Információk, érdekességek

A mediterrán étrend a túlevés ellen is hatásos lehet

2019. július 03.

A mediterrán étrend a túlevés ellen is hatásos lehet egy tanulmány szerint.

 

Az Obesity című szaklapban ismertetett kutatás során a Wake Forest Orvostudományi Egyetem tudósai mediterrán étrenden élő majmokról megállapították, hogy nem fogyasztották el az összes táplálékot, pedig megtehették volna, így megőrizték a normális súlyukat – írta a Medicalxpress.com.

Fotó: 123rf.com“Ezzel szemben a nyugati étrenden élő állatok sokkal többet ettek, mint amennyire szükségük lett volna és el is híztak” – mondta Carol A. Shively, az egyetem patológusa, a tanulmány vezető szerzője.

A különböző étrendek kalóriabevitelének korábbi kutatásai nagyrészt emberi populációk tanulmányozására épültek, amelyek önbevallásos kérdőíveken alapultak, ezért gyakran megbízhatatlanok voltak, vagy rágcsálókat vizsgáltak, amelyek nem emberi étrenden éltek.

A Wake Forest kutatócsoportja 38 hónapos kísérletet végzett, ami nagyjából 9 évnek felelt volna meg az emberi életben. A kutatók emberi étrendek alapján állították össze a majmok menüjét: a nyugati diétában a fehérjék és a zsírok leginkább állati eredetűek voltak, a mediterránban növényiek.

A kutatásban 38 középkorú nősténymajom vett részt, véletlenszerűen választották ki, melyik fog az egyik vagy a másik étrenden élni. A két csoport kutatás előtti testtömege és testzsírszázaléka hasonló volt, az állatok a vizsgálat ideje alatt annyit ettek, amennyit akartak. “Azt találtuk, hogy a mediterrán étrendet fogyasztó csoport kevesebb kalóriát vitt be, kisebb súlyú volt, testzsírja kisebb százalékot tett ki, mint a nyugati étrendet követő csoport” – mondta Shively.

Ez az első kísérleti bizonyítéka annak, hogy nyugati étrendhez képest a mediterrán diéta megóvhat a túlevéstől, az elhízástól és a prediabétesztől, vagyis attól a cukorbetegség előtti állapottól, amelyben a vércukorszint magasabb a normálisnál, de még nem éri el a diabéteszes betegek vércukorszintjét.

A mediterrán étrend megóvta az állatokat a nem alkoholos eredetű zsírmájbetegségtől, amely májzsugorodáshoz és májrákhoz vezethet és átültetéssel gyógyítható.


Fogyjunk gombával!

2019. június 30.

Nem ettünk bolondgombát... tényleg hatásos. Ráadásul bármilyen hosszan végezhető fogyókúra, szenvedés és éhezés nélkül.  

Köztudott dolog, hogy a gomba nehezen emészthető étel, tehát fogyókúrás célokra is alkalmazható. Naponta legalább egyszer együnk gombát és a lelkiismeretfurdalásnak lőttek.

Egy kikötés van csak a gombaétellel szemben: liszt és zsír nélkül készüljün, illetve ne együnk hozzá köretet, mert az már hízlalna. Ajánlott a gomba előtt egy kis gyümölcsöt is fogyasztani.
És hogy ilyen megkötések mellett mit is ehetünk?

Gombaleves
Hozzávalók:
1/2 kg gomba
1/2 vöröshagyma
kis vaj
1/2 liter alaplé
1 tojás
1/2 dl joghurt
petrezselyem

Fél kg szeletelt gombát egy fél reszelt hagymával együtt megpirítunk egy hangyányi vajon. Felengedjük fél liternyi leveskockából készült húslevessel és lefedve fél óráig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, majd egy szitán áttörjük, vagy összeturmixoljuk. Újra felforraljuk, majd a tüzet elzárjuk alatta. Fél dl joghurtot felverünk egy tojással, majd ezzel habarjuk be a levest. Megszórjuk egy csokornyi vágott petrezselyemmel.


Meddővé eszik magukat a férfiak!

2019. június 28.

Ma a modern társadalmak egyik nagy problémája a meddőség jelenléte. Sokáig éltünk abban a tudatban, hogy a női szaporítószervek és a hormonháztartás felborulása lehet a ludas abban, hogy a meddő párok száma egyre magasabb, de ez nem így van. A napjainkban jelentkező meddőségek felében már a férfi oldalán keresendő a hiba, és a meglepő, hogy ennek legjelentősebb hányadáért a táplálkozás a felelős. A témában Ratkó Tünde van a segítségünkre

Fotó: 123rf.comMeddőre esszük magunkat

Sajnos a táplálkozásunk mára erősen átalakult. Nem arról van szó, hogy több húst eszünk, vagy nagyon zsírosan étkezünk, hanem arról, hogy elképesztő mennyiségű éhes szájat kell etetni. A több, mint 7 milliárd ember élelmezése már olyan technológiákat kíván, melyek hátulütőit csak mostanában kezdjük felismerni.

