


Információk, érdekességek
Nizzai padlizsán
2025. április 14.
Könnyen elkészíthető vegetáriánus étel. Nem csak egészséges, de egyben finom is. Nizza kedvence. Mindössze néhány egyszerű összetevőre lesz szükséged a padlizsánon kívül. Próbáld ki! Imádni fogod!
Hozzávalók:
padlizsán 1 kg
olívaolaj 8 cl
vaj 5 dkg
liszt 5 dkg
tej 5 dl
reszelt sajt 20 dkg
gomba 20 dkg
oregánó
őrölt fehér bors
só
Elkészítése:
A héjas padlizsánt fa vagy műanyag késsel kb. 1 cm vastag karikákra szeleteljük és besózva 1 órát állni hagyjuk. Ezután a szeleteket vízzel leöblítjük, leszárítjuk és felforrósított olívaolajban mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. A padlizsánkarikákat egy tűzálló tál aljába fektetjük. Elkészítjük a besamelmártást, sóval, őrölt fehér borssal, oregánóval ízesítjük, bőségesen keverünk bele reszelt Pannónia sajtot és vajon párolt champignon gombát. A besamelt a padlizsánágyra terítjük, tetejét megszórjuk a maradék reszelt sajttal és forró sütőben pirosra sütjük.
A jobb emésztésért
2025. április 07.
Egy hazai kutatás szerint a magyarok jelentős része tanácstalan, ha emésztési jóllétük, problémáik javításáról van szó, annak ellenére, hogy minden negyedik ember szeretne ezen változtatni.
Az Emésztési Jóllét Program kérdőíve (www.emesztesijollet.hu) abban nyújt segítséget, hogy bárki megtehesse az első lépéseket személyre szabott támogatással.
Az emésztési jóllét Program nem diagnosztizál, hanem a felhasználókat hivatott támogatni életmódbeli szokásaik javításában.
Az étrendi választások mellett a stressz-csökkentő tevékenységek és a rendszeres szabadtéri mozgás is fontos szerepet játszik az emésztési jóllét elérésében. A kérdőív kitöltését követően mindegyik, jóllétet befolyásoló tevékenységre (étrend, alvás, stressz, sportolási szokások) ajánlásokat is kapnak a válaszadók.
„Az emésztési jóllét kérdőív kitöltése – melyre bátorítani szeretnénk minél többeket – egy újabb mérföldkő azon az úton, melyet kipróbálva, könnyebben értelmezve megismerhetőek az emésztésünkkel kapcsolatos kérdések. A kérdőív célja az, hogy a fogyasztók számára segítsen releváns tájékoztatást adni ebben a speciális témában, közvetlen válaszként a fogyasztói igényekre, és hogy egyszerű, de személyre szabott javaslatokat nyújtson, amelyeket mindenki megtehet a belső egyensúlya egészségének támogatása érdekében – amely annyira létfontosságú mindenki általános jóllétének/állapotának szempontjából” – mondta Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke.
Házi túrókrém
2025. április 06.
Házi, adalékmentes finomság! Jól zárható dobozban biztonsággal lehet szállítani az iskolába, munkahelyre!.
Hozzávalók 2 adaghoz:
25 dkg túró, 3 kanál tejföl vagy natúr joghurt, méz, gyümölcs (lehet bármi, én eperrel és málnával szeretem a legjobban, télen a fagyasztott is jó)
Elkészítés:
Nagyon egyszerű, annyiból áll, hogy a túrót egy nagy, mély tálba teszem. Hozzáadom a tejfölt vagy joghurtot és a mézet. Egy botmixerrel összenyomom, aztán hozzákeverem a gyümölcsöt, és azzal is áttöröm. Ízlés szerint adok hozzá mézet.
Tipp: Ha csak egy citrom reszelt héját és a felének a levét adjuk hozzá, akkor frissítő hatású finomságot kapunk!
Az Elhízás Világnapja
2025. április 01.
