Információk, érdekességek

Mi mindenre jók az illóolajok?

2023. október 26.

Illatosak, elbódítanak, vagy éppen felélénkítenek - valószínűleg mindenkinek ezernyi élmény, tapasztalat lapul a tarsolyában a témában. Akad, akinek minden napját áthatják az aromák, megint más kicsit tartózkodik tőlük. De mondunk cifrát is: egyre többen az ételeikből sem spórolják ki az illatos hatóanyagokat. Akkor most hogy is van ez?  

Aromaterápiából gasztronómia?

Az kétségtelen tény, hogy az illóolaj története nagyon izgalmas, és régre nyúlik vissza. Már az ókorban is előszeretettel használták, mint gyógyírt a különböző problémákra, és nemcsak külsőleg. Úgyhogy igazából nem újszerű az az elképzelés, hogy a nagy tisztaságú, fogyasztásra is alkalmas variációk akár a mindennapi betevőben is jól szerepelhetnek. De most térjünk vissza kicsit az ennél hétköznapibb, ám annál hasznosabb felhasználási módozatokhoz.

Az aromaterápia vélhetően csak kevesek számára ismeretlen. A fény és az illatok játéka magával ragadó és varázslatos. Belakja a teret, felöltözteti a helyiségeket, élettel tölti meg a szívet-lelket. De ennél valójában sokkal több minden történik. Hiszen az illatok egészen a zsigerekig hatolnak, azaz konkrétan jótékonyan befolyásolhatják a közérzetet. Egyes típusok, mint például a borsmenta, élénkítenek, megint mások nyugtatnak (citromfű, levendula), de természetesen egyéni kombinációk, keverékek is megalkothatóak. És ha már gyógyír: megfázás esetén a borsmenta és az eukaliptusz párosánál nincsen légutakat tisztítóbb házasítás.

Igen ám, de túl a bódító aromákon, az illóanyagok másra is alkalmasak. Például bútortisztításra. Na jó, természetesen leginkább, mint összetevők. Illatosak, hatékonyak, mi kell még a sikerhez? Ráadásul általuk a csillogó, ragyogó végeredmény borítékolható.

Aztán a molylepkék legnagyobb bánatára a szekrénybe berakott, illóolajjal átitatott párna vagy textildarab a tapasztalatok szerint ezer százalékosan teljesít, miközben a ruhaneműk illatossága a jutalom. Az illatosítás másik vállfaja a légfrissítés, amire számtalan élethelyzetben és helyiségben elég nagy igény mutatkozik. Viszont sokan alkalmazzák kedvenc aromájukat úgy, mint egy parfümöt. Egyetlen csepp elegendő belőle az egész napon át tartó élmény eléréséhez. Aki érzékenyebb bőrű, az a ruhájára is cseppenthet, de sokaknak a közvetlen érintkezés sem okoz problémát. A lényeg, hogy kizárólag olyan illatokat célszerű felhasználni, amik tényleg passzolnak a személyiséghez, mert minden egyes aroma üzenetet közvetít a nagyvilág számára. Ráadásul a cél a jó közérzet megteremtése, amihez az illatos környezet több szempontból is nagyban hozzájárulhat.


Gyógynövényekkel a nyugodt alvásért

2023. szeptember 17.

Fotó: 123rf.com

Sokunk küzd különféle alvászavarokkal, és ennek folytán más-más problémára panaszkodik. Nehezen alszunk el, gyakran felébredünk, hánykolódunk éjszaka, hőhullámok törnek ránk… Ez a válogatás segít megtalálni a tüneteinknek megfelelő és az azokat enyhítő gyógynövényeket – a nyugodtan átaludt éjszakák érdekében. 

Pipacs (vadmák)

Mindazoknak, akik nehezen alszanak el.

A pipacs (Papaver rhoeas) is sokféle gyógyhatással rendelkezik. Enyhén nyugtató, altató hatású, de enyhíti a köhögést, is, bronchitis vagy asztma esetén (szirupként). Ajánlott toroköblítésre, de hatékony gyermekeknél éjjeli ágybavizelés ellen is.

Figyelmeztetés: terápiás dózisban nincs ellenjavallat, de gyermekeknek csak 7 év fölött adható.

Milyen formában ajánlott?

Gyógytea: csészénként nagy kanál szárított, összetört pipacsszirmot forrázzunk le, majd hagyjuk ázni kb. 8 percig.


Sáfrány, mint afrodiziákum és a legdrágább fűszer

2023. augusztus 15.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Vágykeltő hatását az ókor óta számon tartják, de mitől olyan drága ez a fűszer?  

A sáfrány története

Keleten már régóta használatos növény mint fűszer, gyógyszer és színező anyag. Az ókori Egyiptomban a gazdagságot, jómódom jelképezte. Vágykeltő hatását már az ókori görögök is felfedezték! Úgy gondolták,hogy a fokozza a fiatal férfiak nemi vágyát és a nők érzékiségét is növeli. Pszichoaktív anyagokat tartalmaz, ezért úgy gondolták, hogy fogyasztásával különleges orgazmusélményt érhetnek el.
Hazánkban a második világháború után fedezték fel újra, de Spanyolországban, Dél Franciaországban már régóta nagy mennyiségben termesztik. Az igazi sáfrány napjainkban is nagyon értékes, hiszen 1 kg por alakú fűszer előállításához 150 000 bibe szükséges.

Élettani hatása

A sáfrány jótékony hatással van a szív és érrendszeri betegségekre, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást. Görcsoldó hatása ismeretes és a köhögésnek is jó ellenszere.

