Információk, érdekességek

A görög a legjobb? De a magyart is imádjuk ...

2018. augusztus 19.

Zamatos íze, édes illata, sokoldalú felhasználási lehetősége és számtalan jótékony hatása mellett nem véletlen, hogy egész évben az egyik legkedveltebb gyümölcs. Kiváló választás, akár önmagában, akár salátába darabolva vagy pikáns kiegészítőjeként a főfogásnak. A hűvösebb idő beköszöntével is - befőttként, kompótként - bármikor élvezhetjük az őszibarack jótékony hatásait.  

Őszibarack a szépség és az egészség megőrzéséért
Azt már kevesen tudják, hogy ez a gyümölcs nemcsak finom, de hihetetlenül értékes anyagokat rejt magában: rendkívül magas antioxidáns tartalmának köszönhetően, nem csupán a betegségek elleni védekezésben segít, de hidratálja a bőrt és megóvja a káros környezeti hatásokkal szemben. A hölgyek örömére a finom íz mellett kitűnő arcpakolás, gazdag alfa-hidroxi gyümölcssav tartalmának köszönhetően igazi csodafegyver a bőr fiatalságának és rugalmasságának megőrzésében. Kitisztítja a pórusokat és segít az elhalt hámsejtek eltávolításában.  A szépségápolás mellett pedig a fogyókúra kitűnő kiegészítője is lehet: az őszibarack 80-90%-a víz, így kiváló folyadékpótlásra, és energiatartalma is alacsony, 100 g gyümölcshús csupán 38 kalóriát tartalmaz.

Nem utolsó sorban pedig rendkívül értékes vitamin- és tápanyagforrás. Sárga antioxidáns xantofill színanyagainak köszönhetően rákellenes hatást fejt ki, magas kalcium és magnézium tartalmának köszönhetően pedig kiváló hatással van a csontjaink erősségének megőrzésében és a csontok regenerálódásának elősegítésében. További előnye, hogy jelentős magnézium-, és káliumforrás a szervezet számára.  A nyári forróságban, illetve a stresszes időszakban különösen ajánlott napi 2-3 barack elfogyasztása, különösen a szívbetegek számára. Magas magnézium tartalmának köszönhetően pedig javítja a közérzetet és segít enyhíteni a feszültséget. Rendszeres fogyasztása segít, hogy megőrizzük szívünk egészségét és kiegyensúlyozottabbak legyünk.

Egy könnyű saláta ebédre?

2018. augusztus 18.

A káposztához nagyon illik az avokádó, mert az egyik friss-roppanós, a másik puha, lágy, krémes. Nagy előnye, hogy pillanatok alatt készen van!  

1 adaghoz:

1/4 káposzta
1 kisebb sárgarépa
pár levél petrezselyemzöld
1/2 avokádó,
citromlé, só, bors

A káposztát a petrezselyem zölddel konyhai robotgépben morzsásra aprítjuk, a sárgarépát lereszeljük (de az is mehet az aprítóba), összekeverjük citromlével, sóval.
Az avokádót kockákra vágjuk.
Tányérra tesszük a zöldségeket, tetejére halmozzuk a kockára vágott avokádót, kis citrom gerezdeket, és meghintjük finomra őrölt borssal.


Cukkini fasírt nyersen

2018. augusztus 16.

kép: lenartgitta.huA nyár slágere a cukkini, aminek ezerféle feldolgozási lehetősége van. Lénárt Gitta nyers cukkini fasírt receptje igaz egy a sok közül, de az egyik legfincsibb és legegészségesebb. Főleg, ha egy nagy tál salátával fogyasztod!  

Hozzávalók: (8 fasírt lesz belőle, ez elég 2 személyre)

2 csészényi reszelt cukkíni

1 kanál őrölt sárga lenmag
2 kanál őrölt tökmag
2 gerezd fokhagyma szétnyomva
pár szál petrezselyem apróra vágva
őrölt bors

kép: lenartgitta.hu


Gyümölcsfogyasztási kisokos cukorbetegeknek

2018. augusztus 01.

