


Információk, érdekességek
A pajzsmirigydiéta legfontosabb étrendi javaslatai, fontos mikro- és makrotápanyagok
2025. augusztus 05.
A pajzsmirigy hormontermelését több létfontosságú mikrotápanyag segíti.
A jód kulcsfontosságú a pajzsmirigyhormonok előállításához, hiszen kapcsolódik a tirozinmolekulához, így alkotva meg a pajzsmirigyhormonokat. A trijód-tironin három, míg a tirozin négy jódmolekulát tartalmaz, innen a nevük: T3 és T4 hormon. Az emberi szervezet nem képes jódot szintetizálni, az étkezéssel kell azt bevinni. Legfontosabb jódforrásaink a tengeri halak, algák, tej, tejtermékek, tojás, valamint a gabonafélék, és a jódozott só, de fontos megemlíteni, hogy az élelmiszerek jódtartalmát a talajviszonyok is meghatározzák. Magyarország jódszegény területnek tekinthető, ezért kiemelten fontos a jódozott só, és további dúsított termékek fogyasztása a pajzsmirigy egészségének fenntartásához. A felnőttek számára javasolt jódbevitel 150 mikrogramm/nap. (6)
- A szelén részt vesz a pajzsmirigyhormonok aktiválásáért és lebontásáért felelős enzimek működésében. A szervezetben a pajzsmirigy főként T4 (tiroxin) hormont termel, a T4-ből a T3 (trijódtironin) nevű aktív hormon, az ún. dejodináz enzimek segítségével alakul ki, ezek az enzimek pedig szelént tartalmaznak. (7) A szelén legkönnyebben a paradió (brazil dió) fogyasztásával juttatható be szervezetünkbe, szeléntartalma kiemelkedő (1900-3000 mikrogramm található 100 grammban). Akárcsak a jód esetében, az élelmiszerek szeléntartalmát is a talajviszonyok befolyásolják. A WHO, az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) és a Nemzetközi Endokrin Társaság naponta 55-70 mikrogramm szelén bevitelét javasolja, de fontos, hogy a napi 3-400 mikrogrammos mennyiséget semmiképp se lépjük túl, mert a túl magas szelénbevitel is negatív következményekkel járhat, mint hajhullás, körömtöredezés, illetve idegrendszeri tünetek. (8)
- A cink is szerepet játszik a T4-T3 hormon átalakulásban, de támogatja az agyalapi mirigyben a TSH hormon termelését is, sőt, feladata van az antioxidáns védelemben, hozzájárul a szabadgyökök semlegesítéséhez. (9)
- Az autoimmun pajzsmirigybetegségekben gyakran alacsony D-vitamin-szint figyelhető meg, a D-vitamin pótlása csökkentheti az autoantitestek (pl. anti-TPO) szintjét. (10) A pajzsmirigysejteken (tirocitákon) D-vitamin receptorok is találhatók, ami azt jelzi, hogy a D-vitamin közvetlenül is befolyásolhatja a TSH-receptorok és a hormonszintézis működését. A vérben, a laborparaméterekben 75-125 nmol/l esetén beszélünk normál D-vitamin-szintről, ennek fenntartásához felnőtteknek napi 2000NE bevitele javasolt a magyarországi konszenzusajánlásnak megfelelően. (11) Mindez D3-vitamin szupplementációval lehetséges, de az állati eredetű élelmiszereink is tartalmaznak D-vitamint: jelentős mennyiséggel bírnak a zsíros tengeri halak, mint például a lazac, a makréla, a hering és a szardínia – ezek rendszeres fogyasztása nemcsak a D-vitamin, hanem az ómega-3-zsírsavak ideális beviteléhez is hozzájárul. Szintén tartalmaz D-vitamint a marha- és csirkemáj, bár kisebb mennyiségben. A tojássárgája is hozzájárulhat a bevitelhez, különösen, ha a tojás szabad tartású tyúkoktól származik, amelyek napfényhez jutnak.
- A pajzsmirigy peroxidáz (TPO) nevű enzim működéséhez – ez az enzim segíti a jód beépítését a tiroxin hormonba – kofaktorként vas szükséges. Tehát ha a szervezet vastartalma alacsony, csökkenhet a T3 és T4 hormonok termelődése is.