Így neveld a sáfrányodat

Ablakpárkányon is nevelhető balkonládában ez az évelő növény, gumóit ősszel vagy tavasszal kell elültetni. Beéri kevés fénnyel és jól tűri a hideget is. Nagyon látványos növény fejlődik majd ki belőle, amelynek bibéit ősszel kell leszedni. Mivel érzékeny a fényre, szüretelés után sötét üvegben tartsuk őket!


Hashajtó gyógynövények

2023. augusztus 07.

A székrekedés egyike azon meglehetősen gyakori emésztőrendszeri zavaroknak, panaszoknak, melyeknek okai sokfélék lehetnek (pl. helytelen táplálkozási szokások, a mozgáshiány és a székelési inger visszatartása, egyes gyógyszerek huzamosabb ideig tartó fogyasztása, gyulladásos bélbetegségek, pszichés eredetű panaszok).

Széles körben elterjedt a székrekedés az öngyógyításban történő, de nem minden esetben eredményes kezelése. Székrekedéseknél gondolnunk kell arra, hogy a heveny székrekedés komoly betegségek (pl. bélelzáródás, bélrák) tüneteként is jelentkezhet, és a visszatérő vagy krónikus székrekedés is valamilyen szervi rendellenesség következménye lehet, ezért ilyen esetekben nem nélkülözhető a szakszerű orvosi vizsgálat és kezelés.

Széklet tömegét növelő hashajtók: folyadék nélkül nincs hatásuk

A székrekedés kezelésére használt, rostokban és/vagy nyálkaanyagokban gazdag növények közül a lenmag (Lini semen), a bolhafűmag (Psylii semen) és a bolhafűmag-korpa ún. széklettömeget növelő ártalmatlan hashajtók, melyek az esetek jelentős részében önmagukban is kiválóan alkalmasak a krónikus székrekedés kezelésére, sőt a teltségérzetet keltő hatásuk miatt fogyókúrás programokban is ajánlják használatukat (főétkezések előtt ½−1 órával).


Az univerzális gyógymód: zöldtea - Mire jó és hogyan készítsd?

2023. július 16.

Egészségmegőrző hatása jól ismert, bár csak kevesen tudják, pontosan milyen problémákkal szemben számíthatunk segítségére. Kiváló gyógyító szer a bajban, de csupán akkor, ha jól készíted. A legérzékenyebb gyógyszer, amely azonban a leghatásosabb gyógymód. Mire jó és hogyan készítsd? Hasznos tanácsok a tökéletes és valóban hatékony zöldtea előállításához!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A zöldtea Japán és Kína gyöngye. Évezredek óta legnagyobb exportcikke mindkét országnak, és gazdagságának fellendítője. Kultúrája maga nagyobb, mint ültetvényei. S nem csak hagyomány, az egészségmegőrző hatása miatt is fogyasztják, újra és újra. Japánban közel egy tucat teafajta található, ezek mind egy fajnak a különböző altípusai, s főként abban különböznek, hogy melyiket mikor szedik, szüretelik le, miként dolgoznak vele, milyen kezeléseknek teszik ki, és milyen alakzatúvá sodorják. A teafűből művészi alkotásokat készítenek, préselnek, a tea így, vákumolva készítve akár egészen sokáig eláll.

A zöldtea úgy tűnik a világon a második leggyakrabban fogyasztott ital a víz után, s csak ezután következnek az alkoholos italok. Rendkívül egészséges, élénkítő hatású, de kicsi a koffeintartalma, így akár estefelé is fogyasztható, fiatalok is ihatják, bár gyerekeknek ezt is csak mértékkel szabad adni. A benne lévő anyagok többszörösen meghaladják a C-vitamin, A-vitamin hatásait, legcsodásabb szer a rák megelőzésére, szív, keringési érrendszeri javító, roboráló, sebgyógyító és az emésztést javító, serkentő hatású, és a bélflórát is javítja.

A zöldtea elkészítése nyugaton bonyolulttá vált, keleten igazán könnyedén készítik. A megfelelő hőfokú vízbe áztatják az egész tealeveleket, vagy kis darabkákat, s leöntik a vízzel. Nyugaton sok kütyüt használnak feleslegesen. A legjobb kerámiában, porcelánban, égetett agyagban készíteni, míg fémmel hozzáérni, akár a padlizsánkrémhez, nem olyan jó.

A zöldtea forrázási hőmérséklete, 79-82 Celsius fok, ezt kb. akkor éri el a tea, amikor a víz először kezd gőzölögni. Az első gőz megjelenésekor le kell venni és önthető a tea. Ha a vizet forralni kell előbb, akkor persze nehezebb, a már forralt vizet lehűteni kell, majd újra alágyújtani, s akkor kell figyelni a gőzre. Ezt megkerülhetjük, ha forrásvizet használunk, vagy olyan ásványvizet, amit már nem kell előkészíteni, mert tiszta, egészséges. A teát elegendő 2 percig áztatni, de van, aki 4 percig hagyni szokta, ekkor már lehet kesernyés. Egyes fajtákat elég 1 percig áztatni. Egy tealevél (minőségi) háromszor is használható. Kínai fajtáknál picit emelni kell a hőfokot az újabb adagoknál, japán típusúaknál viszont csökkenteni kell, a megfelelő ízhez – mert különben megég.

A zöldtea külsőleg is kiváló, borogatásként a bőr pórusaira, finoman összehúzza és csökkenti annak zsírosságát, a gyulladásos szemekre kamillához hasonlóan, de a bőr egyenetlenségeit is eloszlatja. Hajmosáshoz fehérteás öblítés talán a leggyakrabban használt és igen kedvező alapanyag. Érdemes kúraként váltogatni egy nap söröblítést másik nap zöldteásat végezni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...234...39