


Információk, érdekességek
Bébipapi…márciusra
2016. március 27.
Főzni jó! Babáknak, kicsi gyereknek sem nehéz, de tudatosságot és felelősséget igényel. Sőt, még az sem biztos, hogy mindig külön kell főzni a picinek.
Sőt, a családnak elkészített étel „babásítása” is sokszor lehet megoldás!
Sárgarépa
Nagy cukor- és béta-karotin-tartalmú, gyógyhatású zöldség. A kisbabák szép színe és édeskés íze miatt többnyire kedvelik. Nyersen székletlazító, főve székletfogó hatású. A székletet és – ha naponta ezt eszi a baba – a bőrt is sárgára színezi. A répát alaposan meg kell mosni és meg kell hámozni. Az újrépát, ha vegyszermentes termesztésből származik, akkor nem hámozzuk, csak erős szőrű kefével ledörzsöljük a külső héját. Vajban párolva vagy tejben főzve a legízletesebb.
Mikortól adható?
A zöldségek bevezetése során a burgonya után a sárgarépa következik.
Alma
Kalóriaértéke kicsi, szegényes fehérjékben és szénhidrátokban, viszont sok vizet, bőséges mennyiségű C-vitamint, béta-karotint, nyomelemet és immunerősítő antioxidánst tartalmaz. Ahogy érik az alma a fán, úgy gyarapodik benne a C-vitamin, és ennek maradandóságáról az almában levő bioflavonoidok gondoskodnak. Magas pektintartalma miatt a bélbetegségek ideális gyógyító étele. A pektin – az alma húsának rostanyaga
– bevonja és védi a bélnyálkahártyát, megköti az ólmot, higanyt, ártalmas baktériumokat, rákkeltő anyagokat, és mint salakképző rostanyag felgyorsítja ezek kiürítését a szervezetből. Az alma magas rosttartalma okán egyaránt segít a hasmenés és a székrekedés enyhítésében.
Válasszunk hazai, megbízható termesztésből származó, éretten leszedett gyümölcsöt. Fogyasztás előtt alaposan mossuk meg, és egyéves korig mindig hámozzuk is meg.
Mikortól adható?
A kisbabák étkezésébe a gyümölcsök bevezetését leghelyesebb az almával kezdeni, mert kellemes íze miatt akár nyersen, akár főve vagy sütve a kisbabák kedvenc gyümölcsei közé tartozik.
Pisztráng vajban sütve, gombával
2016. március 13.
Be kell vallanom, hogy amint elkészültem a vajban sült pisztrángommal, szépen előkészítettem, tálaltam a fotózáshoz, annyira rápörögtem az illatokra, a látványra, hogy elfelejtettem a végeredményt lefotózni. Itt vannak az előkészület fotói. Hétvégén kénytelen leszek újra elkészíteni, hogy a tálalásról is legyen kép. Nem bánom, mert a pisztráng az egyik kedvenc halam.
Hozzávalók:
• személyenként egy pisztráng
• 2 citrom
• 1 kisebb fej fokhagyma
• 1 marék kakukkfű
• 10 dkg vaj
• só
• bors
• 2 dl tejszín
Töltött cipók gazdagon
2016. március 13.
Ízletes, és kiadós töltött cipó recept. Garantáltan a kedvenced lesz.
Hozzávalók a cipóhoz:
1 kg kenyérliszt, de finomlisztből is süthető
5 dkg élesztő
1 lapos evőkanál cukor
só
víz
2 nagy evőkanál zsír
A kenéshez: 1 tojás sárgája, és kevés szemes köménymag
Elkészítése:
2 dl kéz meleg vízbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot, és meleg helyen felfuttatom.
Az átszitált lisztet elmorzsolom a zsírral, sóval, hozzáadom a felfutott élesztőt. Kb. negyedórán keresztül dagasztom, ha szükséges, akkor kevés vizet adok még hozzá.
Körülbelül 1-1,5 órát kelesztem, és közben elkészítem a tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez:
35 dkg csirkemáj
40 dkg csirkemell
35 dkg csiperkegomba
Kis csokor petrezselyemzöld
1 nagy fej hagyma
Só
Bors
1 evőkanál zsír
Szükség szerint zsemlemorzsa
1 tojás
16 lapka sajt, vagy 16 szelet bármilyen zsíros sajt
Tudtak valamit a nagyanyáink is!
2016. március 10.
Sokszor nem is gondolunk bele, hogy a táplálkozásunkban a különböző hagyományaink nem véletlenül alakultak úgy, hanem annak tudatos magyarázata van.
Ezért esszük a spenótot tükörtojással
Elgondolkodott valaki azon, hogy régen a menzán a spenótot mindig tükörtojással kaptuk, és nem valamilyen vörös hússal?
A mai tudományos magyarázat szerint ez nagyon egyszerű.
A vas felszívódását különféle élelmiszer befolyásolja, hol pozitív, hol negatív hatással. Pl. a zöldségek oxaláttartalma gátolja a felszívódást. Ilyen a spenót és a rebarbara. A vörös húsok pedig vasat tartalmaznak. Ezért nem „illik össze” a spenót a húsfeltéttel.
Kövérségre ítélve? –– Az első 1000 napban eldőlhet!
2016. február 23.
Az elhízás manapság járványszerű elterjedéséért nemcsak a mozgásszegény életmód tehető felelőssé: táplálkozáskutatók szerint a felnőttkori elhízás az esetek közel harmadában az első 1000 nap magas fehérjebevitelére vezethető vissza. A csecsemő ideális tápláléka az anyatej, de a tápszerek közül is az a legjobb, amely az anyatejhez hasonló fehérje összetételű.
Az első 1000 napban eldőlhet, kövérek leszünk-e felnőttkorunkban
A német táplálkozáskutató, Dr. Berthold Koletzko professzor szerint a felnőttkori elhízás az esetek 30 százalékában a túl gyors csecsemőkori súlygyarapodásra vezethető vissza, amely összefüggést mutat az első 1000 nap magas fehérjebevitelével. A több európai országot felölelő The EU Childhood Obesity Programme (CHOP) kutatás szerint a túlzott mennyiségű, illetve nem megfelelő összetételű fehérjefogyasztás 2,5-szeresére növeli annak a kockázatát, hogy a gyermek 6 éves korára túlsúlyos lesz.
A fenti kutatási eredményeknek azért óriási a jelentősége, mert az elhízás Európában járványos mérteket öltött: jelenleg körülbelül 14 millió gyermek túlsúlyos, közülük 3 millió pedig kórosan el van hízva. Az OECD 2014-es egészségügyi felmérése szerint a magyarok a legelhízottabbak Európában. A felnőttek 28 százaléka számít túlsúlyosnak, de már a gyermekeinket is veszélyezteti az elhízás: 2 és 17 éves kor között már minden ötödik gyerek elhízott vagy túlsúlyos.
Az elhízás növeli az olyan súlyos megbetegedések kockázatát, mint a diabétesz vagy az iszkémiás szívbetegség, szerepe a rákos megbetegedésekben vetekszik a dohányzással. Minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy a tömeges elhízás az egyik legsúlyosabb népegészségügyi probléma.
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...166167168...297