

Információk, érdekességek
A penész nem válogat
2014. október 22.
A lakóházak tervezési, kivitelezési vagy karbantartási hibáiból fakadóan penészgomba mind az új, mind a régi épületeknél közel azonos arányban fordulhat elő. A témával kapcsolatban dr. Magyar Donát, a Budai Allergiaközpont aerobiológusa osztja meg velünk tapasztalatait.
Miért fordul elő, új építésű házaknál penészesedés?
Az épületek tervezésénél ma az energiatakarékosság a fő vezérelv, és csak ritkán vesszük figyelembe az egészségi szempontokat. Fontos, hogy az építést – de az átalakítást, utólagos szigetelést is – megfelelően képzett szakember felügyelje. Az új építésű házaknál sok gondot okoz a falakban maradt építési nedvesség. A sürgető határidők miatt túl korán átadott épületnek még nincs ideje kiszáradni. Másik gyakori eset, hogy a tervezés ill. kivitelezés során kispórolt vagy olcsóbb, de nem megfelelő építőanyagok révén káros folyamatok indulnak el az épületben. A nem megfelelő termékkel önkényesen helyettesített szigetelőanyagok kárt okoznak az épületben és a lakók egészségében egyaránt.
Mivel pótolja a búzadarát, ha lisztérzékeny?
2014. október 18.
A rizsdara a lisztérzékenyek étrendjében is jól használható összetevő, különösen azok számára jó alternatíva, akik a kukoricadara ízét nem kedvelik.
A rizs 77% százalék keményítő formájában jelenlévő szénhidrátot, 7-8% fehérjét és 1,3 % zsírt tartalmaz, továbbá 0,6%-a ásványi anyagokból és nyomelemekből áll. Főként foszfort, vasat, magnéziumot, cinket tartalmaz. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy a rizsdara készítése során a rizsszemeket apró szemcsékké őrlik, így az értékes összetevők nem vesznek el, íze is a megszokottal teljesen megegyező, állagánál fogva viszont sokoldalúan használható.
Búzadara helyett kukorica- vagy rizsdara
Hagyományos búzadara helyett főleg 2 alapanyag közül választhatnak a lisztérzékenyek: rizsdara vagy kukoricadara. A kukoricadara jobban elterjedt, az ára is kedvező, azonban sok gluténérzékeny beteg nem fogyasztja szívesen, jellegzetes kukorica íze miatt. Számukra lehet jó választás a rizsdara, mely gluténmentes alapanyag, és kiválóan helyettesíti a hagyományos búzadarát. Jól használható tejbegríz, grízes tészta, túrógombóc, esetleg sütemények felhasználásához is, mint a gyümölcsös túrószelet esetében is. A recept érdekessége a hozzáadott útifűmaghéj, mely magas rosttartalmánál fogva kedvezően hat az emésztésre.
Végre fellélegezhetnek a pollenallergiások: kevesebb a parlagfű a levegőben
2014. október 03.
A csapadékos időjárásnak köszönhetően országszerte jelentősen visszaesett a parlagfű pollenkoncentrációja, ezért az Országos Környezetegészségügyi Intézet mérsékelte a korábban kiadott riasztási fokozatokat - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
A megelőző héten az ország északkeleti csücskében a parlagfű pollenterhelése meghaladta a légköbméterenkénti ezer pollenszemet, és az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat észlelései szerint továbbra is a nyíregyházi és akecskeméti mérőállomás környezetében található a legtöbb parlagfű pollen a levegőben, az elmúlt héten naponta átlagosan 100-199 pollenszemet mértek légköbméterenként.
Emiatt ebben a két térségben harmadik fokozatú (piros) riasztás van érvényben, az ország túlnyomó részén pedig második fokozatú (narancs) riasztás.
A kullancscsípés húsallergiát okozhat?
2014. szeptember 15.
Az Egyesült Államokban egyre terjed a Lone Star névre keresztelt kullancsfaj, melynek csípése után jobb kerülni a vörös húsok fogyasztását. Az élősködő által okozott allergiás esetek, már több európai országban is megjelentek.
Kiütések, testszerte jelentkező ödéma, viszketés, vagy akár anafilaxiás sokk is lehet a következménye, ha valaki a Lone Star kullancs csípését követő időszakban vörös húst fogyaszt – írja a CBS News. A probléma nem új, de a kullancsok agresszív terjedése miatt egyre gyakoribb. Hasonló eseteket Európából spanyol, német, svéd és angol területekről is jelentettek, de Ausztráliában, Japánban és Koreában is okozott már riadalmat az élősködő csípése.
Mitől ilyen veszélyes?
A jelenségre az alfa-galaktóz nevű szacharid ad magyarázatot, mely a vörös húsokban is megtalálható, és a Lone Star is hordozója. Az alfa-galaktóz az emésztőrendszerbe jutva nem okoz problémát, de a kullancscsípés során a véráramba kerül, ennek hatására pedig ellenanyag termelődik a szervezetben. A folyamatnak semmilyen jele nincs, a tünetek egészen addig nem jelentkeznek, amíg a beteg újra vörös húst nem fogyaszt. A korábban panaszmentes személyeknél a sertés-, marha-, vagy vadhús hosszabb emésztése miatt a tünetek nem azonnal, hanem átlagosan 5-7 óra múlva jelennek meg.
Küzdd le az allergiát 100 százalékig természetes vitaminok segítségével
2014. augusztus 23.
Orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, tompult agy és fáradékonyság? Az allergiaszezon az idén korán kezdődött, az enyhe télnek köszönhetően a fák és virágok sokkal hamarabb kezdték meg a pollentermelést a megszokottnál, így az allergiások számára még tovább tart ez a nehéz időszak, mint a korábbi években.
A klímaváltozás következtében jelentősen megnyúlt a növények pollentermelésének ideje, így érdemes minél előbb cselekednünk, ha meg szeretnénk előzni, illetve tompítani az allergiás tüneteket. Ha valóban hatékony megoldásra vágyunk még az intenzív allergiaszezon (például a parlagfű szezon) beköszönte előtt, akkor az ablakok becsukásán túl, gyógyszerek helyett, érdemes inkább természetes módon, a vitaminok, ásványi anyagok erejével óvni szervezetünket. Egy különleges vitamin komplex, a „Kalcium Magnézium formula” nagyszerűen képes felvenni a harcot az allergia kezdeti tüneteivel szemben, sőt, a kellemetlen allergián túl kiváló feszültségoldó, valamint nagymértékben hozzájárul a csontozat és az izmok optimális működéséhez is!
További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...464748...75

