Információk, érdekességek

Sütőtök puding

2018. október 23.

fotó: Lénárt GittaNassolnivaló őszi hangulatban? Tipikusan ilyen Lénárt Gitta sütőtök puding receptje, amely egészséges (az összetevők eredeti állapotukban maradnak meg benne), gyorsan elkészíthető és nagyon FINOM!  

A sütőtök az egyik legegészségesebb őszi-téli csemege. LÉNÁRT GITTA, a nyerstáplálkozás nagymestere, fantasztikus finomságot kreált belőle – érdemes kipróbálni!

SÜTŐTÖK PUDING NYERSEN

Hozzávalók 2 személyre:

2 savanykás alma
2 érett banán
2 pohárnyi felkockázott sütőtök
4 db datolya
1-2 kanálnyi csíráztatott hajdina
1 csipet fahéj
+ 1 alma, 1 banán (szükség szerint)

A 2 pohárnyi sütőtök azt jelenti, hogy ha megnézed, hogy felkockázva mennyi az alma, és mennyi a banán, kb. ugyanannyi legyen a sütőtök is, ez nálam épp két pohárnyi volt. Ennek megfelelően, ha több almát, banánt használsz, figyelj arra, hogy a sütőtök mennyisége is körülbelül ugyanannyi legyen. A banán és a datolya édesíti, az alma kicsit élénkíti, savanyítja az ízét. Ha nem elég savanyú, tehetsz bele pár csepp citromlét is. A hajdinát el is hagyhatod, nekem az állaga miatt kellett, kicsit sűrítette. Nem szabad sokat tenni bele, mert elviszi az ízét, olyan "lisztes" lesz.

A hozzávalókat víz nélkül turmixgépben simára keverjük, poharakba szedjük.

A félretett almát és banánt apróra vágjuk, és rátesszük vagy belekeverjük a pudingba. Díszíthetjük aszalt hajdinával, kakaó nibsz, vagyis kakaó darabokkal, mazsolával. (Gyerekeknek kis étcsoki korongokkal.)


Gesztenyés keksztekercs

2018. október 22.

Tipikus süti-sütő idő: kora ősz, eső, hűvös! Kell egy kis édesség ezen a hétvégén! De azért olyan legyen, amit minél egyszerűbben, minél gyorsabban elő lehet állítani!  

A régi hagyományok szerint a családban általában csak hétvégente volt édesség. És ha már itt a hétvége, de nem tudjuk mit is süssünk, vagy csak egyszerűen nincs kedvünk semmi bonyolutba belekezdeni, akkor ez a te kedvenced lesz. A bonyolult alatt olyat értek, ahol mondjuk 3 külön tésztát kell sütni és a krémekkel összeragasztani, majd várni hogy megpuhuljon, nos akkor ez tuti hogy a te recepted lesz. Hamar megvan a tészta és a krém is, csak feltekered elteszed a hűtőbe vagy a fagyasztóba és a minimális 1 óra után kivéve már ehető is.

Hozzávalók (2 rúdhoz):

A tészta:

  • 250 g háztartási keksz
  • 150 g margarin
  • 80 g cukor vagy bármilyen megszokott cukorpótló xilit, erithrit stb.
  • 0,5 dl rum
  • 1 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 teáskanál kakaó

A krém:

  • 250 g gesztenyemassza (lejobb ha a naturt veszi az ember)
  • 120 g margarin
  • 80 g cukor vagy bármilyen megszokott cukorpótló xilit, erithrit stb.
  • 0,5 dl rum
  • 1 teáskanál kókuszreszelék

Mandula sajt

2018. október 21.

Nagy felfedezés a vegánok számára a mandulából készült mandula sajt. Az íze sajtos, plusz az az íz, amit hozzáteszel, pl. fokhagyma, só, bors, zöldfűszerek.De az állaga, az valami fantasztikus. Lágy, krémes, kenhető, szinte szétolvad a szádban.  

Snidlinges, bazsalikomos és paprikás sajtTöbbféle ízesítésben készítettem, próbáld ki mind!


Hozzávalók:
20 dkg áztatott mandula
1,5 dl víz
1 evőkanál inaktív sörélesztő pehely (ettől lesz igazán sajt íze)
1 teáskanál útifűmaghéj
1 kávéskanál só,
1 kis csokor snidling,
1 kis csokor petrezselyem

A díszítéshez:
1 kávéskanál natúr ételízesítő (pl. Vega-mix)
1 kávéskanál pirospaprika
1 kávéskanál apróra vágott zöldfűszer

A mandulát beáztatjuk legalább 1 napra, hogy elbomoljanak benne az enzimgátló anyagok, és az enzimek feléledjenek. A mandula héját lehúzzuk, hogy a sajt szép fehér legyen.
1,5 dl vízzel simára turmixoljuk. Az állaga ekkor még lágy, tejfölös-túrós-szerű.


Kakaós illatos szívecskék

2018. október 11.

Ezt a receptet tavaly kaptam, mondjuk csak fél adagot csináltam, igaz nem lett olyan szép mint az eredeti képeken, de az íze mindenért kárpótolt. Nálunk mindig szokott lenni minimum 1-2 fajta aprósütemény, nemcsak azért mert nálunk mindenki édesszájú, így minden süti igen hamar elfogy, így sose tudunk eleget sütni, hanem például ajándék mellé is csomagolhatjuk.  

Tavaly volt olyan, akivel megállapodtunk, hogy nem lesz ajándékozás, és így egy jókora bödön sütivel állítottam be hozzá. :) Szóval íme egy újabb ízletes aprósüti. Tökéletes ünnepekre pici illatos sziveket ajándékozni.

Hozzávalók (80 darabhoz):
  • 2 vaníliarúd vagy vanília por, vagy aroma ha ez nincs akkor 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 250 g margarin
  • 150 g porcukor
  • 2 tojás
  • 1-1 citrom és narancs reszelt héja
  • 500 g liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 3 evőkanál kakaó
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/4 kávéskanál őrölt szerecsendió
  • 2 evőkanál tejföl

Panírozás mesterfokon avagy 4 rántott étel, ami garantáltan elgondolkoztat

2018. október 05.

Kerek, szögletes, hosszú, rövid, gömbölyű, lapos, rántott… Gombóc Artúrhoz hasonlóan a magyar konyha sem válogat, csak a kiemelt témája, épp nem csokoládé, hanem a rántott. A rántott fogások a vasárnapi ebéd állandó szereplői, legyen az csirke, sertés vagy akár egy vegetáriánus fogás. A NetPincér vállalta, hogy elrugaszkodva a hagyományos receptektől, körbejárja a világot, s szemügyre veszi, hogy aranyló bundában mi más finomságot lehet még készíteni. Hiszen ha az alapanyagokat mind szeretjük, miért ne lenne az eredmény fenséges?  

1. Amerika kedvence

A legtöbb amerikai gyerek nagy kedvence a „mac & cheese” nevű ínyencség, amit mi magyarul egyszerűen csak sajtos makaróninak csúfolunk. De egyből felcsillan a szemünk, ha meghalljuk, hogy ezt a hétköznapi fogást ki is lehet rántani. Egyszerűen nagyszerű: első nap elkészítjük a sajtos tésztát, másnap pedig kis golyókat göngyölve belőle lisztbe, tojásba és panírba mártogatjuk. Két pikáns fogás és boldog a család – mi pedig könnyen elfelejthetjük a főzés és pakolás gondjait.

Kép forrás

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...130131132...301