Információk, érdekességek

Hogyan növeljük a növényi alapú táplálékok arányát étrendünkben?

2022. szeptember 16.

Ennek megoldása természetesen nem korlátozódik csupán a hús csökkentésére. A kiegyensúlyozott flexitáriánus étrendben központi helyet kell biztosítani a megfelelő minőségű, növényi tápanyag- és fehérjeforrásoknak, a lehető legnagyobb mértékben variálva azokat.  Íme néhány javaslat hozzá:

Fotó: pixabay.comGabonafélék és hüvelyesek kombinálása

A hús jó minőségű proteinek forrása, melyek többek közt 9 olyan elengedhetetlenül fontos aminosavat tartalmaznak, melyeket szervezetünk nem képes előállítani, így táplálék útján kell bevinni őket. Ha növényi fehérjeforrást keresünk a hús helyettesítésére, a cereáliák és a hüvelyesek bővelkednek ezen aminosavakban. Az előbbiekből hiányzik azonban a lizin nevű esszenciális aminosav, az utóbbiakból a cisztein és a metionin nevű kéntartalmú aminosav, melyek fontos szerepet játszanak a fehérjék felépítésében.

A vegetáriánus menüben elsődleges, hogy ezeket a hatóanyagokat is beiktassuk, így kombinálni célszerű a két növényi táplálékot. Ötleteket meríthetünk a világ minden tájáról származó hagyományos receptekből. Ilyen lehet pl. a lencse dhal: hüvelyesek+rizs (indiai konyha), a kuszkusz hús nélkül: búzadara + csicseriborsó (arab konyha) vagy a mexikói galette: kukoricatortilla + vörös bab stb. Nem szükséges feltétlenül egy étkezésen belül társítani őket, elég a nap folyamán. Pl. délben sárgaborsót, este hajdinát iktassunk be az étrendbe.

Hal, tojás, szója váltakoztatva

A húshoz hasonlóan a tojás és a hal is jó minőségű proteineket, vasat, B12 vitamint tartalmaz – előnyösen lehet velük helyettesíteni a húst, akárcsak a szójával. Ez utóbbi egyike azoknak a ritka hüvelyes növényeknek, melyekben minden alapvetően fontos aminosav megtalálható.

Természetesen az nem kívánatos, és nem is hasznos, hogy minden étkezésnél tojást, halat vagy szóját fogyasszunk hús helyett, a váltogatás viszont nagyon javasolt. Hiszen a tojásban pl. sok a koleszterin, ezért nem tanácsos 7 db-nál többet enni belőle hetente. Ami a halat illeti, a tengeri halak a tenger szennyezésének áldozatai lehetnek (nehézfémeket, higanyt tartalmazhatnak), ezért a nagy halfogyasztó országokban is át kell gondolni a fajtát és a mennyiséget. Hazánkban az édesvízi halak vannak előtérben, de alacsony a lakosság éves halfogyasztása.

Így mindenképp ajánlott növelni a halféleségek számát a menüben: két halétel ajánlott hetente, melyek közül az egyik zsíros hal legyen (a magas omega 3 zsírsav-tartalom miatt). Végezetül: a szója fitoösztrogéneket tartalmaz, ezért naponta csak egy szójakészítmény javasolt (ital, steak, desszert stb. formájában). Minden szempontból variálni kell tehát a hús alternatíváit, de anélkül, hogy bármelyikből is túl sokat fogyasztanánk.

Alkalmanként jó minőségű hús fogyasztása

A flexitarianizmus előnye, hogy viszonylag könnyen válhatunk a követőivé. Pl. egy megoldás, ha vegetáriánus ételeket főzünk/fogyasztunk a hét folyamán és húst a hétvégén. Természetesen gazdaságos is, ha kevesebb, de jó minőségű húst vásárolunk, pl. kisebb gazdaságokban, szabadban tartott állatok húsát, melyek GMO mentes (genetikailag nem módosított) tápot kaptak, és nem kezelték őket antibiotikumokkal.

Ha tehát ezt a diétát választjuk, a hús csak alkalmanként legyen az étrend összetevője, és amikor felhasználjuk, bőségesen tegyünk mellé zöldfélét, valamint egy kevés, keményítő tartalmú élelmiszert.

Mindezekből következően azt is jegyezzük meg, hogy kivéve egyes eseteket (terhes nők, vashiányban szenvedő személyek, növőfélben lévő gyerekek és serdülők vonatkozásában), a hús egyébként nem elengedhetetlen táplálék…


Mitől függ a kávé íze?

2022. augusztus 31.

A fotó forrása: I love coffee / Shutterstock.comAmikor a kávét említjük, első körben legtöbben a forró fekete italra gondolunk - második körben pedig talán egy cappuccinóra, egy lattéra, egy erős presszóra, attól függően, hogy szoktuk inni. Mindenki másképp szereti a kávét, ezért nem tudjuk egy kalap alá venni az összeset. Nagyon eltérőek lehetnek az egyes kávétípusok, és az, hogy milyen az adott kávé, sok mindentől függ: a kávészemek minőségétől kezdve a pörkölésen át az ízesítésig.  