- Az ómega-3 megfelelő szintje több szempontból is kedvező a pajzsmirigy egészségének tekintetében: a pajzsmirigy-alulműködés esetén megnőhet a koleszterinszint, az ómega-3-zsírsavak bevitele pedig csökkentheti a koleszterinszintet, sőt a gyulladásos markereket is. Az ómega-3 bevitel a korábban említett depresszió, mint tárbetegség tüneteit is enyhítheti.
Túlsúly és a női egészség: Amiért tényleg fontos a fogyás!
2025. augusztus 03.
Tudtad, hogy a túlsúly nemcsak a tükörben látszik, hanem komolyan befolyásolja a női szervezet belső működését is? Nem csak esztétikai kérdésről van szó, hanem egy valódi egészségügyi kihívásról, ami számos módon veszélyeztetheti a jóllétedet.
Dr. Csatlós Éva szülész-nőgyógyász, a Toman Diet szakértője most elárulja, miért kulcsfontosságú a súlyvesztés és a megfelelő fogyókúrás módszer kiválasztása, különösen, ha már vannak egészségügyi panaszaid.
„Amikor a hormonális egyensúly felborul – például inzulinrezisztencia vagy krónikus gyulladások miatt –, az hozzájárulhat a policisztás ovárium szindróma (PCOS) kialakulásához. Ez gyakran meddőséget és rendszertelen menstruációt okozhat. Ezek a hormonális változások hosszú távon befolyásolják a női egészség optimális működését” – hangsúlyozza Dr. Csatlós Éva.
De ez még nem minden! A doktornő hozzáteszi: „A túlsúly ráadásul növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, valamint a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát is. A belső szerveink köré gyűlő zsír – gondoljunk csak a garat környékére – légzési zavarokat, alvási apnoét és horkolást idézhet elő. Ez rontja az alvás minőségét, és tovább borítja az anyagcserét, ami egy ördögi körbe lök minket, ahol az eltolódott alvásritmus befolyásolja az étvágyat és az energiafelhasználást, ezzel is hozzájárulva a súlygyarapodáshoz.”
Jó hír: A változás már egy apró lépéssel is elindulhat!
Akár már 5%-os testsúlycsökkenéssel is jelentősen mérsékelheted a kockázatokat, ha elkezdesz odafigyelni magadra, például egy jól megválasztott fogyókúra és rendszeres mozgás segítségével.
Nem csak a hőség, a mája miatt is lehet kimerült, étvágytalan
2025. július 27.
Úgy érzi, alig van ereje, étvágya, esetleg fogyott és fáj a hasa? Ez nem csak azért lehet, mert nehezen viseli a kánikulát, nem ivott eleget, esetleg hőkimerültsége van, de májproblémára is utalhatnak a tünetek. Dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ – Prima Medica hepatológusa, gasztroenterológus szerint különösen oda kell figyelni ebből a szempontból az idősebbekre, a cukorbetegekre, a krónikus betegekre, az alkoholbetegekre és azokra, akik eleve májbetegséggel küzdenek.
A hőség hatása a májra
A máj működését úgy kell elképzelni, mint egy gyárét: feldolgozza az elfogyasztott élelmiszert, kiszűri a káros anyagokat, energiát tárol és még a zsírok emésztésében is szerepet játszik. Ha ennek a gyárnak messze nem optimális körülmények közt, hanem tartós kánikulában, esetleg folyadékpótlás nélkül kell dolgoznia, nyilván nehezítetté válik a feladata. Az alábbi tényezők befolyásolják a hőségben a máj munkáját:
Dehidráció
Amikor sokat izzadunk, nem biztos, hogy elég folyadékot viszünk be a pótláshoz, ami miatt csökken a vér volumene a testben. Mivel pedig a májnak folyamatos vér-utánpótlásra van szüksége a munkához, a dehidráció megnehezíti a helyzetét.
Megnövekedett toxin mennyiség
A melegben az ételek gyorsabban romlanak, különösen, ha nem megfelelően tárolják, hűtik azokat. A baktériumokkal fertőzött ételek fogyasztása pedig közvetlenül vezethet például hepatitisz A és E fertőzéshez. Ne feledkezzünk meg róla, hogy az alkohol is „mérgezi” a májat. Mivel pedig a májnak elsősorban az alkohol lebontására kell koncentrálnia, más alapvető funkcióira kevesebb erőforrása jut.
