból is magasabb lehet a hisztaminszint a szervezetben

eeNemcsak a szervezetben termelődik és szabadul fel a hisztamin, hanem kívülről is be lehet vinni: egyes ételeknek magas a hisztamintartalma, vagy éppen a hisztamintermelést, -felszabadulást segítik, fokozzák a szervezetben. Léteznek olyan ételek, ill. gyógyszerek is, amik a hisztamin lebontását akadályozzák meg. Egy másik speciális eset, amikor már eleve, maga a hisztaminbontóenzim szintje nagyon alacsony a szervezetben és ez okozza az allergiás jellegű tüneteket. Ezt nevezzük hisztamin érzékenységnek, vagy hisztamin intoleranciának.

Milyen tünetekből ismerhetjük fel?

A magas hisztamintartalmú ételek, italok fogyasztásakor hirtelen kipirulás észlelhető. Ezt különösen pezsgő ivása után pár perccel lehet gyakrabban észlelni, mivel a pezsgőnek nagyon magas a hisztamintartalma. Jelentkezhet orrfolyás, tüsszögés, könnyezés, köhögés, sípoló légzés, de ha a bélben levő enzim hiányzik, vagy csökkent az aktivitása, akkor hasi görcsök, hirtelen jelentkező laza széklet, hasmenés is jellemezheti. A migrénes panaszoknak (csokoládé, sajt után) is lehet ez az oka, emellett szívdobogást is okozhat.


Jó még ez a tojás? Vajon mikor vettem?

2022. április 16.

Fotó: pixabay.com

 

Ismerős kérdések, ugye? Egy egyszerű tippel ellenőrizheted a tojás frissességét, és rengeteg bosszúságtól megkímélheted magad.

Nincs más teendőd, mint fogni egy pohár vizet, és beletenni a tojást. Ennyi. Ha teljesen lesüllyed, és az oldalára fordul, akkor még friss. Ha lesüllyed, de állva marad, akkor még bátran megeheted, de ha a pohár tetején marad, akkor dobd ki inkább!

A tojás általában 3-5 hétig tartható el a hűtőben. A héja tele van apró lyukakkal, amin a levegő bejut, így minél régebbi a tojás, annál több levegő jutott a héj belsejébe, és lebegni fog. Egyszerű. De miért is?

A legjobb minőségű hűtőszekrényekben megfelelő a páratartalom, hogy az élelmiszerek sokáig frissek maradjanak.


Fogyókúra okosan - mire kell odafigyelni?

2022. április 12.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Az önkontroll és az elszántság elengedhetetlenek, ha le akarunk fogyni, és még inkább, ha azt szeretnénk, hogy az tartós is legyen. Sajnos azonban rendkívül gyakran előfordul, hogy idő előtt feladjuk, aztán azzal nyugtatgatjuk magunkat, hogy "Ó, hát nekem ilyen a testalkatom.". A vereségünk valódi oka azonban sokszor az, hogy a hirtelen fellángolás hevében a lehető legrövidebb idő alatt szeretnénk óriási, szemmel látható változást elérni, majd az ebbéli csalódás következtében, az apróbb sikereket figyelmen kívül hagyva inkább visszatérünk korábbi életmódunkhoz.  

Ez pedig a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk. A sikeres fogyás ugyanis nem csak az étrendünkön, vagy az edzések számán, sokkal inkább a szemléletmódunkon múlik. De akkor min változtassunk pontosan? Melyek azok a tipikus hibák, amiket elkövethetünk?

Az ételmegvonás csak ront a helyzeten

Ha azt vesszük észre a tükörben, hogy megszaporodtak a nem kívánt úszógumik, hajlamosak vagyunk a legszélsőségesebb megoldásokhoz folyamodni, és akár napokig önsanyargatva koplalni. Amellett, hogy ez a lehető legkínzóbb fogyási stratégia, még csak nem is vezet célra. A hirtelen ételmegvonás miatt ugyanis testünk egyre erősebben fogja „követelni” magának a tiltólistára került ételeket. Egy idő után pedig mi magunk is engedni fogunk a kísértésnek, és akarva-akaratlanul visszaváltunk régi étrendünkre.

A koplalás ráadásul azért is veszélyes, mert megnövekszik a „jojó-effektus” kialakulásának kockázata. Ez lényegében azt jelenti, hogy – a folyamatos éhezés hatására – a megvonás előtt fogyasztott étel mennyiségének akár háromszorosát is el fogjuk fogyasztani, és csak még tovább gyarapszik rajtunk a plusz kilók száma és az elkeseredettség. De mi lehet akkor a helyes módszer?

Szélsőséges megoldások helyett vonjunk be szakértőt!

A leghatékonyabb fogyókúrák ritkán mennek egyedül. Mielőtt belevágnánk az önmegtartóztatás időszakába, érdemes dietetikussal konzultálni, és együtt átnézni az addigi étrendünket, hogy kiszűrhessük azokat az ételeket, amelyek mindaddig akadályozták a fogyás folyamatát. Emellett vegyük fel a kapcsolatot egy személyi edzővel, hogy összeállítson számunkra egy személyre szabott edzéstervet, amelyet aztán beiktathatunk a napi rutinunkba. Hidd el, hogy ami eleinte nagyon nehéznek és fárasztónak tűnik az szépen fokozatosan megszokássá fog válni és végül nem jelent már kihívást.

Tévhit, hogy kevesebbet kell ennünk!

Először ugyan meglepő lehet, de tartós súlyvesztést csak akkor érhetünk el, ha naponta legalább 5-6-szor eszünk. Még ha ez először furcsának is tűnik, éhségérzetünket így jóval könnyebb szinten tartani. Az étkezések során mindig ügyeljünk a megfelelő fehérje-, illetve esszenciális zsírsavbevitelre. Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak például a fogyókúrás étrend kötelező elemei. Előbbi az olajos magvakban, a dióban és a halolajban, utóbbi pedig a mandulában, a szójababban, valamint a kesudióban is megtalálható.

Naponta legalább 2-3 féle zöldséget és gyümölcsöt is fogyasszunk, biztosítva ezzel a vitaminforrást szervezetünk számára. A szénhidrát fogyasztásnak azonban szabjunk korlátokat, köztük a finomított fehér cukrot is hagyjuk el fokozatosan, majd idővel akár végleg le is cserélhetjük:

●     nádcukorra,

●     mézre,

●     stevia kivonatra,

●     vagy egyéb bio édesítőszerekre.

A lényeg tehát, hogy sokkal hatékonyabb, ha több alkalommal eszünk kevesebbet, mint kevésszer többet, esetleg kevés alkalommal keveset részben mert az utóbbi esetben annak is fennáll az esélye, hogy a szervezetünk ilyenkor átáll raktározás üzemmódra, ami bizony a zsírképzést jelenti. Emellett a behabzsolt ételek egy része emésztetlenül kerülhet a bélrendszerbe, ezáltal a különféle emésztőrendszeri bántalmak kialakulásának kockázatát is növeljük.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...596061...300