Információk, érdekességek

Brokkolis masnitészta szardellamártással

2019. május 24.

Laktató étel, déli ízvilággal és sok-sok zöldséggel.

Hozzávalók:
35 dkg brokkoli
5 szál újhagyma
3 evőkanál olaj
1 gerezd fokhagyma
2 paradicsom
1 doboz szardella (ajóka)
5 dkg parmezán sajt
30 dkg masnitészta
őrölt bors


Elkészítés:
A brokkolit sós vízben 3 perc alatt megfőzzük. Az újhagymák zöld szárából 3 cm-es részt meghagyva, a hagymákat vékonyan felszeleteljük, majd 2 evőkanál olajban 10 percig pároljuk. A paradicsomokat négyfelé vágjuk, és a fokhagymával együtt sűrűre mixeljük.

A szardelláról az olajat leöntjük, nagyobb darabokra vágjuk, és a hagymához adjuk. A paradicsommixet is belekeverve 2 percig pároljuk. A tésztát sós vízben kifőzzük, majd lecsöpögtetjük. A parmezánt kis lapocskákra vágjuk.


Gyümölcsragus csirkemell

2019. május 19.

A gyümölcsös-húsos fogások kedvelőinek ajánljuk ezt az ételt, érdekes és finom ízhatás!  

Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, 20 dkg őszibarack konzerv, 2 alma, egy marék aszalt szilva, pici vörösbor, fahéj, barnacukor, só, 10 dkg vaj

A vajat kétfelé osztom, az egyiket egy serpenyőben, a másikat egy nyeles lábaskában felolvasztom. A csirkemellet megmosom, felszeletelem, és a teflon serpenyőben vajon megsütöm. Mindkét oldalán, hogy ne maradjon nyers, de ne is száradjon ki. 

A gyümölcsöket összevágom, az almát meghámozom, a szilvát apróra vágom. A másik edénybe teszem, barnacukorral és fahéjjal, csipet sóval ízesítem, majd egy kis bort öntök alá. Összepárolom és már kész is!

Párolt rizzsel tálalom a húst és mellé teszek a gyümölcsös raguból.


Édes-savanyú szósz kínai kellel és sonkával

2019. május 13.

A kínai ételek egyik legismertebb stílusa az édes-savanyú ízhatás. Mielőtt a konyhába vonulunk megfőzni, előbb irány a kínai élelmiszerbolt és a piac!  

Hozzávalók:
1 közepes kínai kel,
10 dkg sonka,
1 köz. hagyma,
fél-fél zöld és piros húsú paprika, 
3-4 szem szárított gomba (tongu v. shiitake) 
1 dl tyúkhúsleves (lehet kockából is)
4 ek. ecet,
1 ek. szójaszósz,
1 kis paradicsom püré
1 ek méz,
cukor, csilli szósz,  olaj,  keményítő, izlés szerint.

Elkészítés:
Felaprítjuk a kínai kelt a wokban vagy serpenyőben megpirítjuk. A kis kockára vágott sonkát tesszük bele leőször, majd a nagyobb kockára vágott hagymát és paprikát a sonkához adjuk, és együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a felaprított és beáztatott gombát.

A tyúkhúslevesbe belekeverjük a paradicsom pürét,  a szójaszószt, a mézet és a sót, az ecetet, majd a kellel együtt az edénybe öntjük, és még pár percig pároljuk. Sűrítjük a keményítővel, majd cukorral és csillivel izesítjük.


Cikória: több mint kávépótló

2019. május 08.

A cikóriát a legtöbben csak pótkávéként ismerik, de magas élelmi rosttartalma, ásványi anyag és vitamin gazdagsága értékes zöldségnövénnyé teszi. Érdemes többféle felhasználási módját figyelembe venni.

A cikóriának (a mezei katáng vadféle nemesített változatának) számos fajtája létezik, melyek közül hazánkban a legismertebb a salátának való levélcikória és a gyökércikória. Az utóbbiból készül a jól ismert pótkávé, illetve a cikóriagyökér kivonata, főzete a fitoterápiában használatos. A cikória bővelkedik A-,  B1-, B2- és C-vitaminban, de ásványi anyagokban is. Található benne magnézium, folsav, kalcium, inulin rost, kálium, foszfor, vas… Kivonata erős antioxidáns hatású.

Elterjedése

A 17. századi Hollandiában felfedezték, hogy a cikória porított gyökere pörkölés hatására elveszti keserű ízét, és kissé karamellás ízvilágú, finom ital készíthető belőle. A hajtatott cikória termesztése a 19. században indult meg, és a mai napig kedvelt, minőségi ital és téli zöldségféle Nyugat-Európában, elsősorban Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában. Hazánkban is termesztik – a pótkávén kívül egyre elterjedtebb felhasználása salátákban, különféle ételekben.

Gyógyhatásai

Mint minden keserű növény, a cikória is epehajtó tulajdonságokkal rendelkezik. A belőle készült gyógytea segíti az epehólyag teljes kiürítését; enyhíti az epehólyag renyhe működése során fellépő, epepangással kapcsolatos panaszokat: serkenti az epetermelést.

A cikória gazdag inulinban, mely vízben oldódó, probiotikus tulajdonságú rost. Kedvezően hat a bélflórára, könnyíti az emésztést, gyorsítja a béltranzitot, és emiatt ellenszerként szolgál a székrekedésre.

Egy másik jó tulajdonsága, hogy csökkenti a koleszterinszintet is. Kávépótlóként előnye, hogy koffeinmentes, nem emeli a vérnyomást, és nem savasítja a szervezetet, de ízben hasonlít az igazi kávéhoz. Nem árt tudni azt sem, hogy a cikóriagyökér pörkölve elveszti hatóanyagainak nagy részét, de inulinban gazdag marad.


Spenótos pulykás rizottó

2019. május 04.

Finom és fehérjedús! Végre itt a tavasz, a napokban már mutattunk pár hasonló receptet, s most itt a minisorozat befejező része. Jó étvágyat!  

Hozzávalók 4 főre:
2 gerezd fokhagyma
40 dkg Gallicoop pulykamell
10 dkg vaj
ízlés szerint fehérbors
25 dkg rizottórizs (arborio vagy más kerekszemű rizs)
1 liter húsleves vagy alaplé (kockából is lehet)
1 db salotta hagyma
1 dl száraz fehérbor
8 dkg parmezán
25 dkg spenót
1 csokor bazsalikom
ízlés szerint só

Elkészítés:
Egy evőkanál vajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, nagy lángon hozzáadjuk a rizst, és a fehérbort. Felöntjük egy merőkanál húslevessel, a főzőlapot alacsonyra vesszük és gyakori kavargatás (lyukacsos fakanállal!) mellett főzzük a rizst.

Folyamatosan kavargatjuk és apránként hozzáadjuk a levest. A rizsnek „al dente”-nek kell maradnia, ezt rizstől függően kb. 20 perc alatt érjük el. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a vajat, parmezánt. Ha nem elég krémes, tehetünk hozzá még kevés húslevest vagy forró vizet.

A húst felkockázzuk. Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, félretesszük.

Az alaposan megmosott, felcsíkozott spenótot pici vajon megpároljuk egy serpenyőben néhány perc alatt.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...112113114...298