A nyári szezonban az egyik legjobb, hogy a gyümölcsök és a zöldségek sokkal nagyobb választékban, ráadásul frissen állnak rendelkezésre. A nagy kánikulában az ember ki is van éhezve ezen lédús ételekre, így nem is csoda, hogy a melegebb hónapokban nagy mennyiségben fogyasztjuk őket. Azonban ha valaki cukorbetegséggel küzd, mindenképpen be kell tartania néhány fontos szabályt, ha gond nélkül szeretné élvezni a nyár ízeit! A témával kapcsolatban felmerülő kérdéskeben Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa igazítja el olvasóinkat.

Kerti vetemények és cukorbetegség

Azok, akik kénytelenek együtt élni a cukorbetegség valamelyik típusával, pontosan tudják azt, hogy nem mindegy, mikor, mennyi szénhidrátot is juttatnak be a szervezetükbe. A szénhidrátok szervezetünk egyik legfontosabb energiaszolgáltatói, ám mivel az emésztés során minden szénhidrátot egyszerű cukorrá bomlik le, egyáltalán nem mindegy, mennyit is fogyaszt belőlük a cukorbeteg!

Fontos tudni, hogy a gyümölcsök, de bizonyos szénhidrát-tartalom felett zöldségek esetén is számolni kell szénhidrát-tartalommal, ráadásul előbbiek a gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjához tartoznak. Ez azt jelenti, hogy bár nagy a csábítás, mégsem lehet ezeket a nyári, lédús finomságokat egyszerre nagy mennyiségben fogyasztani, sőt, arra is figyelni kell, mikor falatozunk belőlük!

A cukorbetegek számára is mérvadó az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már közel három évtizede közzétett ajánlása, amely napi ötadagnyi, összesen mintegy 40 dekányi zöldség és gyümölcs elfogyasztását javasolja. A WHO szerint ilyen mennyiségű zöldség és gyümölcs elfogyasztásával már jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke, az elhízás kockázata. A tudományos társaságok ajánlásai azóta is ezt, vagy ennél egy kissé nagyobb napi mennyiséget javasolnak fogyasztani. Cukorbetegeknek azonban ezt a mennyiséget úgy el kell osztani, hogy arányaiban több legyen a zöldség, mint a gyümölcs, illetve ne egyszerre fogyassza el az ajánlott mennyiséget, hanem széthúzva azt az étkezések között (a reggeli, kora délelőtti órákban és késő este lehetőleg kerülje a gyümölcsöket).


Ördögi körben, túlsúlyosan

2018. július 31.

A túlsúly mint probléma ritkán jár egyedül. Aki túl sok kalóriát visz be és nem mozog, nagy valószínűséggel társbetegségeket is beenged az életébe. Ha pedig ez a körhinta beindul, meglehetősen nehéz kiszállni. Hogy hogyan függ össze a túlsúly, a vérnyomás, a vérzsírszint és a cukorbetegség? Az úgynevezett metabolikus szindrómáról és a kilépés lehetőségeiről dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta ad tájékoztatást.

Miért veszélyes az "alma"?

A szakemberek szerint az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a cukorbetegség olyan gyakran fordul elő együtt, hogy akár "négyes fogatként" is lehetne aposztrofálni a jelenséget. A  tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezik, melynek többnyire olyan feltűnő külső jegyei is vannak, amelyek valószínűsítik a kórkép jelenlétét.

A veszélyeztetett típus tagjai főleg törzsre, hasra híznak, tehát náluk ún. alma-típusú elhízásról beszélhetünk, amit laikusok akár sörhasként is emlegetnek. A túlsúly mértéke azonban nem mindig egyenesen arányos az anyagcsere-eltérések súlyosságával. Sokszor egészen kisfokú túlsúly is kifejezett anyagcsere változással jár együtt. A hasi predominanciájú súlynövekedés és a vele együtt megjelenő magas vérnyomás, vérzsír eltérések, cukorbetegség - mint szív- és érrendszeri rizikófaktorok - legsúlyosabb szövődményei a szívinfarktus és a stroke (agyi érelzáródás, agyvérzés). Ugyanakkor sokszor állhatnak rejtetten  érszűkület vagy  korai potenciazavar megjelenése mögött is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...130131132...297