Ma már nincs idő arra, hogy egy disznó 3-4 év alatt fejlődjön ki teljesen, kukoricán és friss táplálékon tartva, a tanyán, szabadon mozogva. Ma kap 100 napot, és ennyi idő alatt vágósúlyt kell elérnie. De ez nem csak a disznóval van így. A paprika érési ideje két hétre csökkent, a csirke élete hat hét, majd vágóhídra kerül. Ezeket az eredményeket nem azért tudjuk elérni, mert így nemesítettük, tenyésztettük ki az állatokat és növényeket. Erre csak akkor van lehetőségünk, ha durván belenyúlunk a biológiai rendszerbe, és hormonok segítségével meggyorsítjuk a folyamatokat.

Ennek azonban ára van, mégpedig az, hogy ezeket a hozzáadott anyagokat mind el is fogyasztjuk, amik a szervezetünkre is hatással vannak. Felborítják a hormonháztartást, mely már önmagában is okozója lehet a meddőségnek, de a szervezet erőfeszítései a rend visszaállítására a tápanyagraktárakat is lenullázzák. Vagyis a meddőségi csapdából ilyen formán nagyon nehezen lehet kikeveredni.


Magdaléna avagy a spanyol muffin

2019. június 27.

Egy hétvégi reggelihez vagy vacsorához isteni. Finom házi készítésű lekvárral, egy csésze kávé mellé, ágyban fogyasztva maga a mennyország!  

Mivel egy fél évig volt szerencsém Spanyolországban élni, így az ottani kulinária eléggé belém ivódott. De még mielőtt ott éltem volna is elég gyakran látogattam a spanyol tengerpartokat. Egy ilyen látogatásnál találtunk egy ici pici kis pékséget Fuengirolában, ahová minden reggel elmentünk friss péksütiért. Isteni ekler fánkok és croissant-ok voltak, de az én és jó apám kedvence így is a magdalena lett. Ez a vaníliás zsíros piskóta azóta is a szívem csücske. Mivel apu már régóta rágta a fülünket anyuval, hogy ő utálja a muffint, amit sütök mert az szerinte ‘száraz’, bezzeg a magdaléna. Ó a magdaléna, hogy az milyen finom. Mivel ma is szóba került a hölgyemény, így úgy döntöttem, hogy latba vetem a spanyol tudásom és utána nézek, hogy hogy is készül, méghozzá csak is tradicionálisan a dolog. Nem tűnt túl ördögtől valónak, így elkészítettem. Megkóstoltuk (én sajna nem mert még mindig tartom a vegán diétát, de Apu magdalena tesztjén átment a dolog  ) és nagyon finom lett, az eredeti receptet én annyival kiegészíteném, hogy tennék bele még vaníliát, így az én verziómba már így lesz. Egy hétvégi reggelihez isteni. Finom házi készítésű lekvárral, mint a fotón is. Mivel nagyon könnyű így bárki elkészítheti és meglepheti vele a párját, egy lustálkodós ágyban elfogyasztott reggeli gyanánt.

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 3 tojás
  • 200 g liszt
  • 125 g cukor
  • 0,5 dl tej
  • 1 dl extra szűz oliva olaj
  • 8 g sütőpor
  • 1 csapott kávéskanál vanilia por vagy egy fél vanília rúd
  • 1 csipet só

Fekete erdő poharas krém

2019. június 26.

3 rétegből áll ez a finomság, egy piros erdei gyümölcsös, egy csokoládés és egy vaníliás réteg váltja egymást a pohárban. Vékonyan tegyük a rétegeket, hogy gyorsan jöjjenek egymás után, ne szokja meg egyik ízét sem a nyelvünk.  

FEKETEERDŐ POHARAS KRÉM

A következő mennyiségből 3 nagyobb adag készült

Hozzávalók:
Csokis réteg:
2 avokádó,
1 banán
2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál méz (vagy más édesítő)

A hozzávalókat turmixgépben kevés vízzel simára turmixoljuk.

Gyümölcsös réteg:
Összesen 40 dkg vegyes piros gyümölcs:
Aszalt meggy beáztatva, fagyasztott málna, ribizli, fekete szeder vegyesen.

Az aszalt gyümölcsöket beáztatjuk, kevés áztató vízzel összeturmixoljuk nem túl sima krémmé. A friss vagy fagyasztott gyümölcsöket hozzáadjuk, villával lazán összenyomkodjuk. Nem adunk hozzá semmilyen más édesítőt vagy ízesítőt, a gyümölcsök adják a saját ízüket.

Vaníliás réteg:
20 dkg kesudió
½ citrom leve
1 evőkanál méz (vagy más édesítő)
vanília por (vagy a vanília rúd kikapart belseje)*
víz


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...112113114...301