Csábító nyári finomságok – mit kerüljünk cukorbetegként?
2025. július 22.
A nyári időszak tele van csábító, de a diabétesz szempontjából kockázatos finomságokkal, például fagylalttal, gyümölcsökkel és koktélokkal. „Sokan azt gondolják, hogy a gyümölcs nagyon egészséges, de ez féligazság, mert magas a fruktóz- és glukóztartalma. Fogyasszunk gyümölcsöt, de nem mindegy, mennyit, mikor és hogyan. Például a gyümölcslé nagyon hirtelen és nagymértékben megemeli a vércukorszintet, ezért sem IR-eseknek, sem cukorbetegeknek nem javasolt a fogyasztása” – hangsúlyozza a szakember. A gyümölcsök közül a zöldalma és a bogyós gyümölcsök (ribizli, szamóca, egres) alacsonyabb glikémiás indexűek, így ezek mértékkel biztonságosan fogyaszthatók. A görögdinnye, érett banán vagy a barackok magas cukortartalmuk miatt kerülendők. A gyümölcsöket érdemes étkezés végén, fehérjével vagy rostos ételekkel kombinálva fogyasztani.
A zöldségek ezzel szemben remek választásnak számítanak, mivel minimális hatásuk van a vércukorszintre. Nyaralás alatt javasolt a mediterrán étrend követése, sok zöldséggel és tenger gyümölcseivel.
Az cukortartalmú ételek mellett az alkoholfogyasztás is különös odafigyelést igényel: kerüljük az édes likőröket és koktélokat, és mindig együnk előtte. Tartsuk szem előtt, hogy az alkohol csökkentheti a vércukorszintet, így hipoglikémiát, vagyis alacsony vércukorszintet okozhat, ami még veszélyesebb lehet, mint a hiperglikémia, azaz a magas vércukorszint, mert ilyenkor az agy nem kap elég cukrot, főleg, ha inzulinnal vagy metforminnal együtt fogyasztják.
Az említett ételek és italok helyett, illetve megnövekedett vércukorszintnél fogyasszunk citromos vagy almaecetes vizet, esetleg savanyúkáposztát vagy egyéb savanyított élelmiszereket, mivel a savas dolgok képesek kiegyenlíteni a vércukorszintet.
Az állati és a növényi fehérjék közötti lényeges különbségek
2025. július 19.
Aminosav-összetétel: Az állati fehérjék – például a hús, tejtermékek és tojás – általában „teljes fehérjéknek” számítanak, mert természetes formájukban tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat az emberi szervezet számára. A növényi fehérjék – például hüvelyesek, gabonák, magvak – viszont gyakran valamely esszenciális aminosavban (például metioninban vagy lizinben) alacsonyabb mennyiséget tartalmaznak, így többféle növényi fehérje kombinációja lehet szükséges a teljes aminosav-profil biztosításához.
Felszívódás és biológiai érték: Az állati fehérjék biológiai értéke általában magasabb, vagyis hatékonyabban hasznosulnak a szervezetben. A növényi fehérjék emésztése néha hátráltatott lehet a rostok és bizonyos antinutriensek miatt, amelyek csökkenthetik az emészthetőséget. Az antinutriensek olyan természetes növényi vegyületek, amelyek bizonyos tápanyagok (például ásványi anyagok vagy fehérjék) felszívódását csökkenthetik, negatívan befolyásolhatják. Ilyenek például a fitinsav (teljes kiőrlésű gabonákban), a lektinek (babfélékben), az oxalátok (spenótban) és a tanninok (teában, kakaóban). Viszont megfelelő előkezeléssel (főzés, áztatás, fermentálás) hatásuk csökkenthető.
További tápanyagok és egészségügyi hatások: Az állati eredetű élelmiszerek gyakran tartalmaznak olyan mikrotápanyagokat, mint a vas, B12-vitamin, cink, amelyek fontosak, de magas telített zsírsav-tartalmuk miatt bizonyos egészségügyi kockázatokat is hordozhatnak. A növényi források esetében a fehérjék mellett magas a rost-, vitamin- és antioxidáns-tartalom szól.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...345...301