Információk, érdekességek

A zsír vagy a cukor? – Melyik a bűnös?

2016. november 25.

A világméreteket öltött elhízás és az ebből adódó egészségügyi kockázatok mellett ma már nem lehet szó nélkül elmenni. A helytelen táplálkozásból és életmódból adódó túlsúly okozta gondok nem csak az egyén szintjén jelentkeznek, hanem össztársadalmi problémává nőtték ki magukat a világ számos országában, így hazánkban is. Sajnos ilyenkor hajlamosak vagyunk a végletekig egyszerűsítve egyetlen, jól megfogható tényezőre visszavezetni az okokat. Évtizedes vita, hogy mi a felelős a túlzott súlygyarapodásért? . A „bűnbakképzésnek” tulajdonképpen divathullámai figyelhetők meg, míg 5-15 évvel ezelőtt mindenért a zsír volt a hibás, addig ma inkább a szénhidrátot, azon belül is a cukrot teszik meg a bajok forrásának.

Nincs egyetlen „bűnbak”

Az igazság ezzel szemben az – állítja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) –, hogy hibás és végső soron veszélyes egyetlen tényezőre leszűkíteni a túlzott súlygyarapodás okait. Teljesen szakszerűtlen ez az álláspont, hiszen a táplálkozás egy rendkívül összetett folyamat, annak egy elemét kiragadni, nem szerencsés. Ez vezet egyébként a szélsőséges „csodadiétákhoz” is, amelyek a vitatható eredmények mellett,  számos veszéllyel járnak. Ráadásul a zsír és a szénhidrát esetében két alapvető tápanyagról beszélünk (a harmadik nagy csoport, a fehérjék mellett), amelyeknek fontos élettani funkciói vannak. Étrendi korlátozásuk csakis bizonyos betegségek esetén indokolt, az e betegségekben szenvedőknek előírt diétákban. Egészséges embereknél a teljes megvonás szélsőséges és helytelen táplálkozáshoz vezet. A túlzott súlygyarapodás oka tehát nem valamelyik tápanyagban vagy élelmiszerben keresendő, hanem ezek fogyasztásának arányaiban és mértékében, valamint a mozgásszegény életmódban. A helyes arányokra és adagokra vonatkozóan éppen a közelmúltban adott ki az MDOSZ egy új táplálkozási ajánlást OKOSTÁNYÉR® elnevezéssel. A tápanyagalapú helyett élelmiszeralapú ajánlás az étkezéshez egyértelműen kapcsolható tányér formában jeleníti meg az egyes élelmiszercsoportok egymáshoz viszonyított helyes arányát, amelyek így rögzülve sokkal könnyebben lesznek tarthatóak a való életben is.

 


Moho Sapiens - Azok vagyunk, amit felfalunk?

2016. november 19.

Nagy étkezésre szinte minden nagyobb társas összejövetel során sor kerül. Legtöbbször magának a találkozásnak az apropóját is az étkezés adja. Másszor a társas összejövetel egy momentumát jelenti a közös étkezés. Ilyen például a halotti tor. 

Ez utóbbi kapcsán érdekes megjegyezni, hogy valaha ennek keretén belül magát az elhunytat fogyasztották el a hozzátartozók, hogy bölcsességét és tudását a magukévá tegyék, és azonosuljanak vele.

Később ez annyiban módosult, hogy már nem az elhunytat ették meg, csupán megterítettek a számára, vagy a kedvenc ételeit ették, manapság pedig a gyászszertartás keretein belül történő evés egyfajta vigasztalódási eszköz, mely a szeretett, elvesztett személy póttárgyaként is értelmezhető.


Kevés tejterméket fogyasztanak a magyar gyerekek

2016. november 18.

A gyerekek 30%-a mindössze heti 1-2 alkalommal iszik tejet, 8%-uk pedig egyáltalán nem fogyasztja a számukra alapvető fontosságú tápanyagokat tartalmazó folyadékot, derült ki az MDOSZ nem reprezentatív, országos felméréséből. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint a gyerekeknek naponta fél liter tej, vagy ennek megfelelő kalciumtartalommal rendelkező tejtermék, például joghurt, kefir vagy túró fogyasztása javasolt. A Danone Higgy az Álmaidban Focikupán részt vett, 6-15 évesek körében végzett felmérés szerint ugyanakkor a gyerekek szeretnek mozogni, 55%-uk a testnevelés órákon túl is jár sportfoglalkozásra.

Tudjuk, hogy a tej hasznos, de miért is?

