Információk, érdekességek

Diétás és finom süteményreceptek

2019. június 21.

Üdítős fantaszelet

Dudás Lili személyiedző receptjeit követve és a Scitec finom, fehérjedús termékeit felhasználva könnyedén készíthetünk bűntudatmentes finomságokat is.

Dudás Lili személyiedző, fitneszversenyző receptjeinek egyik alapanyaga ezúttal a krémes csokoládé és vanília ízű Diet Protein, amely magas fehérje -, ugyanakkor alacsony cukor – és zsírtartalommal bír, a répatortától a kókuszos pitéig sok féle desszert elkészítéséhez felhasználható. A Diet Proteinben lévő zöld tea kivonat ráadásul segít a fogyásban, a króm a vércukorszint egyensúlyban tartásában, a cink és a jód pedig jótékonyan hat az anyagcserére – így bátran használhatjuk kedvenc hagyományos süteményeink elkészítéséhez, még akkor is, ha odafigyelünk a kalóriákra! Összegyűjtöttük a legjobb recepteket, amelyekkel fehérjedús, egészséges és bűntudatmentes süteményeket készíthetünk az ünnepi asztalra!

Répatorta

Mi más kerülhetne húsvétkor a terítékre, mint a répatorta. Ez a könnyen elkészíthető, alakbarát verzió garantáltan minden diétázó, egészséges életmódot élő álma lesz!

Hozzávalók a piskótához:
4 tojás
20 dkg eritrit vagy tetszőleges édesítő
15 dkg darált dió
15 dkg szeletelt mandula
10 dkg zabliszt
1 csomag sütőpor
40 dkg reszelt répa
1 narancs vagy citrom reszelt héja
1 tk fahéj

Hozzávalók a mázhoz:
25 dkg sűrű kókuszkrém
1 adag vanília ízű Scitec Diet Protein
½ citrom reszelt héja


Sütemény tojás nélkül? – recepttel

2019. június 19.

Fejtörést okozhat, ha tojásallergia miatt mellőznie kell ezt az alapanyagot a sütések során. Szarka Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusának praktikus tanácsai azonban azt bizonyítják, hogy ha a tojást a megfelelő alapanyagokkal helyettesítjük, akár még az eredetinél finomabb, változatosabb desszerteket is készíthetünk.

Biztos helye van az összetevők listáján
Alig akad olyan sütemény recept, amiből ez az alapanyag hiányozna. A tojás a sokak által kedvelt teakekszek, muffin és piskóta nélkülözhetetlen összetevője – legalábbis így gondoltuk eddig, de hamarosan látni fogjuk, hogy tojás nélkül sem lehetetlen süteményeket készíteni. A tojás elsősorban kötőanyagként szerepel a receptekben, vagy levegősebbé, lazábbá teszi a tésztát, mint a piskóta esetében. Helyettesíteni is ennek megfelelően tudjuk, attól függően, hogy melyik funkcióját kell kiváltanunk a süteményekben.

Tojás helyettesítése zöldségekkel, gyümölcsökkel és mogyoróvajjal
Süteményekben nagyon jól használható tojáshelyettesítők a különféle zöldségekből, gyümölcsökből készült pépek és a mogyoróvaj. Utóbbit jellegzetes íze miatt megfontolandó, mibe rakjuk, de nagyon különlegessé teszi a süteményeket. Főként ragasztó funkciót lát el, mint a tojássárgája.
A gyümölcs- és zöldségpépek lazítóként vannak jelen pl. egy muffinban, szaftos kevert süteményben vagy teakekszben. Puhává, szaftossá teszik a tésztát! Erre a célra kiválóan megfelel (1 tojás helyettesítésére) pl. 100 gramm főtt pürésített bab, 100 gramm sült pépesített sütőtök vagy 100 gramm főtt pépesített cukkini.
– 50 gramm áztatott, turmixolt datolyával, 50 grammnyi almapürével, 100 grammnyi pépesített banánnal válthatunk ki 1 db tojást. Hogy biztosan tökéletes legyen az eredmény, zöldség-, gyümölcspépek esetén érdemes más tojást helyettesítő anyagot, pl. lenmagot vagy chia magot, esetleg mogyoróvajat is használni.

Tipp! Ha gyümölcspépet használunk, az édesítő mennyiségét is csökkenthetjük a süteményekben. Extra pozitívum még, hogy a pépek használata mellett kevesebb zsiradék (margarin, vaj, olaj, zsír) hozzáadása javasolt a tésztákhoz, hiszen a sok nedves összetevő az állagot is megváltoztatná.


Kellemes meggyleves 10 perc alatt (olcsó és vegán)

2019. június 16.

Hirtelen kitalált és szélsebesen elkészülő meggyleves recept. Vegán, könnyed, zamatos és olcsó. Kell ennél több?  

Hozzávalók:
1 csomag mirelit meggy (fél kiló)
6-8 szem aszalt szilva (lehetőleg cukorzatlan)
1 ek eritrit (Ízlés szerint)
Fél liter kókusztej
Egy kevés citromlé, citrom reszelt héja
Fűszerek: egy teáskanálnyi citromfű, csipet rózsabors, fahéj, gyömbér
A feltüntetett mennyiségből 4 adag lesz.

