Információk, érdekességek

Váltsunk mediterránra nyáron!

2015. július 10.

egytalfinomsag

Nyári melegben mi felnőttek is csak nagy nehezen tudjuk elvégezni napi feladatainkat, hiszen szervezetünk nagy energiákkal küzd a meleg ellen. Gyermekeinket különösen óvni kell nyáron. Az 1-3 éves gyermekek emésztőrendszere még nem készült fel a nehéz, fűszeres és zsíros ételekre, ezért nyáron különösen figyeljünk arra, hogy ezektől megóvjuk őket! 

Ha többet akarunk tenni az árnyékba vagy vízpartra vonulásnál, akkor készítsünk a kisebbeknek is olyan ételt – italt, ami tápláló, de mégsem megterhelő a számukra.

Mit együnk nyáron?

Ami az ételeket illeti, érdemes szétnézni a mediterrán konyhák világában némi recept ötletért. A Földközi tenger mentén tartósabb a meleg, mint nálunk, így az ott élő népek sok olyan alapanyagot használnak, ami hőségben nem terheli meg az emésztőrendszert, mégis tápláló. Az étrendjük alapját a gabonafélék, burgonyás ételek adják, ezt pedig sok- sokzöldséggel és gyümölccsel egészítik ki. Zsíros tejterméket és húsokat csak keveset fogyasztanak, ez nem csak a hőség elviselésében segít, de ettől jóval egészségesebb is az étrendjük.

Ezzel szemben a klasszikus magyar konyhában központi szerepet tölt be hús és az állati zsiradékok felhasználása, a zsíros tejföl, sajt használata.


Meggy: a sportolók és karcsúsodni vágyók csodaszere

2015. július 02.

Meggy

A mélybordó színű, savanykás gyümölcs számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, egészségre gyakorolt jótékony hatását tudományos eredmények igazolják. A meggy a sportolók és karcsúsodni vágyók számára egyaránt kiváló választás: segít az izomregenerálódásban és a fogyókúrát megelőző méregtelenítésben, emellett pedig kiváló hűsítő italokat készíthetünk belőle a legforróbb nyári napokra. 

Regenerálja az izmokat

A meggy természetes gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően enyhíti a testedzést követően kialakuló fájdalmat. A meggylékúra már 24 óra elteltével segít az izmok regenerálódásában és visszaadja a sportolók izomerejét. A jótékony hatás eléréséért a gyümölcs antioxidáns összetevőieredményezik, amelyek a meggy élénkpiros színéért is felelősek.


Többet ésszel, mint penésszel – Így előzd meg az ételek penészedését!

2015. július 02.

Így előzd meg az ételek penészedését!Az élelmiszeriparban használt mikrobás fertőzések elleni védekezés lehetőségei a fizikai, kémiai és kombinált módszerek valamelyike.

Ezekkel elsősorban a penész- és élesztőgombák szaporodását gátolják, a minél hosszabb eltarthatóság érdekében.

  • A fizikai eljárások közé tartozik: a hőmérséklet csökkentése, növelése, ülepítés, centrifugálás, sugárzások, levegő kizárása (légzáró csomagolás), víztartalom csökkentése.
  • A kémiai eljárásokhoz tartozik a tartósítószerek alkalmazása, amelyeket csak engedélyezett mennyiségben szabad használni. A penészgombák ellen használt savak az élelmiszeriparban a következők: kénessav (bor és a borkészítés féltermékeiben), benzoesav (savanyúságok, paradicsomkészítmények, üdítőitalok), szorbinsav (savanyúságok, gyümölcskészítmények, italok, sütőipari termékek), propionsav (sütőipari termékek).

Élelmiszer üzemekben, különösen a magas páratartalmú területeken, a penészgombák fejlődésének a megakadályozását a falak gombaölő és penészálló festékkel történő festésével, gombaölő burkolatok alkalmazásával lehet megoldani. Gondoskodni kell a megfelelő szellőztetési rendszer kialakításáról és a jó takarítási, tisztítási gyakorlat megvalósításáról A biztonságos és egészséges élelmiszer gyártásához és feldolgozásához elengedhetetlen, és törvény által kötelező a kockázatelemzés elvégzése. A HACCP rendszer minden műveleti lépésre kiterjedő gyakorlati módszere a kockázatelemzésnek.