Nem egyformák a kávébabok

Tudjuk, hogy a kávé alapja a kávébab, ez azonban nem csak egyféle lehet. Kávét konkrétan kettő fajtából készítünk, az arabicából és a robustából. Emellett azonban nem mindegy az sem, hogy hol termett az adott kávé, de az is gyakori, hogy keverik a különböző típusokat a jobb íz érdekében. Már maguk a kávészemek is nagyon eltérőek lehetnek tehát, ami eltérő eredményt is jelent. Egy sokszínű kávé webáruház kínálatában többfélét is megtalálhatunk.

A pörkölés fontossága

A következő lépés, ami nagyon meghatározza a kávé által nyújtott ízélményt, az a pörkölés. Pörkölni ugyanis többféleképpen lehet abból a szempontból, hogy lehet változtatni a pörkölés idejét, hőfokát, a nyomást. Ennek megfelelően a kávé lehet végül füstösebb, citrusosabb, eltérő is hatásokat lehet elérni a folyamat változtatásával.

Te hogy szereted?

Mindemellett azt is számításba kell venni, hogy milyen módon készítjük a kávét. Nem mindegy, hogy egy klasszik kotyogósban főzzük le, esetleg a french press technikát alkalmazzuk, vagy egy profibb kávégéppel rendelkezünk. Aztán ott van az ízesítés kérdése: miből mennyit teszünk bele.


Uralkodók ínyencsége: a körte

2022. augusztus 30.

Fotó: pixabay.com

…és a belőle készített tejszínes körtekrémleves. Valóban fejedelmi csemege. Már csupán az íze is elég cégér lenne ennek a mennyei ételnek, de a körte és a belőle készült ételek ezen felül rendkívül egészségesek is!

Süsü odavolt érte, Kormos István hőse, Vackor pedig még a nevét is viseli a körte vadon termő ősének. Tudta, hogy mára a vadkörte veszélyeztetett fajnak számít a világon? Hogy a középkorban csak főzve merték fogyasztani, mert mérgezőnek tartották? Hogy már 3000 éve termesztik, és az első példányokat oltással hozták létre? Hogy a görög mitológiában Tantalosznak, akit örök éhségre és szomjúságra ítéltek az istenek, az a büntetése, hogy a feje fölé lógó, körtétől roskadozó fáról soha ne szakíthasson? Hogy a körtefa fehér virágai a keresztény kultúrkörben Szűz Máriát jelképezik?

A fentieket persze ma már nem biztos, hogy tudjuk. Annyiról azonban tanúskodnak ezek az ismeretmorzsák, hogy a körte mélyen beágyazott gyümölcse a kultúránknak, és kár lenne mellékszereplőként gondolni rá akkor is, amikor asztalaink fogásait tervezgetjük. Az ősz ajándéka, amely hosszú ideig eltartható, így a hideg időkben remek kiegészítője lehet rokonának, az almának, ha egészséges nassolnivalóról vagy alapanyagról van szó.

A körte valóságos elixír! Felsorolni is hosszú jó élettani hatásait. C- és K-vitamin tartalmának, a B6 -vitaminnak, a benne található réznek, káliumnak, vasnak és magnéziumnak, a folsavnak köszönhetően remek fegyver a daganatos betegségek elleni küzdelemben. Mivel az egyik legrostdúsabb gyümölcsünk, rendszeres fogyasztása salaktalanítja a szervezetet, gyorsítja az emésztést, megköti és segít eltávolítani az epesavat. Bárkinek, aki emésztőszervrendszeri problémákkal, epebántalmakkal él, segítő társa lehet a körte. Ráadásul a körte hipoallergén, vagyis a csecsemők kezdő, szilárd táplálékaként is tökéletes választás. Csontritkulás, makula degeneráció, vagy a vércukorszint szabályozása – megoldás: körte.


Vörös áfonya: az egészséges táplálkozásért

2022. augusztus 29.

Jó néhány éve már, hogy a vörös áfonya, ez az apró piros bogyós, Észa-Amerikából származó gyümölcs az egészséges táplálkozás megbecsült összetevője lett.

Az amerikai indiánok annak idejénízesítőként/fűszerként használták a vörös áfonyát, továbbá rájöttek, hogy gyógyírként is szolgál különböző fájdalmakra, sérülésekre, gyomorbántalmakra.