20 szem meggyet és az aszalt szilvát felöntjük kókusztejjel, hozzáadjuk a fűszereket és aprítógépben, vagy turmixban krémesre aprítjuk. Egy kanálka kókuszkrémmel krémesebbé tehetjük. Az egészet ráöntjük a mirelit meggyre, és épp csak annyit melegítjük, hogy a meggyszemek felengedjenek. Az egész 10 perc alatt kész van és fantasztikus desszert, vagy leves.


3 zsírégető innivaló

2019. június 15.

Zsírégető italok a biokonyháról.  
Tutira vérig sérted valamely családtagodat, ha azt mondod neki, hogy nem kérsz a saját abálású sonkából, vagy nem bírod megenni a tizedik szelet különleges sütit. Az ilyen kellemetlen helyzetek elkerülésére, lássunk most néhány zsírégető italreceptet. Nyugodt lelkiismerettel fogyaszd el az ünnepi menüt, a többit bízd a csodaitalokra!

1. A zöld tea
Talán a leghatékonyabb része a diétának. Méregteleníti a szervezetet, gyorsítja a metabolizmust, stimulálja a zsírok égését valamint segíti a víz kiürítését a szervezetből. Nagyon könnyű a kávéról átszokni a zöldteára, mely ugyancsak élénkít, felébreszt, ugyanakkor nem von el folyadékot a sejtanyagcserétől, mint a feketekávé, és nem kell bele mindenáron cukor sem, anélkül is finom.

Mi is az a metabolizmus?
Ez más néven anyagcsere folyamatot jelent. Lehet építő, illetve lebontó jellegű. Az építő jellegű anyagcsere folyamat lényege, hogy egyszerű anyagból összetett lesz. Az összes szintézis folyamat építő metabolizmusnak nevezhető, és energia befektetést igényel. Természetesen a fogyókúráknál mindig a lebontó jellegű anyagcsere folyamatok játszanak fontos szerepet. Az összetett anyagok lebontódnak egyszerűekre, és energia szabadul fel. Minél gyorsabb ez a folyamat, annál gyorsabban jutunk hozzá a megfelelő energiamennyiséghez.


Stressz-evés? A probléma gyökerét érdemes kezelni

2019. június 07.

Sokan azonnal ennivaló után nyúlnak, ha szomorúak, ha haragosak, vagy ha nem tudják kezelni a stresszt. Dr. Révay Edit, az Életmód Orvosi Központ életvezetési tanácsadója szerint van kiút a stressz-evésből, de ehhez nem az evési szokásokon, hanem a stresszkezelés mikéntjén kell változtatni.

Fotó: pixabay.comHonnan tudhatjuk, hogy stressz-evés a gond?

Az első lépés a megoldás felé vezető úton, hogy azonosítjuk magunkban, hogy stressz-evők vagyunk. Ehhez az szükséges, hogy megfigyeljük, mikor és miért nyúlunk az étel után. Érdemes tehát monitorozni magunkat és feltenni magunknak néhány kérdést.
– Akkor eszem, ha valami erősen hat rám, ha erős érzelmeim keletkeznek?
– Gyakran valódi éhségérzet nélkül, rendszertelenül kezdek enni?
– Ha stresszhelyzetben vagyok, jellemző, hogy „jutalmazó”, „megnyugtató” ételeket kívánok, vagyis cukorban, szénhidrátban gazdag élelmiszert?
– Előfordul, hogy csak rövid ideig érzem magam jobban, ha csillapítottam a rám törő éhséget?
– Előfordul, hogy a „falások” után szégyellem magam, bűntudatot érzek?
– Problémásnak tartom az étkezési szokásaimat és/vagy a súlyomat?

Ha a kérdések nagy részére „igen” a válasz, könnyen lehet, hogy stressz-evés áll a háttérben, aminek létezik egy bizonyos biológiai alapja is. Amikor ugyanis stresszhelyzetben vagyunk, egy kortizol nevű hormon szabadul fel a testünkben, aminek hatására megéhezhetünk. Ugyanakkor a probléma megoldása nem az, hogy bekapunk egy nyugtatót, ha stresszesnek érezzük magunkat, tartós megoldást csak az hozhat, ha mélyebben, a gyökereinél kezeljük a problémát.

Meg is tanítjuk magunkat a túlevésre

Muszáj annyit enni? – teszi fel a kérdést könyvében David A. Kessler, az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) volt elnöke. A szakember szerint annak, hogy nem bírunk gátat szabni az étvágyunknak, és sokszor szenvedéllyé válik az evés, számos oka lehet. Az egyik az ételben lévő olyan anyagok, amelyek elősegítik az effajta függőség kialakulását. A különlegesen ízletes ételek csábítása ugyanis megváltoztatja az agy működését, arra kondicionál, hogy folyamatosan keressük az ingert.

A cukor, a zsír és a só kombinációja idővel a tudatos ellenállásra való képességet is legyőzheti, és kialakul az úgynevezett kondicionált hiperevés. Ennek a viselkedésnek azonban lelki alapjai is vannak, hiszen sokaknál a stressz, az erősnek megélt érzelmek (például szomorúság, harag, kilátástalanság érzés) fokozzák az evésre való késztetetést. Vagyis a stressz-evés egyfajta öngyógyításként is működik, de ez nyilvánvalóan nem jó megoldás.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...110111112...298