  • Focikupa az egészségért és a gyermekálmokért

A Danone Higgy az Álmaidban rendezvénysorozat 6 városban megrendezett, országos futballtornájának győztese a budapesti gyermekotthonok egyesített csapata, a „Sasok” lett. A gyerekek októberben, Párizsban kapnak lehetőséget arra, hogy megmutassák focitudásukat 31 másik ország gyermek focistái és a világ előtt. A Magyarországot képviselő állami gondoskodásban élő gyerekek a focikupa fővédnökével, Zinedine Zidane-nal is találkozhatnak.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakemberei játékos foglalkozásokkal, illetve testtömegindex méréssel várták az idén tavasszal 6 városban megrendezett Danone Higgy az Álmaidban Focikupa résztvevőit, valamint az őket kísérő gyerekeket. Az egészséges életmódra ösztönzés mellett a rendezvényeken résztvevő dietetikusok felmérték a gyerekek étkezési szokásait és ismereteiket az egészséges táplálkozásról, legfőképpen a tej fontosságáról. Örvendetes tény, hogy a megkérdezett gyerekek 62%-a naponta iszik tejet. Azonban még így is aggasztóan magas, 30% azoknak az aránya, akik hetente mindössze 1-2 pohárral, 8% pedig azoké, akik egyáltalán nem fogyasztanak tejet. Natúr joghurtot minden harmadik gyerek (33%) naponta, míg ugyancsak 33%-uk hetente 1-2 alkalommal fogyaszt.


Hamar kimerül sportolás közben? A sportdietetikus tanácsai segíthetnek

2016. november 17.

Ha valaki aktívan sportol, akkor nagyon fontos odafigyelnie a megfelelő étrendre. Varga Dórát, a Sportorvosi Központ sportdietetikusát kérdeztük arról, hogy melyek a jó teljesítmény fenntartásának alapszabályai, hogyan tudjuk spotolásunkat megfelelő táplálkozással támogatni.

1.    Töltsük fel a szénhidrátraktárakat!

Ha több órás igénybevételt jelentő állóképességi sportot végzünk, a szénhidrát raktárak, a kiürült glikogén készletek visszatöltésére fokozott figyelmet kell fordítani, a megfelelő teljesítmény elérése érdekében. Szénhidrátot ugyan raktározunk az izmokban, illetve a májban, de ha egy órát meghaladó intenzív sporttevékenység során fontos, hogy pótoljuk a szénhidrátot, óránként 30-60 gramm mennyiségben. Mivel ebben a helyzetben, a gyors visszatöltés a cél, így – az az egészséges táplálkozás irányelveitől eltérően- gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, mint például a banán, a cukros ételek, a fehér lisztből készült pékáruk, izotóniás sportitalok, sport gélek. Az összetett szénhidrátok, mint a barna rizs, zabpehely, teljes kiőrlésű lisztből készülő termékek fogyasztása ebben az esetben nem javasolt.

 


Őszi ízharmónia torta - liszt és cukor nélkül

2016. november 12.

Királyi édességek: megvan a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese!

Egy budapesti hölgy, Kocsis Hajnalka győzelmét hozta a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny döntője.  Az idei nyertes Őszi ízharmónia tortában nincs fehér liszt és hozzáadott cukor, kedvező szénhidrát - és kalória értékeinek köszönhetően egy cukorbeteg étrendjébe is beilleszthető. A zsűri szerint a döntős torták mindegyike megállná a helyét bármely cukrászdában. A hobbicukrászoknak szóló versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány 2012 óta minden évben megrendezi.

Nyert az Őszi ízharmónia

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ebben az évben is háziversenyt hirdetett, melyre hobbicukrászok nevezhettek. A beérkezett tortareceptek közül tíz került a döntőbe, egytől egyig olyanok, melyek hozzáadott cukor nélkül készültek.

A versenyzők Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be a zsűrinek alkotásaikat. Idén a legnépszerűbb alapanyag a dió, a bogyós gyümölcsök és a citrom voltak, de az indulók bátran nyúltak olyan különleges alapanyagokhoz, mint a fehér bab, a menta vagy a bazsalikom. A zsűrit végül az Őszi ízharmónia elnevezésű kreáció nyűgözte le leginkább. A győztes torta elsősorban a pikáns, gyömbéres gyümölcspüré, a piskótában és díszítésben megjelenő dió és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek arányos felhasználásával nyert. Az ízharmóniához kiváló tápérték-adatok társulnak: szeleteként 12 g szénhidrátot és 131 kcal-t tartalmaz.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...155156157...297