Hatása a húgyúti rendszerre

Az idők folyamán egyre elfogadottabbá vált, hogy a vörös áfonyával megelőzhetők a húgyúti fertőzések és egyéb ilyen jellegű bántalmak. Az utóbbi években azonban ellentmondásos tanulmányok láttak napvilágot a kereskedelemben kapható vörösáfonya-kivonatok, -kapszulák, -táplálék-kiegészítők, -zselék, -gyümölcslék „A” típusú proantocianidin-tartalma mértékéről és hatékonyságáról. Mégis, a gyakorlat azt mutatja, hogy ebből az antioxidánsból napi 36 mg mennyiségtől felfelé már hatásos egy termék. Ha a húgyúti fertőzések terén érintettek vagyunk, és tenni akarunk húgyúti rendszerünk egészségéért, mindenképp érdemes kipróbálni!

Egyébként a tekintetben vizsgálódva, hogy a vörös áfonya gátolja a húgyutakban a baktériumok letapadását, a Francia Urológiai Társaság több tanulmányában rámutatott: ez a hatás pl. a vörösáfonya-lé (koncentrátum) elfogyasztása után 2 órával jelentkezik, és több mint 10 órán át tart, 4 és 6 óra közötti „csúccsal”.

Szerepelhet az előételtől a desszertig mindenben

Nem ajánlott a friss vörös áfonyát mint olyat, fogyasztani, mert savanyú íze miatt sokkal finomabb feldolgozott formában. Pl. vízben főzve, kevés juharsziruppal vagy mézzel édesítve enyhíthetjük a savanyú ízt – kompótnak, lekvárnak, szósznak kiváló. De alapanyagként is sokoldalúan felhasználható.


Időskori étvágycsökkenés

2022. augusztus 21.

Fotó: gettyimages.com

Idősebb korban, számos élettani változás mellett, csökken az étvágy – ez normális jelenség. Hasznos azonban kiemelni a fontosabb okokat, és azok figyelembevételével megfogadni néhány jó tanácsot a kiegyensúlyozott táplálkozás megtartása érdekében.

Az idős emberek kevesebbet esznek, de aggodalomra ad okot, ha úgy gondoljuk, hogy emiatt nem vesznek elég tápanyagot magukhoz, netán az alultápláltság veszélye fenyegeti őket. Amennyiben nem lakunk együtt vele, látogassuk sűrűbben idős hozzátartozónkat, mert velünk biztosan nagyobb kedvvel eszik, visszatérhet a finom ízek iránti vágya. Emellett gondoljunk az étvágygerjesztő tálalásra, és természetesen a jó minőségű ételek, ill. alapanyagok biztosítására az idős személy számára, továbbá az étrend változatossá tételére – ezek mind-mind segítenek az étvágy visszatérésében.

Az édes ízzel együtt járhat a rost, kalcium, vitamin

A cukor, az édes íz vonzása az életkor előrehaladtával nőni szokott. Valójában az ízlelőbimbók száma csökken, és így az idősebb személyeknek, ha édességre vágynak, több cukorra van szükségük az ízérzékelés módosulása miatt. És minthogy a táplálék érzelmi telítettségű, gyakran előfordul, hogy a cukor íze emlékeztet a gyermekkorra, és így vigaszt nyújthat egy elkeseredett embernek. Felvetődik azonban a kérdés, hogy el kell-e fogadnunk, hogy idős hozzátartozóink, közeli ismerőseink emiatt mértéktelenül fogyasszanak nyalánkságokat, süteményt, csokoládét, egyéb édességeket? Erre nemmel felelhetünk, mert időskorban különösen fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás a hiánybetegségek elkerülésére, és így – egyéb okok mellett – az édesség nem lehet túlsúlyban táplálkozási téren.

De összekapcsolható a kellemes a hasznossal – vélik a dietetikusok – például úgy, hogy az édes finomságokba belekeverünk kalciumban, vitaminokban gazdag, vagy rostdús élelmiszereket: tejterméket, gyümölcskompótot, mézet, barna lisztből készült kekszfélét, friss gyümölcsdarabkákat.

Proteinek nem csak a vörös húsban lehetnek

Időskorban gyakran csökken a vörös hús iránti vágy, de ez nem jelenthet komoly problémát a proteinbevitel szempontjából, hiszen fehérje található pl. a szárnyas húsban, halban, hüvelyesekben vagy a tojásban, tejtermékekben is. Ha mi készítünk ilyesmiből ételt az idős személynek, lehetőleg könnyen fogyasztható, pépesebb formát válasszunk, ha esetleg fog- vagy rágási gondok vetődnek fel. Gondoljunk még a zöldséges-húsos tésztafélékre (pl. lasagne) reszelt sajttal beszórva és rásütve, tojással gazdagítva (így a protein és kalcium kettős jótékony hatását érjük el). Hasznos előkészíteni az ételeket egy-egy megfelelő adagban, melyet bármikor elő lehet venni a hűtőből, ha nem jön meg a kedv, vagy nincs erő a főzéshez. Proteintartalmú ételeket egyébként idős személyeknek tanácsosabb ebédre fogyasztani, amikor is a fehérje jobban felszívódik a szervezetben. A vacsora inkább álljon zöldségből, sajtból, gyümölcsből.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...515253...300