


Információk, érdekességek
Élvezeti szerként fogyasztott teák
2016. augusztus 04.
A tea évszázadok óta kedvelt frissítő ital, amelyet kellemes ízének, élénkítő és gyógyító hatásainak köszönhetően a világ minden táján előszeretettel fogyasztanak.
Napjainkban számos különböző teát ismerünk, amelyek a teafogyasztás célját tekintve alapvetően két nagy csoportba sorolhatók. A teák egyik csoportját a patikák és gyógynövényboltok polcain található gyógyteák jelentik, amelyek közül számos tea esetében klinikai körülmények között is igazolták az élő szervezetre kifejtett jótékony hatásokat. Másrészt a tea jelentheti a teacserje leveleiből készült főzetet is (zöld tea, fekete tea), amelyek rendkívül népszerűek az élvezeti szerként fogyasztott italok között, amellett hogy ezek egészségvédő hatásairól sem feledkezhetünk meg. Jelen cikk alapjául ez utóbbi csoport tárgyalása szolgál.
Mi is a tea valójában?
A tea ténylegesen a teacserje (Camellia sinensis) leveleiből, rügyeiből készült főzetet jelenti, azonban sok más növényből, gyógynövényből (csipkebogyó, kamilla, matétea, lapacho), gyümölcsből készült főzetet is szokás teának nevezni. Ezeknek ugyan nincs köze a teacserjéhez, de az elkészítés hasonlósága miatt teaként szoktuk emlegetni.
A teacserje örökzöld növény, amely Kelet-Ázsia trópusi területein honos. A vadon élő növény 5-6 méter magasságúra is megnőhet, azonban a termesztett teaültetvényeken a cserjéket 1–1,5 méter magasságúra visszametszik. A teanövény két leginkább termesztett változata a kínai és az asszám tea. A kínai tea levelei jellemzően kisebbek, vastagabbak, erezetük durvább, ellenben az asszám tea nagyobb méretű, vékonyabb, finomabb erezetű.
Rengeteg kicsi kap cukrozott ételt 1 éves kora előtt is
2016. július 12.
Tízből négy szülő már 1 éves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt a gyermekének, 1 éves kor felett pedig szinte kivétel nélkül minden kisgyerek kap naponta cukros édességet.
A legfrissebb hazai iparági kutatás eredményeiből az is kiderül, hogy minden tizedik, félévesnél fiatalabb baba potenciálisan túlsúlyos, 5%-uk pedig elhízott – mindez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a népbetegségnek számító 2-es típusú cukorbetegség már nem csak a felnőttek, de a gyerekek körében is egyre gyakoribb. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a fogantatástól számított első 1000 nap életünk egyik legmeghatározóbb korszaka: megfelelő táplálással olyan későbbi, akár felnőttkorban kialakuló betegségeket előzhetünk meg, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség.
Magyarországon közel 600 000 cukorbeteg él, és a betegek száma évről-évre átlagosan 5-10%-kal nő. Sereghajtók vagyunk az Európai Unióban is, Ciprus, Ausztria, Portugália és Horvátország után nálunk a legmagasabb a halálozások száma: évente több mint háromezren halnak meg itthon diabétesz miatt, ami azt jelenti, hogy mindennap 9 újabb ember veszti életét.
A betegségnek két típusát ismerjük: az elsősorban genetikai tényezők miatt, gyermekkorban kialakuló autoimmun eredetű 1-es típusú diabéteszt, illetve a főként egészségtelen életmód miatt kialakuló 2-es típusú diabéteszt. „Bár a betegségre való hajlam sok esetben öröklődik, a hajlamosító tényezők között fontos kiemelni a helytelen táplálkozást, a mozgásszegény életmódot és az ezek következtében kialakuló elhízást”- hívta fel a figyelmet Erdélyi-Sipos Alíz a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.
Nyári gyümölcsleves - főzés nélkül
2016. július 04.
Ebben a kánikulában jól esik egy finom, hideg gyümölcs leves. Ha még főzni sem kell az pedig már maga a tökéletes leves!
Nyári gyümölcsleves - főzés nélkül
Hozzávalók: 4 db őszibarack (sárgabelű), 2-3 marék szeder, málna, ribizli, áfonya vagy ami van, 5 dl tej, 3 dl tejszín, ízlés szerint méz
A barackot meghámozom, kockákra vágom, a felét egy nagy tálba teszem. Erre ráöntöm a tejet és a tejszínt ill. még 2 dl vizet. Az egészet összeturmixolom botmixerrel majd beleteszem a mézet és elkeverem. Végül beledobálom a barackot és a többi gyümölcsöt ami lehet bármilyen bogyós fajta megtisztítva, megmosva. Még egyet keverek rajta és már tálalható is!
Hűtőben is lehet néhány órára félretenni, hogy kicsit összeérjenek az ízek. A tetejére tejszínhabot vagy akár pirított mandulalapocskákat is lehet tenni.
Borsos pulykamáj megbolondítva
2016. július 04.
Finom ebéd Karcsi konyhájából.
Hozzávalók:
• 80 dkg pulyka máj
• 15 dkg füstölt sonka
• 3 fej hagyma
• 4-5 babérlevél
• 1 kávés kanál majoránna
• só
• bors
• piros paprika
• zsír
Elkészítése:
A májat tisztítom, feldarabolom. A laskára szeletelt hagymát 2 kanál disznózsíron a felkockázott sonkával, babérlevéllel megpárolom. Beleteszem a pulyka májat, és állandó kavargatás mellett fehéredésig pirítom. Hozzáadom a pirospaprikát, nagyon sok borsot (ízlés szerint), valamint a majoránnát. A végén óvatosan sózom, mert ugye a füstölt sonka sós.
Jelen esetben a köret spenót volt.
Extra tipp:
Én folyamatosan ellenőrzöm a májat. Mindig kiveszek egy nagyobb darabkát, késsel kettévágom, és amikor már nem véres akkor készen van, nem főzöm tovább. Így olyan puha lesz, mint a vaj.
Eperkrémleves
2016. július 03.
Elképesztő gyorsan elkészíthető, krémes finomság.
Hozzávalók:
1 csésze kesudió
4 csésze eper,
1 banán,
csipet vanília
1-2 szem datolya apróra vágva
2 csésze tiszta víz (ha túl sűrű lenne, akkor több)
A hozzávalókat turmixgépben simára turmixoljuk, és már lehet is tányérokba önteni, díszíteni felvágott eperrel, mentalevelekkel.
A kesudiót és a vizet lehet helyettesíteni más növényi tejjel, pl kókusztejjel is nagyon finom!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...160161162...297