A kilókkal együtt a diabétesz, a szívelégtelenség, a rosszindulatú megbetegedések, de a mentális betegségek kockázata is megugrik
A mára már krónikus betegségként elismert obezitás (elhízásbetegség) bizonyítottan közel 200-féle szövődmény kialakulásának fokozott kockázatával jár, mint például a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség vagy a daganatos elváltozások – hívták fel a figyelmet szakorvosok az Elhízás Világnapján. Az obezitás pusztító következményei tehát számos szervrendszert érintenek, ami különösen megnehezíti a komplex, páciensre szabott terápiák kialakítását, amely több szakterület együttműködését is igényli. A világnaphoz kapcsolódó nemzetközi kampány idén az egészségügyi ellátórendszerek, a kormányzatok, az élelmezési láncok, valamit média és a társadalmi környezet szerepére fókuszál, melyek nagyban befolyásolják az elhízással élők küzdelmét a plusz kilókkal. Emellett nem lehet elégszer hangsúlyozni a megelőzés fontosságát, hiszen már akár 5%-os testtömegcsökkenéssel is mérsékelhetjük az elhízás egészségügyi kockázatait.
A közelmúltban jelent meg az Európai Bizottság friss, daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos jelentése, mely szerint lakosságarányosan Magyarországon halnak meg a legtöbben rákban, ennek fő okaként pedig az alkoholfogyasztás és a dohányzás mellett az obezitás egyre inkább növekvő tendenciáját említi. A számok valóban nem kedvezőek: hazánkban több mint 5,5 millióan élnek súlytöbblettel, míg a magyarok közel 24%-a elhízott – szemben a 2014-ben mért 20,6%-kal. A probléma persze világszintű, hiszen a becslések szerint 2035-re a Föld minden negyedik lakóját érinti majd az obezitás, a gyermekkori elhízás pedig megdöbbentő, 100%-os növekedést mutat majd 2020-hoz képest. A március 4-i Elhízás Világnapjához kapcsolódva a Semmelweis Egyetem közreműködésével szervezett kerekasztal-beszélgetést a Lilly Hungária Kft., ahol neves szakemberek segítségével járták körbe ezt a komplex orvosszakmai megközelítést igénylő egészségügyi kihívást.
„Érdemes leszögezni, hogy sokszor még az sem fekete-fehér, hogy pontosan milyen kritériumok mentén határozzuk meg az obezitást, ráadásul ebben a kérdésben gyakran tör pálcát a páciensek felett a környezetük is. Általánosságban túlsúlyosnak tekintjük azt a személyt, akinek testtömegindexe (body mass index, BMI) 25 kg/m² felett van, 30 kg/m² felett pedig már elhízásról beszélhetünk. Emellett azonban figyelembe kell venni például a derékkörfogatot is, mely a hasi zsírszövet megítélésére szolgál. A számok mögött pedig többek között genetikai, környezeti, fiziológia, életmódbeli, de akár még kulturális tényezők is állhatnak, vagyis a probléma jóval komplexebb, mint ahogy azt korábban gondoltuk” – hangsúlyozta az eseményen Prof. Dr. Bedros J. Róbert belgyógyász-obezitológus, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója és a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) alapító-elnöke, valamint a Klinikai obezitológia című egyetemi tankönyv szerzője és főszerkesztője.
Az egész szervezet súlyos árat fizet a plusz kilókért
Miközben tehát az elhízásbetegség diagnosztizálásának gyakorlatában sincs teljes konszenzus, egyre több kutatás támasztja alá, hogy az elhízás nem elszigetelt probléma, hanem számos súlyos szövődmény megjelenésében játszik meghatározó szerepet. Ez nemcsak az érintettek mindennapi életminőségét befolyásolja, de sajnos végzetes következményekkel is járhat: évente több mint 5 millióan halnak meg túlsúly és elhízás következtében kialakuló betegségek miatt. „Sajnos még felsorolni is nehéz az obezitás életveszélyes szövődményeit, hiszen ma már kétséget kizáróan tudjuk, hogy a 2-es típusú cukorbetegek mintegy 90%-a túlsúllyal vagy elhízással él, illetve a túlsúllyal jelentősen nő a magas vérnyomás, a koszorúér-betegség, a szívelégtelenség vagy éppen a krónikus vesebetegség kialakulásának kockázata is. Arról sem beszélünk eleget, hogy a csontozatot és az izomzatot ért terhelés krónikus elváltozásokkal és komoly fájdalmakkal jár” – mondta el az eseményen Prof. Dr. Merkely Béla, kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora.