Többet ésszel, mint penésszel – Miért penészedik az étel?

2015. július 01.

Az ételeinken, háztartásunkban megjelenő penész esetén elsőként általában a nem megfelelő tisztaságra, higiéniára gondolunk. Manapság azonban az a közhiedelem látott napvilágot, miszerint az ételeken, élelmiszereken megjelenő penészfoltok természetesnek vehetők, amelyek révén valamiképpen megbizonyosodhatunk arról, hogy a vásárolt termék hagyományos módon készült, és alig, vagy egyáltalán nem tartalmaz adalékanyagot, tartósítószert. De mi az igazság penészügyben? Ennek jártunk utána! 

Egy kis mikrobiológia

A penész mikroszkopikus gombákból áll, amelyek növényi vagy állati szöveteken, élettelen anyagokon telepszenek meg. A gombák, a növény- és állatvilág mellett, az eukarióta (sejtmaggal rendelkező sejtek) sejtű élőlények harmadik önálló csoportját jelentik.

A penészgomba név csak megjelenési formát jelent, nagyon különböző mikroszkopikus méretű, szaporodású és életmódú hifafonalas (gombafonal) gombákra vonatkozik, amelyek rendszertani rokonsága olykor nagyon távoli. Túlnyomó részük ivartalanul szaporodik, a spórák szóródását a levegő, víz vagy rovarok biztosítják. A penész színét a spórák és a micéliuma (gomba vegetatív teste, amely a hifák összessége) adja (pl. fekete – Aspergillus niger, fakózöld – Penicillium expansum, kék – Penicillium Roqueforti).

  • Bizonyos penészgombák mérgező anyagokat termelnek

Ezeket mikotoxinoknak nevezünk. A mikotoxinok másodlagos anyagcseretermékek, amelyek a növényi és állati sejtekre, az emberre toxikusak. Nagyon hatékony mérgek, igen kis koncentrációban hatnak és a kis dózisok hatása összegeződhet a szervezetben. Az azonnali tünetek: hányás, hasmenés, remegés, bőrkiütések lehetnek. Huzamosabb mikotoxin bevitel esetén többek között rákkeltő, fejlődési rendellenességet okozó, szaporodóképességet csökkentő, immun- és idegrendszert károsító hatások jelentkeznek.

 Tudta-e hogy:

  • a penész mikroszkopikus gombákból áll,
  • a penész színét a spórák és a penészgomba vegetatív teste adja,
  • a penészes lekvárokat, dzsemeket ki kell dobni, míg a penészes kemény sajtokat elegendő a penészes folt körül legalább 2,5 cm-rel körbe vágni,
  • számos penészgombát használ a gyógyszer- és az élelmiszeripar antibiotikumok és élelmiszerek gyártására.

Omega 3-ban gazdag Chia mag

2015. június 30.

Chia magÖsszeszámoltad már hányféle gyógyszert szoktál rendszeresen vagy alkalmanként beszedni? Pedig biztosan hallottad már a mondást, miszerint: fűben, fában orvosság. A legtöbb bajra, lenne természetes segítség. Mégis a legtöbben rögtön a patikába mennek, ha bármi nyavalya felüti a fejét.

Omega 3-ban gazdag Chia mag – délig tartó lendületet ad - mert a fekete pöttyös az igazi.

 

Chimag – vagy azték zsálya - Ezt a finomságot neked is meg kell kóstolnod!

A chia (jelentése: energia), más néven azték zsálya, a menták családjába tartozó virágos növény. Külsőleg úgy néz ki, mint a mák, de annál jóval értékesebb ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz. Hab a tortán, hogy nagyon finom és diétás ételek készíthetők belőle.

 


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...180181182...297