A legsúlyosabb következmények között említhetjük ugyanakkor a daganatos megbetegedéseket, melyek egyre komolyabb egészségügyi krízist okoznak hazánkban. Az elhízás 13 különböző típusú rosszindulatú elváltozással áll bizonyítottan összefüggésben. „Ezek közé tartozik például a gyomorrák és a májrák is, illetve számos olyan daganatos betegség, amely kifejezetten a nőket érinti, így a posztmenopauzális emlőrák vagy a petefészekrák. Ezen daganattípusok mintegy 30-40%-ánál játszik szerepet az elhízásbetegség, és azt is fontos megjegyezni, hogy a túlsúllyal romlik a rák prognózisa is, növelve a halálozási kockázatot” – hangsúlyozta Prof. Dr. Dank Magdolna onkológus, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója.
5+1 tavaszi tisztító zöldség
2025. március 31.
Itt az első friss növények, zöldségek ideje, amelyek telis-tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal - ideálisak a tavaszi tisztítókúrákhoz, méregtelenítéshez, de a normál étrendünkbe is kifejezetten ajánlott beiktatni az éppen termő szezonális zöldségeket. Gyógyhatások és tippek a konyhai felhasználáshoz.
1. Medvehagyma
Fogyasztása: Az erős tisztító hatású medvehagymát a legjobb nyersen fogyasztani, salátába keverni. Párolt zöldséget is ízesíthetünk vele, vagy tehetjük spenót és más zöldfélék mellé, finoman, pici sóval és olajjal megpárolva. Zöld turmixoknak is kiváló ízesítője, de épp csak 1-2 levelet adjunk a keverékhez a medvehagyma erőteljes íze miatt.
Gyógyhatása: Méregtelenítő hatása átlagon felüli, amelyet remekül kiegészít magas klorofilltartalma, ami éltető tápanyag a sejtjeinknek. Jó hatású a májra.
2. Spárga
Fogyasztása: A friss, zsenge spárga nyersen is nagyon finom, később, amikor már fásabbak a spárgasípok, érdemes kicsit megfőzni vagy párolni őket – nagyon rövid idő alatt megvan! Ha főzni szeretnénk, kössük egy csokorba és állítva tegyük a fazékba, hogy csak a keményebb alsó részek álljanak a vízben, a fejecskék pedig lógjanak ki belőle – így nagyjából egyszerre puhul meg az egész. Magában, köretként vagy salátaként is isteni.
Gyógyhatása: Erőteljes vízhajtó és salaktalanító, serkenti a veseműködést, megújítja a teljes vízháztartást, jó hatással van a húgyhólyagra és a prosztatára, és még a libidóra is.
3. Friss saláta
Fogyasztása: Legjobb, ha bio minőségű salátához jutunk hozzá – ha tehetjük, kerüljük a sok műtrágyával és nitráttal nevelt növényeket. Többféle salátából készülhet salátakeverék, amely néhány más zöldséggel laktató fogás vacsorára vagy ebédre is. A levelet turmixolhatjuk is más zöldfélékkel, búza- vagy árpafűvel, fokhagymával, medvehagymával, spenóttal, káposztával – igazi zöld energiabombát kapunk, ami reggeliként ideális napindító.
Gyógyhatása: Alacsony kalóriatartalma ideális fogyókúrás étekké teszi a salátaféléket. A friss, zöld levelek tele vannak értékes ásványi anyagokkal és rostjaik elősegítik az emésztést.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...23...294